Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 23:52, 20 lut 2021

Do góry
I teraz wielka prośba o pomoc. Nie umiem, z oczywistych powodów, zerknąć na ogród okiem obiektywnym ani spojrzeniem świeżym, a wyobraźnia przestrzenna u mnie niestety nie występuje .
Na czym polega kłopot? W miejscu oznaczonym na czerwono (na każdym zdjęciu to samo miejsce ofkors ) trawa rośnie słabo, zatem wymyśliłam, żeby zrobić tam placyk z ciurkadelkiem. Jakaś nowoczesna forma - kula może? No i nie umiem w żaden sposób wkomponować tego placyku w to miejsce. Czy ma przylegać do rabaty, cza ma być odsunięte... Czy zachować kanciastość tej strony ogrodu, czy może koło, jak po drugiej stronie...? A może wogole inaczej? A może to całkiem od czapy pomysł? No nic nie wiem...
A! Jeszcze - by dokładniej zobrazować - dodam zdjęcie od strony tarasu. Zdjęcie bardzo kiepskie, bo robione w czasie deszczu przez szybę w marcu ubiegłego roku. I jeszcze jedna informacja - teren w stronę domku idzie lekko w górę. Minimalnie.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 23:39, 20 lut 2021

Do góry
A teraz brak zdjęcia z gładkim przejściem dalej, zatem przeskakujemy na widok na drewniany domek (zwany dalej po prostu domkiem) oraz miejsce „kłopocik”:

I widok od drugiej strony, na dole, po prawe początek placyku z miejscem na ognisko:

I z ławki przy ognisku. Przy „kłopociku” majaczy widok śpiącego ogrodowego szkodnika

I ognisko. Po prawej za płotkiem - warzywnik, w którym nie ma warzyw .

Ukojenie 23:34, 20 lut 2021

Do góry
Wczesnowiosenna inspekcja za nami. Coraz mniej sniegu, cieplej i mala mobilniejsza wiec i roslinek do ogladania wiecej.

Dzisiaj bylo tak wiosennie 'cieplo' i tak radosnie ptaki spiewaly, ze zaczelam myslec o zakupie ziemi do wysiewow. Oby tylko fantazja mnie nie poniosla
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 23:17, 20 lut 2021

Do góry
Lecimy w prawo. Po lewej - rabata z karmnikiem, po prawej - mały taras, zwany balkonem. Szary dach w głębi po lewej to dach drewnianego domku letniskowego, który mamy w bonusie .

I dalej w prawo. Widać dęby. Jeszcze łysawe, bo to początek maja. Zbliżamy sie do mojego kłopotliwego miejsca oznaczonego czerwonym znaczkiem. Nie wiem czy dzisiaj zdążę przedstawić na czym kłopot polega .

Ogród ciągłych zmian. 23:04, 20 lut 2021

Do góry
Szymka napisał(a)

Co to za roślinka, ta w leciutkim fiolecie? rutewka?
Metamorfoza ogrodu przydomowego na Podkarpaciu 22:55, 20 lut 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ogród się mocno na korzyść zmienia Te obrzeża rabat masz trwale umocowane? Bo jedynie bym te fale ciut złagodziła i zastanawiam się jeszcze czy tym wąskim gardłem pomiędzy nimi udaje się wjechać z kosiarką? Rośliny wyglądają na zadbane i zdrowe, brawo

Dziękuję bardzo za komentarz. Dużo zmian powstało, sporo pracy oraz kosztów, ponieważ obrzeża są zabetonowane w ziemię, ale zawsze można podkaszarką wykosić niedostępne miejsca dla zwykłej kosiarki.

PS: Czy ktoś wie, jak mogę sobie zrobić odnośnik w linku do mojego ogrodu, aby był on automatycznie widoczny przy każdym poście?

Przedstawiam zdjęcia ogrodu z początku lipca ubiegłego roku, w którym najwięcej roślin jednocześnie zaczęło kwitnąć. To jeszcze nie koniec prremian ogrodu w 2020 roku, kolejne będą w sierpniu.

Ogród ciągłych zmian. 22:54, 20 lut 2021

Do góry

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:53, 20 lut 2021

Do góry
A tu miejsce, które widać na pierwszym - zimowym - zdjęciu. Nieco w prawo od ulubionego zakątka.
Parzydło leśne tuż po ulewie - leży smutne...

Działeczka w dużym mieście 22:52, 20 lut 2021

Do góry
lilarose napisał(a)
Przetaczniki szaleją

Kasiu! Bardzo mi się podoba u ciebie. Piękne róże, smaczne warzywka, ale zauroczyły mnie twoje przetaczniki. Są cudne. Ja miałam kiedyś parę, ale jakoś się im nie spodobało u mnie. Co robisz, że tak pięknie ci rosną?
Pozdrawiam!
Ogród w dolinie 22:51, 20 lut 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Nam się dziś udało (bo z górki było ) wyjechać, wjechać już niestety nie, samochód został u sąsiadów na podjeździe. Kiepsko odśnieżana droga i śnieg się zbił w śliską masę. Po lodzie samochód nie chciał jechać.

Teraz niech się szybko topi ten śnieg, bo jak przyjdzie mróz to samochód będzie trzeba na głównej drodze zostawiać

A ja cały tydzień ćwiczyłam szycie wiosennej bluzy dla córki, nawet jestem zadowolona z efektu. Ponieważ bluza jest w kwiaty, to wam pokażę i się pochwalę

Śliczna

W przyszłym tygodniu u nas też pewnie trzeba będzie auto przy bramie zostawiać bo dalej będzie już grząsko. Ech, marzy mi się zrobienie podjazdu jakiegoś ucywilizowanego
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:49, 20 lut 2021

Do góry
Żeby Was nie zanudzić, przechodzimy na tył domu...

... do mojego ulubionego zakątka:

Za białą kratką:

Ogród ciągłych zmian. 22:48, 20 lut 2021

Do góry

Ogród w dolinie 22:46, 20 lut 2021

Do góry
Nam się dziś udało (bo z górki było ) wyjechać, wjechać już niestety nie, samochód został u sąsiadów na podjeździe. Kiepsko odśnieżana droga i śnieg się zbił w śliską masę. Po lodzie samochód nie chciał jechać.

Teraz niech się szybko topi ten śnieg, bo jak przyjdzie mróz to samochód będzie trzeba na głównej drodze zostawiać

A ja cały tydzień ćwiczyłam szycie wiosennej bluzy dla córki, nawet jestem zadowolona z efektu. Ponieważ bluza jest w kwiaty, to wam pokażę i się pochwalę

Ogród ciągłych zmian. 22:35, 20 lut 2021

Do góry
Róż mam 82 szt i jak na kolekcjonera przystało-każda inna

Wspominana wcześniej Charlotte

Angela

Ogród ciągłych zmian. 22:28, 20 lut 2021

Do góry
Żaby dostały lustro przy oczku

A kuku

Ogród ciągłych zmian. 22:18, 20 lut 2021

Do góry
Czyściec wełnisty tyeż rozsiewa się tam gdzie ma ochotę.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:15, 20 lut 2021

Do góry
Lecimy dalej z lewą stroną.

Widok z drugiej strony dużego koła:

Ogród ciągłych zmian. 22:11, 20 lut 2021

Do góry
Na samym początku swojego wątku pisałam, że mam ziemię klasy IV lub jeszcze gorzej. Wygląda to tak,że 30 cm jest bardzo piaszczystej ziemi , a poniżej żółciutki piasek jak w kopalni piasku.
Zaczynając swoją przygodę z ogrodnictwem nie miałam pojęcia co to dla mnie oznacza i nie przywiozłam sobie na działkę kilku wywrotek ziemi.
Dlatego teraz sadząc każdą jedną roślinę wykopuję dół i wsypuję ziemię kupioną w sklepie. Stąd u mnie tyle poziomów bo gdzieś musiałam się pozbywać ziemi, a piasek co jakiś czas zabierał ode mnie kolega przyczepką.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:59, 20 lut 2021

Do góry
To na początek strona lewa, najnowsza - powstawała w dwóch poprzednich sezonach.

Nie wczytują się kolejne zdjęcia, zatem na razie dwa.
Ogród ciągłych zmian. 21:53, 20 lut 2021

Do góry
Moje ulubione białe czosnki. Kupuję w każdej ilości

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies