Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Znowu na wsi 11:38, 14 kwi 2021

Do góry
Śniegu na szczęście w ostatnich dniach nie widać, grasuje na południu. Wczoraj wywaliłam do końca bardzo rozrośnięte przetaczniki i posadziłam na nowo. Straszna robota. Posiałam w donicach groch i bób. Ciekawa jestem efektu.

U Kasi Bawarki oglądałam zdjęcia begonii. Wspominałam o kupionej przed laty książce o kwiatowych oknach. Odnalazłam ją. Kasiu, zdjęcia dla ciebie

Szczególnie podobała mi się ta ostatnia kompozycja.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:33, 14 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Fajny plan a kanciki boskie, ja muszę jakies dechy przykładac, bo mi fale wychodzą

No właśnie tylko nie mam kiedy przekopać tego nowego poletka bo w pracy siedzę a jak wrócę to zimnica mnie przegania do domu. Wymyśliłam dzisiaj, że może jakieś ciski bym tam wsadziła takie kolumnowe i mocno bym je cięła. Kulki buksowe odpadają, cisowe tez bo je stipy zakryją a chcę jakiś zimozielony akcent. Rabata obok wygląda tak:

Sterczą tylko dwa buksowe stożki i dwie trzmieliny na pniu i nie wiem co dać na tej nowej części rabaty, czy cisy będa pasować, takie sterczące spomiędzy stip i jeżówek? (te prostokąty zielone to kolumnowe cisy). Czy jednak iść w trzemiliny na pniu ub stożki budkowe/cisowe jako kontynuacja istniejącej rabaty?

A co do kancikowania, ja rozpinam na dwóch palikach sznurem i lecę półksiężycem wzdłuż sznurka, jak gdzies falka wyjdzie poprawiam a na końcu wyrównuję nożycami (matko jak to napisałam wydaje mi się niedorzeczne, że tyle roboty z tym trawnikiem, żeby elegancko wyglądał).

Bawarka 11:06, 14 kwi 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)

Powiekszyla sie rowniez kolekcja begonii, te na zdjeciu, sa okazami stojacymi w sklepie. Jolu, spojrz prosze, to ta fotka dla Ciebie

Moje nowosci zakupkowe, musze przelac z aparatu do komputera

Widzę że idziesz zgodnie z aktualnymi trendami wnętrzarskimi w domową dżunglę .
Begonie fajne, podoba mi się ta odmiana o srebrnych liściach. Patrząc na twoje zakupy przypomniała mi się nabyta dawno temu (lata 80-te) DDRowska książka o oknach kwiatowych. Mam ją gdzieś jeszcze, wertowałam wielokrotnie marząc o cudownym tropikalnym świecie zamkniętym w okiennej skrzynce. Marzenia nie zrealizowałam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:32, 14 kwi 2021

Do góry
abiko napisał(a)
Sto lat staruszko

Dzięki Kochana
Sezon 2017 u Hanusi 10:20, 14 kwi 2021

Do góry
Wiosna się zbiesiła,
częstuje dziś śniegiem,
u Zbyszka regularne zaspy,
u mnie na razie tylko czarne chmury,
i nie leca z nieba żadne "wióry".
Temperatura kwietniowa,
cóż na to nie poradzi nikt,
pilnujcie nóg suchych,
szaliki i czapki-
miejcie w na głowie.
Tak radziły babki.
Covid czycha na śmiałków,
co to go za nic mają.
Uważajcie więc,
by was nie dopadł on
w kwietniu, ni w maju.

Zdrowia życzę.

Ptasi gaj 09:54, 14 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Kawał pracy za wami
O trawnik dbacie, my nie.
Wiosna się budzi. U mnie jakoś szybciej buki liście zrzuciły, już są w pąkach.
Z domowych to u mnie tylko storczyki- te same od 10lat i skrzydłokwiat, reszta nie chce rosnąć.

Bardzo się cieszę, że te trawniki zrobione.
Milus jak są zwierzęta trudno utrzymać trawnik. Mnie wkurzają bażanty są piękne chodzą po działce dostojnie jak je obserwuje zza krzaków. Robią mi za to taki kupisz grzebią gdzie chcą.

Nie widzę, obudzenia u nas śnieg pada i 0 stopni. Załamać się można.
Oj tam widziałam u ciebie że masz takiego wysokiego kwiatka w donicy tzw szable z głowy mi wypadła nazwa.
Też nie mam kwiatów w Wawie wszystko na wsi tam jest dla nich zima dobra temperatura ok 16 stopni w pokoju nad garażem. Tam się dobrze czują.

O tej samej porze w kwietniu w zeszłym roku.

Osiedlowy ogródek 09:49, 14 kwi 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Trzcinnika dałabym na rabacie z modrzewiem. I wywaliła ligustr na rzecz baccaty

Tak myślałam
Niby cis bardziej szlachetny ale mam jakiś sentyment do tego ligustra...
Baccatę widziałam ale sadzonki do 40 cm i trochę by mnie wkurzało, że siedząc na placyku będę widoczna z bloku...to mnie trochę powstrzymuje.
Chyba, żebym wkopała je gdzieś na podrasowanie i większe posadziła...to bez sensu bo podwójna robota...ehhh

Myślę nad tym trzcinnikiem czy nie dać gdzieś go w jednej kępie, sadzonki mam małe, mogę dać do kupy..w tej dużej rabacie jak dosadzę w sezonie Rubrum to może zginąć.
Jeszcze myślałam dać go przed czereśnią jako jedną dużą kępę.
W zeszłym roku była tam rozplenica Vertigo.

Czerwiec, już powinno być go widać

Koniec lipca

Październik

Zielona przestrzeń 09:42, 14 kwi 2021

Do góry
A taką lekturę sobie sprawiłam na niepogodę

Zielona przestrzeń 09:33, 14 kwi 2021

Do góry
Właśnie rozplanowałam sobie warzywnik
Będzie więcej krzewów jagodowych takich jak: borówka (w sumie 8 krzaczków), jagoda kamczacka (6 sztuk), agrest (4 sztuki) i porzeczki (4 sztuki) na pniu, maliny już są.
Oprócz tego zamówiłam sobie 3 skrzynie, w których będą rosły truskawki.

W ogródku Martki 09:26, 14 kwi 2021

Do góry
Edi75, na pokrzepienie kilka zdjęć, to wszystko czasem trwa i musi trwać, nie ma się czym przejmować tylko iść do przodu

tu 26. maja 2017

Po PIĘCIU latach powstawał trawnik

Posadziłam miskanty, wprawne oko zobaczy, że oprócz prania widać tam na rabacie przy ziemi małe, zielone wąsiki.

Jesień 2020, trzeci sezon to już tak:

W samym słońcu 09:09, 14 kwi 2021

Do góry
Obiela Lotus moon

Trzmielina

Hakuro

Pissardi
Ogród z koroną w tle 09:00, 14 kwi 2021

Do góry
Magnolia w blokach startowych, tulipany jedne już gotowe, inne czekają... i tak sobie myślę kto pierszy straci cierpliwość... zima czy przyroda?
Pomysł na... Przedogródek! 08:42, 14 kwi 2021

Do góry
Kaha565 napisał(a)

Ewa specjalnie dla Ciebie wysyłam ten narożnik w 100% naturalnym wydaniu Bardzo lubię te maki, nawet przeszła mnie dziś myśl czy zanim tą rabatę odchwaszcze to czy nie zostawić tych maków i połączyć ich ze stipa hihi

Z perspektywy tego zdjęcia od razu widać, dlaczego nie chcesz się osłaniać wysokim żywopłotem. Te maki pasują do reszty krajobrazu, jest tak sielsko Krzewy zaproponowane przez Ewę pewnie dobrze by się wpisały w ten krajobraz.
Bylinowa łąka 08:31, 14 kwi 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Pierwszego dnia wiosny mieliśmy gości. Były bliziutko z 10 metrów od domku. I stołowały się na moich bylinkach.

Ale miałaś gości! Mnie sarny hipnotyzują. Mogę godzinami gapić się im w oczy choćby na zdjęciu. Tyle mi zniszczyły w ogrodzie, ale nigdy nie potrafię się na nie gniewać. Widzę, że masz ogrodzenie. Wcześniej chyba nie miałaś?
U mnie wiosny jeszcze nie widać, nawet róż jeszcze wszystkich nie przycięłam. Zimno, wiatr. Dla mnie musi być trochę cieplej.
Osiedlowy ogródek 08:23, 14 kwi 2021

Do góry
Kokesz napisał(a)

Bodziszek Rozanne

Bodziszek wspaniały

Spore kępki. U mnie coś jakby powoli wychodzi, więc mam nadzieję, że u mnie też będzie dobrze. Dzięki za zdjęcia. Muszę poczytać o tym bodziszku wspaniałym, może też się skuszę na niego.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:13, 14 kwi 2021

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:13, 14 kwi 2021

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:12, 14 kwi 2021

Do góry
Na szybko, jak dobrze że u mnie większosć w pąkach...
Nasz przydomowy ogródek 08:05, 14 kwi 2021

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Dzięki Haniu. Odpoczywałem w niedzielę. W poniedziałek do południa praca przy przecinaniu orzecha na kawałki a wieczorem -

Rewelacja, aż serducho się raduje.
Amarylis i otoczenie cudnie
Dla odmiany czas na zmiany... 08:03, 14 kwi 2021

Do góry
beta napisał(a)
W warzywniku rośnie czosnek

Sałata zimująca

I jarmuż załapał się na portret

A potem bym czas na chillout

Ale przyjemny widok, wiosennie.
Skrzynia fajna, mój się zbiera i nie może zebrać, ale tyle ma robót cięzkich, że nie wiadomo od czego zacząć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies