Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:48, 25 lip 2018

Do góry
No to koś co 7 dni i podnieś o jeden poziom. Trawa nie ma siły, bo ścinasz to, czym asymiluje.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:45, 25 lip 2018

Do góry
Po deszczu...

W ogródku emerytki 21:02, 25 lip 2018

Do góry
Fajny pomysł z tym sercem
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:54, 25 lip 2018

Do góry
Nie rób wertykulacji, nawieź zgodnie z analizą i zaleceniami.
Nie jest za późno.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:52, 25 lip 2018

Do góry
Hej, Tomek, podnieś noże kosiarki - nie koś tak samo. W czasie upałów zostawia się dłużej, aby trawa się nieco zacieniała.

W ogóle za nisko kosisz. Trawa nie ma czym asymilować, bo wszystko zielone ścinasz jak rżysko
Cięcie papryki 20:50, 25 lip 2018

Do góry
Raczej moim zdaniem pędów się nie przycina - a wyłamuje nadmiar owoców. Ja też mam paprykę, ale nie mam takiego kłopotu, więc jestem ciekawa, jak wygląda ta nadmiernie rozrośnięta papryka. Pokaż, proszę, zdjęcia.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 10:38, 25 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Magnolii z reguły się nie tnie, każdy zaleca nie ciąć. To drzewo nie lubi cięcia. jak chcesz, sąsiadka tnie po przekwitnięciu i magnolia Susan ma się nieźle, ale czy tak będzie w twoim przypadku - nie wiem więc nie polecam cięcia.

jednak podcięłam i chyba jej to służy, bo właśnie kwitnie drugi raz
zdjęcie zaraz po cięciu, czyli sprzed 3 tygodni
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:16, 25 lip 2018

Do góry
Pędraki to larwy chrabąszcza majowego

Zwalczanie opryskiem preparatem Dursban 480 EC w dawce 50 ml na 100 m², opryskujemy i mieszamy z glebą. Najlepiej robić to przed deszczem, wtedy szybciej wniknie w glebę.

Ktoś pytał o nicienie:

Do niszczenia pędraków służy preparat Nemasys G zawierający nicienie owadolubne z gatunku Heterorhabditis megidis, które można zastosować metodą opryskiwania gleby lub podlewania w dawce 1 mln nicieni na 1 m2.

Do góry
Poczytaj o cyklu rozwojowym chrabąszcza majowego. Nie można dopuścić, aby owad dorosły wyfrunął i złożył kolejne jaja. Należy przykryć trawnik siatką w maju, zanim odbędzie się lot.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrab%C4%85szcz_majowy

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Witam Ty mówisz że masz problem z trawnikiem, To ja Ci pokażę prawdziwy problem trawnika, to co Ty masz to jest MAŁY PIKUŚ

tak wyglądają dziury po srokach, które to uwielbiają

Na takim kawałku ok. 30 - 40 m2 wydobyłem ręcznie ok 1000 szt.

Do góry
Najpierw zacznij od walki z pędrakami.

W czerwcu następnego roku przykryć siatką trawnik, aby nie wyleciały chrabąszcze i nie złożyły jaj na kolejne pokolenia.

W tv polecają preparat preparat too biomass sugar, poza tym jest jeszcze chemia
Durban.

Cytat:

Gdy w murawie żyją pędraki, daje się ją zdjąć z gleby jak dywan.

Pan Maciej ma w zanadrzu jeszcze jedną metodę na pozbycie się nicieni, a także pędraków. Lekarstwem jest naturalny preparat – produkt odpadowy z produkcji trzciny cukrowej: Biomass Sugar.

Ważna jest stosowana dawka: na 10-litrową konewkę wlewamy 150 ml preparatu. Preparat podajemy w dzień deszczowy i pochmurny, koniecznie na mokry trawnik. Jedna 10-litrowa konewka przeznaczona jest na 25 m kw. powierzchni.
Zabieg powtarzamy co dwa tygodnie, regularnie dwa lub więcej razy. Przy okazji poprawiamy wygląd trawy, bo Biomass Sugar, jako wodny roztwór cukrów, jest również dobrą odżywką dla roślin. Na koniec trawnik obficie podlewamy, wmywając Biomass na głębokość 10-15 cm, tak żeby dotarł do nicieni lub pędraków.

W lipcu i sierpniu powinniśmy zastosować Biomass, aby zwalczyć nowe pokolenie pędraka, które jest najbardziej wrażliwe na działanie wszelkich środków pędrakobójczych. Trzeba robić to regularnie, co roku, żeby likwidować kolejne najmłodsze chrabąszcze. Jest to jedyna metoda na te trudne do pokonania owady, które mogą przylecieć do naszego ogrodu z miejsc, gdzie nie są zwalczane.

Walka jest trudna, bo musisz najpierw zapoznać się z cyklem rozwojowym chrabąszcza majowego. Ale najpierw zdiagnozować czy to na pewno chrabąszcz, bo może byc np. rolnica.

Rabata przed wejściem ;) 08:01, 25 lip 2018

Do góry
Żeby coś posadzić trzeba najpierw poszerzyć rabaty. A jak będą szerokie, to dopiero wkleisz po remoncie.. Nie gorączkuj się tak. Co by pasowało to już sama wymieniłaś.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:00, 25 lip 2018

Do góry
Nie wiem. Przyjrzałam się - obstawiam 'Blackberry Truffle'.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:52, 24 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy to jest jeżówka Ponk Bonbon czy Blackberry Truffle?
Ogród w remoncie 22:41, 24 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawka jest młodziutka, dlatego taka delikatna. Kilka koszeń, potem nawóz i się wyrówna szybciutko Pozdrawiam

Tak ,wiem Danusiu ale teraz śmiesznie tak . A po jakim czasie można nawieźć taką trawę? Z 5,6 koszeń wystarczy? Miło mi ,że zajrzałaś
Ogród w remoncie 21:23, 24 lip 2018

Do góry
Trawka jest młodziutka, dlatego taka delikatna. Kilka koszeń, potem nawóz i się wyrówna szybciutko Pozdrawiam
Mokradło... i mój ogród 20:50, 24 lip 2018

Do góry
Wymyśl tytuł, podaj tutaj, a ja zmienię i przeniosę wątek do naszych ogrodów, nie będziesz musiała drugi raz tego robić
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:58, 24 lip 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusia, zachwycam się wszystkim w Twoim ogrodzie, wszystko jest takie niezwykłe. I perfekcyjne, bogate, puszyste, obfite i kolorowe w pięknych i niezwykłych zestawieniach.

Powiedz, czy będziesz starała się przechować tę gipsówkę? Jeśli tak, to jak. Pytam, bo też ją mam i chciałabym ją zachować.

Jak długo można przechowywać/ mieć dużą roślinę posadzoną w doniczce na rabacie? Wymaga częstszego podlewania, czy tak jak wszystko inne "normalnie" w ziemi?

Dzięki Ewo, zawsze umiesz tak pięknie napisać

Moja gipsówka jest z zeszłego roku. Wszystko na tych rabatach rośnie w gruncie, oprócz wielkich topiarów. Duże rośliny na rabacie w donicach mam trzeci rok.
Te, które mają ciasno, przesadzam do większych donic.

Cała poczekalnia topiarów wielkich czeka w pogotowiu.
Średnie stożki mam na sprzedanie do klienta.

W tym roku mam ciśnienie wsadzić te wielkie w docelowe miejsca, ale najgorzej z platanem, boję się że potem będzie źle.
Mam nadzieję, na gotowy ogród przy oranżerii. Mam już donice, mam topiary, a rabaty się stworzy. Fontanna właśnie jedzie w pocztexie do mnie. Dostanę jutro lub pojutrze I będzie to niespodzianka
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:56, 24 lip 2018

Do góry
marysiak_020202 napisał(a)

Pani Danusiu, czy mogę zapytać o trawę z kompozycji tą cytrynową obok konwalnika. Z góry dziękuje za pomoc

Carex 'Everillo' a w oddali Hakoncehloa 'All Gold'. Zdecydowanie lepiej zimuje ta druga. Te pierwszą co roku dosadzam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:01, 24 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusia, zachwycam się wszystkim w Twoim ogrodzie, wszystko jest takie niezwykłe. I perfekcyjne, bogate, puszyste, obfite i kolorowe w pięknych i niezwykłych zestawieniach.

Powiedz, czy będziesz starała się przechować tę gipsówkę? Jeśli tak, to jak. Pytam, bo też ją mam i chciałabym ją zachować.

Jak długo można przechowywać/ mieć dużą roślinę posadzoną w doniczce na rabacie? Wymaga częstszego podlewania, czy tak jak wszystko inne "normalnie" w ziemi?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies