Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 10:46, 09 paź 2018

Nie jestem w stanie wejść do twojego umysłu wszystko napisałam tak aby zrozumieć więc musisz sama sobie poradzić z tym kompostem.
10:49, 09 paź 2018
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7481-ogrod-malej-mi-2017?page=474

nie wiem czy byłas obecna na tej dyskusji? ...ale nie tak dawno w watku Anki były tez propozyje umilania jej czasu ...nie mam chęci cie zdołować i wnerwiac ...tylko zwracam uwage na to ....ze jakby to powiedzić łagodnie.... niechcacy wpisałaś sie w kontynuacje trendu " jak dobic zapracowanego ogrodnika" .
10:56, 09 paź 2018
ElzbietaFranka napisał(a)
Nie jestem w stanie wejść do twojego umysłu wszystko napisałam tak aby zrozumieć więc musisz sama sobie poradzić z tym kompostem.

dajmy spokój ...to wchodzenie do umysłu to ja rozumiem że to duza przenosnia ....ale mogło by ci to zazkodzić ...wiec moze nie próbuj))

wiec....dlatego produkuje go rocznie około 1 -2m3 ...i to mi starcza na warzywnik ...i jakos sobie z tym radze ....i juz mam jakis cykl który sie u mnie realizuje i nie nadwyreza mnie jakos mocno ....a zycie w ogrodzie sie toczy w miare poprawnie
gobasia 14:40, 09 paź 2018

Elu Pozdrawiam

widzę ,że jad sączy się i w Twoim wątku.
ElzbietaFranka 16:27, 09 paź 2018

gobasia napisał(a)
Elu Pozdrawiam

Oj tak jak widzisz.
waldek727 16:40, 09 paź 2018

Jak ładnie udokumentowałaś na fotkach niedocenianą przez wielu, a tak potrzebną czynność wertykulacji trawnika. U siebie takie kondycjonowanie trawnika robię każdej jesieni i jestem zadowolony z efektów swojej pracy już od wczesnej wiosny.
Kompostu nie przerzucam wogóle. Uważam, że kompostowanie odpadów w zamkniętym pojemniku (kompostowniku) to jeden ciągły proces przetwarzania odpadów organicznych przez destruentów i nie powinienem niczym zaburzać tego cyklu.
ElzbietaFranka 16:58, 09 paź 2018

waldek727 napisał(a)
Jak ładnie udokumentowałaś na fotkach niedocenianą przez wielu, a tak potrzebną czynność wertykulacji trawnika. U siebie takie kondycjonowanie trawnika robię każdej jesieni i jestem zadowolony z efektów swojej pracy już od wczesnej wiosny.
Kompostu nie przerzucam wogóle. Uważam, że kompostowanie odpadów w zamkniętym pojemniku (kompostowniku) to jeden ciągły proces przetwarzania odpadów organicznych przez destruentów i nie powinienem niczym zaburzać tego cyklu.

Waldek też bym nie przerzucała, ale przywoze odpadki z domu i po 3 mcach tego dużo i trzeba to zmieszać wszystko.
Nawet kompostu nie przesiewanie tylko tak rozsypuje gdzie się da większe części zgrabie i z powrotem do kompostu wkladam.

Waldek, ale jak ja mam wertykulowac jak u mnie zielono, nie mam specjalnego filcu.
Tak u mnie cykl.
waldek727 17:11, 09 paź 2018

Waldek, ale jak ja mam wertykulowac jak u mnie zielono, nie mam specjalnego filcu.

Ty Elu wertykulujesz trawnik wiosną a ja jesienią. I to wystarczy.
17:22, 09 paź 2018
gobasia napisał(a)
Elu Pozdrawiam

???????

zadawanie pytań jak to zrobic? ...technicznie wykonac po kazdym koszeniu trwanika ..czyli co tydzień ...teraz jest jest jadem na tym forum ?

ja prosze o odpowiedz na to zdanie i wskazówki jak to technicznie wykonac zrobic ...po kazdym koszeniu?

Do kompostownika wrzuca sie trawe przesuszona a nie mokra przynajmniej powinna przez jeden dzien byc rozlozona na 20 cm i pozniej wrzucicdo kompostu.

sylwia_slomc... 21:31, 09 paź 2018

waldek727 napisał(a)

Też kompostu nie przerzucam, robi się sam mimo sporej ilości trawy z podwórka, ale grubszym jest poprzekładana, by oddychało. Samo sobie osiada, a jesienią lub wiosną idzie na grządki