Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrod nad bajorkiem 20:54, 12 sie 2024

Do góry
to przytarasowa z ktorej wszystko zostanie wykopane i zrobione na nowo, bo mi sie nic tu nie podoba. Zostaje tylko widoczny klon, jest juz za duzy na wyprowadzke i za ladny zeby sie zmarnowal, dostanie do towarzystwa derenie kousa i inne klony plus paprocie, hosty i nie wiem co jeszcze

inne focie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:46, 12 sie 2024

Do góry

miscanty w łące

wrzosowiska
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:43, 12 sie 2024

Do góry

rozplenice kwitną

klon przebarwia
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:41, 12 sie 2024

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:39, 12 sie 2024

Do góry
Mam zooma to mogę poszaleć

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:37, 12 sie 2024

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:36, 12 sie 2024

Do góry
Kolejny jeżyk w ogrodzie

Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 20:03, 12 sie 2024

Do góry
Magdic napisał(a)
Rabata "awokado":
floksy
hosty
i co jeszcze?
Dzieci mają tu drzewo do wspinazcki i huśtawkę. Bliżej drzewa muszą być wytrzymałe byliny, które nie padną po przypadkowym (lub nie) nadepnięciu.
W samym środku większe hosty i po brzegach wypełniacze (jakie?)?
Po lewej stronie rabaty jest niezrobiona jeszcze ścieżka, a dalej taras. Taras jest na podwyższeniu, bo dom ma wysoki parter - po staremu.

!

Do cienia brunery, miodunki, żurawki paprocie. Carexy np evergold
Ja jeszcze nie mam zbyt dużo cienia.

Na słońce też masz dobry plan.

Tylko jest mało roślin co wytrzymają deptanie
I jak tu jest z wilgocią?

Gdybym miała duże drzewa nigdy bym ich nie wywaliła ale kupiłam pole a dąbki samosieje rosły w miejscu aktualnego salonu.

Bedę kibicować
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:34, 12 sie 2024

Do góry
Dzięki babki. Ja tam nie widzę u siebie aktualnie wiele ładnego. Serio. W tym roku jakaś generalnie zmiażdżona jestem tym, jak to wygląda. Ale ciul z tym! Cieszę się innymi rzeczami. Co jakiś czas bukiecik walnę nawet z tych marności i jest super Na kilka dni uśmiech na gębie jest!

I właśnie w tym temacie, dla tych, których bukieciki też rajcują, to przychodzę z polecajką książki.

„Elementarz kwiatowy” autorstwa Łukasza Marcinkowskiego i Radosława Berenta

Duet może być znany okołopoznańskim dziewczynom. Prowadzą kwiaciarnię na Jeżycach. Jeden po projektowaniu wnętrz i ogrodnictwie, drugi po fotografii.
Już wewnętrzna strona okładki piękna…

Wzdycham nad każdą stroną Informacje o trwałości, sposobie kondycjonowania, praktyczne porady. Cudo!
Niech Wasze rady rozkwitną! 19:31, 12 sie 2024

Do góry
Moja propozycja na pomarańczowo przybliżone linie rabat

koło tarasu można uprościć
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:03, 12 sie 2024

Do góry
Cześć, odnowiłam właśnie mój wątek sprzed kilku lat. mam wstępny plan - szczegóły w moim wątku.
Na razie potrzebowałabym pomocy w zapanowaniu rabaty pod dużą sosną. W większości jest tam cień, tylko rano na części najbardziej oddalonej od sosny jest słońce, ale to tylko latem.

Zaplanowałam tu floksy szydlaste i hosty. Czy jest coś jeszcze co wytrzyma w cieniu pod drzewem i pasowałoby tutaj?
Długość rabaty około 2,5 metra, szerokość 1,3 metra.

Na lewo od rabaty jest niezrobiona jeszcze ścieżka (planujemy betonowe płytki imitujące drewno), dalej jest na podwyższeniu taras.

EDIT: A tu usytuowanie rabaty - między tarasem a trawnikiem.
Ogrodowe wariacje 18:57, 12 sie 2024

Do góry
Na zielonej rabacie po prawej wyleci żywopłot z bukszpanu bo już go nie wskrzeszam, ciągle grzyb albo ćma w tym miejscu.
Trochę poświęcę trawnika z prawej, zrobi się miejsca więcej i tutaj będzie miskant Lady in Red zobaczymy czy był wart zakupu.

Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 18:51, 12 sie 2024

Do góry
Jak ja nie umiem w to rysowanie szkoców na komputerze. Moj plan podstawowy:
Floksy wokół drzewa (ale one kwitną krótko, poza kwitnieniem będzie poducha mam nadzieję)
Hosty o większych liściach w środku
Hosty o mniejszych liściach na brzegach.
Czy coś jeszcze kwitnącego da radę w cieniu (tylko rano ta część dalsza od drzewa jest słoneczna) pod dużą sosną?
Ogrodowe wariacje 18:43, 12 sie 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
No co do hakuro to moje też się wygałaca pomimo cięcia , na wiosnę będzie mocno cięcie jak się nie odbuduje to będzie musiała być zmiana tylko jak ja je usunę ehhh.
Teraz bym też dała szansę innym drzewom więc jak Ty masz tylko taka możliwość to działaj .
Oo nożyce super, buksik jak spod igły dajcie namiary na to cudo .

Jak wpiszesz nazwę tak jak tutaj w zbliżeniu to wyskoczą w różnych sklepach, szukałam najtaniej

Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 18:35, 12 sie 2024

Do góry
Rabata "awokado":
floksy
hosty
i co jeszcze?
Dzieci mają tu drzewo do wspinazcki i huśtawkę. Bliżej drzewa muszą być wytrzymałe byliny, które nie padną po przypadkowym (lub nie) nadepnięciu.
W samym środku większe hosty i po brzegach wypełniacze (jakie?)?
Po lewej stronie rabaty jest niezrobiona jeszcze ścieżka, a dalej taras. Taras jest na podwyższeniu, bo dom ma wysoki parter - po staremu.

Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 18:31, 12 sie 2024

Do góry
I teraz plan. W imejscach zaznaczonych długopisem w paski nie ma jeszcze rabat - jest położony trawnik. Może to być kwestia następnych sezonów, w których będę zmniejszać trawnik na rzecz rabat - na razie inaczej się nie dało (kolejny update - mam piątkę dzieci, w tzw. mmiędzy czasie dołączyła jeszcze jedna córeczka).

Na razie mam do zagospodarowania dwie rabaty. Rwie mnie już do zakupów, powstrzymywałam się już tak dłuuuugo! Na palcach jednej ręki mogę policzyć zakupy roślin do ogrodu przez ostatnie 5 lat. Czekałam na dobrą ziemię, wyznaczenie rabat i trawnika itd.

Pierwsza rabata - pod sosną. Zrobiona jest w kształt gruszki tudzież awokado.
Na tę rabatę "awokado" planuję:
floksy szydlaste - podoba mi się jak otaczają drzewo
hosty -
i... więcej roślin w cień nie znam.

Druga rabata - w rogu pod lasem. Bardzo nasłonecznione miejsce.
Tam planuję/chcialabym:
- hortensje bukietowe
- rozchodnik okazały
- trawy ozdobne
- trzmielina (już jest)
- inne zielone wypełniacze.

Moze być wstępnie?

Ogólnie podobają mi się bylinowe rabaty, pomieszane itp. ale trochę się z nich wyleczyłam, bo po prostu nie będę miała tyle czasu. Wolę coś łatwiejszego w utrzymaniu.

To tyle wstępu. Wkleję mój projekt i zdjęcia rabat. Zupełnie nie wiem, w których miejscach jakie rośliny i ile. Może zaproponujecie jeszcze jakieś rośliny, których nie znam i nie kojarzę? Nie mam parcia na zbyt dużo gatunków, ale może jakiś akurat będzie idealny albo jest dobrym kompanem dla tych wybranych przeze mnie.

Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 18:03, 12 sie 2024

Do góry

Ogród w malinówkach 17:55, 12 sie 2024

Do góry
Patrycja, zobacz jakie korzenie mają moje thuje. Uważam, że dość mocno je rozrywam i ziemia z kulkami nawozu się osypuje. Staram się znaleźć kompromis - bo jak usunę więcej podłoża, to sadzonka będzie jak z gołym korzeniem, a to nie jest dobry moment.
Przed i po:

Szczerze mówiąc mam trochę obawy, czy one się przyjmą. Niektórzy to ładują całą doniczkę w dziurę i już. Pytanie co jest lepsze w perspektywie długofalowej? Rozluźnienie bryły z dużym ryzykiem uśmiercenia rośliny, czy poplątane korzenie, które nie będą miały jak rosnąć?

Dębowe zakątki 17:10, 12 sie 2024

Do góry
Cleousy porosły już wielkie

Dębowe zakątki 17:04, 12 sie 2024

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies