Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 21:37, 25 kwi 2016

Do góry
bdan napisał(a)

Tez u siebie często wracam do roku poprzedniego i sprawdzam jak roślinki w danym okresie wyglądały
Pozdrowienia zostawiam

to się naprawdę przydaje
Miło Cię widzieć Danusiu.
Tu ma być ogród :) 21:33, 25 kwi 2016

Do góry
Olili napisał(a)

Ja chyba też lubię to zniewolenie,bo gdy wyjeżdżamy gdzieś to ja tęsknię za tym swoim bajzlem.

mam to samo
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:03, 25 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ślicznie masz Reniu, te ilości tulipanów robią super efekt.

Dziękuję Edytko
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:07, 25 kwi 2016

Do góry
Monka napisał(a)
Dziewczyny pokażcie zdjęcia tych własnoręcznie robionych donic, bo jakoś nie kumam, same robicie donice ?

Sylvana napisał(a)
Też chcę zobaczyć te donice...pokażesz...

AsiaK_Z napisał(a)
No pochwal się donicami Iwka Iwka Iwka Iwka To na zachętę
Miłego dnia

lindsay80 napisał(a)
o donice będą to ja też czekam.

Dominika11 napisał(a)
donice donice - to też czekam

jak tylko uda mi się je wyjąć w całości to pokażę a nawet jak i będą w kawałkach to też Wam pokażę, a co

Ogród Ani :) 10:29, 25 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ja właśnie gromadzę liscie i igliwie, nawet siarkę już zakupiłam, planuję trochę przesuwać rododendrony to przy okazji im zrobię porządne podłoże.
Ale z tym przesadzaniem to chyba trzeba poczekać aż przekwitną, prawda?

Dla skrystalizowania ci umysłu zapytam: kupowałaś i sadziłaś kwitnące, prawda?
Czyli odpowiedź już znasz

Dzięki zwięzłej bryle korzeniowej można przesadzać teraz. Delikatny moment to faza przyrostów, aczkolwiek przy odrobinie wprawy i wtedy też można. Rododendron to twarda roślina, byle miała organiczne podłoże i oczywiście kwaśne. Żadne nawozy i odżywki rodkom do szczęścia wtedy nie są potrzebne - umiarkowana woda i obłożenie granicy korzeni zleżałymi 6 miesięcy końskimi bobkami (bez słomy)

Rodka nie wykopujemy, a jedynie podważamy na granicy systemu korzeniowego i delikatnie unosimy w górę. Można wsunąć pod spód sklejkę lub płachtę i tak przenosimy "placek" na nowe super-truper miejsce.

Swoje rodki ściółkuję liśćmi dębowymi, bukowymi, klonowymi, owocowymi, igliwiem sosnowym. W ogrodzie mam ph drakońskie, bo 8-9. Zabójcze dla kwaśnolubów. Jednak dobrze przygotowane duże stanowisko samo się napędza i nic nie robię więcej od 6 lat
szeptem
(no dobra - walczę ze stipą i z orlikami, bo tam im się najlepiej sieje i rośnie)
Tu ma być ogród :) 10:27, 25 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A to już wszystko rozumiem, dobrze, że tu trafiłaś w takim momencie.
Ja swój wątek traktuję trochę jak archiwum, masa zdjęć, które się robi przy okazji prowadzenia wątku, daje pogląd na to jak rośliny zachowują się na przestrzeni roku i czy ze sobą współgrają czy nie.

Tez u siebie często wracam do roku poprzedniego i sprawdzam jak roślinki w danym okresie wyglądały
Pozdrowienia zostawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:59, 25 kwi 2016

Do góry
ślicznie masz Reniu, te ilości tulipanów robią super efekt.
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:33, 25 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

no właśnie boje sie, ze mogę załatwic te młode roslinki, wiec ostroznosc wskazana
te są ekologiczne, ale nie wiem sama czy bym uzyła - zapewne po jakims czasie bezowocnej walki to tak
Tu ma być ogród :) 09:24, 25 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To super wiadomość, będzie się działo u Ciebie!

Faktycznie te ciągłe zmiany są wpisane w życie ogrodnika.
Dziś mój brat stwierdził, że na swojej działce będzie miał tylko trawę i tuje, bo nie chce być niewolnikiem ogrodu, no i chyba coś w tym jest, tylko ja nawet lubię być przez ten ogród zniewolona

Ja chyba też lubię to zniewolenie,bo gdy wyjeżdżamy gdzieś to ja tęsknię za tym swoim bajzlem.
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:19, 25 kwi 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Dzieki
współczuję mszycy - a jakby czyś mocniejszym ??? nie wiem czy mozna na tak młode, np bioczosem lub mydłem potasowym

no właśnie boje sie, ze mogę załatwic te młode roslinki, wiec ostroznosc wskazana
Małymi kroczkami do celu... 09:07, 25 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
u mnie też przymrozek był, a na dzisiejszą noc jeszcze większy zapowiadają, prognozy na ten tydzień dołujące.
podobnież weekend ma być fajny
Ogród z pergolą 09:04, 25 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

nie dotykałam nigdy tego materiału ale mam sklep z tkaninami niedaleko to jutro polecę zapytać czy mają cos takiego lub innego nadającego się na zewnątrz.
ale obawiam się że z każdym materiałem moze byc tak jak u Ciebie..
zapytam i jutro napiszę czego sie dowiedziałam
edit: drzewa jeszcze nie wsadzone

o widzę, że u Ciebie też temat poduch - ja właśnie to rozkminiam, bo też dałam meble tarasowe do wyceny.
Ja myślę o piankach 10 cm na siedzisko, a materiał może Oxford.

Te ciemierniki faktycznie delikatniejsze od Niger, u mnie trochę jednak cieplej niż u Was, ale jak będą wielkie mrozy to będę okrywać.
Małymi kroczkami do celu... 09:04, 25 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
u mnie też przymrozek był, a na dzisiejszą noc jeszcze większy zapowiadają, prognozy na ten tydzień dołujące.

Właśnie widziałam cały tydzień ma być zimno i padać
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:02, 25 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
podziwiam Twoje zasiewy DOminika, nad moją plantacją parapetową zawisły czarne chmury, bo na szałwii, werbenie i pomidorach pojawiy się mszyce, pryskam wodą z płynem do naczyń, ale jeszcze sie tego dziadostwa nie pozbyłam.
Chyba się wscieknę, jak mi zezreją te rosliny po 2 miesiącach doglądania, podlewania... wrrr
Dzieki
współczuję mszycy - a jakby czyś mocniejszym ??? nie wiem czy mozna na tak młode, np bioczosem lub mydłem potasowym
Małymi kroczkami do celu... 09:00, 25 kwi 2016

Do góry
Ogród Ani :) 08:59, 25 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ja właśnie gromadzę liscie i igliwie, nawet siarkę już zakupiłam, planuję trochę przesuwać rododendrony to przy okazji im zrobię porządne podłoże.

Nie wiem, ja swoje dwa stare przesadzałam teraz.
Ogród Ani :) 08:58, 25 kwi 2016

Do góry
Zana napisał(a)

Podobno dębowe liście są the best pod kwasoluby, właśnie produkuję z nich kompost. Słuszny kierunek obrałam?

Ja i mój ogródek, a może ogród 08:55, 25 kwi 2016

Do góry
podziwiam Twoje zasiewy DOminika, nad moją plantacją parapetową zawisły czarne chmury, bo na szałwii, werbenie i pomidorach pojawiy się mszyce, pryskam wodą z płynem do naczyń, ale jeszcze sie tego dziadostwa nie pozbyłam.
Chyba się wscieknę, jak mi zezreją te rosliny po 2 miesiącach doglądania, podlewania... wrrr
Tu ma być ogród :) 08:52, 25 kwi 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Fajne dekoracje przed kawiarenką

a jaki Kraków piękny o tej porze roku...
Tu ma być ogród :) 08:51, 25 kwi 2016

Do góry
inag napisał(a)

A uświadomiłaś brata ile jest pracy przy trawniku jeżeli ma być zadbany???

jeszcze nie, przyjdzie czas to sam się przekona.
Ja to w sumie się nie zdziwiłam jego deklaracją, bo jednak to się widzi czy ktoś lubi, czy nie grzebanie w ziemi, a ja swojego brata nie widzę w takiej roli, a tym bardziej bratowej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies