Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z koniczynką 17:37, 21 gru 2020

Do góry
Rumianka napisał(a)
róża kwitnie w najlepsze...

Czy to oby na pewno zima
Ślicznie
Mój ogrodowy pamiętnik 17:35, 21 gru 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Zimą jestem wymiksowana z ogrodu ale dzisiaj cyknęłam parę smutnych pseudozimowych fotek. Żeby coś było ku pamięci końcówki tego mega dziwnego roku. W tym roku nie ścinałam bylin i na razie nie obcinałam kwiatów hortensji więc aż tak łyso nie jest.

Bardzo ładnie
Przerwa na kawę... 17:12, 21 gru 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Dziewczyny chwalą się swoja twórczością świąteczną to i ja trochę się pochwalę. W tym roku na prezenty dla rodziny i przyjaciół zrobiłam drzewka świąteczne. Oto próbka. Kulka w doniczce ze wstążką już powędrowała do mojej przyjaciółki, moja mama dostanie bardzo podobną. Sznurkowe są dla rodziny. Robiłam jeszcze wersję z ziarenkami kawy - też ciekawie i pachnąco wyszło.

wow

...jaka jesteś zdolna
Brawo
Przerwa na kawę... 16:58, 21 gru 2020

Do góry
Marzy mi się jeszcze wymiana drewutni widocznej pod domem ale rozsądek podpowiada, że jest jeszcze dobra, nie rozwala się i jest to na razie tylko kwestia, że mi się nie podoba i chciałam ją węższą a wyższą bo nie mam gdzie składować taczki i jak podejść do kranu. Więc jest to trochę melodia przyszłości.

Pod misą mam posadzona inna odmianę liriope - zielono-żółtą i ta już mnie nie zachwyca. Jakaś taka ogólnie marna jest. Kwitnie kiepsko, liście po zimie są dramatyczne, słabo przyrasta. Tu chcę coś innego wsadzić, delikatnego ale niskiego. Reszta czeka na podrośnięcie. Po jednym praktycznie sezonie podstawa drewniana lampy wymaga odnowienia. Tak fabrycznie zabezpieczają drewno.

w tę stronę widoczek jest OK

I ostatnia rabata pod wiatą. Tu na razie wszystko zostaje bez zmian. W końcu nawet zimą coś się tu dzieje. Rabata mimo iż monokolorowa (zieleń i biel) to jest OK. Rośliny w końcu rosną, mimo iż warunki trudne, sucho, bez światła. W końcu ta rabata mnie nie straszy po nocach.

Na tym kończę subiektywny przegląd sezonu i prac na następny. Jak widać końca nie ma. Zawsze coś jest do zrobienia mimo, iż naprawdę sporo w tym sezonie zrobiłam. Wiele rabat zostało wygładzonych, nasadzenia zostały złagodzone i poukładane (tak po mojemu oczywiście , nie pod linijkę), ale jeszcze sporo elementów zostało do zrobienia i obserwacji. I wiecie co, lubię to. Mimo zmęczenia i wiecznego braku czasu na cokolwiek innego - dobrze mi z tymi pracami ogrodowymi.
Przerwa na kawę... 16:40, 21 gru 2020

Do góry
Tyły z tej perspektywy zostają bez zmian. Przejście i rabata z magnolią Daybreak muszą nabrać masy. Oczywiście do zrobienia placyk i coś na ścianę domu od strony placyku, nie wiem może drzwi, może zielona ścianka, może rdzawe płyty i donice. Pomysł się jeszcze nie wyklarował. Będę myśleć jak będzie placyk i mebelki.

Do przeróbki jest ta część rabaty - do zdjęcia min. 5 rzędów kostki, zostanie tylko mały placyk na stojącą klatkę (tę co jest teraz na tarasie) i drobne doniczkowo. Do przesadzenia są liriope - wiedzieliście, że jest odmiana, która kwitnie na biało? Ja nie wiedziałam a taką mam. Pomiędzy nimi chcę dać 3 ciemierniki ale to do zastanowienia.Za nimi półkolisty niski płotek z cisa.

Na tej samej rabacie muszę też zrobić drobną roszadę z klonem bo nadal go przypala. musi być przesunięty bardziej pod ścianę domu. Prawdopodobnie w miejsce cisa. Trzeba tam będzie zrobić na dole trochę przetasowań ale to wszystko dopiero po zdjęciu kostki.

Jeszcze jedną mam na tyłach roszadę do zrobienia - wywalenie jednego płotka pod ambrowcem bo jest za ciężko i wymianę pigwowca na coś mniejszego lżejszego ale na złość nie zrobiłam zdjęcia...
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:36, 21 gru 2020

Do góry
Gosiu sok bedzie. Cydr zrobilismy z gruszek.

dzis wprobowalam przepis Dolno Bawarski

Reinzellen - calkiem dobre
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:15, 21 gru 2020

Do góry

I na koniec moi dwaj straznicy

Ja i mój ogródek, a może ogród 16:12, 21 gru 2020

Do góry
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:10, 21 gru 2020

Do góry
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:06, 21 gru 2020

Do góry
Trochę w końcu ozdobiłam na święta
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:03, 21 gru 2020

Do góry
Zaczynają się wypieki świąteczne

Przerwa na kawę... 15:55, 21 gru 2020

Do góry
Rabata za ławką ma rozsadzone w tym roku rdesty. Tam jest mało słońca więc Golden Arrow jest tam zamiast cytrybkowego to zielony. Brakuje mi jeszcze czegoś po prawej stronie przy ławce za żurawkami limonkowymi. Próbowałam tam trawy ale nie chcą rosnąć. Nie wiem, może jakiś niewielki stożek? Brak mi pomysłu. Rabata pojałowcowa (Mrokasia, u mnie też taka jest ) na razie dostała wszystko co miałam w głowie. Teraz trzeba ją obserwować jak i co tam chce rosnąć, czy astry w tym miejscu to był dobry czy zły pomysł.

Narożnik tylny (że się tak wyrażę) też musi się rozrosnąć. jedyna zmiana to zrobienie za hortensją na pniu płotka z cisa fastigiata w kształcie łuku. Ciekawe czy dokupię podobne sztuki do tej jednej obecnie samotnej sztuki. Nie wiem też co z grabami. Lukasy miały trzymać liście, zależało mi aby przez zimę nie było tam tak łyso atu zong, liście opadły. Tylko pojedyncze się ostały. Nie wiem czy za młode czy może to nie ta odmiana. Trzeba poczekać. Alternatywą jest zrobienie płotka z buku pospolitego na zasadzie powtórzenia koloru zimą tego mojego formowanego. Nic, na razie ze 2 lata poczekam i zobaczę jak dalej ten grab będzie się zachowywał.

Przejście na tyły zostaje takie jakie jest Rabata pod tulipanowcami też zostanie na razie bez zmian.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:50, 21 gru 2020

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:49, 21 gru 2020

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:49, 21 gru 2020

Do góry
Rumianka napisał(a)
Ale zrobiło się klimatycznie i jakże odświętnie, wszędzie czyściutko i schludnie, brawo TY...Prac wykonanych aż nadto, ale warto było, bo jest co podziwiać...

Dopiero dziś rozliczyłam się z panem, padam na twarz, ale szczęśliwa jestem bardzo Do wiosny odpoczywam
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:48, 21 gru 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Super jest efekt z lampeczkami i drzewkiem w saloniku
Pięknie czerwieniami udekorowałaś i szroniku ogród złapał teraz zyskał magii w sam raz przed świętami
Kizior rośnie w oczach i oczami czaruje

Dziś złapałam szronik
Przerwa na kawę... 15:43, 21 gru 2020

Do góry
Widoczki ogólne na tyły.

Rabaty przy ławce na razie zostają jak są. Może jedną trawkę brązową wymienię na Hameln Golda, może nie. Tu też czasu trzeba na rozrośnięcie roślin.
Przerwa na kawę... 15:39, 21 gru 2020

Do góry
Taras i rabata przy tarasie. Na tarasie do zrobienia obudowa parasola z siedziskiem i ogólnie cały taras marzy mi się w drewnie bo płytki już się trochę wykończyły i bardzo mocno widać na nich kurz, no brudzi się po prostu. Ale to chyba nie na ten następny sezon. Do zrobienia jest jedna duża donica na gruszę z wiszącymi skrzynkami jako przegroda. Jeszcze plany w głowie a nie na na papierze. Reszta zostaje jak jest. Rabata z bukiem musi się rozrosnąć abym cokolwiek zdecydowała, czy trzeba zmian czy nie. na razie mam wątpliwości do jednego jej fragmentu. Ale to już kwestia 1-2 roślinek. Rewolucji nie będzie. Wymienię tylko świecącą kulę na rdzawe kulki. Mam upatrzone takie delikatne drucikowe i piękną kulę strukturalną mniszek. Wszystko z kortenu. Miałam tu gliniane ale nie pasują mi, są za ciężkie w odbiorze i koloru nie jestem w stanie dobrać.
Przerwa na kawę... 15:20, 21 gru 2020

Do góry
Narożnik zostaje bez zmian. To całkiem udana rabata pod lustrem. Lubię ją. O każdej porze roku stanowi fajny akcent zielony. Rabata pod marikenem też zostanie na razie bez zmian. Zrobiłam na niej rewolucję i trzeba poczekać czy miała ona sens. Ewentualnie do wymiany cytrynowe żurawki na inne cytrynowe żurawki . Tu jakoś słabiej sobie dają radę. Nie wiem czy to Lime Marmelade czy inna odmiana ale jest drobna, słabo przyrasta, łapie grzyba. Opuchlaków tam nie ma. Tu roślinki ogólnie mają trudne warunki rosnąc bezpośrednio pod tujami. Dużo cienia się zrobiło. Tuje przerastają korzeniami gumowy płotek zabierając roślinom pożywienie. Stąd przy samych tujach nie za bardzo chce coś rosnąć. Podobny problem jak pod katalpami i na tylnej części różanki przytarasowej. Rośliny rosną tam słabiej, dużo słabiej. Wystawa rabaty jest zachodnia mimo iż sama rabata od wschodu ale tuje skutecznie zatrzymują dopływ światła.

Tu trochę pracy będzie - ciurkadełko. W tym roku nie dałam rady nic tu zrobić. Trzeba całą misę zakopaną w ziemi przesunąć o 10 cm do przodu i wkopać trochę głębiej bo rant wychodzi mocno na wierzch. Liliowce zarastają mi ją w sezonie. Dodatkowo donice proszą się o odmalowanie. Do wkopania w kamienie pozostała mi 1 brunera. Kamienie są do wymiany. Ten kąt wygląda niestety najsłabiej ale nie starczyło mi już na niego sił w tym roku. Niby drobny zabieg a ze 2 dni się zejdzie.

Tu pod Nigrą drobne roszady. Sporo już na jesieni zmieniłam i trzeba poczekać na efekty przez sezon. Do wymiany jedna hortka z tyłu rabaty, która tu jakoś nie chce rosnąć i jedna róża Honore de Balzac, która tu puszcza pojedyńcze, 2 metrowe pędy. Kwiat ma ładny ale miejsce ewidentnie jej tu nie służy. Niestety myślę, że powoli z tego kąta trzeba będzie róże eksmitować bo jednak za mało słońca mają. do odmalowania jest cały płot za tą rabatą. 3 lata wytrzymał... a farba niby taka na 8 lat miała być. Ubytki widać szczególnie dotkliwie po przesubuęciu kratki z powojnikiem, tak delikatnie w bok. Przycięłam też dosyć mocno tamaryszka. Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale zamiast tworzyć ładną korone to zaczął się wypiętrzać i takie baty wysokie puszczać. Zobaczymy czy odbije, szkoda by mi go było stracić bo przez chwilę był pięknie wyprowadzonym drzewkiem.

ten widoczek po przemalowaniu kuli bardzo lubię ) Nadal jest jasna ale już nie trupio biała. Na zdjęciu wyszła jaśniejsza niż jest w rzeczywistości, nie widać na niej koloru a jest marmurkowa.
Przerwa na kawę... 14:50, 21 gru 2020

Do góry
Rabata owalna zostaje na razie bez zmian. Ma w tym roku wymienioną różę Stephanie Baronin zu Guttenberg zamiast Heidi Klum, którą bez żalu wyrzuciłam i zmienione floksy, dodane ulubione jeżówki Delicious Candy - teraz jest z 6 krzaczków rozsypanych po całej rabacie. Zmniejszyłam ilość stipy. Może i jest ona urocza ale drażni mnie jej pokładanie się w połowie sezonu, kołtuny. I to jak teraz wygląda sypiąc się na boki. Chyba ja powiążę...

Podobnie z różanką tarasową - tu roślinki muszą się rozrosnąć. Sporo roszad w tym roku na niej zrobiłam po ustawieniu huśtawki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies