Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Gosiek33 07:34, 26 kwi 2016

przykrywałam między krzewami i zdecydowanie osłabiłam to draństwo, potem resztki usuwałam rękami
lindsay80 08:54, 26 kwi 2016

piękne masz te różowe tulipany, a takiej mamy, która raz na jakiś czas pomoże w walce z chwastami na rabatach to baardzo zazdroszczę
Luki 23:12, 26 kwi 2016

Łukasz śnieg niestety się zdarza o tej porze, ale niech się zdarza daleko ode mnie

Anula ja podziękuję bardzo, chyba bym nie przełknął myśląc, że zarasta mi rabaty

Iwonko oj nie da się, u mnie w miskancie tym bardziej.

Gosiek u mnie niestety za gęsto i takie działanie nie ma sensu, a poza tym chyba nie wytrzymałbym z folią dwa lata

Edyto troszkę do duszy posadzone, ale ostatni raz sadziłem w donicach, nigdy więcej. Uwierzysz, że dzisiaj nawet kancik zrobiła na jednej rabacie i to taki, że na prawdę nawet kawałeczka poprawić nie trzeba, chyba muszę wysłać na badania bo to podejrzane

Wątek będzie chwilowo nieczynny, gospodarz nie wie gdzie ręce i głowę wsadzić. Zdjęcia może w weekend
Kindzia 08:50, 27 kwi 2016

U mnie podagrycznik od sąsiadów w maliny włazi. Walczę z nim od początku, z marnym skutkiem

Myślałam, że zdjęcia posadzonego żywopłociku zobaczę. Dobra, poczekam

Wiem, że jesteś zajęty. I jeszcze ja Ci się dołożyłam...ale już końcówka I zaczynamy działać
Anusia 09:16, 27 kwi 2016

I inwazja, która mnie załamuje, totalna porażka ogrodowa. Podagrycznik opanował mi na jednej rabacie wszystko, a była w ciągu ostatnich 3 lat czyszczona dwa razy do zera. Teraz atak z potrójną siłą CHyba została mi tylko chemia...

No właśnie podagrycznik szukałam jej nazwy. To taka cmentarna roślina Ostatnio właśnie z nią walczyłam rozchodzi się rozłogami pod spodem, więc trudno z tym walczyć ale powodzenia.
Gosiek33 11:02, 27 kwi 2016

jeszcze raz nieśmiało powiem - chemia nie działa

Tylko zakrycie nieprzepuszczalnym materiałem pomoże w opanowaniu rozrastania się tego dziadostwa. W taki stanie nawet nic nie wbijesz w ziemię by korzeni roślin ozdobnych nie uszkodzić. Na folię, dywan czy inną szmatę rzucam liście skoszoną trawę, szyszki czy cokolwiek co folię zakryje. Jak rośliny się rozrastają to i tak zakryją toto. Następnej jesieni zdecydowanie łatwiej pozbyć się niedobitków draństwa.
nicol21 14:34, 27 kwi 2016

Biednyś z tą napaścią tego świnstwa - rodzice trochę walczyli chemią ale polegli mają okolice tym "porażone" i tyle... Ale może uduszenie tego cho.. zadziała?! tylko kwestia ile toto może przetrwać w glebie... pewnie długo!

Ale pozytyw taki że rabatki masz śliczne, wszystko soczyście pnie się do życia!
Biegnę za płot zobaczyć co tam działałeś ostatnio!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
polinka 12:03, 28 kwi 2016

Nadrobiłam Lubię do Ciebie zaglądać ale muszę mieć dłuższą chwilę bo uwielbiam Cię czytać. Konkretnie i realnie opisujesz co sie dzieje bez zbędnego -a jakoś to będzie i za to Cię uwielbiam

Pokazałam dzisiaj wiśnie jak sie zagęściły po lutowym drastycznym cięciu
Luki 21:36, 28 kwi 2016

Kasiu u mnie skończy się zapewne przekopanie doszczętne rabaty w przyszłym roku, a zdjęcia buksów zaraz będą.

Anusia zaniedbałem temat w zeszłym roku to teraz się pomęcze, niestety.

Gosiek jak zacznę walczyć z tym draństwem to będę relacjonował postępy, na pewno łatwo się nie poddam.

Ewelino u mnie też przyłazi to z za płotu, jak wyczyściłem rabaty z każdego kłącza był spokój, ale znów przelazło i mam to co teraz. Czy rabatki takie ładne to nie wiem, na pewno połowa na to miano nie zasługuje, na drugiej połowie jest ładnie.

Polinko bo ja to maruda jestem i patrzę realnie na to co się dzieję, nie lubię owijać w bawełnę dlatego opanowałem gryzienie języka
Widziałem i jeszcze dwie śliwy mam na sumieniu moich instrukcji, oby odrosły, bo Twoje piękne.
Luki 21:51, 28 kwi 2016

Niestety z trudem człowiek patrzy pozytywnie na ogród i cieszy się z wiosny kiedy 7 dzień z rzędu był przymrozek. Funkie, wiśnie, haconechloa, wczesne różaneczniki, częściowo bukszpany, kilka iglaków, kilka lilii, masa hortensji z zmrożonymi pąkami... wymieniać dalej. Jakoś powiedzenie, że jest miejsce na nowe w ogóle mnie nie rusza w takiej sytuacji i mam już dość tej pogody. Dobrze, że przynajmniej okryłem sobie róże i piwonie. Najbardziej martwią mnie hortensje i to większość świeżo sadzonych w dwóch ogrodach, marne około 20 sztuk, a w sumie nie wiem czy odrosną bo zbyt krótko je mam by mieć takie doświadczenie.

Mam zdjęcia bukszpanów i przedogródka, walczyłem dzisiaj z warzywnikiem by w końcu coś wysiać, nowe skrzynie przełożone na kolejny rok.
Żywopłocik zastąpił byliny w tym miejscu, aby wyraźnie wyznaczyć granicę.

Mikro warzywnik obsiany, ale u mnie to wystarcza, chociaż 3 skrzynie będzie łatwiej zagospodarować.

No i pamiętajcie zdjęcia mogą kłamać, tym bardziej jeżeli chodzi o porządek u mnie
Muszę się w końcu zabrać za odnowę trawnika w tym miejscu.