Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Mały ogród w małej gminie

Mały ogród w małej gminie

elmagra 23:15, 13 maj 2016

No to może jednak pójść w ten pierwszy pomysł, który znalazłam w sieci: Od domu: szmaragd - berberys kolumnowy np zielony - niskie berberysy np admiration/ bonanza gold - na końcu tuja aurea nana. Myslałam też żeby w środek zamiast kolumnowego wrzucić coś na małym pniu, ale nie za wysokie tak do 1-1.5m
anna_t 23:16, 13 maj 2016

elmagra napisał(a)
Roże mam też z przodu ogrodu. Ale wiesz, to jest myśl, np jeden albo dwa krzaczki róż wrzucić w tą rabatkę. Boję się tylko zapchania, że za dużo roślin różnorakich wsadzę tam.

no to wymyslmy max 4 gatunki
róże lawendy zimozielone kulki?berberys?trawy?
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708531675/
anna_t 23:18, 13 maj 2016

elmagra napisał(a)
No to może jednak pójść w ten pierwszy pomysł, który znalazłam w sieci: Od domu: szmaragd - berberys kolumnowy np zielony - niskie berberysy np admiration/ bonanza gold - na końcu tuja aurea nana. Myslałam też żeby w środek zamiast kolumnowego wrzucić coś na małym pniu, ale nie za wysokie tak do 1-1.5m

a no widziasz bo ja calego watku nie przeczytałam i wpakowalam sie w srodek dysputy pokaż tą inspirke?
elmagra 23:18, 13 maj 2016

A może róża na pniu? Do tego jakaś trawa nie za wysoka (to trudny temat dla mnie jeszcze nie znam traw za dobrze, kupiłam 3 zebrinusy, posadzone w rogu z przodu działki i ostatnio kupiłam w Au...n 5 turzyc Amazon Mist. Ale jedne za wielkie a drugie chyba za małe, co? Do tego jakieś zimozielone iglakowate i berberysy dla koloru.
elmagra 23:20, 13 maj 2016

Tutaj znalazłam rabatę w prawie identycznym układzie jak moja, z tym, że moja prostokątna jest. http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/33-moj-ogrod/31560-moj-ogrod-moja-oaza-moje-marzenia?limit=18&start=252#167022
anna_t 23:24, 13 maj 2016

poczytaj o różach na pniu bo coś tam z przemarzaniem jest...
powiem Ci tak, trend na forum jest na seslerie, trzcinniki i kłosownice - szybko ruszają i ładnie zimują
jest taka strona trawy.eu poczytaj tam sobie o różnych rodzajach traw
zmykam spać
jutro zajrze na foty
anna_t 23:28, 13 maj 2016

elmagra napisał(a)
Tutaj znalazłam rabatę w prawie identycznym układzie jak moja, z tym, że moja prostokątna jest. http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/33-moj-ogrod/31560-moj-ogrod-moja-oaza-moje-marzenia?limit=18&start=252#167022

oj to nie moje klimaty kompletnie..za dużo sie dzieje
to ja jednak nie pomoge Elus, nie umiem. ja bym zrobiła mniej gatunków a ilosci wieksze
elmagra 00:05, 14 maj 2016

anna_t napisał(a)

oj to nie moje klimaty kompletnie..za dużo sie dzieje
to ja jednak nie pomoge Elus, nie umiem. ja bym zrobiła mniej gatunków a ilosci wieksze

Ale mnie chodzi tylko o tą rabatę przy tarasie, o kształt ogólny, ta ze szmaragdem i aurea nana. Może być mniej gatunków, ja też nie lubię aż tak dużo na raz.

Filemon24 08:12, 14 maj 2016

dziewczyny tawuła golden princes tawułka to już zupełnie inna roślinka
co do róż na pniu to mi przezimowała w gruncie ale zabrałam ją do donicy i będę zimować w garażu
ogólnie nie są zbytnio polecane do gruntu ze względu na wymarzanie, najlepiej mieć w donicy i chować na zimę do nieocieplanego garażu
elmagra 09:24, 14 maj 2016

Filemon24 napisał(a)
dziewczyna tawuła golden princes tawułka to już zupełnie inna roślinka
co do róż na pniu to mi przezimowała w gruncie ale zabrałam ją do donicy i będę zimować w garażu
ogólnie nie są zbytnio polecane do gruntu ze względu na wymarzanie, najlepiej mieć w donicy i chować na zimę do nieocieplanego garażu

Wiem wiem. Tawulka to inna roślina. Tak jakoś się napisało. Cudnego masz kota w awatarku.
A myślę jeszcze o iglaki na pniu po prostu jakimś.