Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pamiętajcie o ogrodach 14:21, 25 kwi 2021

Do góry
Wczoraj dalej z gabionami

a po środku będą nowe schody z tarasu
Pamiętajcie o ogrodach 14:20, 25 kwi 2021

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:19, 25 kwi 2021

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:18, 25 kwi 2021

Do góry

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:17, 25 kwi 2021

Do góry
Porę fotek z ogrodu niedzielnego

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:09, 25 kwi 2021

Do góry
Kurski małe przynajmniej wychodzą same z kurnika

Dwie taczki chwastów dziś haha

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:03, 25 kwi 2021

Do góry
Ciemierniki ciągle ładne

ale wiosna już wprowadziła nowe barwy

Blaski i cienie nowego życia 13:59, 25 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Wspaniałe pierwiosnki Jak już wykosiłaś, to od razu lepiej. My też chcieliśmy, ale nie dojechała nowa kosiarka, jutro będzie, więc zarz mąż skosi i od razu będzie ładniej. Cytrynowy tymianek mi padł, a fajny. Czosnku niedźwiedziego nie mam, a chcę, może jak trafię, kupię

Koszenie to zasadnicza praca w ogrodzie, u mnie pochłania cały dzień. Kosiarkę zwykle do serwisu daję w lutym

Garnet, idzie na szerokość od lat, mało na wysokość

Blaski i cienie nowego życia 13:56, 25 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Czytam, ze i u Ciebie po pierwszym koszeniu trawnika U nas też w podwórku i na samym dole do warzywnika, ale w tygodniu trzeba dalej bo ruszyła i rośnie jak szalona teraz
Ja najwięcej czasu na sadzenie poświęciłam teraz nad rowem i łące, mam nadzieje, że się opłaci i będą widoki o jakich marzę. W łące sadzę od jesieni, bardzo dużo różnych bylin posadziłam, ale czy powychodzą i będą chciały rosnąć to się okaże. Z nasion na razie nawet na dolnych łąkach nic nie wschodzi bo zimno było, za zimno do wschodów, a potem nie wiem czy da rade się przebić, no nic najwyżej uprawimy je i posiejemy znowu....

Wiem że z tymi łakami masz od lat ciągle zmartwienie, ale może wreszcie wkładana praca przyniesie efekty. U mnie na łąkowe rośliny nie ma co liczyć.

Nasz przydomowy ogródek 13:54, 25 kwi 2021

Do góry

Nasz przydomowy ogródek 13:53, 25 kwi 2021

Do góry
Wczoraj szukałem wiosny w ogródku i znalazłem. Jest ale bardzo spóźniona. A może to i lepiej dla roślin niż 30 w kwietniu.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:47, 25 kwi 2021

Do góry
Czas nadrobić zdjęciowo miniony tydzień
Fotek prawie 400 jak tu wybrać co pokazać, a co nie....
Pierwsze magnolie w tym roku wyjątkowo długo kwitną...

przerosły już jabłonki

Blaski i cienie nowego życia 13:38, 25 kwi 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)
Nawet nie przypuszczałam że w sobotę będzie dzień na koszenie. U mnie było tak mokro, że trawa rosła jak szalona a w pewnych miejscach nawet się pokładała. Postanowiłam tylko te miejsca okosić. A w sumie okazało się że było słonecznie, wiatr trochę podsuszył trawę i skosiłam całą działkę. Oczywiście muszę to koszenie odchorować, bo ból daje o sobie znać. Ale psychicznie człowiek od razu lepiej się czuje, że prace się nie piętrzą tylko idą do przodu

Trochę relacji z tego co mnie cieszy

Cd chłodnej wiosny bo pierwiosnki i hiacynty przeżyły ulewy i dalej cieszą co ciekawe pierwiosnek lekarski którego zabiedzone sadzonki z trawnika przenosiłam zeszłej wiosny na rabatę powariowały w kompoście i odwdzięczyły się masą i kwitnieniem.
Natomiast moja ulubiona miodunka właśnie zaczèła kwitnąć. Od tego momentu jest rewelacyjna aż do zimy. Właściwie to ma krótki czas odpoczynku, kiedy nie jest zbyt zauważalna, powiedziałabyn styczeń-marzec.

Wspaniałe pierwiosnki Jak już wykosiłaś, to od razu lepiej. My też chcieliśmy, ale nie dojechała nowa kosiarka, jutro będzie, więc zarz mąż skosi i od razu będzie ładniej. Cytrynowy tymianek mi padł, a fajny. Czosnku niedźwiedziego nie mam, a chcę, może jak trafię, kupię
Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:38, 25 kwi 2021

Do góry
Cześć,

proszę o poradę, co może dolegać cisom. Kupione w zeszłym roku, sadzone z doniczek do ziemi, jak zalecane na ogrodowisku.

Stożek jest ciemnozielony, ale zaczyna brązowieć.

Zaś pozostałe dosadzane cisy zrobiły się bardzo jasne. W zasadzie jasne zaczęły się robić wkrótce po posadzeniu (sadzone były w sierpniu 2020). Kupiliśmy kilka i wymieniliśmy najmniejsze w szpalerze, natomiast efekt jest taki, że stare są ok (ciemnozielone), zaś te nowoposadzone wyglądają nieciekawie. W środku zielone, na brzegach żółte się robią. Dodam, że w tamtym roku walczyłam z misecznikiem, w tym roku opryskane promanalem.

Liliowo i kolorowo:) 13:33, 25 kwi 2021

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

No mostek od zeszlej wiosny dopiero bo sobie wymysliłam by przykryc oczko, nie mam sił na czyszczenie go.
Teraz i wnuki mają radochę z niego i latem i zimą
Jeszcze ławka czeka w kolejce u M do zrobieniaNo własnie zdrowie i kondycja, Marek zadbał ostatnio bardzo o kondycje stał się rowerzystą i z powodu zdrowia ma mniej juz 26kgAle i energii więcej a ja mu wymyślam cały czas robotę hihihi. Mnie unieruchomiło- kręgoslup własnie czekam na teleporade.
Pozdrawiam i duzo sily i zdrowia

Super mostek, a jednak od niedawna, mam dobre oko. Ojej, jaka fajna budowla powstaje, super będzie. No szok, aż tyle schudł, pogratuluj mu, bardzo dobrze. A ty dbaj o kręgosłup, mamy jeden.
Mimo zimnej wiosny, masz kwiecia pełno. Straszą przymrozkami w całej Polsce, to pewnie i moje magnolie załatwi. Susan też pordzewiałe ma.
Piękna twoja magnolia, przypomnij nazwę.
Podwórkowa rehabilitacja 13:26, 25 kwi 2021

Do góry
Witajcie Gościnie
Dziękuję za dobre słowo.
Dla Was forsycja w całej swej okazałości.
Splotłam jej dawno temu dwie łodygi-teraz nóżki.

Haniu niczym ich nie wzmacniałam, jak się zmobilizuję to je dziś przepikuję do innej, kupnej ziemi. Jak nie ruszą to będę zasilać.
Jola szachownice rosną w siłę. Jednak ten gąszcz w przedogródku był dobrym miejscem. No i posadziłam ich tam 200 sztuk jesienią 2018.
Zuzanna na martagony chucham i dmucham czyli ze szpadlem za blisko nie podchodzę żeby przez przypadek nie uszkodzić. Niech Ci zdrowo rosną.
O te tulipany acuminata też dbam.
Zebrałam nawet nasiona i wysiałam ale nic nie wzeszło.
Mam tylko 5 sztuk, cztery w tym roku zakwitną płomiennie.

Sezon 2017 u Hanusi 13:23, 25 kwi 2021

Do góry
Powtórzyłam swój wpis z wątku Basi i Romka.

Jolu, jeszcze fasoli nie sieję. Posieję bliżej Zoski, Można skiełkować nasiona przed siewem w ciągu 2 dób. Ale nasiona już szykuję, tzn. wynosze do ogrodu, żeby mieć pod ręką. W tym zaplanowałam dużo tycznej. Mam jasia Dużego i jakąś cętkowaną, i fioletowostrąkową. Tę ostatnią miałam w ub. roku na siatce u sąsiadki przy jej kompostowniku. w cieniu, Udała się mimo późnego wysiewu. Powtarzam wysiew. Nasiona z Lidla, jakś niemiecka nazwa.

Jasia też kiedyś miałam, ale ten potrzebuje wyśzysch podpór, nie wiem czy 2 m mu wystarczą. No i tę o pstrych strąkach mam na wypróbowanie. Oprócz tego mam taką co nazywa się ozdobną- takie fioletowo białe nasiona. Ta kwitnie na czerwono. Dobra na wszelkie łuki i trejaże, Owoce też jadalne, ale trzeba gotować osobno, bo farba przechodzi do wywaru, i wywar wygląda jak breja.

Niedojrzałe strąki można używac jak szparagowe, tylko trzeba usunąć twardą żyłkę z obu stron strąka. Pokazywała to kiedyś Kasia Bellingham.

No i zwykła szparagowa, niska. Ta najszybciej wiąże strąki, I można ją wetknąć we wszystkie luki między bylinami.

A zdjęcia fasoli nie mam. Czemu? Sama nie wiem.

Własny Vengerberg 13:20, 25 kwi 2021

Do góry
Byłam zrobić zdjęcie tego przechodzącego od sąsiada.

Dodatkowo wywieźliśmy drewno z pociętych drzew. Okazało się, że przerzuciliśmy tonę drewna... A gdyby nam miasto dało zgodę na wjazd z innej strony na działkę, to te drzewa by sobie rosły (topola i brzoza).
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:18, 25 kwi 2021

Do góry

Te zurawki po prawej wkurzają
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 13:16, 25 kwi 2021

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies