Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Anna i Ogród 19:15, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ania, kiedyś zachwyciłam się taką inspiracją:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712381998893/
Nawet kombinowałam, jak to rozwiązać z drzewkami owocowymi. Jednak u mnie były za blisko żywopłotu i ostatecznie wkleiłam je w rabatę
To też jest rozwiązanie dla drzew owocowych.
https://pl.pinterest.com/pin/529876712384440252/
Skoro nie można ich ukryć, trzeba wyeksponować. Zrobić z nich atut

No właśnie też chciałabym zrobić z nich atut. Muszę zobaczyć u Ciebie jak to wyszło.
Ogródek Iwony 18:46, 01 lut 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Pnące i okrywówki wiem ,ale rabatowe nie bardzo, bo wielkokwiatowych chyba nie mam ?

Edit: jeżeli jedne są wysokie na 1-1,5 , a inne do 1m , to tak samo ciąć.?

Wracając do cięcia róż, w zeszłym sezonie wszystkie cięłam na oko, ale zadałam pytanie u Ren i jeszcze nie odpowiedziała Zatem czekam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5054-rrr-rozane-rozmaitosci-renaty-i-nie-tylko-rozane?page=367#post_3
Ogródek Iwony 18:40, 01 lut 2016

Do góry
Jeszcze nie gotowy. Bo coś mi nie gra. Ale najpierw muszę wytyczyć linie rabat narzucone przez podjazd i parking dla auta, który jednocześnie będzie zatopiony w rabatach bylinowych i robił za miejsce dla leżaka
a potem się zajmę decyzją o nasadzeniach
Chciałabym i świdośliwy, rozchodniki, molinię, naparstnice, i kosaćce, szałwie, i lawendę (nie jestem pewna, czy będzie pasować do zestawienia, ale by fajnie pachniała lawenda z pnącą różą wspinającą się po pergoli)
a we wszystkim zatopione kulki bukszpanowe
Anna i Ogród 18:33, 01 lut 2016

Do góry
Ania, kiedyś zachwyciłam się taką inspiracją:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712381998893/
Nawet kombinowałam, jak to rozwiązać z drzewkami owocowymi. Jednak u mnie były za blisko żywopłotu i ostatecznie wkleiłam je w rabatę
To też jest rozwiązanie dla drzew owocowych.
https://pl.pinterest.com/pin/529876712384440252/
Skoro nie można ich ukryć, trzeba wyeksponować. Zrobić z nich atut

Ogródek Iwony 18:22, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Sebek
, ja nawet myślałam o wydrukowaniu w ramki

a to bardzo dobry pomysł
Ogródek Iwony 18:11, 01 lut 2016

Do góry
Opowiem wam zdarzenie weekendowe:

Ostatnio oglądałam sporo inspiracji z CHFS.
Bardzo spodobał mi się ten ogród:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388321263/
I takie proste pergole:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388250020/
Naoglądałam się u Nawigatorki i Reni inspiracji, naczytałam się o świdośliwie.

W piątek chodził mi po głowie projekt mojego kącika wypoczynkowego przy garażu (w tym roku kładziemy tam dopiero blachę, potem tynkowanie, potem podjazd z kostki ... nie wiem, kiedy ,,, ), więc żeby nie zapomnieć, wzięłam kartkę i zaczęłam szkicować. Wkomponowałam tam dwie świdośliwy, które u Nawigatorki widziałam Nic e-Mowi nie mówiłam, chciałam poczekać na dobry moment.
W sobotę przyjechał do domu M. Chodzi od okna do okna i w niedzielę mówi:
Wiesz, tak sobie myślę ... nie wiem co ty na to .. ale ja bym oddzielił kącik wypoczynkowy od garażu tujami ( forum nie czyta, więc to była jedyna myśl, co mu do głowy przyszła )
Ja na to wyjęłam kartkę i mówię: Tuje nie, ale będą tam Gracilimusy, dwie świdośliwy (a co to - było pytanie e-Ma, więc w necie pokazałam) i molinia. I pokazałam projekt z resztą nasadzeń
I dodałam: A jak będziesz miał czas, to chciałabym taką pergolę:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388385871/
I jeszcze dodałam: I jeszcze mam takie róże w koszyku. Czekają na sponsora
M popatrzył, podumał i powiedział:
Na wszystko się zgadzam, ale najpierw blacha na dachu.

Ja wiem, ze może to być nawet za rok, ale mam zaklepane Projekt pewnie będzie jeszcze ewaluował, bodo końca nie umiem narysować tego, co mi się podoba i w taki właśnie sposób

W sprawie róż natomiast - zawołał dzieci i ogłosił zrzutę na róże na moje urodziny.
Sam się natomiast zabrał za wymiarowanie stoliczków nocnych do sypialni, które zrobi mi w prezencie (stare mają już 18 lat )
Dąb bielony dla odmiany. Tylko remont sypialni jeszcze poczeka. Młody chce się zamienić pokojami. Dostaniemy większy pokój z balkonem

Ogródek Iwony 17:57, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
ja nawet myślałam o wydrukowaniu w ramki
a wiesz, że też o tym pomyślałam tylko o rysunkach moich rabat
Ogródek Iwony 17:52, 01 lut 2016

Do góry
Reniu, chwilowo planuję szpaler anabelek. Szybko kwitną, tego mi będzie trzeba, aby widok z jadalni był ładniejszy z oddali

Sylwia, doradców jest sporo, więc na forum mniej się błędó popełnia, niż samemu się planuje.
Ostatecznie zawsze roślinki można przesadzić w sprzyjających warunkach

Mirelko, a nie wystarczy ci to, co masz? Tego będzie sporo, jak popikujesz

Beatko, super rysunki. Też tak uważam

Sebek
, ja nawet myślałam o wydrukowaniu w ramki
Pogubiłam się po drodze... 17:40, 01 lut 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Aniu mój sobie na 100 procent poradzi cały dom wewnątrz wykończył, od wstawiania okien po końcowe malowanie, to z taka ścianką powinien sobie w kilka dni poradzić a może trzeba po ambicji pojeździć, że niby sobie nie poradzi, co?

Może zmęczony jest budową, skoro tyle zrobił. Boi się, że jak da palec, to będziesz chciała całą rękę
Mój przez 3 lata po wprowadzeniu nie ruszył ręką, dopiero, jak już sobie odpoczął dobrze.
A teraz sam jakby czytał w mojej głowie, tylko trochę na opak. Więc trzeba mu pomóc.
W piątek chodził mi po głowie projekt mojego kącika wypoczynkowego przy garażu (w tym roku kładziemy tam dopiero blachę, potem tynkowanie, potem podjazd z kostki ... ), więc żeby nie zapomnieć, wzięłam kartkę i zaczęłam szkicować. Wkomponowałam tam dwie świdośliwy, które u Nawigatorki widziałam Nic e-Mowi nie mówiłam, chciałam poczekać na dobry moment.
W sobotę przyjechał do domu M. Chodzi od okna do okna i w niedzielę mówi:
Wiesz, tak sobie myślę ... nie wiem co ty na to .. ale ja bym oddzielił kącik wypoczynkowy od garażu tujami ( forum nie czyta, więc to byłą jedyna myśl, co mu do głowy przyszła )
Ja na to wyjęłam kartkę i mówię: Tuje nie, ale będą tam Gracilimusy, dwie świdośliwy (a co to - było pytanie e-Ma, więc w necie pokazałam) i molinia. I pokazałam projekt z resztą nasadzeń
I dodałam: A jak będziesz miał czas, to chciałabym taką pergolę:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388385871/
I jeszcze dodałam: I jeszcze mam takie róże w koszyku. Czekają na sponsora
M popatrzył, podumał i powiedział:
Na wszystko się zgadzam, ale najpierw blacha na dachu.

Ja wiem, ze może to być nawet za rok, ale mam zaklepane
O różach natomiast - zawołał dzieci i ogłosił zrzutę na róże na moje urodziny.
Sam się natomiast zabrał za wymiarowanie stoliczków nocnych do sypialni, które zrobi mi w prezencie (stare mają już 18 lat )

Tak więc Amelio, nie martw się, trafiłaś na zły moment. Trzymam kciuki
Anna i Ogród 17:14, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, masz piękny projekt domu, wcale nie pisałam o prostych liniach, byś poszła w tym kierunku.
Raczej chodzi mi o to, że im dłużej człowiek naogląda się na forum różnych ogrodów, tym bardziej wie, co mu się podoba, wie, jak powinien wyglądać jego ogród i raptem dojrzewa do zmian.
Po roku na O siedzi mi w głowie tyle obrazów, ze czasami sama wiem, co, z czym posadzić, znam, jakie roślinki lubią wymagania, a to bardzo pomaga

Tak, zgadzam się z Tobą w 100%.

Największy problem mam z doborem kształtu rabat. 1/4 ogrodu to drzewka i krzewy owocowe. Jak je sadziliśmy to nie myślałam wtedy o rabatach. Teraz one mi bardzo przeszkadzają i muszę je omijać i kombinować.

Gdyby ktoś kiedyś na Ogrodowisku napotkał jakiś ogród gdzie drzewka owocowe wkomponowane są w rabaty to byłabym wdzięczna. Na razie znam tylko Borówcowy ale tam drzewka owocowe stanowią odrębną część.
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:02, 01 lut 2016

Do góry
Tak by pasowało Powinno zagrać
Anna i Ogród 17:00, 01 lut 2016

Do góry
Aniu, masz piękny projekt domu, wcale nie pisałam o prostych liniach, byś poszła w tym kierunku.
Raczej chodzi mi o to, że im dłużej człowiek naogląda się na forum różnych ogrodów, tym bardziej wie, co mu się podoba, wie, jak powinien wyglądać jego ogród i raptem dojrzewa do zmian.
Po roku na O siedzi mi w głowie tyle obrazów, ze czasami sama wiem, co, z czym posadzić, znam, jakie roślinki lubią wymagania, a to bardzo pomaga
Typografia ogrodu 16:53, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Madżenka ma rację. Ja kupowałam kanapę i fotele, dla nas to nie były małe pieniądze, po roku wszystko wysiedziałe było, reklamowałam, niestety bez umowy, na paragon w sklepie, gdzie kupowaliśmy. Kiedy zbliżał się termin, gdzie sofę rozebrano, wymieniono gąbki i tapicerkę, otrzymałam wiadomość, ze będzie mnie to kosztować 2/3 nowego kompletu. Raz wpuściłam się w maliny. Zapłaciłam, odebrałam. Ale następnym razem będę dłuuugo wybierać i się pytać, jak załatwiają reklamacje

Dobra przestroga.ja akurat z tych awanturujacych sie klientow
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:51, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Na początek hortki z berberysami będą ładnie wyglądać, ale z czasem hortki mogą zasłonić berberysy. Może lepiej hortki dać w szpaler tak co 80 cm, a potem berberys ze stipą albo rozplenicą ?
to dać hortki przed tujami razem ze sliwami wiśniowymi, a przed nimi dać berberysy ze stipą i to co mam już wsadzone z przodu na korze
Prawie - jak ogród 16:34, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelka, które?

Iwonka inspiracja 5 i 6

Ta 6 jest cudna, i ta z boku pod napisem, tylko jakie tam są rośliny nie wiem Rozróżniam tylko dwie
Anna i Ogród 16:33, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, znam ten ból. Jednak ja sporo pozmieniałam u siebie. Budowaliśmy się 18 lat temu, potem myślałam, że mam ładny ogród, a potem trafiłam na Ogrodowisko. Zaczęłam zmieniać swój ogród, część roślin pożegnałam, szczególnie wielkie, stare egzemplarze, które tworzyły chaos. Odkryłam, ze wolę ogród uporządkowany, jednak ze sporą ilością roślin kwitnących. U mnie musi zawsze coś kwitnąć. Nowoczesnego spojrzenia nadały ogrodowi linie proste, które sukcesywnie wprowadzam do ogrodu Ramy ogrodu zatem proste, ale wykorzystuję materiał z odzysku, jak stara cegła
Tak więc Aniu prorokuję ci troszkę zmian w ogrodzie. Wszystko jeszcze przed tobą

Dotarłam do pomysłu Sylwii. Ma dziewczyna talent. U mnie też mam jej projekt
Nie mogę się nadziwić nad Sylwii umiejętnościami. Tobie Aniu też fajnie to wyszło. Czyli na pergoli co planujesz?
Sylwia fajną donicę rozrysowała
Jak M sam zrobi, to super

Piękną wizytówkę mi podsunęłaś. Ogród metrażowo inny niż mój ale inspiracji mnóstwo.

Chcę w tym roku powiększyć niektóre rabaty i kilka dorobić nowych. Proste linie myślę że nie będą pasowały do zewnętrznego wyglądu domu, który jest w takim stylu.
http://lk-projekt.pl/lkand1007-produkt-2642.html
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:30, 01 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ale mnie wtedy u Ciebie nie było.
Swidosliwy i molinia jak u mnie trochę

Bo ty Asia zaraziłaś. U mnie też będzie molinia i świdośliwy. Wczoraj z M zaklepałam, gdy mi wyskoczył, że kącik wypoczynkowy od garażu tujami by wysłonił. Dzięki tym świdodśliwom miałam już gotową myśl
Więc tujom powiedziałam nie
Ale na razie mam to w głowie, narysowałam troszkę na kartce, bo na razie tam, gdzie to będzie jest jeszcze budowlano.
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:23, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Na początek hortki z berberysami będą ładnie wyglądać, ale z czasem hortki mogą zasłonić berberysy. Może lepiej hortki dać w szpaler tak co 80 cm, a potem berberys ze stipą albo rozplenicą ?

To jest dobry pomysł
Typografia ogrodu 16:22, 01 lut 2016

Do góry
Madżenka ma rację. Ja kupowałam kanapę i fotele, dla nas to nie były małe pieniądze, po roku wszystko wysiedziałe było, reklamowałam, niestety bez umowy, na paragon w sklepie, gdzie kupowaliśmy. Kiedy zbliżał się termin, gdzie sofę rozebrano, wymieniono gąbki i tapicerkę, otrzymałam wiadomość, ze będzie mnie to kosztować 2/3 nowego kompletu. Raz wpuściłam się w maliny. Zapłaciłam, odebrałam. Ale następnym razem będę dłuuugo wybierać i się pytać, jak załatwiają reklamacje
Ogródek Iwony 16:12, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dominiko, wszystkim podoba się wersja 2.
Mi też i będę dążyć do jej zrealizowania z małymi poprawkami
Wersja 2

Wstrzymam się tylko z posadzeniem ekranu z cisa w plecach. Obawiam się, że będzie dla niego pod ścianą za sucho. Inaczej, gdy będzie z czasem nawadnianie. Za to posadzę jedną kępkę miskanta Silbersprinne, wg sugestii z pierwszej wersji.

Projekt sobie wydrukuję i wiosną powolutku będę dążyć do jego realizacji. Jeśli dojdę do jakiś podmian roślin, dam znać. Natomiast sam układ jest bardzo fajny

ja z opóźnieniem ale wow super macie głowy na karku, wiedzę i doświadczenie będzie cudownie!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies