Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Liliowo i kolorowo:) 17:43, 20 mar 2013

Do góry
iwonaj napisał(a)
Danusiu ja te lilie kupiłam bo nie mogłam się oprzeć choć nie mam wiedzy na temat lilii miałam tylko jedną ale nornica mi ją zjadła u mnie też jest dużo kretów choć kupiłam brzęczek na krety i trochę je ograniczyłam choć czasem wracają ale chyba nie ma takiej metody na całkowite się ich pozbycie

Iwonko u mnie nornic i kretow jest tez bardzo duzo niestety i dlatego lilie jestem zmuszona sadzic do donic oczywiscie takich z otworami a brzeczki tez mialam i to tylko brzeczy by czlowieka denerwowac a zadnych kretow nie odstrasza jedyny sposob na krety to karbid i to pomaga ale trzeba pilnowac caly czas no i u sasiada bedzie ich wiecej)
Ogród Magdalenka 11:59, 20 mar 2013

Do góry
no i lilie też mam , róze i lawendę..... lilie sa wdzięczne szalenie ! polecam
też biegną w takim razie do wątku o liliach, bo w tym roku dosadziłam k/studni, ale moze warto....więcej ?
Mój mały raj na ziemi :) 11:55, 20 mar 2013

Do góry
Noemi,
oj mam lilie w kilku miejscach - m.in. pod garażem, czyli tam, gdzie w tym roku będzie taras planuję też tam lawendę, bo mi zapachu 2 lata temu brakowało ! więc dokupuję to co pachnie

wiesz, z tym sianiem to staaasznie dużo zabawy ! może z sianiem nie, ale z ...pikowanie m plecy bolą i praca dośc żmudna.... moze też powinnam była poczekac na gotowce

ściskam czekając na wiosnę !
Mój mały raj na ziemi :) 11:37, 20 mar 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)

Madziu,
uda się, uda ! ja tez zapoachu potrzebowałam, więc sobie na tarasie "pod nosem" te donice postawiłam a jak przekwitną, chowam idealne rozwiązanie wg mnie. No i zimuję w garażu, wszystko w zeszłym roku było oki

Anula dziękuję ... zakręciłam się z tymi liliami Kupiłam złą odmianę, teraz poszukam pachnącej i wypróbuję Twoją metodę .... tak mi się wydawało , że Ty miałaś lilie w doniczce. Bo w gruncie też masz co nie?

A co do warzywek, sałatę w zeszłym roku kupiłam gotowe rozsady , bo nie poradziłam sobie z pikowaniem, przerywaniem ... i super rosły. W tym roku też tak zrobię. Tylko tej przyjemności z siania nie ma i radości jak zaczynają kiełkować ....takie maleństwa zielone

Buziaki wiosenne przesyłam
Ogród Magdalenka 11:19, 20 mar 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)
Noemi,
pytałaś o lilie w donicach...odpowiedziała u siebie, ale chyba do mnie nie zajrzałaś
ja mam i jest ok ! rosną sobie dopóki sa ładne, a potem je ukrywam - dobre rozwiązanie wg mnie no i paaaachnie
a na zimę chowam do garażu, w zszłym roku się udało - w tym ....zobaczymy !

buziak

Anula dzięki za odpowiedź.... wypróbuję w tym roku Twój sposób. Tylko kupię inna odmianę. Pachnącą. Bo te azjatyckie chyba nie pachną .... byłam już na wątku o liliach , spisałam sobie nazwy.

Nie wiem, czemu kiedyś tak się broniłam przed kwiatami ... teraz wiem, że brakuje mi ich i ich zapachu .... a siedząc na tarasie chciałabym żeby mi pachniało pod nosem

Ściskam mocno . Wiosennie.

Ogród Magdalenka 10:36, 20 mar 2013

Do góry
Noemi,
pytałaś o lilie w donicach...odpowiedziała u siebie, ale chyba do mnie nie zajrzałaś
ja mam i jest ok ! rosną sobie dopóki sa ładne, a potem je ukrywam - dobre rozwiązanie wg mnie no i paaaachnie
a na zimę chowam do garażu, w zszłym roku się udało - w tym ....zobaczymy !

buziak
Ogrodowe skarby 19:26, 19 mar 2013

Do góry
Mnie jutro sadzenie czeka bo nowe roślinki przyjdą. Lilie mam w piwnicy ale nie w ziemi , na razie dobrze sie trzymają ale może Hania ma rację ale ja bym nie chciała zeby zaczęły rosnąc bo kto wie ile ta zima potrwa jeszcze.Pozdrawiam Betka.
Kocham ten ogród 18:56, 19 mar 2013

Do góry
Iwonko poszalałaś z zakupami....
lilie to piękne kwiaty....

miłego wieczorku Ci życzę
Ogród Magdalenka 18:32, 19 mar 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Poczytałam o lilii

tu jest super wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/141-lilie-lilium

i artykuł Danusi

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/195-lilie-gwiazdy-letnich-rabat

