Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zacisze Alicji 10:56, 21 lut 2021

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Alicjo--mqżesz podpisać białą magnolię--piękna jest chętnie posadzę u siebie -biały zakątek się tworzy--jak długo rośnie u Ciebie?

Małgorzato! Moja biała magnolia to magnolia gwiaździsta, ale nie wiem, czy o nią ci chodziło, bo żółte na niektórych zdjęciach też wyglądały, jak białe.

Ogród ciągłych zmian. 10:50, 21 lut 2021

Do góry
Myślałam, że w ubiegłym roku się obijałam, takie miałam dziwne wrażenie. Pewnie dlatego, że jak nie przekopię połowy ogrodu, to tak jakbym nic nie robiła
Okazuje się jednak, że całkiem sporo udało mi się zrobić.
Kolejna rzecz, którą mi się udało zrealizować, to wstawienie okien do zupełnie ciemnego domku.
Pożyczyłam od sąsiadki wiaderko prądu, wycięłam wyżynarką otwory i gotowe. Na razie tylko wstawione i uszczelnione od środka. Wykańczać będę...kiedyś
Z tych pięknych, obłędnych starych drzwi powstaną okiennice

I widok od środka jeszcze przed uszczelnieniem Kiedy kwitną anabelki jest cudnie.

Przyznam się,że robiłam to w niedzielę. Skorzystałam z obecności sąsiadki, która ma prąd i dosyć rzadko bywa. Było trochę głośno ale na szczęście mam wspaniałych i wyrozumiałych sąsiadów
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:36, 21 lut 2021

Do góry
Judith napisał(a)
I teraz wielka prośba o pomoc. Nie umiem, z oczywistych powodów, zerknąć na ogród okiem obiektywnym ani spojrzeniem świeżym, a wyobraźnia przestrzenna u mnie niestety nie występuje .
Na czym polega kłopot? W miejscu oznaczonym na czerwono (na każdym zdjęciu to samo miejsce ofkors ) trawa rośnie słabo, zatem wymyśliłam, żeby zrobić tam placyk z ciurkadelkiem. Jakaś nowoczesna forma - kula może? No i nie umiem w żaden sposób wkomponować tego placyku w to miejsce. Czy ma przylegać do rabaty, cza ma być odsunięte... Czy zachować kanciastość tej strony ogrodu, czy może koło, jak po drugiej stronie...? A może wogole inaczej? A może to całkiem od czapy pomysł? No nic nie wiem...
A! Jeszcze - by dokładniej zobrazować - dodam zdjęcie od strony tarasu. Zdjęcie bardzo kiepskie, bo robione w czasie deszczu przez szybę w marcu ubiegłego roku. I jeszcze jedna informacja - teren w stronę domku idzie lekko w górę. Minimalnie.

Witaj Trzymając się linii prostych ja bym od tej rabaty przy domku wyprowadziła linię dochodzącą do ścieżki z płyt kamiennych w głąb tego uskoku ścieżki gdzieś do miejsca jak na zdjęciu zaczyna się rozdzielać korona tej roślinki na pniu i przed tarasem odbiła patrząc na zdjęcie w prawo wzdłuż niego jakby, a potem przed pierwszym dębem znowu pod kątem prostym i pociągnęła ja już do rabaty tej co jest następna za tą przy domku. Wyjdą jakby dwa prostokąty jeden wcinający się w dugi.....o ile rozumiesz o co mi chodzi Fajny leśny ogród powstaje z nutą nowoczesności, turzyc bym dosadziła jeszcze i bodziszków
Ogród ciągłych zmian. 10:27, 21 lut 2021

Do góry
Powstał też stolik ze szpuli budowlanej.

Przykręciłam duże kółka i przemalowałam na biało.

Oryginalny blat niestety okazał się tak nierówny, że trzeba było wymienić na nowy. Znając swoje zamiłowanie do krzywizn wolałam zlecić wykonanie blatu stolarzowi
Przy okazji stołu nadmienię,że nie mam na działce żadnej ławki. Krzesła są schowane głęboko w domku, używane raz w roku na dorocznym grillu. Sofka w domku służy tylko kotom do wylegiwania się. Ja na działce nie siedzę

Sezon 2017 u Hanusi 10:26, 21 lut 2021

Do góry
Elisko, odebrałam.

Irenko. nie przygarniam już żadnego zwierzaka do domu. Nie chcę, żeby potem miały się poniewierać po schroniskach. A jezeli nabedą sami dla siebie. to będzie ich wybór, a nie scheda po mnie.

Również Tobie życze udanej słonecznej pogody i wspolnych miłych chwil z rodziną.
Uściski dla Emusia.

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:12, 21 lut 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Też by sie chciało do ogrodu, ale dziś chyna jeszcze nie, może jutro sie uda.
U Ciebie już zaczyna się ruch. Cieszy mnie ta przewidywana odskocznia. Za biera z głowy niechciane myśli.

ZYczę zdrowia przede wszystkim. A Zygmusiowi urodzinowo ściskam łapkę i życzę długich lat i pięknych nocy.

Hanuś, życzenia i kwiatki przekazane.
Dzięki serdeczne.
Pomyłam parapety i inne klamoty, co psiaki zabrudziły, posprzątaliśmy ogród po psach, wiosny coraz więcej. Ranniki nie wiem jakim cudem przeleciały kilka metrów i mam w innym miejscu, sporo ich i zaczynają kwitnąć.
Ogród ciągłych zmian. 10:09, 21 lut 2021

Do góry
Domek zyskał też daszek z okna.

Ogród ciągłych zmian. 10:06, 21 lut 2021

Do góry
W ubiegłym roku udało mi się w końcu zabrać za schodki przed domkiem.
Po zamontowaniu drzwi do ganeczka zrobiło się bardzo wysoko i moje zbolałe nogi nie wytrzymywały tego skakania wzwyż.
Standardowo bez użycia poziomicy, co widać gołym okiem

Tu narazie jest ściernisko... 09:52, 21 lut 2021

Do góry
Mały wiosenny akcent w domu.
Ogród ciągłych zmian. 09:34, 21 lut 2021

Do góry
Prac kronikarskich ciąg dalszy ::

Podsumowując moje prace okołoogrodowe, pomijające sadzenie roślin, to w 2020 roku zbudowałam miniszklarenkę z okien z odzysku. Szklarenka jest na sadzonki,których u mnie zawsze pełno i na które nie miałam miejsca w poziomie. Dlatego postanowiłam ustawiać je w pionie. A że już się przyznałam,że nie po drodze mi z poziomicą musiałam ja robić 2 razy od początku Cała ja. Szybko,szybko bo nie zdążę...przed czym? nie wiem..

W środku na całej powierzchni jest blacha żeby ochronić drewno domku przed wilgocią .

Metamorfozy ogrodowe 09:19, 21 lut 2021

Do góry
Wkleję i ja swoją metamorfozę

2012 r.

2014r.

2016 r.

2018 r.

2019 r.
Tu narazie jest ściernisko... 09:10, 21 lut 2021

Do góry
Wyrargałam doniczki z wiaty bo już też wszystko ruszyło.
Tu narazie jest ściernisko... 09:03, 21 lut 2021

Do góry
Moje ciemierniki.
Tu narazie jest ściernisko... 08:59, 21 lut 2021

Do góry
Tu narazie jest ściernisko... 08:52, 21 lut 2021

Do góry
Zaczynają wschodzić tulipany.
Tu narazie jest ściernisko... 08:32, 21 lut 2021

Do góry
Wczoraj była prawdziwie wiosenna pogoda. Zakupiłam sobie nową zabaweczkę. Oto ona:
Zieleń, drewno i antracyt 08:22, 21 lut 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Wypad nad morze super - daleko macie? Ja dziś na narty się wybieram

Narty? Nigdzie wokół nie widziałam już odpowiedniej ilości śniegu. Na jakiejś innej planecie mieszkasz
Nad morze mamy daleko, ale to 3dniowy wyjazd, więc droga tak nie męczy. Chociaż zdarzały nam się też jednodniowe wypady Obydwoje z mężatym lubimy spokój morza poza sezonem.

A takiego przystojniaka spotkaliśmy po drodze Bąk zwyczajny Pierwszy raz widziany na żywo. Moglibyśmy go sobie dokładnie obejrzeć, bo miejsce pozwoliło na bezpieczne zatrzymanie samochodu. Zdjecie kiepskiej jakości, robione przez szybę, ale nie chcieliśmy go wystraszyć.

April podbija las... 01:13, 21 lut 2021

Do góry
April napisał(a)

Piękne !
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 00:49, 21 lut 2021

Do góry
Na dobranoc jeszcze kilka kolorków

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 00:07, 21 lut 2021

Do góry
Jesli ktoś z Was miałby jakiś pomysł - bardzo proszę o pomoc. Kazdy pomysł jest mile widziany, albowiem ja nie mam zadnego, psia kość.
A tak wogóle, to teraz widzę, jak trudne jest pokazanie ogrodu tak, jak on wyglada. Ciekawa jestem czy z mojej opowieści „okraszonej” zdjęciami Wynika cos konkretnego, czy udało mi sie pokazać z grubsza całość, a nie tylko konkretne kadry .

I jeszcze dęby na zyczenie . Niestety nie ma, jak sie okazuje, zdjęć pokazujących je w całej okazałości, ale coś widać. Dęby znajdują sie w prawej części działki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies