Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Anusia 21:42, 09 paź 2018

Ela fajnie, że wstawiłaś fotki z wertykulacji trawnika. Czytałam też u Waldka wcześniej. Mam nadzieję, że do soboty e-m da rade wypożyczyć sprzęt. Pozdrawiam.
eVka 23:29, 09 paź 2018

Czy wertykulować trawnik roczny, jest zbity, gruby i trochę sianka jest ale nie wiem, czy nie za młody? Lepiej wiosną jak będzie miał już 1.5 roku?
anabuko1 08:27, 10 paź 2018

Elu, zaglądam czytam...
Trawnik jak marzenie.Moj ma wiele do życzenia. ale brak czasu i został zaniedbany.Może na wiosnę zaczniemy się za niego brać.Za poprawę ma się rozumieć
pestka56 10:38, 10 paź 2018

A ja mam piękną niebieską beczkę i na domowe odpadki, których u mnie bywa sporo w okresie przetworowym, chcę zrobić taki kompostowniczek.
pestka56 10:39, 10 paź 2018

Ela, twój trawnik jest pokazowy U mnie cały do przekopania. Ten rok go dobił
sylwia_slomc... 10:43, 10 paź 2018

pestka56 napisał(a)
A ja mam piękną niebieską beczkę i na domowe odpadki, których u mnie bywa sporo w okresie przetworowym, chcę zrobić taki kompostowniczek.

Z tego co widzę dziurki są i na dnie. Z deszczem Ci wszystkie dobroci będą wyciekać na ziemię pod kompostownikiem, bo one w powietrzu te beczki i jak ociekacz będą działały....
ElzbietaFranka 11:47, 10 paź 2018

effka napisał(a)
Czy wertykulować trawnik roczny, jest zbity, gruby i trochę sianka jest ale nie wiem, czy nie za młody? Lepiej wiosną jak będzie miał już 1.5 roku?

Ewka jeszcze za wczesnie na wertykulacje rocznego trawnika daj mu w stanie nienaruszonym przezimowac.
Zobaczysz wiosna jak bedzie duzo siana. Siatka jak jest dobrze polozona to nie przeszkadza. Moja na ok 10 cm pod trawnikiem.
ElzbietaFranka 12:09, 10 paź 2018

Kasiu ladnie estetycznie to wyglada, ale jaka pojemnosc tego wynalazku. Nie trzeba przerzucac kreca sie widze.
Zawsze mozna przykryc beczki aby nie mokly to soczek nie wycieknie.
Co widze musialabym miec ok 10 takich beczek.

Kompostownik podreczny dla nie wielkiego gospodarstwa bardzo dobty.

A jakie przetwory robisz. Kanie w tym roku nie obrodzily tylko 2 znalazlam a w zeszlym kosa byla potrzebna.

Mam duzo maslakow Kasiu.

Pieknie teraz jutro jade musze tulipy posadzic i jeszcze obwodke bede robic przy palenisku bo chwastami zarasta.

To tyle Pozdrawiam.

ElzbietaFranka 12:13, 10 paź 2018

Jeszcze uroczy klon osiedlowy

Po bokach klon tatarski warto go sadzic

pestka56 16:49, 10 paź 2018

Myślałam o daszku na tym kręciołkiem. Beczkę mam 200 litrów i myślę, że warto by wtedy zastosować dodatkowo Bokashi.
Chcę w to wrzucać przede wszystkim kuchenne i przetworowe odpadki. Reszta idzie do normalnego kompostownika.

Przetwory... w tym roku:
konfitury z truskawek, wiśni, brzoskwiń, winogron bez pestkowych
powidła śliwkowe
żurawinę z jabłkami i gruszkami
maślaczki, śliwki i gruchy marynowane
grzyby (głównie z ogrodu) w postaci gęstego sosu
ogórki kwaszone
ogórki w zalewie curry i w zalewie musztardowej
kompozycje warzywne z cukinią i papryką.

Nalewki: na orzechach włoskich, pigwowcowa, tarninówka, imbirowa.
A prócz tego nastawiliśmy 60 litrów winka aroniowego i jeszcze więcej cydru jabłkowego. Udało mi się też nastawić 5 litrowy baniaczek wina z naszych własnych szlachetnych różowych winogron i eksperymentalnie robimy winko śliwkowe z mirabelek.

Poza tym suszymy jabłka, bo uwielbiamy zimą pogryzać