Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

eVka 08:54, 26 maj 2021

Martka napisał(a)

Ewo, ja też zazdrości unikam U Ciebie w okolicy raj szkółkowy.. u mnie trochę gorzej, ale mimo to mam żelazne postanowienie, że zakupy już tylko w realu.
Super, że ruszacie do Przypek! Czekam na relacje.

-----------------------

Dziś u mnie deszczowo i pracowo, w najbliższych planach na ten tydzień:
sadzenie traw na hortensjowej i grabowo-cisowej
zerwać darń z rabaty Annabelle (jedna z ostatnich NA RAZIE)
objechać szkółki i poszukać buków
posadzić graba
opielić rabatę z miskantami w trybie pilnym, zaniedbaną przez te nowinki ogrodowe, tak nie godzi się

To chyba jednak ... plan na dwa tygodnie ...

Oj ten raj szkółkowy w okolicach Wrocławia skutkuje tym, że mam tyle drzew ile mam... Powinnam mieć zakaz wstępu do szkółek hehe

Nie mogę się doczekać wizyty w ogrodzie Danusi i Witka, myślę, że 20.06. trawy zaczną już być mocno widoczne i będzie szał.

Sporo masz planów trzymam kciuki za szybką ich realizację, ja też muszę popielić bo na nowych rabatach, gdzie dodałam dużo kompostu zaczęły wychodzić małe chwastki z nasion, które były w kompoście (to jedyna wada kompostu). Muszę poczytać o kompostowaniu na gorąco, wtedy temp. zabija wszystkie nasiona.
Kamcia 09:10, 26 maj 2021

effka napisał(a)

Oj ten raj szkółkowy w okolicach Wrocławia skutkuje tym, że mam tyle drzew ile mam... Powinnam mieć zakaz wstępu do szkółek hehe

Nie mogę się doczekać wizyty w ogrodzie Danusi i Witka, myślę, że 20.06. trawy zaczną już być mocno widoczne i będzie szał.

Sporo masz planów trzymam kciuki za szybką ich realizację, ja też muszę popielić bo na nowych rabatach, gdzie dodałam dużo kompostu zaczęły wychodzić małe chwastki z nasion, które były w kompoście (to jedyna wada kompostu). Muszę poczytać o kompostowaniu na gorąco, wtedy temp. zabija wszystkie nasiona.

Przejeżdżałam w sobotę kolo tej szkółki. Masakra, prawie przez okno samochodu wypadłam bo mój mąż nie chciał się zatrzymać.
Jak ja bym tam wpadła to myślę, że nie wyszłabym z pustymi rękami.

U nas też są fajne ale ta kolo Wrocławia przebija wszystko. A póki co tylko z zewnątrz widzialam.
BASIA8 09:21, 26 maj 2021

Kawał pracy zrobione rabatka nabrała urokujuż pięknie wyglądaa jak roślinki urosną to będzie mega. Buziaki zostawiam.
Martka 21:54, 26 maj 2021

Marta (80), cieszę się, że widać w tym co robię jakieś fajności wciąż wiele do zrobienia, ale wyłoniło się trochę kształtów. Mi sprawdził się jeden tylko adres, a pozostałe łącznie z tymi reklamowanymi na O. niestety nie. Sadzonki, jakie otrzymywałam... nigdy bym ich nie wzięła do ręki w szkółkach za takie pieniądze. Poza e-skalniakiem nie mogę polecić żadnego sklepu, z którym miałam do czynienia. Nie neguję oczywiście całkowicie zakupów przez internet, czasem nie ma innego wyjścia, to jasne. Mówię tylko o zjawisku, które rozwinęło się w bardzo złym kierunku, zbyt duży popyt rozzuchwalił sprzedawców.

Agatorek, ziemia czarna i tłuściutka, udało mi się zdobyć jej trochę.

Agi2006, teraz to faktycznie dość szybko się dzieje, ale przez rok przymierzałam się do tego co robię, a szczególnie zimową porą dużo czytałam, notowałam i planowałam, zmieniałam i od nowa planowałam, ten etap był śmieszny, bo na pytanie, co porabiam, padała stała odpowiedź: "planuję ogród" i tak przez kilka miesięcy zanudzałam wszystkich dookoła wizjami. Teraz reszta wychodzi w praniu i modyfikuję sporo, ale bez tego planu byłoby źle. Wiesz, Agą, rozłożenie w czasie też ma swoje zalety, teraz to widzę i część prac przełożę na przyszły rok. Dojrzeję jeszcze bardziej. U Ciebie już jest pięknie i ogród nie wygląda na błądzący

Anna12, uwielbiamy pracę fizyczną połączyć z resztą życia. Same pozytywy

Nicole21, bardzo Ci dziękuję za poradę w sprawie klona, będę jutro w ogrodniczym i zabiorę liście, niestety nowe są porażone na kilku gałązkach, może grzyb, cały czas padało. Tak jak pisałam kiedyś, nie przywiązuję się do klonów palmowych, bo ryzyko jest spore, ale na razie zadziałam opryskiem. Co do nowej rabaty, dopóki hortensje nie "napęcznieją", na tej rabacie będą mieszkały w tym roku pomidorki koktajlowe w pojemnikach. Z tyłu w pasie za hortensjami jako wypełniacze. Za rok mam nadzieję, że będzie na co popatrzeć Jestem zaskoczona, jak już zgrubiały łodygi hortensjom przez te 1,5 miesiąca.

Sarenka, bardzo mi miło Obrzeża są wkopane w ziemię, widać ich "mniejszą" część, najpierw wybrana ziemia, potem wypełniana piaskiem i na tym poziomowane obrzeża.

Ajka, jak już pisałam wyżej, być może to ten rok taki słaby, może trafiłam na słabe sklepy. Uznałam, że nie zaryzykuję już. Ale to oczywiście nie zawsze jest możliwe kupować stacjonarnie. Jak tylko jestem w okolicy Wrocławia to zawsze coś od Was przywożę

Effka, doceniaj ten raj, on się przekłada na Twój raj Drzewa są wdzięczne, taka długofalowa inwestycja w otoczenie oraz jesteśmy w fanklubie szkółki na Bielanach razem z Kamcią? W ogóle to jakoś Wrocław bardzo opanował to forum naprawdę dziewczyny kolejne ogrody poznaję z DŚ i szczęka opada. Dziwna sprawa, muszę zbadać z czego to się bierze

Kamcia ja to bym mocno jęczała, tak mocno że skończyłoby się wizytą

Basia8, dziękuję i czekam również na Twoje paprocie, jestem ciekawa efektu rabaty. Północne zakątki ogrodu zostawię sobie chyba na przyszły rok i dopieszczę tiarelkami i paprotkami, bo bardzo mi się rośliny cienia podobają...

Martka 22:00, 26 maj 2021

Nicole21, pytałaś o odległość grabów od domu. Więc są w 2 miejscach: na rabacie frontowej (miały być trzy egzemplarze, będą cztery) rosną 8 metrów od domu. Na rabacie grabowo-cisowej wzdłuż zachodniej strony działki odległości 8 m od ściany zachodniej domu, ale nie w linii domu, są wysunięte bardziej na północ.

Masz u siebie sporo pięknych drzew po sąsiedzku, to duża zaleta... U mnie w otoczeniu królują iglaki, tuje, dlatego jestem bardzo spragniona drzew i kolumnowe są dobrym rozwiązaniem na tak niewielką działkę, jaką mam.

Martka 22:06, 26 maj 2021

Juzia, wrzucam mój kulko-balonik cisowy, który jednak nie rośnie okrąglutki Co z nim mogę zrobić w lipcu? Jak radzisz? Zmniejszyć i spłaszczyć? Ma wysokość ok. 40 cm.

Martka 23:08, 26 maj 2021

Ewelina, wrzucam zdjęcie hakonechloa bezodmianowej. Super, że już teraz chcesz sobie przygotować bazę roślin do ogrodu.

Annna12 23:31, 26 maj 2021

Marta a ja tam mysle ze fajna ta kulka cisowa.. Ja tam kulke widzę a może zrób jej jakieś towarzystwo pod spodem - zasłonisz ten pieniek z dołu i zrobi się z tego wizualnie kuleczka ostatecznie korą podsyp moze i się forma zrobi
Wiaan 08:36, 27 maj 2021

Z tego cisa może kulkę na pniu? Marta czy mogłabym prosić namiary gdzie kupiłaś bezodmianową hakone ?
Martka 09:53, 27 maj 2021

Obejrzałam dziś jeszcze raz listki słabującego Sango Kaku i znalazłam małe pękate coś. Czy to podobne do przędziorka?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies