Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 11:39, 03 maj 2016

Sebek napisał(a)

Carex morrovi Variegata? Ponoć lepiej zimuje niż Ice Dance i nie rozłazi się.

Masz tam bukszpany, cisy, drzewa - do tego kwitnące donice - czego więcej do szczęścia potrzeba?

Może masz rację, dlatego nie będę robić zmian na wariata, poczekam aż urośnie wszystko co ma urosnąć i zdecyduję na koniec roku, jak już będę mieć przegląd przez wszystkie pory roku, jedynie kusi mnie, żeby jeżówki tam dosadzić.

A carex mmorrovi Variegata mam i mam bardzo dobre zdanie o niej, tylko najladniej wyglada w miejscu ciut zacienionym a u mnie patelnia.
Kuba 12:42, 03 maj 2016

Gdy pokazujesz urywki swego domu ciągła znajduję podobieństwo z moim- położenie tarasu, front a teraz się okazuje że układ rabat w przedogródku też mamy identyczny
Wreszcie pokazałaś przedogródek- pięknie, elegancko i przejrzyście a białe tulipany dopełniają całości ja u siebie gdy położę żwirek też wreszcie będę mogła pokazać
lindsay80 13:22, 03 maj 2016

Kuba napisał(a)
Gdy pokazujesz urywki swego domu ciągła znajduję podobieństwo z moim- położenie tarasu, front a teraz się okazuje że układ rabat w przedogródku też mamy identyczny
Wreszcie pokazałaś przedogródek- pięknie, elegancko i przejrzyście a białe tulipany dopełniają całości ja u siebie gdy położę żwirek też wreszcie będę mogła pokazać

no to ja czekam na ten żwirek u Ciebie, bo jeszcze nie odnotowałam tych podobieństw, jak dotąd skąpisz widoków domu i jego najbliższego otoczenia
No i dziękuję za komplementy.
lindsay80 13:42, 03 maj 2016

Przeróbka rabaty pod wykuszem.

W połowie czerwca ubiegłego roku zrobiłam rabatę przed wykuszem, było tam 6 bukszpanów (3 duże z likwidowanej plantacji, w związku z czym łyse miejsca musiały być podsadzone młodymi sadzonkami i 3 małe aspirujące do bycia kuleczkami), szałwia deep blue, carex the beatles, bordowe żurawki i maleńska stipa z własnej hodowli, a na środku wiąz Geisha.
Wyglądało to tak:

a we wrześniu już tak

W międzyczasie rabata przeszła kilka zmian, wyleciały stantad carexy The Beatles (słabo sobie radziły w słońcu, do tego zostały pożarte przez stipę i szałwię) i bordowe żurawki, a po zimie okazało się, że trzeba wykopać stipę, która nie ruszyła.

Rabata do końca mi nie leżała od początku no więc poszła do przeróbki.
Dosadziłam 8 kul bukszpanowych, które miałam w przechowalniku, zamiast stipy w jednej części posadziłam molinię Variegata, w drugiej seslerię Heafleriana, na całej ścianie budynku zrobiłam obwódkę z lawendy, do tego doszły jeżowki Butterfly Kisses, a zamiast wiąza Geisha, 4 trzmieliny na pniu i tak to teraz wygląda.

lindsay80 13:53, 03 maj 2016

Ta rabata jest na środku ściany południowej domu, po lewej stronie jest taras i altana, rosną tu róże Eden Rose i Giardina, pomiędzy nimi mistanty Gracilimus, bukszpany, szałwie, sesleria Heufleriana i lawenda na obwódce

Została do obsadzenia prawa strona ściany, za wykuszem - rabata długa na 3,9 m, szeroka w najszerszym miejscu na 2,2 m a w najwęższym ma 1,2 m, łączy ona się z rabatą na froncie, gdzie są głównie bukszpany i rododendrony RH.

I pytanie, czy tą rabatę obsadzić w podobny sposób, traktując jako kontynuację rabaty pod wykuszem, czy zastosować inne rośliny?

Chodzi o tą część. Na pewno będzie tam przeciągnięta obwódka z lawendy, a co jeszcze?

_Martini_ 13:53, 03 maj 2016

Mnie się podobają obie wersje. Patrząc jak szybko stipa nabiera masy jestem dobrej myśli, że i u mnie bedzie spodziewany efekt. Czy ta rabata jest caly czas słoneczna? Pytam ze względu na jezówki. Chcialam je sobie posadzić w towarzystwie róż przy południowej ścianie, czyli patelnia.

Doczytałam juz ze południe
lindsay80 14:09, 03 maj 2016

_Martini_ napisał(a)
Mnie się podobają obie wersje. Patrząc jak szybko stipa nabiera masy jestem dobrej myśli, że i u mnie bedzie spodziewany efekt. Czy ta rabata jest caly czas słoneczna? Pytam ze względu na jezówki. Chcialam je sobie posadzić w towarzystwie róż przy południowej ścianie, czyli patelnia.

Doczytałam juz ze południe

Tak u mnie to jest południe, też patelnia.

Dla jeżówek jak najbardziej dobre warunki, a stipa na południowej wystawie rośnie jak szalona, Twoje sadzonki są już fajne, szybko będziesz mieć oczekiwany efekt.
omelka1 14:09, 03 maj 2016

lindsay80 napisał(a)
Przeróbka rabaty pod wykuszem.

Ładnie ci to wyszło.Dzięki dosadzeniu bukszpanów nie jest tak pusto a trzmieliny rozjaśnią to miejscu.Ciekawa jestem jak będzie rosła w tym miejscu Molinia?
Kuba 14:19, 03 maj 2016

Potraktowałabym tę część za wykuszem jako przedłużenie rabaty
A pod wykuszem może bardziej rozrzucić rośliny- lizaki wyglądają jak posadzone w linii a kule w skupieniu pod oknem, a tam gdzie obwódka jest pusto- rozrzuciłabym je a pomiędzy nimi już tylko wypełniacze
lindsay80 14:49, 03 maj 2016

omelka1 napisał(a)

Ładnie ci to wyszło.Dzięki dosadzeniu bukszpanów nie jest tak pusto a trzmieliny rozjaśnią to miejscu.Ciekawa jestem jak będzie rosła w tym miejscu Molinia?

Molinia lubi słoneczne miejsce i wilgoć, rabata będzie mieć nawadnianie, więc warunki będą spełnione - powinno jej odpowiadać.