Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

sylwia_slomc... 17:20, 31 sie 2025

TAR napisał(a)
A w moim ogrodzie grasuja juz 3 jeże, chyba powoli rozgladaja sie za lokum zimowym. Zakupilam 2 jeżowe domeczki jesli zechca sie przeniesc spod stertek gałeziowych do nowych, bardziej luksusowych rezydencji. Kupilam dwa domki, bo widzialam wczesniej tylko dwa kolczaste, teraz juz lataja trzy. Moje bialasy sa zdezorientowane. Ale nawet nie szczekaja, raz Witus probowal obwachiwac jednego kolczaka ale jak ten na niego fuknal, to bialas sie wystraszyl i juz nie podchodzi. Co mnie bardzo cieszy. Jeden jeżyk jest wiekszy, dwa sa mniejsze, okrąglutkie małe bochenki. Wygladaja na zdrowe. Dwa małe musze podtuczyc przed zima zeby mialy odpwowiednia wage by zahibernowac bezpiecznie. Jutro zrobie stolowke z cegiel by koty im nie wyżerały jedzonka.

Ja obecnie matkuję 6 małym jeżykom. Z wiosennego miotu maluchy. Straciły mamę.
TAR 20:56, 31 sie 2025

Miskantowo napisał(a)

Super,
bardzo ubolewam, ze po budowie mój jeż się wyniósł.
W pierwszym roku tupał mi wieczorami po trawniku w tę i z powrotem.
Kiedy powstało ogrodzenie, zniknął.
Ogrodzenie nie uniemożliwia mu przechodzenia. W ogrodzie sporo zakamarków i gałęzi .
Zacznę chyba wykładać kocie jedzenie, moze zwabię jakiegoś.

Uwazaj bo zamiast jezy mozesz sobie sciagnac wszystkie koty z okolicy A tak na marginesie, to kocie jedzenie wcale nie jest dobre dla jezy. Jako dokarmienie w naglej sytuacji jest ok. ale jako codzienne zywienie to nie bardzo. Ja dzis zrobilam stolowke i w miseczce wlozylam miesko surowe pokrojone i ugotowane jajko. Jak bedzie zjedzone jutro dokupie serduszka i cos lepszego na zab, dzis mialam tylko indyka surowego. Stołowka tak zrobiona, ze zaden kot nie wlezie ale jez sobie poradzi.

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Są różne furtki dla jeży, które można zamontować

Mam dokladnie te przejscia w ogrodzeniu, daja rade.

Makao napisał(a)
Fajnie mieć takie jeże, super

Kto wie moze tez masz w ogrodzie. Ja chodze po nocach z bialasami stad wiem, ze kolczaste szaleja

Basieksp napisał(a)
Super Tylko za dużo do nich nie zaglądaj, bo one lubią mieć pchły. U mnie tak było, miały gniazdo, były młode, zaglądałam do nich, z małej odległości je podglądam, aż pchły zaczęły mi po nogach skakać. Pierwsze moje wrażenie, myślałam że to mrówki po mnie chodzą, to nie były mrówki Ale i tak je trochę dokarmiałam, tylko już tam, niedaleko ich gniazda nie przesiadywałam

Basiu nie ma pchel, oblukalam kilka razy. Jakby mial to od razu wizyta u weta i wrocilby do ogrodu.

Kordina napisał(a)
To może zmień nazwę wątku na Jeżolandia
Ja też miałam sporo jeży, ale po budowie drogi "zniknęły". Od czasu do czasu widzę jednak ślady bytności

Nie, nie, nie bede zapeszac. Oprocz jezy wrocily tez nad bajoro myszołowy, dzis lataly bardzo nisko i glosno sie nawoływały.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja obecnie matkuję 6 małym jeżykom. Z wiosennego miotu maluchy. Straciły mamę.

Pieknie Sylwia, wielkie brawa i podziekowania. Na pewno maja dobra opieke. Jezy jest coraz mniej a jak widze rozjechanego na drodze to az serce mi pęka. Wiec kazdy uratowany jeżyk to sukces.
Agatorek 21:56, 31 sie 2025

Odnośnie czekolady, to potrafię zjeść całą tabliczkę na jedno posiedzenie, całe szczęście najbardziej lubię gorzką . I robię to raz na kilka miesięcy.
A procenty to tylko poza domem. Tzn na wakacjach lub wyjazdach np, do zaprzyjaźnionych ogrodów (oczywiście w pakiecie z noclegiem)
LIDKA 22:09, 31 sie 2025

Ania czym zabezpieczasz białaski przed kleszczami. U nas w okolicy plaga. Po każdym spacerze oglądam go .

Mam jeża pod drewutnią Franio go wyczaił.
LIDKA 22:25, 31 sie 2025

Czytam u Wioli że rabatkę skonczyłaś. No to teraz poproszę fotki
TAR 22:31, 31 sie 2025

Agatorek napisał(a)
Odnośnie czekolady, to potrafię zjeść całą tabliczkę na jedno posiedzenie, całe szczęście najbardziej lubię gorzką . I robię to raz na kilka miesięcy.
A procenty to tylko poza domem. Tzn na wakacjach lub wyjazdach np, do zaprzyjaźnionych ogrodów (oczywiście w pakiecie z noclegiem)

Nie wciagne calej czekolady na raz, w ogole nie przepadam za czekolada. No chyba, ze nadziewana mietowa albo truskawkowa

LIDKA napisał(a)
Ania czym zabezpieczasz białaski przed kleszczami. U nas w okolicy plaga. Po każdym spacerze oglądam go .

Mam jeża pod drewutnią Franio go wyczaił.
Białe dostaja tabletki na kleszcze bravecto lub next gard. raz dalam simparica ale te nie dzialaly tak dobrze. U mnie kleszczy nie ma, ostatni raz tabsy dawalam w czerwcu.
Czytalam u Ciebie o jeżu, trzymaj Frania z dala, bo on pewnie z ciekawosci tam bedzie weszyl.

LIDKA napisał(a)
Czytam u Wioli że rabatkę skonczyłaś. No to teraz poproszę fotki

Nie skonczylam, zaczelam Wlasnie zamowilam brakujace roslinki, skoncze w kolejny weekend. A na zdjecia ostatnio cos weny mi brakowalo, a w ogrodzie naprawde ladnie.
Margo2 22:15, 01 wrz 2025

Czy to tę rabatkę po lewej stronie domu zaczęłaś?
Musisz koniecznie pokazać etapy tworzenia.
Cieszę się, że z Białaskiem wszystko ok.
Nawet nie przypuszczałam, że szczepienie może być tak niebezpieczne.
Mój kot został zaszczepiony na wściekliznę 2 razy, ale 3 lata temu ostatni raz.
Powinnam go zaszczepić, bo mimo wszystko wychodzi na zewnątrz.
TAR 20:48, 02 wrz 2025

Gosiu to jednak nie powiklanie po szczepieniu. Inna rabatke robie, posadzone tam byly krzewuszki.Na razie zaczelam i jest rozgrzebane, troche usunietych chwastow, wyglada tak, czekam na rosliny. Zamyka trawnik na koncu przed czescia dzika.

TAR 20:51, 02 wrz 2025

i zmusilam sie do zrobienia kilku fotek ogrodu, nie lapalam za aparat 1,5 miesiaca. Z sierpnia ani jednego zdjecia nie udalo sie zrobic, taki byl niechciej.

TAR 20:52, 02 wrz 2025