Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

basia3012 23:59, 24 maj 2021

Asiu, też mi się przechowalnik bardzo podoba. Bardzo praktyczny.
Ta paproć to podobna do moich. A ja mam Narecznicę samczą. Nie wiem czy poprawnie napisałam nazwę. Bo słyszałam też "Nerecznicę".
Margerytka40 06:18, 25 maj 2021

Dziewczyny dały już tyle propozycji na mokre miejsca , że ja już więcej nie wymyślę ale podglądam
Marlenaa 10:35, 25 maj 2021

Asia dzielnie walczysz z mokradłem. Uśmiałam się z roślinnego szpitala, tylko ogrodomaniacy mogą wymyślać takie rzeczy
Alija 18:40, 25 maj 2021

Przechowalnik dla roślin, świetna sprawa.
Urszulla 18:49, 25 maj 2021

Bez czarny nie lubi zalewania. Mój kolumnowy padł. U mnie skrzyp wskazuje na podmokły teren.
Agatorek 19:08, 25 maj 2021

Roocika napisał(a)

Agnieszka, na razie pozamiatane, bo czeremcha czeka
Jak się nie uda to wybiorę jakaś olszynę Aurea lub lacinata .
Przymierzaliśmy ostatnio gdzie posadzić jabłonki, wbiliśmy olszynowe patyki, które były suche, a one właśnie wypuszczają liście (tak wbite tylko w ziemię haha), żeby inne rośliny tak chciały rosnąć
Olszyny to straszne chwasty

Wiem, sieją mi się na potęgę na terenie między ogrodzeniem a laskiem. A była tam łąka .
Jeszcze ostatnio zauważyłam tam kilka sosenek, też nie wiadomo skąd się wzięły. Ale nic z nimi nie będziemy robić. Akurat sosny lubię

Roocika 22:37, 25 maj 2021

basia3012 napisał(a)
Asiu, też mi się przechowalnik bardzo podoba. Bardzo praktyczny.
Ta paproć to podobna do moich. A ja mam Narecznicę samczą. Nie wiem czy poprawnie napisałam nazwę. Bo słyszałam też "Nerecznicę".

Basiu, przechowalnik dziękuje

Moja aplikacja mi podpowiadała w 45 % nerecznicę, jak Ty potwierdzasz to z pewnością ta. Bardzo mi się podoba ta paproć

Margerytka40 napisał(a)
Dziewczyny dały już tyle propozycji na mokre miejsca , że ja już więcej nie wymyślę ale podglądam

Czaszka mi dymi od tego myślenia
Fajnie, że jesteś

Marlenaa napisał(a)
Asia dzielnie walczysz z mokradłem. Uśmiałam się z roślinnego szpitala, tylko ogrodomaniacy mogą wymyślać takie rzeczy

To prawda, roślinki jak dzieci Trzeba się zająć

Alija napisał(a)
Przechowalnik dla roślin, świetna sprawa.

Przechowalnik dziękuje

Urszulla napisał(a)
Bez czarny nie lubi zalewania. Mój kolumnowy padł. U mnie skrzyp wskazuje na podmokły teren.

Ula, to chyba te odmianowe tacy arystokraci...
Zwykłe czarne bzy rosną korzeniami w rzeczce i stawie i nic im nie jest, no może przydałoby się je odmłodzić, bo wielkie krzaczory się zrobiły. Sporo ich wycięliśmy na działce i dookoła ich pełno rośnie.

Agatorek napisał(a)

Wiem, sieją mi się na potęgę na terenie między ogrodzeniem a laskiem. A była tam łąka .
Jeszcze ostatnio zauważyłam tam kilka sosenek, też nie wiadomo skąd się wzięły. Ale nic z nimi nie będziemy robić. Akurat sosny lubię

Właśnie czeka cała masa małych olszyn na skarpie do pędzelkowania, to jedyny sposób, jak się już ukorzenią to nie da się ich pozbyć, odrastają po ścięciu jak wierzby.
galgAsia 10:47, 26 maj 2021

Asiu, nerecznica samcza (od nerki ) Dryopteris filix-mas
Dużo odmian, wszystkie cudne
Roocika 18:14, 26 maj 2021

galgAsia napisał(a)
Asiu, nerecznica samcza (od nerki ) Dryopteris filix-mas
Dużo odmian, wszystkie cudne

Bardzo mi się spodobała, pewnie gdzieś jeszcze dosadzę. Tu są 3 duże kłącza, może jak będzie chciała rosnąć to w przyszłości podzielę. Posadziłam trochę za blisko choin ale jeszcze trochę potrwa, zanim choiny do nich dorosną , mają czas
Roocika 18:23, 26 maj 2021

Zdjęcia dla Kasi, przepraszam, że takie słabe, telefonem.
Krzewuszka cudowna Victoria, sadzona w 2017 lub 2018 r.
Ona ma takie liście zielone muśnięte brązem, z daleka ma kolor kory, dobrze wygląda na zielonym tle.
Niestety moje zielone tło odbija po ostrym cięciu, więc zdjęcie kiepskie, jak postanowiłam je zrobić, to zaczęło padać.

W tej chwili jest wykopana i zadołowana w donicy, bo będziemy ją przesadzać w sezonie, powinna mieć trochę większe liście.
Gałązka

Pokrój