Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:27, 26 kwi 2016

Do góry
warto było te 1500 cebul posadzić, efekt osiągnęłaś przepiękny, dla mnie rabata z kłosownicą i szafirkami jest chyba the best, ale i przy tarasie równie urokliwie i te talie... nad wszystkim można się rozpłynąć.
Typografia ogrodu 09:25, 26 kwi 2016

Do góry
te Sapporo masz prześliczne, poszłabym w nie tylko boję się, żeby mi się żółtki nie trafiły, jak u dziewczyn w tym roku.
Ogród Ani :) 09:22, 26 kwi 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Dla skrystalizowania ci umysłu zapytam: kupowałaś i sadziłaś kwitnące, prawda?
Czyli odpowiedź już znasz

Dzięki zwięzłej bryle korzeniowej można przesadzać teraz. Delikatny moment to faza przyrostów, aczkolwiek przy odrobinie wprawy i wtedy też można. Rododendron to twarda roślina, byle miała organiczne podłoże i oczywiście kwaśne. Żadne nawozy i odżywki rodkom do szczęścia wtedy nie są potrzebne - umiarkowana woda i obłożenie granicy korzeni zleżałymi 6 miesięcy końskimi bobkami (bez słomy)

Rodka nie wykopujemy, a jedynie podważamy na granicy systemu korzeniowego i delikatnie unosimy w górę. Można wsunąć pod spód sklejkę lub płachtę i tak przenosimy "placek" na nowe super-truper miejsce.

Swoje rodki ściółkuję liśćmi dębowymi, bukowymi, klonowymi, owocowymi, igliwiem sosnowym. W ogrodzie mam ph drakońskie, bo 8-9. Zabójcze dla kwaśnolubów. Jednak dobrze przygotowane duże stanowisko samo się napędza i nic nie robię więcej od 6 lat

To i nawet bardzo dobrze, bo już mnie korci, żeby się do nich dobrać, tym bardziej jak kilka dni temu u Syli widziałam, że swoje NZ odsuwała od żywopłotu.
Wszystkie rady rododendronowe z tego postu sobie skopiowałam
Ogród Mirelli 09:19, 26 kwi 2016

Do góry
ojej, czy Ty czegoś nie masz? Przekrój przez tulipany i narcyzy u Ciebie, baaaardzo szeroki. Mrozik był?
Tu ma być ogród :) 09:10, 26 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Hahabja na dzis mama taka akcje obnizenie ziemi o 30 cm,obwodka bukszpanowa przesunieta o 10 cm,wykopane jezowki i seslerie i moze lipa...M Wie ale udaje ze niebwie co bybsie nie denerwowac.ale robie to gdy go nie ma
U nas dzis bez mrozu

robienie czegoś od nowa wcale nie jest przyjemne, ale widziałam o co u Ciebie chodzi w tym przypadku, nie ma wyjścia trzeba przesadzać, bo krawężniki obnażyły nierówności.
Tu ma być ogród :) 09:08, 26 kwi 2016

Do góry
MAD napisał(a)

Super ta szałwia. Ja się boję podzielić moją zeszłoroczną. JAkoś mam wrażenie, że mi padnie jak sie za nią wezmę...

ja zaryzykowałam, patrzę codziennie czy nie klapła, do dziś było ok.
Tu ma być ogród :) 09:07, 26 kwi 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Pomyślą: wariatki
U mnie też zimno i biało od szronu było

o mnie też pewnie tak myślą jak mnie widzą kolejny dzień na kolanach przed płotem - oj mam tam roboty od ch..., ale wolę to zrobić raz a dobrze, mam nadzieję, że perzu i mniszków więcej tam nie będzie po tej mojej akcji.
Tu ma być ogród :) 09:04, 26 kwi 2016

Do góry
Olili napisał(a)

obejrzałam właśnie Twojego ambrowca, sporo jest opóźniony w stosunku do mojego, ale może to i lepiej - zaraz idę sprawdzić, jak te jego liście po dzisiejszym mrozie wyglądają.
Ogród wyrozumiały 09:03, 26 kwi 2016

Do góry
małe te pączki na Twoim ambrowcu, jedź i zagadnij, żeby przynajmniej zasygnalizować, że masz obawy
Tu ma być ogród :) 09:00, 26 kwi 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Staram się nie martwić za zapas co z moim ogrodem... Gorzej jak przyjadę, a tu od nowa trzeba będzie wszystko sadzić

Ty to już jesteś stary wyjadacz i wiesz mniej więcej czego się można spodziewać.
Ja początkująca ogrodniczka to się martwię, ale jestem optymistką i w sumie to bym się zdziwiła, gdyby te kilka stopni na minusie powaliło jakieś rośliny.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:54, 26 kwi 2016

Do góry
piękne masz te różowe tulipany, a takiej mamy, która raz na jakiś czas pomoże w walce z chwastami na rabatach to baardzo zazdroszczę
Tu ma być ogród :) 08:51, 26 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

o takich akcjach to ja też eMowi nawet nie mówię
Ale zimno było w nocy... brrrrr

Hahabja na dzis mama taka akcje obnizenie ziemi o 30 cm,obwodka bukszpanowa przesunieta o 10 cm,wykopane jezowki i seslerie i moze lipa...M Wie ale udaje ze niebwie co bybsie nie denerwowac.ale robie to gdy go nie ma
U nas dzis bez mrozu
Tu ma być ogród :) 08:50, 26 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

one rosną jak na drożdżach.
Kupiłam w zeszłym roku 15.05, teraz sadzonki po podziale są znacznie większe niż w momencie zakupu.

Posiałam też nasiona i ładnie wzeszła także zapowiada sie, że szałwii u mnie będzie sporo, no chyba że ta podzielona padnie, a siewki zeżre mszyca, bo juz się do nich dorwała.

Super ta szałwia. Ja się boję podzielić moją zeszłoroczną. JAkoś mam wrażenie, że mi padnie jak sie za nią wezmę...
Ogródek Iwony II 08:50, 26 kwi 2016

Do góry
Iwonku dwa dni nie zaglądałam a tu widze, że rabata z lawendą się robi, też będę dosadzać lawendę na obwódkę, ale jeszcze nie kupowałam i dobrze, bo trochę ten dzisiejszy mróz by mnie zestresował.
Też mam 2 jabłonki Royalty, czekam z niecierpliwością na te jej prześliczne kwiaty.
To tu... 08:48, 26 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
pięknie masz, rabata z klonami ma potencjał.
I nawet nie wiedziałam, że jesteś posiadaczką takiej ilości żurawek, opuchlaki omijają Cię szerokim łukiem?

Jaka nazwa tych rózowych tulipanów, piękny kolor.

U mnie pierwsze żurawki pojawiły się zeszłej wiosny. Były bezopuchlakowe - sama robiłam sadzonkiz pędów. Opuchlaki niestety gdzieniegdzie są. Ale w takich najmniej spodziewanych miejscach. Na razie żurawek chyba nie dorwały bo pięknie odbiły po zimie.

Nazwę tulipanów musiałabym znaleźć. Nie mam pamięci do nazw. JAk wieczorem dotrę do domu to postaram sie odszukać.
To tu... 08:44, 26 kwi 2016

Do góry
pięknie masz, rabata z klonami ma potencjał.
I nawet nie wiedziałam, że jesteś posiadaczką takiej ilości żurawek, opuchlaki omijają Cię szerokim łukiem?

Jaka nazwa tych rózowych tulipanów, piękny kolor.
Małymi kroczkami do celu... 08:42, 26 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
macie racje z tymi rabatami na któych są hortki, ja mam tuje, hortki i rozplenice i kiepsko to wygląda, na przyszły rok muszę tam dużo cebulowych posadzić, tylko przy 40 m długości tej rabaty to pewnie z torbami pójdę, już teraz trzeba do skarbonki wrzucać na ten cel

Też mam taką cześć w ogrodzie i właśnie posadzilam w niej jeszcze rozchodniki i dzięki nim w sumie już teraz coś się dzieje no i tulipany, więc pusto nie jest, bo zanim vanilki i rozplenice rusza...
Tu ma być ogród :) 08:38, 26 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

o takich akcjach to ja też eMowi nawet nie mówię
Ale zimno było w nocy... brrrrr

Pomyślą: wariatki
U mnie też zimno i biało od szronu było
Małymi kroczkami do celu... 08:36, 26 kwi 2016

Do góry
macie racje z tymi rabatami na któych są hortki, ja mam tuje, hortki i rozplenice i kiepsko to wygląda, na przyszły rok muszę tam dużo cebulowych posadzić, tylko przy 40 m długości tej rabaty to pewnie z torbami pójdę, już teraz trzeba do skarbonki wrzucać na ten cel
Czasem słońce czasem deszcz 08:33, 26 kwi 2016

Do góry
u mnie dziś większy i też się tulipany pokładły, a teraz słoneczko i błękitne niebo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies