Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Plamy na trawniku

Plamy na trawniku

Joanna007 18:58, 17 maj 2021

Dzień dobry, trawnik z rolki założony 2 lata temu, w tym roku pojawiła się trawa, która z góry tak paskudnie wygląda i rozsiewa się coraz bardziej. Proszę o pomoc. Trawnik wertykulowany, nawieziony wczesną wiosną.
Gardenarium 21:45, 17 maj 2021

Może to wiechlina roczna - wyrywaj z korzeniami, okropnie to wygląda. Ja bym nie czekała, codziennie 5 m2.

Instagram Ogrodowiska
Joanna007 09:18, 18 maj 2021

Bardzo dziękuję, też tak przypuszczałam...
lgajewski 19:51, 18 maj 2021

Dzień dobry,

To mój pierwszy post na forum także chciałbym się przywitać. Zwracam się z prośbą o poradę jak zadbać o trawnik. Trawa nie wygląda źle z bliska, jednak ma wyblakły kolor. Dobrze to widać z góry. Miesiąc temu stosowałem nawóz Substrala w takim granatowym kolorze do trawy.

Z góry pięknie dziękuję za pomoc

TomaszZ 20:13, 18 maj 2021

Gardenarium napisał(a)
Może to wiechlina roczna - wyrywaj z korzeniami, okropnie to wygląda. Ja bym nie czekała, codziennie 5 m2.

trzeba tylko uważać na kręgosłup
ja w ub.roku wyrywalem, dosiewałem, na jesień juz było ok ale od tygodnia to tyle się jej pojawiło że szok...
dzisiaj całą przeleciałem wertykulatorem plus sprężyny, wyrwałem ze 100 m2 4 worki trawy.
Generalnie trawnik z daleka wyglada ok ale w tych miejscach gdzie była ta jaśniejsza trawa wyrwane jest trawy więcej i są teraz ciemne placki.
Zobaczymy za kilka dni jak to będzie wyglądać...
Gardenarium 21:01, 18 maj 2021

lgajewski napisał(a)
Dzień dobry,

To mój pierwszy post na forum także chciałbym się przywitać. Zwracam się z prośbą o poradę jak zadbać o trawnik. Trawa nie wygląda źle z bliska, jednak ma wyblakły kolor. Dobrze to widać z góry. Miesiąc temu stosowałem nawóz Substrala w takim granatowym kolorze do trawy.

Z góry pięknie dziękuję za pomoc

Tu gdzie ciemna trawa, spadł nawóz, a tu gdzie blada - spadło go mniej albo wcale. Gdy nauczysz się równomiernie nawozić trawnik, równo będzie wyglądał.

Instagram Ogrodowiska
lgajewski 21:07, 18 maj 2021

Pieknie dziękuję za odpowiedź. Używałem takiego siewnika ze ślimakiem obrotowym. W każdym razie czy jeszcze jest dobry moment, aby dosypać nawozu? Po raz drugi? Aha i czy kontynuować tym samym Substralem czy można zastosować Azofoskę, którą jeszcze mam?
Gardenarium 08:49, 23 maj 2021

Można azofoskę, posiej na razie tam, gdzie blada trawa, potem za 3-4 tygodnie sypniesz po całości.

Instagram Ogrodowiska
0830821 16:42, 23 maj 2021

Cześć,
chciałbym prosić o pomoc w uratowaniu trawnika. Trawnik położony z rolki w maju 2020, ma więc rok. Na początku wyglądał jak dywan, wydawało mi się że przyjął się dobrze, po kilku miesiącach zaczynał jednak bardzo żółknąć i stawał się dużo rzadszy, pomimo tego że mamy system do nawadniania automatycznego. Posiada bardzo dużo obumarłej trawy, grabiony były bardzo dokładnie na początku kwietnia, zrobiliśmy aerację i zastosowaliśmy nawóz yaramila kompleks. Grabienie wykonałem ponownie 2 tygodnie temu, gdyż tego filcu cały czas było dużo, i nie wiem czy nawóz miał szansę dobrze dotrzeć w głąb ziemi. Dodatkowo problem jaki występuje u nas na trawniku to stojąca woda, mieszkamy przy lesie wilgotność jest duża i jak przyjdzie ulewny deszcz to czuć że woda 'stoi' 2 dni i nie wsiąka, tutaj upatruję może powodów tego że trawnik tak wygląda. Zastanawiam się czy nie zrobić ponownie aeracji i czy nie zrobić od razu po piaskowania? Może jednak powód takiego wyglądu trawnika jest całkowicie inny i powinienem zacząć od czegoś innego?
Gardenarium 07:34, 26 maj 2021

Za nisko kosisz i trawa ta blada jest zagłodzona. Sypnij nawóz do trawników równomiernie bo tutaj masz niestety braki, jak się nauczysz rozsypywać (ćwiczenie czyni mistrza) to będzie cudownie.
Oczywiście po nawozie podlej obficie aby nawóz się rozpuścił, odczekaj aż trawa się "bujnie) i skoś wyżej. Najpierw ustaw na najwyższe, zobacz jak wygląda kawałek po skoszeniu, a potem opuszczaj po jednym stopniu, ale na pewno zobacz teraz na jaki stopień kosiłeś. Musi być wyżej, trawa nie ma siły odrastać, bo jest zagłodzona i za nisko koszona.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies