Dzień dobry wszystkim!
Proszę o pomoc w zagospodarowaniu skarpy wokół tarasu. Nachylenie ok. 35 st. Wymiary całego tarasu 8mx4. Skarpa rozpościera się na trzy strony świata

Od południa przy tarasie posadziłam laurowiśnie Novita (dosadzę jeszcze dwie), żeby troszkę się przysłonić od sąsiada. Poniżej póki co będzie chyba nadal trawnik, bo i tak mam dużo do obsadzenia. Najważniejsza część po bokach schodów - strona wschodnia, planuję posadzić jakieś trawy, myslałam o rozplenicy japońskiej, kostrzewach, mam też wsadzoną różę pnącą i różę okrywową z prawej strony.
Od północy myślałam o hortensjach bukietowych i laurowiśni, a poniżej też jakieś trawy.
Mam też sporo małych co prawda bo wysianych w lutym kocimietek i dmuszków jajowatych.
Rże chciałabym podsadzić lawendą.
Mój największy problem to rozmieszczenie roślin i przygotowanie skarpy do nasadzeń. Nie wiem jak ogarnąć kwestię z ograniczniem chwastów - nie chcę maty, a na kartony musiałabym coś wysypać, ale boję się, że wszystko mi wywieje albo spłynie.
Bardzo proszę doświadczonych ogrodników i dobre duszyczki o pomoc. Poniżej wklejam parę zdjęć.