Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Małej Mi 2017 08:28, 06 kwi 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Może i dobrze, że teraz, i w maju nas za to nie przymrozi? Jakoś wychodzi na to, że od razu będzie lato.

Przyroda jednak sobie radzi, co ma kwitnąć garnie się do każdegom promyka, chociaż my tego nie widzimy. Nadzieja jest i tego się trzymajmy.

Miłego tygodnia, Aniu.

Też obawiam się że od razu nastąpi lato... Ale po co to gdybać będzie co ma być.
Ogród Małej Mi 2017 08:26, 06 kwi 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Wesołego i hej do przodu! Piękne zawołanie na te ogrodowy "przymus". Aże ten przymus jest z własnej woli, to zdrowia życzę i szybkiego uporania się z sieczkarnią.

Miłego dla Was. Hej, wino, wino, zielone!

Hanuś Dziękuję za życzenia. Fajnie było i się skończyło pora wracać do pracy. To był chyba ostatni rok kiedy dzieci dały się nabrać że zająć przynosi prezenty i je chowa w ogrodzie. sama nie wiem kto ma większe radochę z tego szukania czy dzieci czy my starzy ich obserwując.
Hanuś dla ciebie i twojej rodziny zdrówka na cały rok.
Moje samosiewki najładniejsze ..ładniejsze niż na rabatach. Natura wygrała.

Ogród Małej Mi 2017 08:19, 06 kwi 2021

Do góry
GorAna napisał(a)
Aniu, ależ kwiecia u Ciebie...cudnie
Taką sieczkarnię parę lat temu wywiozłam na złom
Wszystkiego dobrego na Święta, nade wszystko zdrowia

Dzięki takim jak ty, ja kupiłem swoją sieczkarnię. Ktoś też już dla niej zastosowania nie miał dał ogłoszenie a ja z niego skorzystałam. W jeden dzień wycięłam kawał ogrodu i to wszystko zdążyłam pociąć na drobniutko. Jestem zachwycona.
Ogród Małej Mi 2017 08:16, 06 kwi 2021

Do góry
Święta święta i po świętach. Tradycyjnie jak co roku święta były bez śniegu, ale za to, spadł. A ja zdjęłam lampki choinkowe w piątek.
A tak na poważnie, nie pamiętam już w którą Wielkanoc nie spadł śnieg. Ambitnie spieszyłam się z wycinaniem wszystkiego bo ruszyło na rabatach. Jakoś wierzyłam że w tym roku śniegu już nie będzie.
Zapowiadają jeszcze tak kilka dni. zimą śnieg lubię ale teraz wolałabym już inną pogodę.

Zielona przestrzeń 07:49, 06 kwi 2021

Do góry
Kwiecień - plecień...

Ech...
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 07:38, 06 kwi 2021

Do góry
Mam problem ze szpalerem cyprysów lawsona (około 12 sztuk).
Od jakiś dwóch-trzech lat postępuje brązownie gałązek, proces raczej od końcówki pędu, a nie od środka krzewu.
W zeszłym roku dużo nam nimi pracowałem, usuwałem wszystko co brązowe, oprysk na grzyb przynajmniej 1x w miesiącu, nowożenie, podlewanie ...
Po tej ziemie wyglądają po prostu fatalnie, znacznie gorzej jak w zeszłym roku.
I zastanawiam się teraz czy 1) Ratować i np. bardzo mocno przyciąć? 2) Usunąć całkowicie i wymienić na coś mniej chorowitego. Osobiście chyba bliższa mi opcja dwa, choć lawsony mają po jakieś 3-4 metry i trochę mi tego szkoda ...
Garść zdjęć obrazująca postęp choroby.
Od strony ogrodu (północ) wyglądają źle. Ale od stronu południowej to już katastrofa kompletna.
Zacisze Alicji 07:24, 06 kwi 2021

Do góry

Taki sobie kwietniowy poranek dzisiaj.....

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:02, 06 kwi 2021

Do góry
A rok temu było tak
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 07:00, 06 kwi 2021

Do góry
Od rana taka sytuacja.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 06:33, 06 kwi 2021

Do góry
Też mi żal kurki, to była pierwsza która by poszła na rosół wszędzie pierwsza, największa i najlepiej odżywiona. Zostało pięć, cztery czerwone u biała, najmniejsza. No i kogucik.
W niedzielę pojedziemy na giełdę rolną, kupimy cztery zielononóżki. Jeśli znajdziemy. Jeśli nie to cztery zwykłe kurki.

Wczoraj narzekałam że za zimno i nie będę nic robić w takich warunkach. no to dziś mamy biało haha i póki nie stopnieje nie bardzo jest jak cokolwiek robić...
Szałwie przycięłam na zero, korzeni nie ruszam w takim razie. Dzięki

Pozdrawiam!

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:51, 05 kwi 2021

Do góry
Dzień dobry,
potrzebna Wasza pomoc, bo ja nie mam zupełnie doświadczenia i dopiero się uczę. Co można posadzić na niewielkiej rabacie ok. 250x100 cm, od strony południowej? Ja widzę tam 1 kompaktowego, wolno rosnącego iglaka i coś do niego, ale jestem otwarta na inne pomysły. zależy mi, żeby było to coś dekoracyjnego o każdej porze roku (np. zimozielonego), ze względu na frontową wystawę.
Żywopłot strzyżony liściasty 23:31, 05 kwi 2021

Do góry
Pani Danusiu, prośba o poradę. Przed Świętami posadziłem żywopłot z buka z gołym korzeniem, przeplatany pospolity z purpurowym w odstępach 25 cm, w jednym rzędzie. Sadzonki buka purpurowego mają ok. 50-70 cm wys. i są w większości dość ładnie i nisko rozkrzewione, a buka pospolitego to dość cienkie badyle o wys. 70-100 cm i wiele z nich w dolnej części (do 30-40 cm) nie posiada w ogóle gałązek, a jeśli już to pojedyncze. Buki mają na razie tylko pąki i ew. zeszłoroczne suche listki. Zależy mi na gęstym żywopłocie od samego dołu na docelową wys. ok. 2 m. Pytanie, czy teraz to ciąć wszystko i na jaką wysokość. Niektóre portale radzą słabiej rozkrzewione egzemplarze nawet na 15-20 cm nad gruntem ciąć. W takim przypadku zostałby w wielu przypadkach jedynie kikut głównego pędu, bo część sadzonek rozkrzewia się powyżej 40 cm. Druga kwestia czy ciąć wszystko równo w poziomie, czy te lepiej rozkrzewione (purpurowe) wyżej i czy skracać też niezależnie od poziomu cięcia boczne odrosty (jak mocno?). No i czy przy zapowiadanym mrozie w nocy -4 st.C warto teraz ciąć, czy czekać aż będzie cieplej. Poniżej zdjęcia nasadzeń. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:29, 05 kwi 2021

Do góry
Dużo myślałam o osiach widokowych z częśći dziennej oraz z długiego korytarza na koncu którego jest okno [w pokoju].

Doszłam do wniosku że są 3 główne widoki w salonie oraz 4ty na koncu korytarza.
#1 - oś widokowa z jadalni na wschód. Zdjęcie robione w miejscu gdzie będzie stał stół. Przed drzwiami będzie taras ze stołem.
Na drugim zdjęciu "projekt domu" haha.

W granicy sąsiad ma leszczynę, bez, magnolię. Po naszej stronie ma być mini sad.

Bawarka 22:47, 05 kwi 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)

cuuudneee kwiecie te i tamte i te znów i tamte też i u sąsiadki haaa oczopląsu dostałam buuuziaki
Ptasi gaj 22:31, 05 kwi 2021

Do góry
CD

Młode stipy samosiejki

Po prawej piwonia drzewiasta w zeszłym roku kupilam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:30, 05 kwi 2021

Do góry
Powoli rusza trawa. Trawiaste ścieżki są jak ramy obrazu. Kiedy się zazielenią, to nawet puste rabatki wyglądają ładniej.
Takie tamy na koniec.

Jeszcze jest!

A bratki ładnie przyrastają. Oby tak dalej.

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:26, 05 kwi 2021

Do góry
Witaj Aniu wśród nas zapalonych ogrodomaniaków
Masz dużo miejsca trzymam kciuki za zabudowy domowe i zawsze lepiej tworzyć ogród od podstaw niż karczować i robić miejsce Powodzenia buziaczki zostawiam

Zacisze Alicji 22:24, 05 kwi 2021

Do góry
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:21, 05 kwi 2021

Do góry
Nie będę nikogo zanudzać zdjęciami z budowy, bo wiadomo bałagan jak to na budowie więc ominę kilka etapów

Tutaj podwyższamy trochę teren, widok od strony północnej, a widoczna część tarasu to strona zachodnia (można powiedzieć, że narożniki domu wyznaczają nam strony świata

zdjęcie od frontu - butla gazowa jest po str. południowej i chciałabym ją czymś obsadzić , aby nie była zbyt widoczna...mąż chce sosnę Watereri, ale ja z kolei boję się, żeby korzenie sosny nie uszkodziły rurki od gazu
Zacisze Alicji 22:21, 05 kwi 2021

Do góry
Krokusy niestety powoli kończą kwitnienie, ale pojawia się co innego...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies