Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ewulkowy ogród pod lasem początki...

Ewulkowy ogród pod lasem początki...

AgataBC 18:56, 08 lis 2014

pasjonatkaamatorka napisał(a)
Agcia na tą chwilę biała chińska prowadzi)) chociaż black star ma również niesamowitą korę

bardzo mi te białe rozjasnią wejście,wtedy od tej furtki między nimi by szła taka jaśniutka ścieżka w kolorze piaskowym...hę?????

No .. brzozy to piękne drzewa, napewno będą się dobrze komponować z trawami, berberysami, wrzosami. W zimozielonym wyglądają pięknie te biało chińskie.
kachat 19:48, 08 lis 2014

Do tego dołożę szałwię omszoną i mam nadzieję,że nie posadziłam za gęsto bo ok 30 - 40cm od siebie..

U mnie też z szałwią rosną, bardzo ładnie się komponują Ja posadziłam różyczki jakieś 80-90cm od siebie, bo widziałam na zdjęciach, że się mocno dość szybko rozrastają. U mnie już niektóre zaczęły się stykać ze sobą. Więc nie wiem, czy trochę nie za gęsto posadziłaś...
AgataBC 20:52, 08 lis 2014

Za gęsto.. już w pierwszym sezonie na siebie wejdą. 80cm.to dobra odległość a i tak się będą stykać za jakiś czas. A rośliny uzupełniające muszą być 50cm od róż, żeby z nimi nie konkurowały przede wszystkim o wodę i światło. Róże teraz mogą wyglądać jak mizerne patyczki ale już wiosną zrobi się ładny krzaczek. Kopczyki robimy dopiero jak duże mrozy przyjdą bo kopiec teraz je rozhartuje i mogą przymarznąć. Danusia pisała, że jeszcze nie kopcujemy. Będzie hasło do kopcowania na ogrodowisku - jak co roku. zwykle w grudniu. W zeszłym roku było tak ciepło, że hasło padło dopiero pod koniec roku.
pasjonatkaam... 21:31, 08 lis 2014

Agcia napisał(a)
Za gęsto.. już w pierwszym sezonie na siebie wejdą. 80cm.to dobra odległość a i tak się będą stykać za jakiś czas. A rośliny uzupełniające muszą być 50cm od róż, żeby z nimi nie konkurowały przede wszystkim o wodę i światło. Róże teraz mogą wyglądać jak mizerne patyczki ale już wiosną zrobi się ładny krzaczek. Kopczyki robimy dopiero jak duże mrozy przyjdą bo kopiec teraz je rozhartuje i mogą przymarznąć. Danusia pisała, że jeszcze nie kopcujemy. Będzie hasło do kopcowania na ogrodowisku - jak co roku. zwykle w grudniu. W zeszłym roku było tak ciepło, że hasło padło dopiero pod koniec roku.

Pytałam dzisiaj babkę w szkółce jaką im zrobić odległość .Powiedziała,że 30cm...
No nic jutro jadę to poprzesadzam odpowiednio i odkryję.Nie myślałam,że aż tak szybko się rozrastają ! Dziekuję!!!
Chyba przez tą jedną noc pod kołderką nic im się nie stanie..
AgataBC 21:59, 08 lis 2014

Pytałam dzisiaj babkę w szkółce jaką im zrobić odległość .Powiedziała,że 30cm...
No nic jutro jadę to poprzesadzam odpowiednio i odkryję.Nie myślałam,że aż tak szybko się rozrastają ! Dziekuję!!!
Chyba przez tą jedną noc pod kołderką nic im się nie stanie..

Spokojnie, nic się nie stanie . Powodem późnego kopcowania jest też fakt, żeby gryzonie zdążyły znaleźć domy przez zimą. Taki kopiec to czasami bardzo atrakcyjny jest. A w grudniu to one już domów nie szukają bo gdzieś znalazły więc spokojnie można kopce robić. Przy -5 stopniach róże się harują. Jak temperatura zejdzie niżej na stałe- to można kopcować. To też zależy od regionu Polski.
A babka chyba pojęcia nie ma o różach nawet na zwarte żywopłoty to zdecydowanie za gęsto. Z każdego patyczka wiosną będziesz miała kilka gałązek przynajmniej na 40cm długości i szerokości więc szybko się krzaczek zrobi
pasjonatkaam... 22:13, 08 lis 2014

Tak to jest pytać poza Ogrodowiskiem...troche się wkurzyłam bo jutro muszę znów jechać .Nie wywołuj wilka z lasu z tymi gryzoniami bo moje kopce atrakcyjne ,że hej)))
kachat 22:40, 08 lis 2014

Lepiej, że teraz porozsadzasz krzaczki, niż jakbyś latem albo po roku jak już się ukorzenią odkryła, że jednak za gęsto rosną Takie uroki ogrodnictwa... Ja też ciągle coś przesadzam, już przywykłam do robienia tego samego po kilka razy A ludzi w ogrodniczych nie ma co w ogóle pytać, przeważnie nie mają o niczym pojęcia i tylko w błąd wprowadzają
pasjonatkaam... 23:14, 08 lis 2014

kachat napisał(a)
Lepiej, że teraz porozsadzasz krzaczki, niż jakbyś latem albo po roku jak już się ukorzenią odkryła, że jednak za gęsto rosną Takie uroki ogrodnictwa... Ja też ciągle coś przesadzam, już przywykłam do robienia tego samego po kilka razy A ludzi w ogrodniczych nie ma co w ogóle pytać, przeważnie nie mają o niczym pojęcia i tylko w błąd wprowadzają

dokładnie Teraz zobacz jakie opatulone)) po lewej i prawej pod gałęziami.Po srodku bedzie ławeczka między nimi trawa też będzie haha
AgataBC 23:44, 08 lis 2014

dokładnie Teraz zobacz jakie opatulone)) po lewej i prawej pod gałęziami.Po srodku bedzie ławeczka między nimi trawa też będzie haha

no nie mogę hehe. Gdybym była gryzoniem to lepszej chatki sobie nie wyobrażam

ps. Ale tam ładnie i czyściutko
pasjonatkaam... 23:57, 08 lis 2014

hahaha mamusia zadbała o rożyczki)))) luli luli pod pierzynką)
pewnie się spocą dzisiaj

Ty mi juz daj spokój z tymi gryzoniami bo nie zasnę,zaraz tam pójde po nocy i rozgrzebię je aaaaaaaaa moje skarby biedne..

ps. czyściutko bo nic nie rośnie hahaha