Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Jurajski Ogród 10:38, 11 wrz 2013

Do góry
Ja się pytam czy dobrze docztałem u Ani asc cene tych bukszpanów na pniu ?? Ja to chyba szukać nie umiem bo nawet zwykłej zaniedbanej bukszpanowej miotły nie potrafie kupić za mniej niż 25 zł. A tu jedni kulki za 30, pienne za 15 .....
Jurajski Ogród 21:07, 10 wrz 2013

Do góry
Nadrabiam zaległości W ogrodzie pięknie i gratuluje wygranej bo należy się w każdym calu
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:01, 10 wrz 2013

Do góry
Cuownie i tyle mam do powiedzenia Teraz pozostaje aż ogrodowa plazma wyświetli swoją ramówke
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:29, 09 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Przy powitaniu miałem wyobrażenie młodeko ogrodu z małymi roślinami, a tu pokazujesz taki piękny rozrośnięty już ogród z wieloma pięknymi roślinami. Liliowcowe kompozycje bardzo mi się podobają. Co do żurawek na glinie, myśle że sadzenie żurawek w dołku z ziemią z worka powinno rozwiązać problem, ja mam z kolei problem z uciekaniem wody, pod 30 centymetrową warstwą piaszczystego humusu mam żółty piach i wszystko spływa jak przez sito czyli tak źle i tak niedobrze, ale nie takie problemu dla roślin się rozwiązuje
Czekam na kolejne zdjęcia

Cześć Łukasz, cieszę się, że do mnie zaglądasz, ogród mój ma 10 lat, tak są już u mnie dojrzałe rabaty, szczególnie ta przed tarasem, ale 28 arów do obsadzenia to jest trochę i kopanie w glinie bardzo męczące. Rabaty są obsadzane na bieżąco, w tym kąciki klimatyczne nad oczkami wodnymi, liliowcowy półwysep, rabata z wiśnią Pissardii, jeżowzgórze, aleja śweirkowa, 2 wrozsowiska, a teraz powstaje rabata z jeżówkami i trawami. Niemal każdą roślinkę wsadzam tak jak mówisz, mieszam glinę ziemią z worka, to jest, albo subtrat torfowy lub kompost, ale rozumiem, że każdy walczy u siebie z różnymi problemami, a rośliny rosna jedne lepiej, drugie gorzej, my ogrodnicy nigdy, prze nigdy się nie poddajemy, bo to nasza pasja
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:08, 08 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Łukaszu czy zatem patent na urodę żurawek to duże plamy tych samych kolorów? Zrobiłam wiosną misz masz kolorystyczny i po miesiącu zgrzytałam zębami, wróciłam do dużych plam i potwierdzam to jest to!!!

Mam ponad 100 odmian w swoim ogrodzie i nigdzie się nie powtarzają nie mam na to miejsca, a mam zachcianki kolekcjonerskie to trzeba łączyć jedno z drugim. Moje żurawki rosną w kolorowych obwódkach, ale na przestrzeni lat wiem, że dopasowanie wielkości lisci, żywotności, tempa wzrostu, kontrastu jest bardzo trudne i ciągle coś zmieniam. Czy patent na żurawki to duże plamy tej samej odmiany ?? Nie wiem może coś w tym jest jak widać np w ogrodzie Syli. Plamy żurawkowe będę robił w ogrodzie u siostry, ale na to jeszcze będę musiał poczekać i dopiero wtedy będę mógł coś powiedzieć na ten temat. Mam jedną rabate gdzie rośnie 30 różnych odmian w 'plamie' i prawie wszystkie są ładne. Rosną na słabszej glebie niż reszta moich żurawek, ale mimo wszystko bardzo dobrze sobie radzą.
Zawsze możesz zapytać jak dana odmiana się sprawuje, najstarsze mam 4 lata i myśle, że o 70 odmianach mógłbym się wypowiedzieć o ich upodobaniach i tempie wzrostu. Mam żurawki, z których zrobiłem nawet po 30 sadzonek, a są i takie, których boje się ruszać żeby nie zepsuć Teraz jestem w trakcie robienia sadzonek i z ok 20 odmian mam już ponad 80 sadzonek

Bardzo bym chciał aby każda moja żurawka rosła w co najmniej 3 egzemplarzach, ale wtedy musiałbym przejąć ogrody od sąsiadów.
Dobrze koniec bo nie zbyt wiele na temat, a rozpisałem się strasznie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:10, 08 wrz 2013

Do góry
Przy powitaniu miałem wyobrażenie młodeko ogrodu z małymi roślinami, a tu pokazujesz taki piękny rozrośnięty już ogród z wieloma pięknymi roślinami. Liliowcowe kompozycje bardzo mi się podobają. Co do żurawek na glinie, myśle że sadzenie żurawek w dołku z ziemią z worka powinno rozwiązać problem, ja mam z kolei problem z uciekaniem wody, pod 30 centymetrową warstwą piaszczystego humusu mam żółty piach i wszystko spływa jak przez sito czyli tak źle i tak niedobrze, ale nie takie problemu dla roślin się rozwiązuje
Czekam na kolejne zdjęcia
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:05, 08 wrz 2013

Do góry
Agania napisał(a)
Witaj Łukasz, dziękuję za przywitanie, byłam u Ciebie w ogrodziei tak myślałam sobie, że do mnie zastukasz liliowce to też moja pasja i kolekcjonuję je sobie, założyłam już swój wątek, to zagladaj zapraszam, cudownie u Ciebie, kolekcję żurawek masz imponującą, u mnie glina, nie chcą rosnąć

Witam i dziękuje za odwiedziny to jest nas więcej w kolekcjonowaniu liliowców, z żurawkami musze porozmawiać, żeby zajmowały mniej miejsca bo nie ma gdzie kolekcji powiększać Już pędze do Ciebie
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:03, 08 wrz 2013

Do góry
Aniu hosty piękne i jeżówki również, nie wiem gdzie ty tam widzisz błoto na latarence
Dla mnie rabata z baksikami idealna, nawet jak nie będzie żwirku będzie piękna za swoją prostote, ale bym miał radoche przy cięciu tylu kulek bukszpanowych
Ja już widze jak kulki cisowe będą się cudownie prezentowały na rabacie przy domu
Świeto różane, ogród przy lesie i inne - wrzesień 2013 09:51, 08 wrz 2013

Do góry
Róże, ogród wszystko piękne, w szczególności spodobały mi się różane motyle
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 09:44, 08 wrz 2013

Do góry
Witam i gratuluje pokazania wszystkim swojego ogrodu w TV.
Jest cudowny i bardzo naturalny, kolekcje robią wrażenie, a w szczególności imponująca liczba host
Metamorfozy ogrodowe 22:22, 06 wrz 2013

Do góry
Danusiu, oj proszę o szersze przedstawienie tego ogrodu bo jest cudowny, te przemiany to chyba jakieś czary
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:18, 06 wrz 2013

Do góry
Matura z porównaniem do tego co czeka później to nic strasznego a wybierając temat na prezentacje szukałem czegoś najprostszego i tak trzeba zrobić,a po co się męczyć. Pominę już fakt, że polskiego wręcz nienawidziłem od podstawówki Rozszerzona matma, znam ten ból....
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:08, 06 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Kompozycje w donicach cudowne
Ciekaw jestem czy przed mega donicą gabionową będzie jakaś rabata

To mnie bardzo intryguje, ciekaw jestem jaki będzie efekt końcowy bo w żaden sposób nie potrafie sobie wyobrazić co tu zostało zaplanowane

będzie jeszcze rabata przed gabionem ....

a to co Cię intryguje to miejsce gdzie znajduje się szambo ...... gabionem uzyskam jeden poziom ....a przed siatką zrobię nasadzenia z cisa .... bo sąsiadka wykarczowała krzewy i chce tam sobie zrobić kompostownik .....
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:53, 06 wrz 2013

Do góry
Kompozycje w donicach cudowne
Ciekaw jestem czy przed mega donicą gabionową będzie jakaś rabata

To mnie bardzo intryguje, ciekaw jestem jaki będzie efekt końcowy bo w żaden sposób nie potrafie sobie wyobrazić co tu zostało zaplanowane
Syla napisał(a)

Pierwsze powitanie 11:26, 06 wrz 2013

Do góry
Witam i czekam na historie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:48, 05 wrz 2013

Do góry
Niestety dzisiaj się nie wyrobie ze wstawieniem zdjęć z podziału żurawek, muszę się zabrać za mega projekt, który muszę oddać w poniedziałek. Nie wiem jak to zrobie musze liczyć na cud
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:50, 05 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Jestem własnie w trakcie robienia 'instrukcji rozmnażania, może się przyda

Oj przyda się na pewno
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:31, 05 wrz 2013

Do góry
abiko napisał(a)
Witaj Łukasz podziwiam kolekcję żurawek i twój skalniak z sukulentami.. bardzo mi się podoba będę zaglądać, bo będzie ciekawie i wyrastasz nam tutaj na znawcę żurawek które uwielbiam.. jak wszyscy

Witam w moich skromnych progach Skalniak troszke w tym roku zaniedbany, ale patrząc na całość na razie mi nie przeszkadza Żurawkami 'bawie' się już 4 rok i jak widać bardzo je lubie Przydałoby się więcej odmian, ale to dopiero wtedy gdy powiększy mi się ogród o jedną rabate
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:29, 05 wrz 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Dzięki Łukasz Pierwszy raz je dzieliłam. Miesiąc mówisz? To jeszcze czekam na rezultat

Jestem własnie w trakcie robienia 'instrukcji rozmnażania, może się przyda
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:27, 05 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Bałagan gatunkowy to u mnie będzie zawsze bo kocham różnorodność. Podziwiam jednak u Ciebie konsekwencję. Jest super ogrodowiskowo zgodnie z przykazaniami Szefowej. Pozdrawiam. A, jeszcze pytanko. Czy żurawkom można te kwiatostany wycinać zawsze nawet jak dopiero się pojawiają. Przyznam że kupiłam takie z wysokimi i mnie denerwują.

Do tej pory był spory bałagan gatunkowy i żadnej konsekwecji. Teraz staram się to troszke uporządkować bo haos w moim wykonaniu nie wyglądał dobrze, myśle że ide w dobrym kierunku. Nadal mam jedną rabate, której nie pokaywałem, a woła o pomste do nieba.....
Kwiatostany żurawek nie zawsze są atrakcyjne i jak każde kwiaty osłabiają przyrost liści. Niektóre odmiany nawet wymagają wycinania bo wyglądają przy kwitnieniu okropnie
Możesz obcinać kiedy chcesz i ile chcesz nie zaszkodzi żurawkom
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies