Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

lindsay80 19:55, 27 kwi 2016

patrzę i widzę, że od rana już się wizja zmieniła.
Tej trzmieliny i żurawek faktycznie było za dużo.
To co mi nie pasi to te kuliste formy, które już są na rabacie, nie dałoby się ich jakoś zebrać w kupę?
Jestem za trawkami, ale co wymyśliłaś do tych berberysów bagatelle, jaka to miałaby być molinia? Musiałoby być coś niższego, bo wysoka molinia zasłoni berberysy. Fajna jest Variegata i kolorem by rozświetlała, ale z kwiatostanami to sięga nawet do 70 cm.

Śliczne są berberysy Maria, u siebie chce je zatopić w Red Baronie - może ten pomysł Ci się spodoba?
Olili 20:33, 27 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)
patrzę i widzę, że od rana już się wizja zmieniła.
Tej trzmieliny i żurawek faktycznie było za dużo.
To co mi nie pasi to te kuliste formy, które już są na rabacie, nie dałoby się ich jakoś zebrać w kupę?
Jestem za trawkami, ale co wymyśliłaś do tych berberysów bagatelle, jaka to miałaby być molinia? Musiałoby być coś niższego, bo wysoka molinia zasłoni berberysy. Fajna jest Variegata i kolorem by rozświetlała, ale z kwiatostanami to sięga nawet do 70 cm.

Śliczne są berberysy Maria, u siebie chce je zatopić w Red Baronie - może ten pomysł Ci się spodoba?

Tak te formy kuliste tam...eh...ale te 2kulki na jednym pniu i sosenka na pniu już stare i raczej nie do wytargania (splątane korzenie drzew)

I dlatego też (widać na fotce z rana ,bo na tej to jakoś ledwo można je dostrzec) miałam taką myśl i dosadziłam kilka kulek bukszpanowych,żeby to tak zespoić z resztą tak rozciągnąć wizualnie ten trójkąt.
Może to zła myśl była.

A o molini variegata myślałam.
barona już mam sporo. to może wyższego berberysa do niej..
anna_t 20:42, 27 kwi 2016

Iza podglądam, nie pomogę bo cienka jestem jeszcze ogrodowo ale tylu masz fajnych pomocników ze na pewno będzie pięknie
Olili 21:52, 27 kwi 2016

anna_t napisał(a)
Iza podglądam, nie pomogę bo cienka jestem jeszcze ogrodowo ale tylu masz fajnych pomocników ze na pewno będzie pięknie

Powiem,że bez tych pomocników to ani rusz, taki zastój myślowy mnie ogarnął,ze masakra.
Na dodatek pogoda nie sprzyja ,u mnie ziąb jak diabli wróciłam do domu i stwierdziłam,ze pewnie przez to zimnisko mózg mi nie pracuje ,bo stałam nad tą rabatą i stałam ....

Wszystkie podpowiedzi sugestie krytyka..mile widziane,wręcz powiedziałabym,ze wyczekane,bo wtedy to jakoś napędza mi myślenie
Malgosik 22:13, 27 kwi 2016

Teraz kształt plam bardziej mi się podoba. Tylko kulki nikną w buszu. Coś tu musi grać 1 skrzypce. Teraz kulki sobie a plamy sobie.
Pod niebieskiego świerka dalabym żółtą trawę. Maria i szalwia dają pionowe akcenty. Nie pasują mi razem. Podobnie molinia z Bagatellą. Trawa będzie zasłaniać i berberys się nie wybarwi.

Albo zgromadz kulki bliżej siebie w jakimś układzie, albo dosadz wiecej kulek, niech to będzie kulkowisko a kolorowe rosliny dadzą tło. Pionowe berberysy nie powinny wchodzić między kulki.
Ale ja się nie znam.
Pionowe akcenty mogą być za kulkami lub z boku.
Olili 22:34, 27 kwi 2016

Gosia ja jeszcze wkleję takie nieporysowane zdjęcie ,widać wtedy te kulki jak są posadzone dokupić jeszcze mogę ..

Olili 22:36, 27 kwi 2016

a jakby pod świerka żółtą trzmielinę ...(mam na uwadze,że zimozielona jest i dostępna w szkółce od ręki)
ren133 23:16, 27 kwi 2016

Olili napisał(a)
Gosia ja jeszcze wkleję takie nieporysowane zdjęcie ,widać wtedy te kulki jak są posadzone dokupić jeszcze mogę ..

A co będzie na rabacie po prawo przed tujkami?
w tym miejscu ogólnie nie masz dużo slońca? I mogłabyś ją zwymiarować?
Mi nie pasują te kulki
Po lewo dosadziłabym ze dwie brzózki ... i dała dużo molinii ... czyli mamy wysokie i średnie piętro ... nad niższym należaloby się zastanowić

Ale Ty masz hektary!!!
Mala_Mi 23:28, 27 kwi 2016

Poczytałam... ale mój mózg odmawia współpracy Jutro może będzie sprawniejszy..
Pierwsza wersja była do niczego.
Pluszakowa 05:12, 28 kwi 2016

Nie umiem dziś spać i tak czytam początki twojego wątku (już ponad 30 stron) I bardzo fajnie się czyta szczególnie, że sama szukam roślin i rozwiązań mniej pracochłonych choć z innych powodów. Kibicuje i będę śledzić.