Aby przygotować 10 litrów gnojówki z pokrzywy będziemy potrzebować 1 kg świeżych pokrzyw. Najlepiej zrywać młode ziele, jeszcze przed kwitnieniem. Rośliny tniemy na mniejsze części i układamy na dno plastikowego naczynia – może to być beczka lub duże wiadro. Do przygotowania gnojówki nie nadają się pojemniki metalowe czy betonowe! Pociętą pokrzywę zalewamy 10 litrami wody (najlepiej jeśli będzie to odstana deszczówka).
Pojemnik przykrywamy gazą lub siatką. Nie można go zamykać gdyż fermentacja pokrzywy powinna zachodzić przy udziale tlenu. Pojemnik ustawiamy w zacisznym, lekko zacienionym miejscu na dwa tygodnie. Fermentującą zawartość mieszamy codziennie! Uwaga – roztwór bardzo śmierdzi dlatego też nie należy ustawiać go blisko domu! Gnojówka z pokrzywy będzie gotowa, kiedy z powierzchni wody zniknie piana, a roztwór zmieni kolor na lekko brunatny.
Zastosowanie gnojówki z pokrzywy"
Gnojówka z pokrzywy przez zastosowaniem wymaga rozcieńczenia z wodą.
Podlewanie gnojówką z pokrzywy (1:10)
Rozcieńczona gnojówka z pokrzywy to doskonały naturalny nawóz dla wielu roślin ogrodowych – m.in. warzyw, np. pomidory lub ogórki (oprócz czosnku, cebuli, grochu i fasoli), roślin kwitnących (jednoroczne i byliny) i owocowych (krzewy i drzewa).
Opryskiwanie gnojówką z pokrzywy (1:20)
Można ją także zastosować jako naturalny środek ochrony roślin do zwalczania szkodników (mszyce i przędziorki, miseczniki) oraz chorób grzybowych (np. mączniak prawdziwy i rzekomy, szara pleśń) lub do uzupełniania niedoborów pierwiastków (rozwodniona gnojówka to doskonały nawóz dolistny).
Do opryskiwania roślin zamiast gnojówki częściej jest stosowany wyciąg z pokrzywy. Aby go przygotować należy 1 kg świeżej pokrzywy zalać 10 litrami wody i pozostawić na 24 godziny. Wyciąg z pokrzywy rozcieńcza się z wodą w stosunku 1:5.
Ale mnie chodzi tylko o tą rabatę przy tarasie, o kształt ogólny, ta ze szmaragdem i aurea nana. Może być mniej gatunków, ja też nie lubię aż tak dużo na raz.
poczytaj o różach na pniu bo coś tam z przemarzaniem jest...
powiem Ci tak, trend na forum jest na seslerie, trzcinniki i kłosownice - szybko ruszają i ładnie zimują
jest taka strona trawy.eu poczytaj tam sobie o różnych rodzajach traw
zmykam spać
jutro zajrze na foty
oj niewiem Ela, trzy mocne kolory to juz sporo..mi tawulka podoba się tylko w towarzystwie zieleni https://pl.pinterest.com/pin/148126275222730149/
ale ja minimalistka jestem
ja bym tawułki z kulkami danicy lub kosodzewiną połaczyla i trawy do tego
ajesli chodzi o tą kore to naprawde wrzucaj za tuje skoszoną trawe. szybko zapełnisz. kosić co 3-4 dni trzeba, moment bedziesz miała wyściołkowane
szkoda że nie zrobisz tego koła...
ja też dzisiaj stipe wysadzalam na rabaty i podobne maleństwa mam
a ta gnojówka jest na mszyce?ja myslałam że to nawóz tylko
chyba herbatke tymiankową bardziej?
i nie martw sie że na rogach głebokie rabaty, ja robię wszystkie 3m głębokie + 1,2 na tuje
uwierz mi z czasem zarosnie
na poczatek zrób zywopłot, posadź drzewa a reszta to Ci sie wykluje. na południu zrób różankę bo czytałam ze chcesz róże
genialne! mi sie bardzo podoba ja tez wolę linie proste ale ta opcja jest i tak lepsza od fal a ogród będzie ciekawy. jakbyscie jeszcze w miejsce tego koło zrobili murek, nie za wysoki 2 pustaki dosłownie. wyjatkowo by było
cos jak w symeryczno-lirycznym u Danki
i łatwiej by było z dziećmi bo za murkiem rabaty, warzywniak - fajnie Ela zastanówcie sie nad tym