Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród wśród pól i wiatrów 19:29, 14 maj 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
piękne masz te hosty,też bym je chciała ale slimorów sie brzydze..

Aj, tam.. u mnie na razie nie ma ślimorów A jakby coś, to zawsze możesz im sypnąć jakieś delicje

Ogród wśród pól i wiatrów 19:23, 14 maj 2016

Do góry
piękne masz te hosty,też bym je chciała ale slimorów sie brzydze..
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:57, 14 maj 2016

Do góry
czyli w to miejsce u siostry koło wspólnej furtki pójdzie jarząb?
Lawendowy zawrót głowy 18:44, 14 maj 2016

Do góry
Jola w jaką mieszankę sadziłaś swoje lawendy? rozmnażałaś już?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:08, 14 maj 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
jakies foty miały podobno być?

Proszę bardzo, zaraz będą
Ogródek Iwony II 00:30, 14 maj 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

ja też dzisiaj stipe wysadzalam na rabaty i podobne maleństwa mam
a ta gnojówka jest na mszyce?ja myslałam że to nawóz tylko
chyba herbatke tymiankową bardziej?

Aniu, stipa urośnie bardzo szybko

Warto próbować gnojówkę z pokrzyw:
http://www.zielonyogrodek.pl/gnojowka-i-wyciag-z-pokrzywy-przygotowanie-i-zastosowanie

"Przygotowanie gnojówki z pokrzywy

Aby przygotować 10 litrów gnojówki z pokrzywy będziemy potrzebować 1 kg świeżych pokrzyw. Najlepiej zrywać młode ziele, jeszcze przed kwitnieniem. Rośliny tniemy na mniejsze części i układamy na dno plastikowego naczynia – może to być beczka lub duże wiadro. Do przygotowania gnojówki nie nadają się pojemniki metalowe czy betonowe! Pociętą pokrzywę zalewamy 10 litrami wody (najlepiej jeśli będzie to odstana deszczówka).

Pojemnik przykrywamy gazą lub siatką. Nie można go zamykać gdyż fermentacja pokrzywy powinna zachodzić przy udziale tlenu. Pojemnik ustawiamy w zacisznym, lekko zacienionym miejscu na dwa tygodnie. Fermentującą zawartość mieszamy codziennie! Uwaga – roztwór bardzo śmierdzi dlatego też nie należy ustawiać go blisko domu! Gnojówka z pokrzywy będzie gotowa, kiedy z powierzchni wody zniknie piana, a roztwór zmieni kolor na lekko brunatny.
Zastosowanie gnojówki z pokrzywy"

Gnojówka z pokrzywy przez zastosowaniem wymaga rozcieńczenia z wodą.

Podlewanie gnojówką z pokrzywy (1:10)
Rozcieńczona gnojówka z pokrzywy to doskonały naturalny nawóz dla wielu roślin ogrodowych – m.in. warzyw, np. pomidory lub ogórki (oprócz czosnku, cebuli, grochu i fasoli), roślin kwitnących (jednoroczne i byliny) i owocowych (krzewy i drzewa).

Opryskiwanie gnojówką z pokrzywy (1:20)
Można ją także zastosować jako naturalny środek ochrony roślin do zwalczania szkodników (mszyce i przędziorki, miseczniki) oraz chorób grzybowych (np. mączniak prawdziwy i rzekomy, szara pleśń) lub do uzupełniania niedoborów pierwiastków (rozwodniona gnojówka to doskonały nawóz dolistny).

Do opryskiwania roślin zamiast gnojówki częściej jest stosowany wyciąg z pokrzywy. Aby go przygotować należy 1 kg świeżej pokrzywy zalać 10 litrami wody i pozostawić na 24 godziny. Wyciąg z pokrzywy rozcieńcza się z wodą w stosunku 1:5.
Mały ogród w małej gminie 00:05, 14 maj 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

oj to nie moje klimaty kompletnie..za dużo sie dzieje
to ja jednak nie pomoge Elus, nie umiem. ja bym zrobiła mniej gatunków a ilosci wieksze

Ale mnie chodzi tylko o tą rabatę przy tarasie, o kształt ogólny, ta ze szmaragdem i aurea nana. Może być mniej gatunków, ja też nie lubię aż tak dużo na raz.

Mały ogród w małej gminie 23:28, 13 maj 2016

Do góry
elmagra napisał(a)
Tutaj znalazłam rabatę w prawie identycznym układzie jak moja, z tym, że moja prostokątna jest. http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/33-moj-ogrod/31560-moj-ogrod-moja-oaza-moje-marzenia?limit=18&start=252#167022

oj to nie moje klimaty kompletnie..za dużo sie dzieje
to ja jednak nie pomoge Elus, nie umiem. ja bym zrobiła mniej gatunków a ilosci wieksze
Mały ogród w małej gminie 23:24, 13 maj 2016

Do góry
poczytaj o różach na pniu bo coś tam z przemarzaniem jest...
powiem Ci tak, trend na forum jest na seslerie, trzcinniki i kłosownice - szybko ruszają i ładnie zimują
jest taka strona trawy.eu poczytaj tam sobie o różnych rodzajach traw
zmykam spać
jutro zajrze na foty
Mały ogród w małej gminie 23:18, 13 maj 2016

Do góry
elmagra napisał(a)
No to może jednak pójść w ten pierwszy pomysł, który znalazłam w sieci: Od domu: szmaragd - berberys kolumnowy np zielony - niskie berberysy np admiration/ bonanza gold - na końcu tuja aurea nana. Myslałam też żeby w środek zamiast kolumnowego wrzucić coś na małym pniu, ale nie za wysokie tak do 1-1.5m

a no widziasz bo ja calego watku nie przeczytałam i wpakowalam sie w srodek dysputy pokaż tą inspirke?
Mały ogród w małej gminie 23:16, 13 maj 2016

Do góry
elmagra napisał(a)
Roże mam też z przodu ogrodu. Ale wiesz, to jest myśl, np jeden albo dwa krzaczki róż wrzucić w tą rabatkę. Boję się tylko zapchania, że za dużo roślin różnorakich wsadzę tam.

no to wymyslmy max 4 gatunki
róże lawendy zimozielone kulki?berberys?trawy?
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708531675/
Mały ogród w małej gminie 23:12, 13 maj 2016

Do góry
btw też ją u siebie planuję
Mały ogród w małej gminie 23:11, 13 maj 2016

Do góry
elmagra napisał(a)
Do lawendy nie musisz mnie namawiać, mam już kilkanaście sadzonek. Do tego przed pergolą 3 i w donicy jednej na taras też mam lawendę. Nie chciałabym przesadzić. Ale fajnie wiedzieć, że lawenda nie gryzie się z berberysami.
A mogę dorzucić do zestawu tawułkę japońską golden princess? Jestem urzeczona jej limonkowym kolorem, który oglądam codziennie jadąc do pracy (na jednym przedpłociu przy drodze rośnie chyba z kilkanaście miniaturowych limonkowych kulek).

oj niewiem Ela, trzy mocne kolory to juz sporo..mi tawulka podoba się tylko w towarzystwie zieleni https://pl.pinterest.com/pin/148126275222730149/
ale ja minimalistka jestem
ja bym tawułki z kulkami danicy lub kosodzewiną połaczyla i trawy do tego
Mały ogród w małej gminie 23:06, 13 maj 2016

Do góry
ajesli chodzi o tą kore to naprawde wrzucaj za tuje skoszoną trawe. szybko zapełnisz. kosić co 3-4 dni trzeba, moment bedziesz miała wyściołkowane
szkoda że nie zrobisz tego koła...
Mały ogród w małej gminie 23:03, 13 maj 2016

Do góry
ale różami bym nawiazała do prawej strony
Mały ogród w małej gminie 23:01, 13 maj 2016

Do góry
może tak, lawenda z berberysem https://pl.pinterest.com/pin/166422148709105090/
do tego wrzucić też kolumnowe dosłownie pare sztuk i trawy, smiałka czy trzcinnika szybko rusza
Ogródek Iwony II 22:58, 13 maj 2016

Do góry
szemusia napisał(a)
A ja dziś miałam stipę sadzić i deszcz mi pokrzyżował plany. Tylko moja to jeszcze mniejsza niż Twoja... Ale doświadczenia mam identyczne - w gruncie szybciutko nabiera masy
Oj, tęsknię juz za takimi stipowymi łanami...

U mnie też inwazja mszyc. EM pryskał owocowe i tak mnie natchnęło coby sprawdzić róże w donicach - a tam armagedon Aż dziw, ze żyją, tak oblepione. Muszę zgłębić temat pokrzywowej gnojówki w takim razie.

ja też dzisiaj stipe wysadzalam na rabaty i podobne maleństwa mam
a ta gnojówka jest na mszyce?ja myslałam że to nawóz tylko
chyba herbatke tymiankową bardziej?
Mały ogród w małej gminie 22:45, 13 maj 2016

Do góry
Ela róże koniecznie i lawenda. bedzie zapach i ladnie. to najdłuzej kwitnace kwiaty, nie ma lepszej opcji
pokaz fotki tego miejsca
moze tak https://pl.pinterest.com/pin/166422148708642990/
Mały ogród w małej gminie 22:18, 13 maj 2016

Do góry
i nie martw sie że na rogach głebokie rabaty, ja robię wszystkie 3m głębokie + 1,2 na tuje
uwierz mi z czasem zarosnie
na poczatek zrób zywopłot, posadź drzewa a reszta to Ci sie wykluje. na południu zrób różankę bo czytałam ze chcesz róże
Mały ogród w małej gminie 22:16, 13 maj 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Elu coś w ten deseń?

Oczywiście nie wiem z której strony masz zejście z tarasu ale coś takiego chodzi mi po głowie jak widzę Twoją kwadratową działkę
Muszą się wypowiedzieć bardziej doświadczone osoby, czy ta wizja ma ręce i nogi

genialne! mi sie bardzo podoba ja tez wolę linie proste ale ta opcja jest i tak lepsza od fal a ogród będzie ciekawy. jakbyscie jeszcze w miejsce tego koło zrobili murek, nie za wysoki 2 pustaki dosłownie. wyjatkowo by było
cos jak w symeryczno-lirycznym u Danki
i łatwiej by było z dziećmi bo za murkiem rabaty, warzywniak - fajnie Ela zastanówcie sie nad tym
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies