Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Anna i Ogród 16:02, 01 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

W sumie to nie wybierałam wersji ogrodu sama. Ona po prostu najlepiej pasuje do wyglądu domu i musiałam iść z falą. Teraz pewnie wybrałbym bardziej nowoczesny dom ale 11 lat temu takie były na czasie.

Aniu, znam ten ból. Jednak ja sporo pozmieniałam u siebie. Budowaliśmy się 18 lat temu, potem myślałam, że mam ładny ogród, a potem trafiłam na Ogrodowisko. Zaczęłam zmieniać swój ogród, część roślin pożegnałam, szczególnie wielkie, stare egzemplarze, które tworzyły chaos. Odkryłam, ze wolę ogród uporządkowany, jednak ze sporą ilością roślin kwitnących. U mnie musi zawsze coś kwitnąć. Nowoczesnego spojrzenia nadały ogrodowi linie proste, które sukcesywnie wprowadzam do ogrodu Ramy ogrodu zatem proste, ale wykorzystuję materiał z odzysku, jak stara cegła
Tak więc Aniu prorokuję ci troszkę zmian w ogrodzie. Wszystko jeszcze przed tobą

Dotarłam do pomysłu Sylwii. Ma dziewczyna talent. U mnie też mam jej projekt
Nie mogę się nadziwić nad Sylwii umiejętnościami. Tobie Aniu też fajnie to wyszło. Czyli na pergoli co planujesz?
Sylwia fajną donicę rozrysowała
Jak M sam zrobi, to super
Ja i mój ogródek, a może ogród 15:37, 01 lut 2016

Do góry
Na początek hortki z berberysami będą ładnie wyglądać, ale z czasem hortki mogą zasłonić berberysy. Może lepiej hortki dać w szpaler tak co 80 cm, a potem berberys ze stipą albo rozplenicą ?
Ja i mój ogródek, a może ogród 15:31, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A co do śmiesznych sytuacji ze zwierzętami, ja mam młodego kotka i psinkę (obie suczki). Bardzo lubią się ze sobą bawić, co polega na tym, ze jeden goni drugiego, a potem na odwrót. Kilka dni temu obcy piesek zabłąkał się na nasze podwórko, trochę mi napsocił na rabatach. Jak kot go zobaczył, od razu zaczął go gonić. Psiak nie wiedział, o co chodzi i uciekł z podwórka
Wniosek - czasami kot wystarczy do pilnowania podwórka

Ha, dobre
Ja i mój ogródek, a może ogród 15:26, 01 lut 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

heh ja miałam dzisiaj taką scenę
Dziecko rzuca piłkę, za piłką biega kot, za kotem dwa wielkie psy, na stole stoi moa kawa koło której cały czas przelatuje piła, hałas niesamowity, dziecko się cieszy, kot ucieka biega po wszystkim, psy biegają jak konie bo takie kloce i w tym wszystkim ja próbuję coś usłyszeć przez telefon
Wariatkowo

Olaboga, współczuję. Ja po takim rozgardiaszu, a hałas zawsze się włączał wtedy, gdy dzwonił telefon i człowiek był zajęty rozmową - zapowiedziałam, że jak sytuacja się powtórzy, to przerwę rozmowę, wyrzucę wszystkich na dwór i zadzwonię do rozmówcy na ich koszt
Pomogło na jakiś czas. Potem z tego dzieci wyrosły

A co do śmiesznych sytuacji ze zwierzętami, ja mam młodego kotka i psinkę (obie suczki). Bardzo lubią się ze sobą bawić, co polega na tym, ze jeden goni drugiego, a potem na odwrót. Kilka dni temu obcy piesek zabłąkał się na nasze podwórko, trochę mi napsocił na rabatach. Jak kot go zobaczył, od razu zaczął go gonić. Psiak nie wiedział, o co chodzi i uciekł z podwórka
Wniosek - czasami kot wystarczy do pilnowania podwórka
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:12, 01 lut 2016

Do góry
Podglądam. Fajnie Magnolia radzi
Te rozrzucone aurera - to jak z CHFS. Tam właśnie takie punkty zanurzone są w trawach i bylinach.

Reniu, z czym masz posadzone szałwie? Bo już zapomniałam
I co to za odmiana szałwii ?
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:20, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hi, hi. Pogubiłam się czy o kotach, czy dzieciach piszecie
Iwonko i jedno i drugie
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:07, 01 lut 2016

Do góry
Hi, hi. Pogubiłam się czy o kotach, czy dzieciach piszecie
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 06:18, 01 lut 2016

Do góry
Reniu, czy wszystkie róże rabatowe tnie się tak samo nisko( jak nisko) bez względu na osiąganie rozmiarów?
Ogródek Iwony 22:45, 31 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Musiałam się cofnąć do projektu. Faktycznie w donicy zaplanowany jest bukszpan. W tej chwili mam tam carex FC i tak zostanie . Donicy ruszać nie będę. Jak hortki się rozrosną, pewnie FC też będzie trzeba wyeksmitować
Ten projekt ogólny zarys ma fajny. Zastanawiam się jeszcze, jak brązowe trawki turzyca milk chocolate będą grać z red baronem? Tego też nie jestem pewna. Chodzi mi cały czas po głowie szałwia, kwiatki wg propozycji chyba są ok. A może tylko jeden rodzaj trawy? Może tylko ten carex dać? Albo hakone? Tylko hakone wolno przyrasta i chciałam w innym miejscu ją

Sylwia pisała, ze można modyfikować wg własnych doświadczeń. Ja nie mam tej turzycy milk chocolate. Ona jest zimozielona (jeśli tak o brązowej trawce można powiedzieć)
Red baron późno startuje.

Dokładnie tak...zrobiłam co umiałam...resztę zostawiam Tobie...masz większą wiedzę....i to Twój ogródek....nie chcę żebyś mnie przeklinała za każdym razem kiedy wyjdziesz do ogrodu
Ogródek Iwony 22:37, 31 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie wiedziałam, że jest tyle małych hortensji. Mam little lime. Jest śliczna

Moja mała hortensja bukietowa bobo też jest śliczna i lubi słońce. Ma około 80 cm wysokości
Ogródek Iwony 22:24, 31 sty 2016

Do góry
W zeszłym roku cięłam, jak zaczęły wypuszczać młode listki. Wtedy zdjęłam kopczyki. Mała Mi pisała, gdy kwitną forsycje.
Ogródek Iwony 22:22, 31 sty 2016

Do góry
Ewa, tnę poniżej lini przemarznięcia nad zewnętrznym oczkiem. To rabatowe. Jak są za wysokie, to max. nad piątym.
Pnące inaczej się tnie. Tylko boczne pędy, a przewodniki główne podwiązujesz poziomo. Widziałaś filmiki od Ren?
Ale to jeszcze czas.
Ogródek Iwony 22:10, 31 sty 2016

Do góry
Nie wiedziałam, że jest tyle małych hortensji. Mam little lime. Jest śliczna
Ogródek Iwony 22:09, 31 sty 2016

Do góry
Ewa, limki już rosną. I ja chcę, aby tam była ściana z hortek. Mi to pasuje. Tylko w projekcie za limkami jest berberys i on nie będzie widoczny zza hortek i nie ma tam dla niego miejsca. On jest ładny. Sam pomysł na niego wykorzystam w innym miejscu.
Ogródek Iwony 20:20, 31 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Krzesło jest w oddali - złudzenie optyczne.
Wg. mnie, sugerując się schodami to mniej więcej 120 cm (jeden schodek 15cm)

Sylwia, byłam w ogrodzie Ewy tego lata. Hortki tak duże, jak ja, gdy stałam przy nich. Cięte co roku. Ewa pisze, że zdjęcie z 2013 roku. Obecne robiłam telefonem. Gorsze jakościowo - sierpień 2015:
Ogródek Iwony 20:17, 31 sty 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwonka zdjęcie z 2013 , zobacz jakie są szerokie, czy aby na pewno zmieścisz do donicy przed hortki , bukszpan ?

Musiałam się cofnąć do projektu. Faktycznie w donicy zaplanowany jest bukszpan. W tej chwili mam tam carex FC i tak zostanie . Donicy ruszać nie będę. Jak hortki się rozrosną, pewnie FC też będzie trzeba wyeksmitować
Ten projekt ogólny zarys ma fajny. Zastanawiam się jeszcze, jak brązowe trawki turzyca milk chocolate będą grać z red baronem? Tego też nie jestem pewna. Chodzi mi cały czas po głowie szałwia, kwiatki wg propozycji chyba są ok. A może tylko jeden rodzaj trawy? Może tylko ten carex dać? Albo hakone? Tylko hakone wolno przyrasta i chciałam w innym miejscu ją

Sylwia pisała, ze można modyfikować wg własnych doświadczeń. Ja nie mam tej turzycy milk chocolate. Ona jest zimozielona (jeśli tak o brązowej trawce można powiedzieć)
Red baron późno startuje.
Ogródek Iwony 20:13, 31 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Znalazłam hortensje z ogrodu Ewy. Trzy sztuki Limelight:

W tle miarką jest krzesełko Okpło 2 metry wysokie.
Na taką ścianę u mnie pod pergolą liczę

Krzesło jest w oddali - złudzenie optyczne.
Wg. mnie, sugerując się schodami to mniej więcej 120 cm (jeden schodek 15cm)
Ogródek Iwony 20:06, 31 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Posadziłam u siebie 4 sztuki zastanawiałam się czy nie dosadzić piątej. Po tej fotce wiem, że nie dosadzę

Ogródek Iwony 19:49, 31 sty 2016

Do góry

Ogródek Iwony 19:35, 31 sty 2016

Do góry
No właśnie o tym berberysie piszę. Pamiętam Ewa twoje wysokie hortki
Nie mogę znaleźć teraz tej fotki, co kiedyś wstawiałaś, jakie one osiągają wymiary
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies