Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 11:24, 02 maj 2021

Mi tak kiedyś koleżanka farbowała włosy, przy okazji popijałyśmy sobie winko.
Nie muszę pisać, że na drugi dzień była poprawka?

Ale leje ....
mrokasia 11:27, 02 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Ciekawe, czy ktoś to robi w tym samym czasie

Pytanie retoryczne .
Gruszka_na_w... 13:00, 02 maj 2021

Dorii napisał(a)

Od kilku lat mam stipę i jeszcze siewki nie widziałam. Na ciężkiej glinie, nawet poprawionej nie sieją się tak jak na lżejszej. W zeszłym roku ładnie kwitły i wszystko w nasionach miałam więc może w tym roku coś się znajdzie. A na tą rabatę będę musiała wykopać z innej i podzielić. Bardzo mi szkoda tych sadzonek nie po to je prawie rok w doniczkach pielęgnowałam.

U mnie też ciężka glina, a stipy rosną i sieją się dobrze. Spróbuj rozluźnić glebę na tej rabacie (piaskiem, pociętą słomą z miskantów, drobnym żwirkiem, gałązkami). Powinno pomóc. Nie ściółkuj korą, bo kora zatrzymuje wilgoć, a stipa jest wrażliwa na podmakanie korzeni. często spulchniaj wokół niej glebę, aby napowietrzyć korzenie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mary 13:58, 02 maj 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie też ciężka glina, a stipy rosną i sieją się dobrze. Spróbuj rozluźnić glebę na tej rabacie (piaskiem, pociętą słomą z miskantów, drobnym żwirkiem, gałązkami). Powinno pomóc. Nie ściółkuj korą, bo kora zatrzymuje wilgoć, a stipa jest wrażliwa na podmakanie korzeni. często spulchniaj wokół niej glebę, aby napowietrzyć korzenie.

Ile lat kępa stipy wygląda u Ciebie dobrze, Haniu?
U mnie, w piaszczystej glebie, po jakiś 2 latach kępa się starzeje i wyrastają pojedyncze źdźbła. Gdyby się nie siała, w kolejnych latach musiałabym sadzić nową.
Gruszka_na_w... 23:10, 02 maj 2021

Mary napisał(a)

Ile lat kępa stipy wygląda u Ciebie dobrze, Haniu?
U mnie, w piaszczystej glebie, po jakiś 2 latach kępa się starzeje i wyrastają pojedyncze źdźbła. Gdyby się nie siała, w kolejnych latach musiałabym sadzić nową.

Każdej wiosny, po ścięciu stipy, usuwam 1/2, a czasem 3/4 ubiegłorocznej kępy. Czasem część kępy jest wyraźnie w gorszej kondycji. Zaobserwowałam, że sprzyja to utrzymaniu pionu przez źdźbła i opóźnia starzenie. Ona i tak w sezonie zgrubieje. To taki zabieg odmładzający. Trawy mają skłonność łysienia/ zamierania od środka. Moje stipy są u mnie od 4 lat. Wyhodowane od nasionka. Siałam w lutym, w kwietniu były już w ogrodzie- takie 10 cm niteczki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 23:16, 02 maj 2021

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie , najchętniej w jakiejś okołowarszawskiej/ mazowieckiej szkółce.
Lub w innej, sprawdzonej szkółce, która wysyła rośliny.

Poszukuję 2 szt jabłonki Royalty. Mile widziane większe okazy .
Judith 11:25, 03 maj 2021

Drzewka owocowe zawsze były w szkółce w Kaniach. Obsługa do bani, ale rosliny od nich - bez wpadek, także drzewka owocowe.
Sprawdź, może mają.
Agatorek 17:15, 03 maj 2021

Sprawdzę, dzięki
Agatorek 17:20, 03 maj 2021

Dziś powiększyła się liczba naszych szkodników

Venus (na tarasie, który muszę opielić ). Przywitanie z innymi szkodnikami przebiegło bez większych problemów. Ale na razie niech ma miejsce, gdzie ma spokój. Sama jeszcze jest w stanie przecisnąć się między prętami ogrodzenia tarasu, więc sobie wchodzi i wychodzi, kiedy chce.

Agatorek 17:21, 03 maj 2021