Ostatnie 2 projekty były warte rozważenia i naniesienia palikami w ogrodzie. W realu mogą wyjść bardzo fajnie. Ew. zastanowiłabym się nad poszerzeniem rabat przy tarasie, nieznacznie o metr. Zastanów się nad umieszczeniem drzew na działce bo to determinuje wielkość i kształt rabat. Może coś w tym stylu?
Środkowe drzewa mogą być bardziej formalne - graby tu pasują. A te w rogach bardziej luźne - brzozy lub/i serby (myślę o zimie coby było coś zielonego)?
Oczywiście tu jest taki program maks. drzewny, tak aby mieć trochę cienia na tarasie i żeby się trochę od sąsiadów odgrodzić
z boku nie robiłabym tui na całej długości. Na pinie nad tujami jest drzewo (pewnie od sąsiada), ono nadaje inny wymiar. Pomyślałabym tam o płotku jakimś ładnym i ta pergola to też nie jest głupi pomysł. Musiałaby być po prostu wyższa, taka ok. 2,8 wysokości i od domu do płotu. Wtedy całość może fajnie się zgrać.
Jak chcesz szczelny żywopłot z żywotnika wybierz brabanta. Rośnie szybko, da się z niego zrobić taką ścianę tylko wymaga regularnego cięcia, aby był ładny.
Edit. po bokach nie robiłabym ścieżki przy samej ścianie domu. Po pierwsze jeszcze bardziej podkreślisz ścianę - ja mam tak z tyłu za domem i wiecznie szukam czegoś do przełamania płaszczyzny. Po drugie 1 metr przy domu to wbrew pozorom wąsko. Jak idę z taczką to owszem się mieszczę ale mam zawsze wrażenie, że łokciami ścianę szoruję. I z tego powodu głównie chodzę ścieżką nową bardziej przy płocie. Wystarczy jak od domu dasz 50-80 cm odstępu na rabatę na niskie nasadzenia a ścieżkę puścisz środkiem (no może nie do końca symetrycznie. Zobacz rabatę cienistą u Kasi Mrokasi jak jest zrobiona.
Popatrz na żywopłoty z grabów lub buka - buk bardzo długo trzyma liście. Wszystkie one wymagają regularnego cięcia aby były ładne.