Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 17:24, 03 maj 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Trudno nadrobić u Ciebie ...z aktualnych zrobiłabym kontynuacje a ze starszych postów ....to donice cudne cudne cudne i tulipanki tak rozrzucone bardzo fajnie wygladaja nie zmieniaj ))))

dzięki Jolu, właśnie myślę jak ta kontynuację zrealizować, bo jak nie dam niczego wyższego to będzie tam płasko.

Tu ma być ogród :) 17:22, 03 maj 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
ładna zmiana pod wykuszem, a mnie się podoba - ja bym nie rozrzucała roślin, jak się lawenda rozrośnie to już będzie w ogóle super, ale ja nadal wzdycham do tych firan

Lawendy posadziłam co 50 cm, a od chodnika oddalone o 37 cm, jak urośnie to nawet może się ze sobą stykać, jakoś tak pewnie będzie to wyglądać.
Dorysowałam też, gdzie potencjalnie można dołożyć kulkę bukszpanową.

Ty przecież nie jesteś zwolenniczką firan, a tu takie słowa jak mi żywopłoty porosną, to chyba też nie będę wieszać.

Na Łowieckiej 16:03, 03 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ilonka, graby przepiękne, z różami będzie tam ślicznie i cieszę się, ze przeróbka altany będzie.

Te różowe tulipany wyglądają jak piwonie - wow!
Jak one się nazywają?

Nawet nie wiesz jak ja się cieszę Marzyłam o tym od kilku lat
Te pełne tulipany to Margarita (kupowałam je jako nowość)
Tu ma być ogród :) 15:02, 03 maj 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

będzie mieć idealnie a poza tym ona jest totalnie bezobsługowa nie licząc wiosennego cięcia

dlatego właśnie Cię wcześniej podpytywałam, czy to dobre dla niej miejsce
A miałabyś Olu pomysł na obsadzenie tej niezagospodarowanej częsci?
Tu ma być ogród :) 15:00, 03 maj 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Potraktowałabym tę część za wykuszem jako przedłużenie rabaty
A pod wykuszem może bardziej rozrzucić rośliny- lizaki wyglądają jak posadzone w linii a kule w skupieniu pod oknem, a tam gdzie obwódka jest pusto- rozrzuciłabym je a pomiędzy nimi już tylko wypełniacze

jak patrzę na te zdjęcia to też stwierdzam, że trzeba zrobić kontynuację.

Z kulkami masz rację, przesadzać nie będę ale kiedyś dokupię ze dwie szt. i dam bardziej z przodu.
Trzmieliny nie są w linii, choć na zdjęciu może tak się wydawać.
Z przodu są spore odstępy między roślinami, ale to dlatego, że kiedyś lawenda będzie tworzyć duże kule i te luki się zapełnią, na dzień dzisiejszy przyznaję, że wygląda jakby tam czegoś brakowało.

Jeśli kontynuacja to lawenda, kule bukszpanowe, szałwia, ale przydałoby się coś wyższego na ścianę, no i może jakieś róże, nawiązujące do tej strony gdzie altana?

Może jakieś stożki na obu końcach tej częsci ścianki? Bo za wykuszem ta rabata ma szersze miejsce o wymiarach 2,2x1,5 m a i w miejscu gdzie ona łączy się z frontową też zostaje taka większa wolna przestrzeń.

Tu ma być ogród :) 14:51, 03 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Molinia lubi słoneczne miejsce i wilgoć, rabata będzie mieć nawadnianie, więc warunki będą spełnione - powinno jej odpowiadać.

będzie mieć idealnie a poza tym ona jest totalnie bezobsługowa nie licząc wiosennego cięcia
Tu ma być ogród :) 14:49, 03 maj 2016

Do góry
omelka1 napisał(a)

Ładnie ci to wyszło.Dzięki dosadzeniu bukszpanów nie jest tak pusto a trzmieliny rozjaśnią to miejscu.Ciekawa jestem jak będzie rosła w tym miejscu Molinia?

Molinia lubi słoneczne miejsce i wilgoć, rabata będzie mieć nawadnianie, więc warunki będą spełnione - powinno jej odpowiadać.
Tu ma być ogród :) 14:09, 03 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Przeróbka rabaty pod wykuszem.

Ładnie ci to wyszło.Dzięki dosadzeniu bukszpanów nie jest tak pusto a trzmieliny rozjaśnią to miejscu.Ciekawa jestem jak będzie rosła w tym miejscu Molinia?
Tu ma być ogród :) 14:09, 03 maj 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Mnie się podobają obie wersje. Patrząc jak szybko stipa nabiera masy jestem dobrej myśli, że i u mnie bedzie spodziewany efekt. Czy ta rabata jest caly czas słoneczna? Pytam ze względu na jezówki. Chcialam je sobie posadzić w towarzystwie róż przy południowej ścianie, czyli patelnia.

Doczytałam juz ze południe

Tak u mnie to jest południe, też patelnia.

Dla jeżówek jak najbardziej dobre warunki, a stipa na południowej wystawie rośnie jak szalona, Twoje sadzonki są już fajne, szybko będziesz mieć oczekiwany efekt.
Tu ma być ogród :) 13:53, 03 maj 2016

Do góry
Ta rabata jest na środku ściany południowej domu, po lewej stronie jest taras i altana, rosną tu róże Eden Rose i Giardina, pomiędzy nimi mistanty Gracilimus, bukszpany, szałwie, sesleria Heufleriana i lawenda na obwódce

Została do obsadzenia prawa strona ściany, za wykuszem - rabata długa na 3,9 m, szeroka w najszerszym miejscu na 2,2 m a w najwęższym ma 1,2 m, łączy ona się z rabatą na froncie, gdzie są głównie bukszpany i rododendrony RH.

I pytanie, czy tą rabatę obsadzić w podobny sposób, traktując jako kontynuację rabaty pod wykuszem, czy zastosować inne rośliny?

Chodzi o tą część. Na pewno będzie tam przeciągnięta obwódka z lawendy, a co jeszcze?

Tu ma być ogród :) 13:42, 03 maj 2016

Do góry
Przeróbka rabaty pod wykuszem.

W połowie czerwca ubiegłego roku zrobiłam rabatę przed wykuszem, było tam 6 bukszpanów (3 duże z likwidowanej plantacji, w związku z czym łyse miejsca musiały być podsadzone młodymi sadzonkami i 3 małe aspirujące do bycia kuleczkami), szałwia deep blue, carex the beatles, bordowe żurawki i maleńska stipa z własnej hodowli, a na środku wiąz Geisha.
Wyglądało to tak:

a we wrześniu już tak

W międzyczasie rabata przeszła kilka zmian, wyleciały stantad carexy The Beatles (słabo sobie radziły w słońcu, do tego zostały pożarte przez stipę i szałwię) i bordowe żurawki, a po zimie okazało się, że trzeba wykopać stipę, która nie ruszyła.

Rabata do końca mi nie leżała od początku no więc poszła do przeróbki.
Dosadziłam 8 kul bukszpanowych, które miałam w przechowalniku, zamiast stipy w jednej części posadziłam molinię Variegata, w drugiej seslerię Heafleriana, na całej ścianie budynku zrobiłam obwódkę z lawendy, do tego doszły jeżowki Butterfly Kisses, a zamiast wiąza Geisha, 4 trzmieliny na pniu i tak to teraz wygląda.

Tu ma być ogród :) 13:22, 03 maj 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Gdy pokazujesz urywki swego domu ciągła znajduję podobieństwo z moim- położenie tarasu, front a teraz się okazuje że układ rabat w przedogródku też mamy identyczny
Wreszcie pokazałaś przedogródek- pięknie, elegancko i przejrzyście a białe tulipany dopełniają całości ja u siebie gdy położę żwirek też wreszcie będę mogła pokazać

no to ja czekam na ten żwirek u Ciebie, bo jeszcze nie odnotowałam tych podobieństw, jak dotąd skąpisz widoków domu i jego najbliższego otoczenia
No i dziękuję za komplementy.
Życie w wiejskim ogrodzie 12:23, 03 maj 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Przemcio, przecudnie! Jak w bajce!

Mysza napisał(a)
O rany, pięknie

lindsay80 napisał(a)
Piękne zdjęcia, bardzo energetycznie, a te pomarańczowe tulipany to mega dają po oczach, ale są niesamowite!

L00zak napisał(a)
Wiosenna Melodia kolorów
Cudownie

olga80 napisał(a)
Przemek mam problem ze złożeniem szczęki pięknie tulipanowo u Ciebie.

Flower1 napisał(a)

Wielkie dzieki nie moge się napatrzyć na te tulipany..

GosiaJoanna napisał(a)
Tulipanowe szalenstwo ....pieknie

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ooooooooooooooooooo kolego dałeś czadu z tymi tulipankami, ja na jesieni dokupię czerwonych i żółtych

Alisonek napisał(a)
Co tu dużo pisać, powaliłeś wszystkich tymi tulipanami
przepięknie Ci to wszystko zakwitło, zakochać się tylko

Lukasz2013 napisał(a)
Przemek super tulipany.

AsiaK_Z napisał(a)
Przemku nic nie napisałam o Twoich tulipanach, boooooooo mi mowę odjęło. Do dzisiaj chodzę z tabliczką na szyi Piękniaście
Macham

Warmia napisał(a)
Przemo, czapki z głów. Nic więcej nie powiem.

Zana napisał(a)
Chciałam zacytować któreś zdjęcie, ale nie mogę się zdecydować które wybrać, bo wszystkie są super! Od razu oczy szerzej otwarte. Cmok na dzień dobry. Za takie foty.

Dziękuję wszystkim bardzo serdecznie

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:39, 03 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ładne miejsce odwiedziliście, Twoje śliwy przepięknie się zagęściły, może jutro moją sfotografuję, bo teraz też chyba dobry moment na cięcie.

Kwiaty do donic też śliczne.

Kwiaty posadzone, nawet stokroty się uratowały i poszły do małych betonów
Ze śliwą polecam Łukasza Jak dobrze pamiętam to czerwiec jest dobry na ich cięcie.
Tu ma być ogród :) 11:39, 03 maj 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Carex morrovi Variegata? Ponoć lepiej zimuje niż Ice Dance i nie rozłazi się.

Masz tam bukszpany, cisy, drzewa - do tego kwitnące donice - czego więcej do szczęścia potrzeba?

Może masz rację, dlatego nie będę robić zmian na wariata, poczekam aż urośnie wszystko co ma urosnąć i zdecyduję na koniec roku, jak już będę mieć przegląd przez wszystkie pory roku, jedynie kusi mnie, żeby jeżówki tam dosadzić.

A carex mmorrovi Variegata mam i mam bardzo dobre zdanie o niej, tylko najladniej wyglada w miejscu ciut zacienionym a u mnie patelnia.
Tu ma być ogród :) 11:31, 03 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Chyba nie wiem jeszcze

Już myślę co będzie jak tulipany przekwitną..., na rabatach pod oknami Marikeny przemrożone, zawilce HJ nie obudziły się po zimie, rododendrony CW chorują, zanim zacznie widać miskanty Variegatusy, które kupowałam jak byliśmy razem w Wojsławicach, to ze dwa miesiące zejdzie - uczę się tego ogródka powoli, powoli...

Spadam jeszcze dokończyć spektakularną przeróbkę rabaty pod wykuszem, ciekawe jak się spodoba, bo w zeszłym roku była zacięta obrona z Waszej strony rosnącej tam stipy, ale jak teraz musiałam wszystkie wyrwać po zimie to stwierdziłam, że musi tam jednak być inna trawa ozdobna, bo za chwilę kamień tam dam i nie w głowie mi coroczne wykopki.

Carex morrovi Variegata? Ponoć lepiej zimuje niż Ice Dance i nie rozłazi się.

Masz tam bukszpany, cisy, drzewa - do tego kwitnące donice - czego więcej do szczęścia potrzeba?
Na huśtawce miło płynie czas... 10:30, 03 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Z tym miejscem na basen to mam podobnie, chciałoby się mieć, ale gdzie go upchać, żeby nie straszył ?

U mnie być musi, bo to dla dzieci największą frajda latem, sposób na upał i wakacyjną nudę. Miejsce wybrałam najmniej drażniące dla oka, ale nadal się zastanawiam, jak go wkomponować. Ułożymy chyba placyk z kostki i co dalej...
Na huśtawce miło płynie czas... 10:26, 03 maj 2016

Do góry
Dziękuję Ci serdecznie za fotkę i dokładny opis, już sobie zapisuję w inspiracjach i eMowi pokaże

Z tym miejscem na basen to mam podobnie, chciałoby się mieć, ale gdzie go upchać, żeby nie straszył ?
Anulajda w raju 10:18, 03 maj 2016

Do góry
anulajda napisał(a)

właśnie dumam czy malować je na jasny srebrny czy biały bo poduchy są jasno beżowe

jeszcze pytanie jakie będą miały tło, domek już otynkowany?
Tu ma być ogród :) 10:16, 03 maj 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Za to właśnie odchwaszczanie Cię podziwiam. Wiem jaka to mordęga. Mój cały ogród wygląda tak Twoje przedpłocie wyglądało też mi strasznie wstyd. Pokazuję eMowi wasze trawniki z nadzieja , że może kiedyś zmieni mu się punkt myślenia. Narazie jeszcze twierdzi, że nasz mniszkowo- koniczynowo-perzowo-stokrotkowy z dzurami jest fajny- przecież każdy tu na wsi ma taki...

To, że takich trawników najwięcej jest na tych naszych wsiach to ma rację, a założenie porządnego to ogromny wysiłek i nakłady pracy i pewnie dlatego ma opory przed przystąpieniem do dzieła, ja nad moim eMem też ciągle pracuję i na szczęście przez te nasze 1,5 roku odmieniania ogródka jego podejście znacznie się już zmieniło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies