Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

galgAsia 22:57, 30 maj 2021

Haniu, są futra
U mnie dziś piękna pogoda, cały dzień w ogrodzie
TAR 14:05, 31 maj 2021

rosliny i mejsce jak zwykle ładne ale warzywnik wymiata, roslinki jak żółnierze na defiladzie równiutko stoja na bacznosc. ja do warzywa nie mam reki, nic mi nie rosnie poza sadzonką pietruszki i szczypioru. Tylko truskawki daja rade jagody kamczackie musze przesadzic, one chyba maja za malo słonca i nawet kwiatkow nie mialy a co mowic o owocach
tulucy 14:53, 31 maj 2021

Zawciąg nadmorski u mnie nie rośnie. A nawet jak się w sobie zebrał i zaczął, to piesa go musiała podzielić.

Ja nie dorosłam do takiej poważnej muzyki. Maanam tak, Perfect, Lady Pank. Ale i SDM, Czerwone Gitary, Wodecki, Majewska... Totalny miszmasz muzyczny. Kult i Magda Umer
Gruszka_na_w... 20:37, 31 maj 2021

galgAsia napisał(a)
Haniu, są futra
U mnie dziś piękna pogoda, cały dzień w ogrodzie

Widok futer podniósł mnie na duchu. Miny bezcenne.

W ogrodzie jestem z doskoku wg cyku: pada- nie pada- ewentualnie leje (dłuższa przerwa)

Masz śniedki?

Jak bez nich wytrzymać rok? Dobrze na mnie działają.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:44, 31 maj 2021

TAR napisał(a)
rosliny i mejsce jak zwykle ładne ale warzywnik wymiata, roslinki jak żółnierze na defiladzie równiutko stoja na bacznosc. ja do warzywa nie mam reki, nic mi nie rosnie poza sadzonką pietruszki i szczypioru. Tylko truskawki daja rade jagody kamczackie musze przesadzic, one chyba maja za malo słonca i nawet kwiatkow nie mialy a co mowic o owocach

Warzywnik w tym sezonie bardzo biednie wygląda. Wegetacja spowolniła. Coś tam się zbierze, ale szału nie ma.
Ilekroć patrzę na truskawki, to zawsze myślę o Tobie. Dzięki Twoim radom są wreszcie w znakomitej formie. Nie sądziłam, że z tych wypierdkowych sadzonek będą tak dorodne krzaczki.

Jagody potrzebują kwaśnej gleby. Zawsze wiosną podlewam je siarczanem amonu.
Jakiegoś super słonecznego stanowiska moje nie mają. To typowy krzak chłodniejszych rejonów świata. Powinien dać radę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:10, 31 maj 2021

tulucy napisał(a)
Zawciąg nadmorski u mnie nie rośnie. A nawet jak się w sobie zebrał i zaczął, to piesa go musiała podzielić.

Ja nie dorosłam do takiej poważnej muzyki. Maanam tak, Perfect, Lady Pank. Ale i SDM, Czerwone Gitary, Wodecki, Majewska... Totalny miszmasz muzyczny. Kult i Magda Umer

Zawciąg jest krótkowieczny. Trzeba co kilka sezonów go odmładzać. U mnie czasem wygniwa, czasem go podsusza. Odrywam to, co brzydkie. Tego na froncie tarmoszę przy okazji wiosennych porządków.

Muzyka poważna kojarzy mi się z klasyczną. Lubię bardzo, ale do jej słuchania potrzebuję emocjonalnego wyciszenia. Takowe rzadko mi jest dane.
Przy tej "niepoważnej" wręcz przeciwnie. Najlepsza jest, kiedy współgra z naszymi emocjami. A Janerka i Waglewski najczęściej potrafią współgrać z moimi. To zapewne kwestia pokoleniowych doświadczeń. Załapałam się na narodziny polskiego rocka.
Wszystkich, których wymieniłaś, mam osłuchanych. Poza SDM. Jakoś nigdy nie znaleźli się w kręgu moich zainteresować.
TAR 21:24, 31 maj 2021

co do truskawek polecam sie na przyszlosc. moje pikutki sadzone rok temu tez dorodne, choc praktycznie do zera scielam je jesienia. jesienia pomiedzy rzadkami przegrzebalam ziemie z pocietymi lisciami po burakach, fajnie sie skompostowaly. a wiosna miedzy sadzonkami wysypalam obornik owczy w kulkach i zbierane przez kilka miesiecy skorupki jajek zblendowane na proszek. kwiatow jest mnostwo, juz sobie wyobrazam te walke z kosami i innym skrzydlatymi amatorami truskawek no i z bialymi
Gruszka_na_w... 21:24, 31 maj 2021

Okna pogodowe wykorzystałam na pielenie długiej prostej i rabaty zachodniej. Przy okazji odkryłam tunele nornic i kopce kreta. Ehh..

Czyściec dobrze współgra z nowymi przyrostami na cisach.

Kwiatuszki brunnery wchodzą w schyłkową fazę. W tym sezonie nie spieszę się z ich wycięciem.

Czas orlików. Dobrze je mieć. Przełamują monotonię dominującej zieleni.

Czerwiec zapewne będzie bardziej kolorowy. O ile od tej wilgoci pąki nie zaczną wygniwać.

Gruszka_na_w... 21:40, 31 maj 2021

Tarcia, życzę Ci zwycięstwa w tym wyścigu. A białaskom też coś skapnie.

Żółte hakonki przybrały na masie. Lubię je, bo świecą z daleka.

Kolejne tiarellki. Ciesze się, że są u mnie. Dzięki cudownym zdjęciom Zany/ Anulki. Mimo niewielkich rozmiarów, na rabacie są widoczne.

Wychodzi na to, że wiele ogrodowych nasadzeń budzi osobowe skojarzenia.
Rdest i Pszczółka. Automatyczne połączenie.

Do kupna amsonii namówił mnie Tomek Grochowski z Radkowa. Pięknie kwitła w jego ogrodzie.

A o przetaczniku kłosowym Christa wiele lat temu na budowlanym forum pisała Gosiek.

Znowu będzie ponad sto cebulek. Trzeba je rozsadzić dl bujniejszego kwitnienia.

tulucy 21:43, 31 maj 2021

Orliki uwielbiam od zawsze
SDM to czasy rajdów i obozów wędrownych, i jeszcze ognisk na bindudze. Wolna Grupa Bukowina jakoś mniej.
Ja uwielbiam "starych" wokalistów, bo ich rozumiem. Słyszę,co śpiewają. Tu mistrzem jest dla mnie Banaszak. A ta współczesna muzyka, w której brak dykcji, apetyt na końcówki... Pamiętam, kiedyś jechałam samochodem, grało radio, leciała piosenka... Ja przez 3/4 jej trwania zastanawiałam się, w jakim to języku... A to było po naszemu, niejaka Kaja Paschalska... Młode pokolenie "artystów".