Marzenko , Twój podkład da się odzyskać z ostatniego wiankowania ? ... klej puszcza? ... jak będzie ciężko, to podpal zapalniczką delikatnie , tak tylko ogrzej i powinno zejść
Liliowo i kolorowo:) 10:07, 19 mar 2013

Do góry
Danusiu ja te lilie kupiłam bo nie mogłam się oprzeć choć nie mam wiedzy na temat lilii miałam tylko jedną ale nornica mi ją zjadła u mnie też jest dużo kretów choć kupiłam brzęczek na krety i trochę je ograniczyłam choć czasem wracają ale chyba nie ma takiej metody na całkowite się ich pozbycie
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:42, 19 mar 2013

Do góry
wiunia napisał(a)
Aha, Aniu mam pytanko, jesienią kupiłam na wyprzedaży cebulki lilii, na których była informacja, żeby sadzić wiosną więc schowałam w ciemne i chłodne miejsce, ale nie o tym chciałam pisac, chodzi mi o to, że one wydawały mi się już podczas zakupu takie jakieś wyschnięte ale ja laik więc pomyślałam, że tak ma być. Teraz kupiłam też lilię co prawda pięć razy droższą ale cebula jak ta lala! Pewnie z tymi jesiennymi zakupami to "przegięłam" kupując "badziewie" czy może jest dla nich szansa? Pozdrawiam !

Teraz odpowiadam na konkrety..
Trzeba było cebule posadzić jesienią.... i nie patrzeć, że wiosną... lilie można sadzić i wiosną i jesienią.. większe szanse na przeżycie maja w gruncie niż nieodpowiednio przechowywane w domu.
Ja bym te kiepskie cebule posadziła teraz do doniczek i zobaczyła, czy coś z tego wyrośnie. Jak będą rosły zdrowe.. to posadzisz do ogrodu, a jak będą do niczego lub wcale nie wyrosną to wyrzucisz bez zaśmiecania ogrodu.
Możesz posadzić w dość małe doniczki.. wiosna (chyba w końcu przyjdzie) jak ziemia rozmarznie przesadzisz do gruntu.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:55, 19 mar 2013

Do góry
Skoro już MUSI coś padać, to lepszy śnieg, wierzcie mi, niż deszcz

Mam nadzieję, że lilie jeszcze do mnie nie idą...
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:39, 19 mar 2013

Do góry
Buziam pochmurnie i deszczowo
Ale u Ciebie za to lilie piękne jakos tak lepiej i cieplej mi się zrobiło.
Biedny Misiek tonie w zaspach
Ogród - wspaniałe miejsce na relaks 08:33, 19 mar 2013

Do góry
Lilie kupiłam bo kiedyś miałam jedną ale nornica mi zjadła nie wiem czy te się długo ostaną ale warto spróbować muszę jeszcze trochę o nich poczytać jak masz jakieś rady dla nowicjuszki to mi napisz a róże uwielbiam i co roku jakieś kupuję choć już nie mam gdzie sadzić pozdrawiam
Kocham ten ogród 21:24, 18 mar 2013

Do góry
Piękne lilie kupiłas Iwonko też dziś zrobiłam sobie zakupy kwiatowe bo juz patrzec na tą zimnice nie idzie brr, kupilam troche bylin, tych co jeszcze nie mam i nasion i trawe do renowacji po kretach a pieski to masz grzeczne bo faktycznie nie widac zadnych zniszczen??pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:44, 18 mar 2013

Do góry
Ania, te Twoje lilie..... cudo! ..."ja umiem tylko tak..." to ja też chcę tylko tak
Ogrodowe zacisze 19:32, 18 mar 2013

Do góry
Kobitki nie straszcie ja dziś kupiłam lilie i róże będzie problem pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:30, 18 mar 2013

Do góry
Kochani.. zima nam dokucza, wiec przepraszam tych co już oglądali, bo to powtórka z rozrywki, ale by nie zaśmiecać wątku wrzuciłam tym razem po 5 fotek....
Były lilie.... wiec nich będą liliowce.... czyli kolorowy zawrót głowy. Wrzucałam jak leci ... częsci może rodzajów brakuje, a kilka może się powtarzać ale nie musi

Kocham ten ogród 19:09, 18 mar 2013

Do góry
Witaj Iwonko ale super lilie zakupiłaś, też planuję zakup lilii ale jeszcze czekam aby nie zrobić falstartu z zakupem, bo jak za wcześnie zaczną mi kiełkować, będzie ciężko przechować do chwili sadzenia w gruncie, jakoś zima trzyma. Pozdrawiam
Kocham ten ogród 16:49, 18 mar 2013

Do góry
Witajcie a wiosny jak nie było tak nie ma więc na poprawę humoru pojechałam dziś na zakupy a to one [img ale mam teraz problem bo lilie róże wypuszczają pąki co z tym teraz robić pomóżcie bo na razie za zimno chyba żeby kopać do ziemi ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies