Ja się pytam czy dobrze docztałem u Ani asc cene tych bukszpanów na pniu ?? Ja to chyba szukać nie umiem bo nawet zwykłej zaniedbanej bukszpanowej miotły nie potrafie kupić za mniej niż 25 zł. A tu jedni kulki za 30, pienne za 15 .....
Cześć Łukasz, cieszę się, że do mnie zaglądasz, ogród mój ma 10 lat, tak są już u mnie dojrzałe rabaty, szczególnie ta przed tarasem, ale 28 arów do obsadzenia to jest trochę i kopanie w glinie bardzo męczące. Rabaty są obsadzane na bieżąco, w tym kąciki klimatyczne nad oczkami wodnymi, liliowcowy półwysep, rabata z wiśnią Pissardii, jeżowzgórze, aleja śweirkowa, 2 wrozsowiska, a teraz powstaje rabata z jeżówkami i trawami. Niemal każdą roślinkę wsadzam tak jak mówisz, mieszam glinę ziemią z worka, to jest, albo subtrat torfowy lub kompost, ale rozumiem, że każdy walczy u siebie z różnymi problemami, a rośliny rosna jedne lepiej, drugie gorzej, my ogrodnicy nigdy, prze nigdy się nie poddajemy, bo to nasza pasja
Mam ponad 100 odmian w swoim ogrodzie i nigdzie się nie powtarzają nie mam na to miejsca, a mam zachcianki kolekcjonerskie to trzeba łączyć jedno z drugim. Moje żurawki rosną w kolorowych obwódkach, ale na przestrzeni lat wiem, że dopasowanie wielkości lisci, żywotności, tempa wzrostu, kontrastu jest bardzo trudne i ciągle coś zmieniam. Czy patent na żurawki to duże plamy tej samej odmiany ?? Nie wiem może coś w tym jest jak widać np w ogrodzie Syli. Plamy żurawkowe będę robił w ogrodzie u siostry, ale na to jeszcze będę musiał poczekać i dopiero wtedy będę mógł coś powiedzieć na ten temat. Mam jedną rabate gdzie rośnie 30 różnych odmian w 'plamie' i prawie wszystkie są ładne. Rosną na słabszej glebie niż reszta moich żurawek, ale mimo wszystko bardzo dobrze sobie radzą.
Zawsze możesz zapytać jak dana odmiana się sprawuje, najstarsze mam 4 lata i myśle, że o 70 odmianach mógłbym się wypowiedzieć o ich upodobaniach i tempie wzrostu. Mam żurawki, z których zrobiłem nawet po 30 sadzonek, a są i takie, których boje się ruszać żeby nie zepsuć Teraz jestem w trakcie robienia sadzonek i z ok 20 odmian mam już ponad 80 sadzonek
Bardzo bym chciał aby każda moja żurawka rosła w co najmniej 3 egzemplarzach, ale wtedy musiałbym przejąć ogrody od sąsiadów.
Dobrze koniec bo nie zbyt wiele na temat, a rozpisałem się strasznie
Przy powitaniu miałem wyobrażenie młodeko ogrodu z małymi roślinami, a tu pokazujesz taki piękny rozrośnięty już ogród z wieloma pięknymi roślinami. Liliowcowe kompozycje bardzo mi się podobają. Co do żurawek na glinie, myśle że sadzenie żurawek w dołku z ziemią z worka powinno rozwiązać problem, ja mam z kolei problem z uciekaniem wody, pod 30 centymetrową warstwą piaszczystego humusu mam żółty piach i wszystko spływa jak przez sito czyli tak źle i tak niedobrze, ale nie takie problemu dla roślin się rozwiązuje
Czekam na kolejne zdjęcia
Witam i dziękuje za odwiedziny to jest nas więcej w kolekcjonowaniu liliowców, z żurawkami musze porozmawiać, żeby zajmowały mniej miejsca bo nie ma gdzie kolekcji powiększać Już pędze do Ciebie
Aniu hosty piękne i jeżówki również, nie wiem gdzie ty tam widzisz błoto na latarence
Dla mnie rabata z baksikami idealna, nawet jak nie będzie żwirku będzie piękna za swoją prostote, ale bym miał radoche przy cięciu tylu kulek bukszpanowych
Ja już widze jak kulki cisowe będą się cudownie prezentowały na rabacie przy domu
Witam i gratuluje pokazania wszystkim swojego ogrodu w TV.
Jest cudowny i bardzo naturalny, kolekcje robią wrażenie, a w szczególności imponująca liczba host
Matura z porównaniem do tego co czeka później to nic strasznego a wybierając temat na prezentacje szukałem czegoś najprostszego i tak trzeba zrobić,a po co się męczyć. Pominę już fakt, że polskiego wręcz nienawidziłem od podstawówki Rozszerzona matma, znam ten ból....
a to co Cię intryguje to miejsce gdzie znajduje się szambo ...... gabionem uzyskam jeden poziom ....a przed siatką zrobię nasadzenia z cisa .... bo sąsiadka wykarczowała krzewy i chce tam sobie zrobić kompostownik .....
Niestety dzisiaj się nie wyrobie ze wstawieniem zdjęć z podziału żurawek, muszę się zabrać za mega projekt, który muszę oddać w poniedziałek. Nie wiem jak to zrobie musze liczyć na cud
Witam w moich skromnych progach Skalniak troszke w tym roku zaniedbany, ale patrząc na całość na razie mi nie przeszkadza Żurawkami 'bawie' się już 4 rok i jak widać bardzo je lubie Przydałoby się więcej odmian, ale to dopiero wtedy gdy powiększy mi się ogród o jedną rabate
Do tej pory był spory bałagan gatunkowy i żadnej konsekwecji. Teraz staram się to troszke uporządkować bo haos w moim wykonaniu nie wyglądał dobrze, myśle że ide w dobrym kierunku. Nadal mam jedną rabate, której nie pokaywałem, a woła o pomste do nieba.....
Kwiatostany żurawek nie zawsze są atrakcyjne i jak każde kwiaty osłabiają przyrost liści. Niektóre odmiany nawet wymagają wycinania bo wyglądają przy kwitnieniu okropnie
Możesz obcinać kiedy chcesz i ile chcesz nie zaszkodzi żurawkom