Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 12:13, 10 paź 2018

Do góry
Jeszcze uroczy klon osiedlowy

Po bokach klon tatarski warto go sadzic

Ptasi gaj 12:09, 10 paź 2018

Do góry
Kasiu ladnie estetycznie to wyglada, ale jaka pojemnosc tego wynalazku. Nie trzeba przerzucac kreca sie widze.
Zawsze mozna przykryc beczki aby nie mokly to soczek nie wycieknie.
Co widze musialabym miec ok 10 takich beczek.

Kompostownik podreczny dla nie wielkiego gospodarstwa bardzo dobty.

A jakie przetwory robisz. Kanie w tym roku nie obrodzily tylko 2 znalazlam a w zeszlym kosa byla potrzebna.

Mam duzo maslakow Kasiu.

Pieknie teraz jutro jade musze tulipy posadzic i jeszcze obwodke bede robic przy palenisku bo chwastami zarasta.

To tyle Pozdrawiam.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:53, 10 paź 2018

Do góry
Ewa zostaw ten trawnik w spokoju dopiero co nawozilas jesiennym wertykulacja nie wskazana teraz niech odpocznie przez zime trawniczek.
Zobaczysz wiosna ile siana jest to ew grabienie lub wertykulacja. Mysmy tez grabili a po 2 latach dopiero wertykulowali.
Musisz zobaczyc czy dobrze trawka ukorzenjona i korzen dobrze trzyma sie gleby.
Ptasi gaj 11:47, 10 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)
Czy wertykulować trawnik roczny, jest zbity, gruby i trochę sianka jest ale nie wiem, czy nie za młody? Lepiej wiosną jak będzie miał już 1.5 roku?

Ewka jeszcze za wczesnie na wertykulacje rocznego trawnika daj mu w stanie nienaruszonym przezimowac.
Zobaczysz wiosna jak bedzie duzo siana. Siatka jak jest dobrze polozona to nie przeszkadza. Moja na ok 10 cm pod trawnikiem.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:38, 09 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Też barony kupię w przyszłym roku sąpiękne. Miałam je ale perz się wdał i wszystko wyrzuciłam. Przeczytałam też

Chciałabym je jeszcze nad rowem i w łące
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:12, 09 paź 2018

Do góry
Aniu też nie zaskoczyłam z awatarkiem, że to ty. Myslę Malbork kto to, weszłam tutaj i patrzę a to ty jesteś.

Rób szybko, żeby ten korzeń jeszcze się odbudował po wertykulacji a jak nie to dopiero zrób wiosną ja robię wiosną. Te foty przecież wiosenne.
Robię wiosną dlatego, że trawa jednak zimą marznie i usycha i wiosną więcej jej wytargamy i szybko odrasta.
Waldek robi we wrześniu taki ma tok pracy z trawnikiem. Nie mogę zrobić teraz wertykulacji tak jak pisałam bo jest zielona jak nie ma mrozu to nawet do grudnia.

Piękne te róże na tym murku. Mam Bonica ale wyrzucę je bo mają długie badyle a chciałabym aby były krótkie niskie. I szukam takich niskich cały czas kwitnących.

Zobaczę w necie co to za odmiana Sea Foam.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:02, 09 paź 2018

Do góry
Też barony kupię w przyszłym roku sąpiękne. Miałam je ale perz się wdał i wszystko wyrzuciłam. Przeczytałam też
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:40, 09 paź 2018

Do góry
Sylwia zobacz u mnie ten Fairviev flame też bardzo ładny jest fota u mnie ta czerwień róż kupiłam w połowie września jest drogi za ok metr wysokości.
Gdzie zobacz koniecznie na priv.

Byłam na priv odpisałam.
...uDany ogród 21:31, 09 paź 2018

Do góry

Wszystkie ładne ale ta przepiękna. Nóżki zółte czuprynka wrzosowa i to tło tajemnice we mgle czy dymie.
Taki obraz by mi się przydał. EM jakby zobaczył taki obraz kasy by nie żałował.

Eluniu dziękuję!
Ja uwieczniam na zdjęciach. Malować nie umiem niestety, chociaż kiedyś próbowałam ale to raczej nie była sztuka
Ja mam 2 obrazy w domu i na więcej nie mam miejsca może i dobrze, bo znów popadłabym w jakąś kolekcjonerską chorobę

Uwieczniam świat, a później w długie zimowe wieczory oglądam i marzę

...uDany ogród 21:22, 09 paź 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

Elu pojawiła się i mam nadzieję że już będzie się odzywać żebyśmy się nie martwili

Wszystkie ładne ale ta przepiękna. Nóżki zółte czuprynka wrzosowa i to tło tajemnice we mgle czy dymie.
Taki obraz by mi się przydał. EM jakby zobaczył taki obraz kasy by nie żałował.
LeŚnicZaNka 21:10, 09 paź 2018

Do góry
Kasiu pozdrawiam. Czy w Holandii cieplutko tak jak u nas?
Noce chłodne do 5 stopni. Podobno tak ma być przez 2 tygodnie temp powyżej 20 stopni z Afryki nadchodzi.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:50, 09 paź 2018

Do góry
Sylwia zobacz u mnie ten Fairviev flame też bardzo ładny jest fota u mnie ta czerwień róż kupiłam w połowie września jest drogi za ok metr wysokości.
Gdzie zobacz koniecznie na priv.
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:14, 09 paź 2018

Do góry
Takimi wawozami chodzilam w Kazimierzu.
Tak sobie mysle jak taka ladna pogoda moze pojechac bo najpiekniejsze sa jesienia.
Kusi mnie tez arboretum w Rogowie zobaczyc przepiekne klony japonskie, ale czy nie za wczesnie.

Dorotko cudowna pogoda oby tak bylo jak najdluzej.
Dziś jechałam do Kielc, drzewa pięknie przebarwione, mamy piękną złotą jesień. W piątek może będę w Kazimierzu Dolnym, ma się jeszcze utrzymać pogoda.
...uDany ogród 18:48, 09 paź 2018

Do góry

O Kasia się pojawiła. A do mnie też zaglądasz?

Elu pojawiła się i mam nadzieję że już będzie się odzywać żebyśmy się nie martwili

...uDany ogród 18:30, 09 paź 2018

Do góry

No i tak zrob zglaszaj male budowle potem zrob laczniki i bedzie git.
Znam ten bol jak jezdzilismy z kosiarka, grabiami w bagazniku jak cyganie.

Lubie grzyby zbierac ale u siebie ciesze sie, jak one maslaki tak siedza w mchu. Sporo juz zebralam daje do sloikow i susze.

Ciesze sie, ze cichaczem jestes u mnie.
Fotka majstersztyk, hosta piekne kolory.

Pozdrawiam do nastepnego widzynia

Elu jak przekształcą to rozbuduję, teraz chciałabym tam choć raz za kiedy przenocować, a taki metraż do tego wystarczy
My dzisiaj trochę zebraliśmy, ale na święta już mam

ale najpiękniejszy był las o poranku mgła...

Ptasi gaj 17:22, 09 paź 2018
Do góry
gobasia napisał(a)
Elu Pozdrawiam

widzę ,że jad sączy się i w Twoim wątku.

???????

zadawanie pytań jak to zrobic? ...technicznie wykonac po kazdym koszeniu trwanika ..czyli co tydzień ...teraz jest jest jadem na tym forum ?

ja prosze o odpowiedz na to zdanie i wskazówki jak to technicznie wykonac zrobic ...po kazdym koszeniu?

Do kompostownika wrzuca sie trawe przesuszona a nie mokra przynajmniej powinna przez jeden dzien byc rozlozona na 20 cm i pozniej wrzucicdo kompostu.

Ptasi gaj 17:11, 09 paź 2018

Do góry

Waldek, ale jak ja mam wertykulowac jak u mnie zielono, nie mam specjalnego filcu.

Ty Elu wertykulujesz trawnik wiosną a ja jesienią. I to wystarczy.
Ptasi gaj 16:58, 09 paź 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)
Jak ładnie udokumentowałaś na fotkach niedocenianą przez wielu, a tak potrzebną czynność wertykulacji trawnika. U siebie takie kondycjonowanie trawnika robię każdej jesieni i jestem zadowolony z efektów swojej pracy już od wczesnej wiosny.
Kompostu nie przerzucam wogóle. Uważam, że kompostowanie odpadów w zamkniętym pojemniku (kompostowniku) to jeden ciągły proces przetwarzania odpadów organicznych przez destruentów i nie powinienem niczym zaburzać tego cyklu.

Waldek też bym nie przerzucała, ale przywoze odpadki z domu i po 3 mcach tego dużo i trzeba to zmieszać wszystko.
Nawet kompostu nie przesiewanie tylko tak rozsypuje gdzie się da większe części zgrabie i z powrotem do kompostu wkladam.

Waldek, ale jak ja mam wertykulowac jak u mnie zielono, nie mam specjalnego filcu.
Tak u mnie cykl.
...uDany ogród 16:47, 09 paź 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Hej, Danusiu
Zaglądam cały czas do ciebie (do kilku innych ogrodów też), ale nie piszę, bo...hm... trochę z zazdrości U mnie ogród znowu puszczony "samopas". Plany wzięli diabli i tylko marzeniami żyję. Czasu nie mam, bo pomagam córce firmę rozkręcić. Więc oczami przynajmniej ładuję baterie, szczególnie patrzą na twoje zdjęcia.
No, dziś musiałam się odezwać, bo byłam w weekend w cudownej szkółce bylinowej u Godlewskich. A ty pisałaś o kolorach w ogrodzie, że ci brakuje latem. Widziałam kolorowe z liści super bodziszki, rdesty i oczywiście barwne nie tylko jesienią trawy. Mam trochę zdjęć. Ogrody o Zielonych Progach zrobiły I-sze jesienne spotkanie bylinowe. Była prezentacja paproci-języczników. Myślę, że u ciebie miałyby cudownie.
Dana, kapitalny pomysł z tym domkiem na zgłoszenie. Przemyślane rozplanowanie i będzie wspaniale. Pod Birmingham mieszkałam kiedyś w hotelu, który składał się z kilku bydynków stojących w ogrodzie i połączonych ze sobą szklarniowymi łącznikami. Bardzo to było piękne. Szczególnie, że leżał śnieg, więc idąc nimi nagle było się otoczonym białą iskrzącą się bajką.
Buduj i na pohybel urzędasom !!!

O Kasia się pojawiła. A do mnie też zaglądasz?
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:28, 09 paź 2018

Do góry
Basiu zajrzyj na priv
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies