Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 11:56, 31 sty 2016

Aniu, różyczki trzeba było zamówić, bo coraz ich mniej w szkółce. Coraz częściej przy tych, co by się chciało- brak dostępnych.
Teraz się zamawia, ale przysyłać będą po rozpoczęciu sezonu różanego w marcu.
Aniu, jakiś czas temu wrzuciłam plan działki. Mam rabaty wkoło domu, a nie naokoło trawnika, jakbym chciała
Stąd wydaje się, że to są takie trzy mini-ogródki
Niebawem planuję nowy wątek, chyba na początek wstawię ten plan. Będzie łatwiej
Warzywnik, tzn. to co posadzę zaplanuję w ferie, czyli po 14 lutego. Wszystkie materiały wydrukowane leżą, a ja w pracy mam młyn, jak to koniec semestru
Buziaczki.
Iwk4 11:58, 31 sty 2016

Ewa, nie sprawdzałam. Po kawie pójdę zobaczyć.
Dziś zimno. Śnieg z deszczem.
Ciemiernik nie wytrzymał na oknie. Zaczął żółknąć. Wczoraj wystawiłam go na zewnętrzny parapet. Patrzę na niego przez okno.

edit:
Sprawdziłam róże. Część będzie do przycięcia, inne zupełnie dobrze sobie poradziły. Żadnych oznak zmrożenia. New Dawn opleciona wkoło obelisku cała zielona. Ale też są gałązki czarne u niektórych. Wiosną będę przycinać, ale jeszcze nie teraz.
Potem byliśmy u Zbyszka siostry. Ma od zeszłego roku kilka piennych róż. Zbyszek zawsze takie chciał, ja prorokowałam, że takie róże bez zabezpieczenia zimy nie przetrwają i się na takie nie zgodziłam. Te na pniu nie były wcale zabezpieczone i się dziś mocno zdziwiłam, ze całe są zielone, całe gałązki zdrowe. W obu różach (a rosną w różnych miejscach ogrodu) gałązki bez oznak zmarznięcia. Dziwne to.
Muszę za dnia sprawdzić, co to za róże, bo wisiały przy nich karteczki
13:05, 31 sty 2016
Aaaaa to już wiem odnośnie róż bo myślałam,że już macie nowe nabytki
Ja przez całą zimę suszyłam skórki od bananów,będzie papu do róż I jak zwykle skorupki od jajek dla zasadowych-w tym roku wysuszone skorupki mieliłam,no i sporo kawy do kwasolubych się uzbierało.Wszystko czeka na wiosnę
Jeszcze troszkę i zacznie się sianie,trzeba robić miejsce na parapetach.
U nas ładnie,świeci słoneczko i bezwietrznie.Oby pogoda się utrzymała bo do zakopcowania mam troszkę przywiezionych traw,czekały do tej pory w piwnicy.
Ciemierniki u mnie nieśmiało kwitną.Była cała polanka,zostały tylko dwa i to takie jakieś mikre a gdzie reszta
Dominika11 13:56, 31 sty 2016

Pozdrawiam niedzielnie
Iwonko i na czym stanęła ta rabata - która wersja ???
Iwk4 19:11, 31 sty 2016

Aniu, u mnie ciemierniki w gruncie jeszcze śpią. Widać w zeszłorocznym drobne białe kwiatuszki, ale blisko ziemi. Mają jeszcze czas. Dziś u nas było 0 stopni.
Czytam, ze segregujesz odpady. Ja wszystkie kuchenne odpady razem wyrzucam na kompost. trawnik, lawendę, bukszpany i perovską wysypię dolomitem wiosną.

Oglądałam moją trawę po zimie. Jest w fatalnym stanie. Zbyszek mówi, ze nie mam się przejmować, bo to jeszcze zima.
Cebulowymi się nie chwalę, coś tam wystaje z ziemi. Ale w grudniu też wystawało, więc to nie bardzo są oznaki wiosny, tylko zwariowanej zimy, która zbyt późno przyszła i roślinki same nie wiedziały, jak się zachować.
Widać czubki żonkili, tulipanków, krokusów. Muszę uważać na rabatach, aby ich nie zadeptać
Iwk4 19:25, 31 sty 2016

Dominiko, wszystkim podoba się wersja 2.
Mi też i będę dążyć do jej zrealizowania z małymi poprawkami
Wersja 2

Wstrzymam się tylko z posadzeniem ekranu z cisa w plecach. Obawiam się, że będzie dla niego pod ścianą za sucho. Inaczej, gdy będzie z czasem nawadnianie. Za to posadzę jedną kępkę miskanta Silbersprinne, wg sugestii z pierwszej wersji.

Projekt sobie wydrukuję i wiosną powolutku będę dążyć do jego realizacji. Jeśli dojdę do jakiś podmian roślin, dam znać. Natomiast sam układ jest bardzo fajny
Iwk4 19:28, 31 sty 2016

No i dla berberysa za hortkami będzie za mało miejsca. Sprawdzałam. Bluszcz się już od wiosny ładnie rozrósł i się wspina
bacowa 19:30, 31 sty 2016

Myślę że poz.2 nie sprawdzi się.
Iwk4 19:35, 31 sty 2016

No właśnie o tym berberysie piszę. Pamiętam Ewa twoje wysokie hortki
Nie mogę znaleźć teraz tej fotki, co kiedyś wstawiałaś, jakie one osiągają wymiary
Iwk4 19:49, 31 sty 2016

Znalazłam hortensje z ogrodu Ewy. Trzy sztuki Limelight:

W tle miarką jest krzesełko Okpło 2 metry wysokie.
Na taką ścianę u mnie pod pergolą liczę