Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 20:01, 27 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ja bym prywatnie wolala te mniejsze.wiekszymi tez trudniej przykryc szczelnie teren. No i jak chcialabys np cebule posadzic to z mniejszymi tez bedzie im latwiej

dzięki za głos, jeszcze myślimy... i właśnie eM zacząl się skłaniać w stronę grubszego
Temat cebulowych na przedpłociu będzie ograniczony, bo tam ma być mata, jeśli coś wsadzę to w tych wyciętych dziurach obok traw, ale raczej to nie będzie w tym roku.

Najbardzie to by mi pasowało, gdyby była granulacja pośrednia, czyli 16-20 mm, ale brak.
Ogród wyrozumiały 19:55, 27 kwi 2016

Do góry
patrzę i widzę, że od rana już się wizja zmieniła.
Tej trzmieliny i żurawek faktycznie było za dużo.
To co mi nie pasi to te kuliste formy, które już są na rabacie, nie dałoby się ich jakoś zebrać w kupę?
Jestem za trawkami, ale co wymyśliłaś do tych berberysów bagatelle, jaka to miałaby być molinia? Musiałoby być coś niższego, bo wysoka molinia zasłoni berberysy. Fajna jest Variegata i kolorem by rozświetlała, ale z kwiatostanami to sięga nawet do 70 cm.

Śliczne są berberysy Maria, u siebie chce je zatopić w Red Baronie - może ten pomysł Ci się spodoba?
Tu ma być ogród :) 19:42, 27 kwi 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Lindsay, przychodzę do Ciebie, bo mam dwa pytania.
1. Seslerię Heuflarianę kupowałaś taką najmlodszą, czy juz starszą? Ja placiłam tylko 5,40, ale marna w porównaniu z Twoją. Nie wiem co o tym myśleć, pierwszy raz zamawiałam trawy. Mam fotkę u siebie w temacie.
2. Trawy z janiny chciałam kupic, ale tam nie ma nazw. Możesz podpowiedzieć co oni tam oferują?

Pozdrawiam

Widziałam u Ciebie tą seslerię, faktycznie drobnica straszna, nie wiem czy moja jest młodsza czy starsza, w każdym razie kilka razy większa i prawie o połowę tańsza.

W Janinie ja też trafiłam na ostatki, widziałam, że mieli molinię (tą którą kupiłam), kostrzewę Glauca i miskanty Silberspinne (tylko molinie wg mnie były godne uwagi, bo i kostrzewy i miskanty miały dosłownie po parę ździbeł).
Tu ma być ogród :) 19:36, 27 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
A co to za trawa z J, bo nie doczytałam?

U Ciebie białe szafirki, a u mnie kupione białe bratki Panie w ogrodniczych mnie uświadamiały, że teraz nie sezon na bratki tylko już na pelargonie. Jak dla mnie to na pelargonie zdecydowanie zawcześnie.

Trzmieliny taki same mam również na rabacie przy wykuszu

Trawa odpisana jako molinia caerulea.
Trzmieliny wybierałam w szkółce, która się w tym specjalizuje i stało ich tam od groma, kolejny raz się potwierdza, że im większy wybór tym trudniej
Mam straszne tyły we wszystkich wątkach, może dziś zabiorę komputer do poduszki i dotrę do Twoich bratków
Na huśtawce miło płynie czas... 18:47, 27 kwi 2016

Do góry
Dzisiaj wreszcie przyszła paczuszka z zamówionymi trawami. Stipa, sesleria heufleriana i turzyca ptasie łapki. Stipa jest nawet niezła, ale sesleria wydaje mi się nędzna. Fakt, kupowałam te najtansze, czyli najmłodsze. U Lindsay80 widziałam takie wypasione zakupy.

Sripa jest na dwóch rabatach między różami, a sesleria przed hortensjami. Nad ptasimi łapkami jeszcze myślę.
Tu ma być ogród :) 17:48, 27 kwi 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Swietne trawki z J u mnie nic nie ma.

Reszta zakupów tez super co zielone to cieszy

Miała być akcja przedpłocie, ale pogoda dziś wstrzymała prace ogrodowe, więc pojeździłam za kamieniem i trzmieliny w końcu kupiłam - ale wybieranie tych odpowiednich ze 100 innych w deszczu, to żadna przyjemność.

Molinie rano były jeszcze w tej Janinie przy Wiślance w Łaziskach, ale sporo mniejsze, wybrałam najładniejsze
Tu ma być ogród :) 17:39, 27 kwi 2016

Do góry
Szukałam dziś kamienia na przedpłocie, decydujący był kolor i dobra cena.
Wybór słaby, właściwie to rodzaj wybrałam, tylko nad granulacją jeszcze myślę.
Mi się spodobał grubszy, eMowi drobniejszy - będą negocjacje.

Tu ma być ogród :) 17:35, 27 kwi 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
pozdrowionka

mało brakło a bym Cię dziś w pracy odwiedziła, bo za kamieniem jeździłam
Tu ma być ogród :) 17:34, 27 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
U nas janina biedna.nie bylo nic

Może już wykupili, te trawy chyba miały wzięcie, bo ja w kilku byłam i ciężko było znaleźć, jedną dziś dokupiłam.
Tu ma być ogród :) 17:33, 27 kwi 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Ale śliczne te molinie, fajna zieleń i pokrój, ciekawe jak zakwitną .

Żywych roślin tam nie kupuję ale te trawy mi się bardzo spodobały. Na opakowaniu pisze "Trawa biała" a drobniejszym drukiem "Molinia caerulea" jaka to dokładnie będzie to się okaże.
Jest podobna do seslerii Heflera, ale tą zieleń ma trochę bardziej intensywną.
Tu ma być ogród :) 17:30, 27 kwi 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Zakupy z Janiny ?? coś chyba źle czytam...szafirki ochhhh

Z Janiny tylko te 3 trawki, molinie.
Tu ma być ogród :) 15:42, 27 kwi 2016

Do góry
Olili napisał(a)
Jeśli możesz to zajrzyj do mnie ,rady by mi się przydały,bo choć nasze style odmienne to każde spostrzeżenia na wagę złota.

wieczorkiem zajrzę, bo mam dziś dzień w rozjazdach.
Tu ma być ogród :) 15:42, 27 kwi 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

pokaż zdjęcie tej janinowej
Moorhexe jest na pewno pionowa ale na liściach przynajmniej w necie nie dopatrzyłam się harmonijek będę obserwować jak podrośnie teraz ledwo ją widać.

Janinowe tak wyglądają

i ździbła w zbliżeniu

Szafirków białych mi się jeszcze zachciało,

A tu świeży nabytek trzmieliny, na rabatę przed wykuszem

Na Łowieckiej 14:00, 27 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
tylko 2 zdjęcia, ale za to jakie - mowę mi odebrało! Cudne te tulipany masz, niech kwitną i cieszą oczy jak najdłuzej!
A soku z pokrzywy też spróbuję.
Ten sklep z kieliszkami to P...o?

Dzięki
Ja dziś idę na poszukiwania pokrzyw uzbrojona w grube rękawice i nożyczki. Muszę porobić zapasy bo u mnie z hemoglobina zawsze krucho
Dokładnie ten sklep
Tu ma być ogród :) 08:22, 27 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ciekawa jestem jaka odmiana tej mojej janinowej, ale śliczna jest, tak po pokroju to pasuje mi na Heideabraut.

Czy Moorhexe ma na liściach takie wyżłobienia, jakby harmonijka?

pokaż zdjęcie tej janinowej
Moorhexe jest na pewno pionowa ale na liściach przynajmniej w necie nie dopatrzyłam się harmonijek będę obserwować jak podrośnie teraz ledwo ją widać.
W Gąszczu u Tess 00:17, 27 kwi 2016

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Brawo Ty Piękne, zdrowe bukszpany, swoje reanimuję po zimie. Kamasja u mnie w takim samym stadium, dzięki za informację o podlewaniu. Aha, ten ciemny ciemiernik niesamowity
Nie ma u Ciebie przymrozków? Ja dziś biegałam z włókniną i przykrywałam piwonie oraz najmłodsze róże. Reszta musi sobie radzić. Rano był szron na samochodach. Kwiaty na magnolii rude
Pozdrawiam

Nie mam przymrozków, Mariolu. Mój ogródek z każdej strony murami osłonięty, to i cieplej. Ma to dobre strony, ale i złe. Bo w lecie duchota - bukszpany pod pendulą jakaś choroba grzybowa zaatakowała.
Ale pozostałe bukszpany rzeczywiście ładne, zdrowe.

MirellaB napisał(a)
Tess jakim rośliną obcięłaś liście?
Piękne tulipanki
Muszę koniecznie kupić korony cesarskie

Czosnkom obcięłam.
Lubię korony, mam je od 16 roku życia. Miałam w ogródku jako pierwsza na naszej ulicy, ba, w parafii Jeszcze w ogródku rodziców, ale ja je kupiłam i wsadziłam. Pamiętam, jak moja malutka siostrzyczka lubiła gdy kwitły. Celowo czyhała w ogródku, żeby się napawać dumą z ich posiadania. Korony wówczas naprawdę wzbudzały ciekawość swoją oryginalnością i rzadkością, więc wiele osób przechodząc ulicą wyrażało swój zachwyt, a niektórzy pytali, co to. Siostrzyczka rezolutnie odpowiadała "kolona cesalska"

bdan napisał(a)
Tessiu życzę udanej walki z krewetami.
Pozdrowienia zostawiam

lindsay80 napisał(a)

Powodzenia w walce z opuchlakami.

inag napisał(a)
Niech te krewety zginą!!! Wara im od takiego pięknego ogrodu! Goń to draństwo

No liczę na to, że będzie udana, że nie na próżno wydałam prawie 4 stówy
Ilonko, on tej wiosny piekny nie jest, niestety, Trawnik mam koszmarny.

lindsay80 napisał(a)
Pięknie u Ciebie, te zielone ciemierniki to jaka odmiana?

Nie wiem, może znajdę etykietę, to podam.

Miło mi, Kobietki, że zaglądacie, choć nic się u mnie nie dzieje.
Na Łowieckiej 00:07, 27 kwi 2016

Do góry
tylko 2 zdjęcia, ale za to jakie - mowę mi odebrało! Cudne te tulipany masz, niech kwitną i cieszą oczy jak najdłuzej!
A soku z pokrzywy też spróbuję.
Ten sklep z kieliszkami to P...o?
Ogródek Iwony II 23:57, 26 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jabłonka niedługo powinna zakwitnąć.
W weekend planuję dokupić lawendę w sześciopakach z O...Jeśli dostanę

ja też 4 sześciopaki potrzebuję, cieszę się, że jeszcze nie kupiłam, bo temperatury w tym tygodniu marne.

Dobrze, że mimo tych sporych przymrozków nie masz większych strat w ogrodzie.
I widzę, że po Toli (swoją drogą uśmiechnęłam się bo mam babcię Tolę ) teraz kicia na tapecie
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 23:53, 26 kwi 2016

Do góry
u mnie też miłorzęby i grujecznik przymrożone i to mimo okrycia, spory ten przymrozek musiał być, ale mam nadzieję, że się te drzewa pozbierają i wypuszczą nowe listki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies