Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Marcin89 11:34, 02 wrz 2025

MagdaLenka napisał(a)
Patrycja, przepisy dotyczące odległości od granicy działki nie dotyczą obiektów małej architektury, czyli między innymi obiektów architektury ogrodowej. W związku z tym można postawić wiatę na drewno nawet w granicy działki. Ale przepisy rozporządzenia o ochronie przeciwpożarowej zabraniają składowania materiałów palnych w odległości mniejszej niż 4 metry od granicy. Także możesz postawić wiatę, a drewno trzymać 4 metry dalej.
Takie tam paradoksy naszego prawodawstwa...
W samo sedno Też nie wiedziałem o tych 4 m dla materiałów drewnianych, chyba z rok czasu miałem ułożone pod samym ogrodzeniem. A mój budynek gospodarczy leży jedną ścianą na granicy i geodeta tak zrobił podział działki. A nawet z drzwiami do sąsiada
Patrycja_KG_Lu 16:10, 02 wrz 2025

Mój pomocnik rabatowy przy kancikowaniu.

LIDKA 17:49, 02 wrz 2025

Patrycja jeszcze są przepisy o odległościach od dróg. Od linii energetycznych. Oszaleć można.

Postaw te drewutnie tak by sąsiadom nie przeszkadzała i nie martw się
Na zapas.

Aaaaa i płot nie jest granica działki. A przynajmniej nie zawsze. Granice wyznaczają kamienie graniczne. I ja mam płot 20 cm w głębi działki. Żeby był tylko mój.
Jakby sąsiad dał połowę kasy to bym stawiała płot w granicy i by był wspólny.

Żyjemy w kraju pełnym absurdalnych przepisów.
Gosialuk 10:13, 03 wrz 2025

Ładne inspirki na drewutnie. Od siebie napiszę, że dobrze mieć drewutnie podzieloną przegrodami, żeby rozdzielić drewno starsze, nowsze, drobne np gałęzie pocięte z własnego ogrodu. Wtedy opał może sobie sezonować i dwa lata, a wygodnie się wybiera te starsze i przesezonowane kawałki.
U was może jeszcze gałęzi do kominka nie ma, ale za parę lat drzewa porosną.
Patrycja_KG_Lu 12:51, 03 wrz 2025

Cebulkoza na rabatę na zachodzie na froncie domu z amanogawami plus krokusy Jeanne d’Arc na wąskie. Kilka paczek Mystic Van Eijk zdobyła też dla mnie Magda („tylko” jakieś 10 paczusiunek) i odbiorę za jakiś czas Dzięki Justyś za cynk.
nicol21 21:24, 03 wrz 2025

zbiory pomidorów super! i te kolorki!! Zaglądam do wątku pomidorowego i podziwiam skrupulatność!

z hortkami to sporo ma podobne kwiaty. w przechowalniku miałam parę odmian, lime light i polarbear. na chwilę obecną nie jestem w stanie odróżnić. obym wykopała i posadziła w miejsce docelowe takie same

Cebulowe szalenstwo czas start mówisz! Kiedyś miałam te czarne tulipany. Piękne, chyba dość poźne. Teraz nadal mam focha na tulipany, choć pewnie w pewnym momenie sei skuszę
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Patrycja_KG_Lu 08:09, 05 wrz 2025

Wrzesień to u mnie czas na ogród Zabrałam się za rabaty po kolei. Na tej pod pergolą, gdzie parkuję auto jest bardzo wąsko. Będzie tam żywopłot podsadzony obwódką z różnych roślin. W ostatnich dniach zerwałam tam matę, przekopałam, wyściółkowałam.

PRZED

PO

W miejscu tych doniczek myślę o posadzeniu azalii takiej jak ma Wiann - George Arends:
Wiaan napisał(a)

Kordina 12:31, 05 wrz 2025

Śliczna ta azalia, lepiej chyba od razu posadzić 2-3 niż jedną, co myślisz?
JoanNa 12:52, 05 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Cebulkoza na rabatę na zachodzie na froncie domu z amanogawami plus krokusy Jeanne d’Arc na wąskie. Kilka paczek Mystic Van Eijk zdobyła też dla mnie Magda („tylko” jakieś 10 paczusiunek) i odbiorę za jakiś czas Dzięki Justyś za cynk.

Że to juz?kurcze dawno nie byłam w biedrach i lidlach...i jeszcze biale krokusy Ci sue udalo dorwaćsuper!
'..tylko 10 paczusinek..'haha padłam
Patrycja_KG_Lu 13:01, 05 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Śliczna ta azalia, lepiej chyba od razu posadzić 2-3 niż jedną, co myślisz?

Właśnie zastanawiam się ile się zmieści. Miejsca tam około 170 cm szerokości. Na razie postawiłam 3 doniczki, ale chyba lepiej dwie tylko dać, co?