Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród Cioci cz. 3 14:12, 17 lip 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ale Ci zapączkowała Munstead Wood...chyba wymienię tego dziada John`a Betjeman`a...jak będzie. Muszę Gosi podpytać.

Munstead Wood bardzo piekna. U mnie jak na pierwszy rok tez ma duzo a zapach zniewalajacy, kwitnie akurat teraz w czaske bardzo duzych opadow wiec wytrzepana na calego.
Nie wiem gdzie rosnie u Malgosi chodzi mi o slonce czy polcien.
Jednak u mnie posadzilam ja na sloncu i przy tych upalach i sloncu zaczyly jej sie zgrzewac platki to samo dzialo sie z grafin diana.
Zobacze w przyszłym roku moze dlatego, ze mlodziutkie nie mogly sie oprzec mocnemu sloncu.

A gdzie wasze rosna?
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:36, 17 lip 2018

Do góry
kit34 napisał(a)

Powiedzcie Drodzy jak wapniowac trawnik, ile czego I kiedy. Póki co trawnik odzyl po przestudiowanu forum oraz pójściem droga nawozów rolniczych tj Yara azot. Niestety działka w lesie i walka ze skrzypem dzień za dniem. Chciałbym zwapniowac, może trochę pomoże.

Trawnik bardzo ladny. Kup sobie probnik do kwasowosci gleby aby zobaczyc jakie jest ph ziemi i zbadac w kilku miejscach.

Ze skrzypem walka z wiatrakami. Tylko mozesz kosic jak bedziesz wyrywal to w miejsce wyrwanego wyrosnie 10. Ma korzenie czarne gleboko siegajace.
Nie wolno dopuscic do zakwitnienia skrzypu wiosna na trawie zolce ok 10 cm parasolki.
Wapnuje sie wiosna lub pozna jesienia najlepiej rozrzucic wapno granulowane na snieg. Rozrzucaja tez krede malarska tansza.
Moj trawnik jak widzimy, ze cos nie tak z nim tez wapno rozsiewamy od razu koloru nabiera tak nam doradzil ogrodnik. Widocznie ma jakies braki, ale skrzypu nie mam. Mam na skalniaku wapnuje ale marne efekty.
Traktuje go srodkiem kazdy maluje pedzelkiem i ginie.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:16, 17 lip 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)

hihi no patrz jaka maja fajna cioteczke

Elu tak to zielony dzieciol. on u mnie czestym gosciem jest. Na ziemi czesto sie porusza, bo lubi morowki ponc a tych u mnie w tym roku od licha i ciut ciut, wiec jak pare zje to niech mu na zdrowie wyjdzie

Dzieki za info w sprawie pytona.

na mojej drodze do pracy tak wygladaja rowy

U nas tez w rowach przy drogach rosnie palka wodna i krwawnica. Jest tych roslin pelno. Kupuje krwawnice, wstyd mi jest ja wyrywac a jest w zasiegu. To biale co kwitnie obok krwawnicy tez.
Widac to rosliny wszedobylskie w calej Europie i nie tylko.

Odnosnie pytona to kupa smiechu z nim jest.nikt go nie widzial tylko jego zrzutke. Miasteczko poszukiwawcze zrobili kupa luda go szukalo bo ze wzgledu na ciagle deszcze prace poszukiwawcze zawieszono.

Lubię go :) 08:25, 17 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Odczytalam. Te na patyku wygladaja na jalowce bo na focie kolor wskazujacy na jalowca. Ty wiesz co sadzilas. Dobrze im w tym miejscu.

O 700 metrow mniej. Jest co robic.

Mam duzo ciecia tuje, jalowce, cyprysy oszalec mozna.

Pozdrawiam

ja tnę ale nie wszystko, jak zdążę i mam czas a jeszcze kulkowanie bukszpanów i kulek tujkowych, drzewka liściaste formowanie...jest co ciąć to prawda
Lubię go :) 00:16, 17 lip 2018

Do góry
Odczytalam. Te na patyku wygladaja na jalowce bo na focie kolor wskazujacy na jalowca. Ty wiesz co sadzilas. Dobrze im w tym miejscu.

O 700 metrow mniej. Jest co robic.

Mam duzo ciecia tuje, jalowce, cyprysy oszalec mozna.

Pozdrawiam
Ogród z wilkiem zamkn. 23:25, 16 lip 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Madziu, baaardzo dziękuję za mozliwość poznania Ciebie i Twojego krolestwa Zdjęcia wkleiłam u siebie. Ściskam mocno i trzymam kciuki. W wolnej chwili wkleję i u Ciebie abyś miala inne spojrzenie na swój piekny ogród.
Na razie radosne dziewczyny oglądające Twój ogrod

Kasaya to w srodku ale po prawej i lewej stronie to kto.
Podpisujcie te foty.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:53, 16 lip 2018

Do góry
Tez mam łaczke. Wyrastaja rosliny ktorych nigdy nie widzialam teraz je obserwuje. Duzo makow rosnie rozne kolory habry tez nawet rozowe i biale.
Ogladal twoje runo lakowe i musze tez jeszcze dosadzic dosiac co co nieco.

Mowia aby kosic po przekwitnieciu, ale jak tu kosic jak ciagle cos innego kwitnie.

Nawet te kwitnace na tle tych suchych badyli ladnie wygladaja.

Elu my nie kosimy bo bażanty gniazdują i jak raz w sierpniu kosiliśmy to jeszcze jajka w gnieździe były i sroki wybrały Od tamtej pory dopiero we wrześniu kosimyJak ostatni lęg wyprowadzą.
Chwasty w trawniku 22:10, 16 lip 2018

Do góry
Czy pomiędzy wyrywaniem chwastnicy, koszeniem i innymi czynnościami mogę zrobić oprysk na dwuliścienne?
Borys nie jest tak zle z tym trawnikiem.
Ten rog najgorszy. Czy tam nie jest przypadkiem nizej i woda tam zalega lub nie dochodzi? Gorsza ziemia?

Wyrwij chwasty niepotrzebne wygrab w tym rogu podsyp dobra ziemia do trawnika wystarczy 1 cm i mozesz jeszcze troche nawozu dodac zmieszaj z ziemia nie duzo. Nastepnie posiej nasiona trawy lekko przegrab druga strona grabi nie zebami i ubij tez grabiami w pionie, podlewaj.
Powinno byc dobrze w reszcie trawnika zrob dosiewki ziemia i nasiona tak samo jak wyzej.
Trawa sie krzewi z czasem tych plam malych bez trawy nie bedzie.

Ja bym jeszcze troche odczekala az wszystkie chwasty wyjda kwestia 2-3 tygodni w sierpniu juz slonce tak nie piecze i trawka ladnie wschodzi.

Jeszcze jedno popatrzylam, ze przy obwodce domu trawa nie dosiana, albo splynela albo za sucho od kamieni i nie wzeszla.

Nie przejmuj sie doswiadczenie zdobedziesz za rok bedziesz doradzał.
Pozdrawiam
Lubię go :) 21:51, 16 lip 2018

Do góry

Lusi piekny ten zakatek. Chcialam sie zapytac te gambiony sami robiliscie czy fachowcy tak pisze bo tyjestes fachowcem w ogrod, ale przy kamieniach?

Za tym jesnym gambionem to buczki czerwone posadzone, jezeli tak czy bedziesz przyccinac czy puszczasz na zywiol.

Czy jalowce kuleczki na patyku sama cielas, czy juz takie kupilas chyba 5 szt sie doliczylam. Dlaczego pytam bo tez mam takie jalowce i chcialabym ich tez obciac.

Ide jeszcze obejrzec w glab watku.

Jeśli chodzi o te gabiony jako ławki to kupowaliśmy jako elementyi sami je docinaliśmy, uzupełnialiśmy i dokładaliśmy deski. Wcześniej oczywiście deski impregnowane i lazurowane

buki za gabionkiem jeszcze nie wiem co z nimi zrobię, na razie docinam minimalnie i czekam aż zrównają się wysokością i zobaczę jak będą wyglądały, ale raczej uformuję je w prostokąt jako tło

kulki w ogniskowej to nie jałowce tylko tuja, dostałam je i były przesadzane już dwa razy. Nie mogłam znaleźć dla nich miejsca. W końcu myślę że już zostaną tu gdzie są i je zaczęłam mocniej ciachać, żeby się zagęściły.

Przy ognisku ma powstać jeszcze altano-wiatka z wędzarnią, także jeszcze bedzie się krajobraz zmieniał
Ukojenie 21:01, 16 lip 2018

Do góry
zoja napisał(a)

Elu ja chyba jako jedyna wole rozowe hortensje nie bede jej barwic taka mi sie podoba

U mnie tez 'popaduje' dzis moze bo mam plany domowe spimy sobie z kotem pod kocykiem lenistwo [/quote4]

Tez lubie rozowe bo ten roz taki delikatny. U mnie niektore kwiaty na tej samej hortensji maja rozne kolory od bialego do jasnoniebieskiego do pieknego rozu. Jest to duzy krzak w korzeniu ok 1 m srednicy kiedys ja podlewalam aby zmienila kolor na niebieski i cos tam drgnelo z tym kolorem, ale od 2 sezonow juz nie podlewam i takie rozne kolory.

U mnie pierwszy raz tak kwitnie a stara cholernica mialam ja w tym roku wyrzucic i popatrz kwitnie i nadrabia pozostale lata.

Pada i to dobrze dzisiaj u nas oberwanie chmury.
Bawarka 20:47, 16 lip 2018

Do góry
Kasiu moim zdaniem one zasychaja. Tez mialam takie nigdy ich nie podlewalam i w ty roku tez. 7 lpca upalnie nie ludzko patrze a moje trawy takie jak twoje konce zasychaly odkopalam troche ziemi a tam skala. Zaraz po weza i zaczelam powoli podlewac z przerwami. Wczoraj sie przygladalam odzyly.
U nas ulewa goni ulewe ale jakie sciana wody. Podobno teraz nadchodza z nad Bialorusi.
Ale rzeczki jeszcze maja duzo miejscawiec niech jeszcze troche podleje.

Jezeli chodzi o pnacze popatrz na winorosl japonska, szybko rosnie ladnie sie uklada a jesienia od wrzesnia cud miod.
Winobluszcz trojklapowy u ciebie cieplo to nie bedzie znim problemu.
Lubię go :) 20:10, 16 lip 2018

Do góry
lutroja napisał(a)

Lusi piekny ten zakatek. Chcialam sie zapytac te gambiony sami robiliscie czy fachowcy tak pisze bo tyjestes fachowcem w ogrod, ale przy kamieniach?

Za tym jesnym gambionem to buczki czerwone posadzone, jezeli tak czy bedziesz przyccinac czy puszczasz na zywiol.

Czy jalowce kuleczki na patyku sama cielas, czy juz takie kupilas chyba 5 szt sie doliczylam. Dlaczego pytam bo tez mam takie jalowce i chcialabym ich tez obciac.

Ide jeszcze obejrzec w glab watku.

Bawarka 19:21, 16 lip 2018

Do góry

A Kasia sprytnie zrobione nie przewroci sie, a co to za budowla bedzie to jakis umocnienia dla pnaczy?

Pieknie bedzie a ta altanke po ktorej wilo sie pnacze zostaje?
Juz nie pytam bede czekala na odnowe.
Pozdrawiam

Elu, nie chcialam za duzo sie bawic w murowanie, ten sposob tez jest dobry i spelnia moje oczekiwania To bedzie pergola, mialam posadzic na niej kokornaka...Teraz wyczytalam, ze on to do mniejsc w cieniu i polcieniu, a tam mam pelne slonce. Od rana do wieczora Czy on zmieni zdanie i bedzie mi tam rosl ?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:24, 16 lip 2018

Do góry
Tez mam łaczke. Wyrastaja rosliny ktorych nigdy nie widzialam teraz je obserwuje. Duzo makow rosnie rozne kolory habry tez nawet rozowe i biale.
Ogladal twoje runo lakowe i musze tez jeszcze dosadzic dosiac co co nieco.

Mowia aby kosic po przekwitnieciu, ale jak tu kosic jak ciagle cos innego kwitnie.

Nawet te kwitnace na tle tych suchych badyli ladnie wygladaja.

Chwasty w trawniku 15:04, 16 lip 2018

Do góry
dirty_steve napisał(a)
Tylko pytanie czy to co masz w trawniku to jest chwastnica... Przegladalem troche internetu bo mam to samo i obecnie sklaniam sie ze to perz a nie chwastnica.

Miedzy chwastnica a perzem duza roznica. Chwastnice mozna wyrwac bez problemu i nie pozostawiA w ziemi rozlogow.
Perz niestety ma rozlogi jak pajeczyna bialo podobne. Nawet z kilki 2-3 centymetrow korzenia moze urosnac duza kepa.

Marcin trzymam kciuki eksperymentuj zapisuj ile i kiedy pryskales, dawki.

U mnie tez łaki i w jednym miejscu rozsial sie jaskier ale chwastox daje rade, ale powoli. Jaskier ma rozlogi w trawie.

Ptasi gaj 14:52, 16 lip 2018

Do góry
U nas pada juz 3cia burza przeszla za kazdym razem jak z konewki.
Deszcz juz wsiąka w ziemie. Rosliny odzywaja.

Pozdrawiam
Ogród Cioci cz. 3 10:10, 16 lip 2018

Do góry

Malgosiu Justysia tez ma racje, nie mozna jej zamykac ust kazdy widzi to forum inaczej.
Inna sprawa, ze powinna o tym napisać do Pani Danusi co mozna by bylo inaczej zrobic udoskonalic.

No właśnie to może tylko Danusia zmienić.
Chwasty w trawniku 07:18, 16 lip 2018

Do góry
Borys nie jest tak zle z tym trawnikiem.
Ten rog najgorszy. Czy tam nie jest przypadkiem nizej i woda tam zalega lub nie dochodzi? Gorsza ziemia?

Wyrwij chwasty niepotrzebne wygrab w tym rogu podsyp dobra ziemia do trawnika wystarczy 1 cm i mozesz jeszcze troche nawozu dodac zmieszaj z ziemia nie duzo. Nastepnie posiej nasiona trawy lekko przegrab druga strona grabi nie zebami i ubij tez grabiami w pionie, podlewaj.
Powinno byc dobrze w reszcie trawnika zrob dosiewki ziemia i nasiona tak samo jak wyzej.
Trawa sie krzewi z czasem tych plam malych bez trawy nie bedzie.

Ja bym jeszcze troche odczekala az wszystkie chwasty wyjda kwestia 2-3 tygodni w sierpniu juz slonce tak nie piecze i trawka ladnie wschodzi.

Jeszcze jedno popatrzylam, ze przy obwodce domu trawa nie dosiana, albo splynela albo za sucho od kamieni i nie wzeszla.

Nie przejmuj sie doswiadczenie zdobedziesz za rok bedziesz doradzał.
Pozdrawiam

Będę walczył! Dziękuję za pomoc i rady!
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:24, 16 lip 2018

Do góry
Nie opryskuje sie co dopiero zalozonego trawnika.
To chwast jednoroczny u mnie tez znajduje pojedyncze szt ale nie w trawie lecz na rabatach.
Podobny do szarlatu szorstkiego ale nie jestem pewna bo ten co trzymasz nie ma kwiatu jeszcze.
Trzeba to wyrywac albo kosic nie dopuscic do zakwitniecia bo sie rozsieje ma duzo nasion.

Nie pokazales calego trawnika. Druga fotka trawa rosnie, jakies chwasty tam sa. Jeszcze chyba chwastnica jest o ile dobrze widze na powiekszeniu.
Jedynie na focie z chwastem cos nie tak z trawnikiem. Pokazanie kilku metrow kwadratowych trudno cos powiedziec.

Ziemia przywozona nieznanego pochodzenia moze obfitowac w tysiace uspionych nasion jak tylko dostana sprzyjajacych warunkow od razu kielkuja i takie sa skutki.

Mozna tez rozsiac z nasionami trawy to jest nieuniknione.
Ogród Cioci cz. 3 00:11, 16 lip 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Justyś nie ma co dyskutować. Wchodząc na forum zgodziliśmy się na tę formę i już.Ważne informacje i pytania do Danusi trzeba zamieszczać na wątkach tematycznych w których zawsze są odpowiedzi merytoryczne.Danusia zagląda pewno do bardzo wielu wątków tylko czasu na pisanie nie ma podobnie jak
my.Na wątkach prywatnych nie ma co oczekiwać że będą tylko informacje ogrodowe bo sami chcemy sobie pogadać o różnych innych sprawach.Takie forum polubiliśmy i to go różni. Niepotrzebnie o tych lajkach zaczęłam.Kto chce jest na FB i tam moźe też pokazywać ogród bez gadania.Buziaki i koniec tematu

Malgosiu Justysia tez ma racje, nie mozna jej zamykac ust kazdy widzi to forum inaczej.
Inna sprawa, ze powinna o tym napisać do Pani Danusi co mozna by bylo inaczej zrobic udoskonalic.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies