Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród to życie 11:45, 14 paź 2014

Do góry
Rozpędziłaś się z robotą ogrodową, że aż zataczasz kręgi na niebie....no pokaż te nowe linie rabatowe, nic nie zdradzasz, zimą pomyslimy razem z tobą nad nową obsadą, u mnie brzozy naśmieciły, nic nie robię tylko z tymi liśćmi walczę, luzik nie dla mnie
Limonkowy gaj 22:48, 12 paź 2014

Do góry
Dzięki za miłe słowa, ale jeszcze dużo nauki przede mną...
Na pierwszej stronie jest plan ogrodu, sama go stworzyłam i staram się konsekwentnie go trzymać. Oczywiście życie weryfikuje nasze plany i tak nieoczekiwane przestoje i przeszkody, ale damy radę

Duża donico-rabata ma długość 8,5m - myślę że zmieszczą się 4 brzozy pożyteczne, mniejsza ma wymiary 2,5 x 4,5m - widzę tam 3 dorodne rododendrony w towarzystwie wrzosów. Sadzić rośliny będę najpewniej wiosną.
Ogród to życie 21:53, 12 paź 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)

Zdjecia zrobię i wstawie, słowo.
Dużych drzew w przedniej częsci mam trzy. Kiedyś wspominany świerk,jesion na którym w przyszłym roku chcemy zrobic domek, i sumak. Sumak był patyczkiem kiedy kupowaliśmy działkę.Rósł sobie nie przeszkadzajac w budowie. Kiedy się wprowadziliśmy był juz sporym drzewkiem, jedynym dającym cień przy domu. Nie chcemy się go na razie pozdywać. Przez całe lato robiliśmy pod nim pikniki
W dalszej części działki rosną brzozy dęby i sosny.
Smugi są faktycznie wynikiem rozwoju techniki.
Też lubię patrzeć w niebo

Tych drzew to Ci zazdroszczę moje to na razie mikrusy i jedna duża brzoza "pożyczona" od sąsiada ale też nie ma miejsca na wielkie drzewa na moim ogrodzie
Czytam o Twoich powojnikowych dylematach... jak ja Cię rozumiem, Aniu
Też ostatnio myślałam, by całą siatkę obsadzić powojnikami i wszystkie mi się podobały i wszystkie obejrzane róże miały być moje i zdecydowanie wybieram papier i ołówek zamiast programu komputerowego taka przypadłość...
Jestem ciekawa, jaki clematis wybierzesz?
Pozdrawiam Aniu
Limonkowy gaj 21:36, 12 paź 2014

Do góry
Mój wątek posuwa się do przodu w zawrotnym tempie

W tej większej omurowanej rabacie będą rosły brzozy, a w mniejszej różaneczniki.

Ach jaka radość, że się wreszcie coś ruszyło
Angielski ogród - chciałabym... 20:31, 12 paź 2014

Do góry
Witaj Moniko. Podobnie jak Ty ja też kocham róże, jeżówki i liliowce. Brzozy też są moją miłością. Moniko, dużo pięknych roślin już u Ciebie rośnie a wokoło jest kolorowo. Pozdrawiam Ewa
Leśne Wzgórze 19:47, 12 paź 2014

Do góry
EwaG napisał(a)
A może brzoza brodawkowata 'Golden Cloud'?

Przyjrzę się jej dokładniej - w sezonie popatrzę w szkółkach - a ona cały czas ma żółte liście czy tylko wiosną i jesienią?

Na zdjęciach się nie zmieściła, ale jet już tam brzoza (na trawniku troszkę bardziej na prawo)

jeszcze jedno ujęcie tu widać pień brzozy

Ogród to życie 23:35, 11 paź 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Ja też poproszę o zdjęcia nowych rabatek Sporo pracy za Tobą. I jeszcze trochę przed Tobą ... cebulki odwdzięczą się wiosną, gdy zakwitną.
Pierwszy kwiatek nieśmiało przytulony do drzewa - śliczny. Ale widzę, że masz już duże drzewa na swoje działce. Pokażesz?
Lubię patrzeć w niebo Mój mąż mówi, że dawni mistrzowie malarstwa nie mieli takich widoków jak my, pięknych smug pozostawionych przez samoloty. Czy to tak naturalnie?

Zdjecia zrobię i wstawie, słowo.
Dużych drzew w przedniej częsci mam trzy. Kiedyś wspominany świerk,jesion na którym w przyszłym roku chcemy zrobic domek, i sumak. Sumak był patyczkiem kiedy kupowaliśmy działkę.Rósł sobie nie przeszkadzajac w budowie. Kiedy się wprowadziliśmy był juz sporym drzewkiem, jedynym dającym cień przy domu. Nie chcemy się go na razie pozdywać. Przez całe lato robiliśmy pod nim pikniki
W dalszej części działki rosną brzozy dęby i sosny.
Smugi są faktycznie wynikiem rozwoju techniki.
Też lubię patrzeć w niebo
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:31, 11 paź 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Te płonące to dęby czerwone Wiolu.
W naszym lesie klon jest rzadkością. Sosna, brzozy i dęby to najczęściej spotykane gatunki.

Dęby - oczywiście ! Buki chyba bardziej na południe ? Maślaczków zazdroszczę
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:19, 11 paź 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Piękne kolory jesieni, a te płonące to może buki ? - one często tak szaleją, obok klonów są na mojej jesiennej liście urodziwości

Te płonące to dęby czerwone Wiolu.
W naszym lesie klon jest rzadkością. Sosna, brzozy i dęby to najczęściej spotykane gatunki.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:08, 11 paź 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Kocham brzozy.
Ogród to życie 19:41, 11 paź 2014

Do góry
Nie zrobiłam zdjęć tych rabat. Jedna to ta przy ganku na róże i dwie przed tarasem.Nad nimi będę myślała przez całą zimę
Spacerku bardzo Wam zazdroszczę. My trochę pochodziliśmy po działce naszej. W głębi pięknie poprzebarwiały się brzozy, jest to jakąś namiastką lasu.
Moja "przyziemna" :) pasja 09:54, 11 paź 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Brzozy wyglądają świetnie - będą wielkie szybciej niż myślisz A donica wygląda teraz bosko - niesamowite jak zmieniła się w rok Tylko zastanawia mnie ten żywopłot liściasty z tyłu - z czego on jest, dlaczego jest taki równy i duży jak rabata z tego roku i po co on jest skoro są serby?

To nie jest żywopłot, tylko winogron. Posadzony jest pod murem i wspiął się na siatkę. Póki serby są małe i nie powstała dalsza część donicy, pozwalam mu róść, bo choć trochę mnie osłania .
Moja "przyziemna" :) pasja 23:44, 10 paź 2014

Do góry
Brzozy wyglądają świetnie - będą wielkie szybciej niż myślisz A donica wygląda teraz bosko - niesamowite jak zmieniła się w rok Tylko zastanawia mnie ten żywopłot liściasty z tyłu - z czego on jest, dlaczego jest taki równy i duży jak rabata z tego roku i po co on jest skoro są serby?
Moja "przyziemna" :) pasja 21:56, 10 paź 2014

Do góry
bleebla napisał(a)
Daj szansę ML. Ja przesuszyłam jedną trawę tak, że nie było widać nad ziemią ani jednego żywego źdźbła. Wiosną ruszyła i pięknie rosła.

Brzozy jak trojaczki

Dałam, dałam . Już są posadzone na rabacie prostopadłej do brzozowej, między świerkami .
Moja "przyziemna" :) pasja 21:54, 10 paź 2014

Do góry
monitka napisał(a)
Jagoda cudna rabata wyszła. Coś czuję że w przyszłym roku szczęk będziemy po Twoim ogrodzie szukać
Kurcze moje doorendos nie mają takich dużych liści...może to jakieś oszukańce są.

Łatwo będzie szukać zguby, bo trawnika nadal raczej nie będzie .

Monika, one mają różne te liście. Ten jeden jest taki ogromny, reszta mniejsza, nawet połowa tego, więc myślę, że nie masz się czym przejmować. A na dużych egzemplarzach, takich z piękną korą bielutką, listki były tak małe, jak u pospolitej brzozy i korony baaaaardzo rzadkie, dlatego nie decydowałam się na takie wybrakowane drzewa, nie podobały mi się, a lepszej jakości nie znalazłam.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:53, 10 paź 2014

Do góry
Daj szansę ML. Ja przesuszyłam jedną trawę tak, że nie było widać nad ziemią ani jednego żywego źdźbła. Wiosną ruszyła i pięknie rosła.

Brzozy jak trojaczki
Moja "przyziemna" :) pasja 21:46, 10 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No ja jestem zdania, że posadzenie takich mniejszych brzózek jest lepsze bo cała rabata będzie się równo rozwijać, a tak z wielkimi brzozami myśle, że nawet by Ci to przeszkadzało pomijam fakt, że została kasiurka na inne roślinki

Luki jestem pewna, że tak strasznie drażniłyby mnie te dysproporcje i te piękne wielkie brzozy wrrrrrrrrrrrr, że wiosną wymieniłabym je na takie, jak te, hehehe .

Cenowo, wielki plus, cena tej, to 10% tamtej .
Moja "przyziemna" :) pasja 21:44, 10 paź 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
Te 180 cm wygląda na akurat. I pod brzozami będzie kłosownica? Ile upchałaś tam jeżówek? Będzie piękny spektakl.

Tak, kłosownica, może jutro dam radę posadzić, bo bardzo się męczy w maleńkich doniczkach.

Jeżówek o ile się nie mylę jest tam ok 40.

To 180 jest tak na styk, aby brzozy wpasowały się między serby, a przyszłą donicę. Trzeba je będzie pewnie trochę podcinać.

Szczerze mówiąc w zagajniku w Goczałkowicach były przycinane też takie większe gałęzie i wyglądało to brzydko. Liczę, że u mnie korony ładniej się wykształcą, bo mają dobry dostęp światła (praktycznie cały dzień), tam był duży ścisk.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:38, 10 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)
I co, lepiej się oddycha, jak widzisz, ze brzózki takie same?

Pomyśl jakie będziesz mieć spokojne zasypianie, a jakby Cię "dusiło", gdybyś nie wymieniła brzozy

Zdecydowanie lepiej!

Męczyłabym się do wiosny w oczekiwaniu na nowe liście .
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:34, 10 paź 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)

Poczytałam wszystko zmiany bardzo na +

...i śliczne graby- wyglądają jakby były tu od dawna
...jaki będziesz chciała im nadać pokrój??

Graby Ja dalej mam uśmiech na twarzy jak tylko o nich pomyślę
Z pokrojem już jest problem, eM życzy sobie naturalny pokrój fastigiaty a mnie ciągnie w geometrię

Na wiosnę dojdzie lustro, brzozy, będę myśleć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies