Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

Zana 08:51, 25 kwi 2016

Toszka napisał(a)
Anbu, przypominam o zbieraniu materiałów na ściółkę pod rododendronowo-azaliowo-kwaśnolubne.
Zajmie ci to trochę czasu, dlatego jak tylko sobie przypomnisz to zbieraj liście i igliwie. Qpy końskie też

Najlepiej by stanowisko przekopać przygotować i by uleżało się na rabacie minimum jeden sezon.

Podobno dębowe liście są the best pod kwasoluby, właśnie produkuję z nich kompost. Słuszny kierunek obrałam?
lojalna_ 08:52, 25 kwi 2016

Toszka to u mnie na ekspansję duża szansa
lindsay80 08:58, 25 kwi 2016

Zana napisał(a)

Podobno dębowe liście są the best pod kwasoluby, właśnie produkuję z nich kompost. Słuszny kierunek obrałam?

ja właśnie gromadzę liscie i igliwie, nawet siarkę już zakupiłam, planuję trochę przesuwać rododendrony to przy okazji im zrobię porządne podłoże.
Ale z tym przesadzaniem to chyba trzeba poczekać aż przekwitną, prawda?
Zana 08:59, 25 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)

ja właśnie gromadzę liscie i igliwie, nawet siarkę już zakupiłam, planuję trochę przesuwać rododendrony to przy okazji im zrobię porządne podłoże.

Nie wiem, ja swoje dwa stare przesadzałam teraz.
anbu 09:10, 25 kwi 2016

Doły już poszły precz wczoraj, ja taki zwierzak któremu na szczęście szybko przechodzi
Fakt, roboty mamy od zarąbania, na zakrętach nie wyrabiamy
Emuś kombinuje teraz nad koparą aby załatwić na przyszły tydzień, coby rabatę ze studnią oczyścić, czas nas goni strasznie, bo cisy tylko zadołowane. Co prawda wyglądają dobrze, jakby miały wszytko w doopce ale i tak się o nie stresuję

Ja w robocie siedzę i papierami zawalona jestem, wiec tylko na chwilę lookam Myślimy poważnie nad urlopem, bo po robocie to sobie można co najwyżej baranka strzelić

Tocha pamiętam o tych liściach, już samą siebie dziś rano materializowałam z tymi worami na plecach znoszącą ściółkę do domu No szaleństwo po prostu A z łopatą to prawie śpię ha ha ...

Cmokuś Odezwę się później
Kawa 09:53, 25 kwi 2016

hej Ania
ale u Ciebie wątek pędzi
super zapalikowane wisienki i planów tyle że nie nadrobię chyba
Toszka 10:29, 25 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)

Dla skrystalizowania ci umysłu zapytam: kupowałaś i sadziłaś kwitnące, prawda?
Czyli odpowiedź już znasz

Dzięki zwięzłej bryle korzeniowej można przesadzać teraz. Delikatny moment to faza przyrostów, aczkolwiek przy odrobinie wprawy i wtedy też można. Rododendron to twarda roślina, byle miała organiczne podłoże i oczywiście kwaśne. Żadne nawozy i odżywki rodkom do szczęścia wtedy nie są potrzebne - umiarkowana woda i obłożenie granicy korzeni zleżałymi 6 miesięcy końskimi bobkami (bez słomy)

Rodka nie wykopujemy, a jedynie podważamy na granicy systemu korzeniowego i delikatnie unosimy w górę. Można wsunąć pod spód sklejkę lub płachtę i tak przenosimy "placek" na nowe super-truper miejsce.

Swoje rodki ściółkuję liśćmi dębowymi, bukowymi, klonowymi, owocowymi, igliwiem sosnowym. W ogrodzie mam ph drakońskie, bo 8-9. Zabójcze dla kwaśnolubów. Jednak dobrze przygotowane duże stanowisko samo się napędza i nic nie robię więcej od 6 lat
szeptem
(no dobra - walczę ze stipą i z orlikami, bo tam im się najlepiej sieje i rośnie)
anbu 10:32, 25 kwi 2016

Na forum panuje stipowe szaleństwo, gdzie nie wejdę to stipa Coby się nie okazało za jakiś czas, że wszyscy walczą z tą stipą
Toszka 10:37, 25 kwi 2016

anbu napisał(a)

Tocha pamiętam o tych liściach, już samą siebie dziś rano materializowałam z tymi worami na plecach znoszącą ściółkę do domu No szaleństwo po prostu A z łopatą to prawie śpię ha ha ...

Cmokuś Odezwę się później

nawiasem mówiąc i ja sobie ciebie materializowałam z worami... końskiej qpy

Po zakupie wideł amerykańskich niemal spałam z nimi
Widzisz, wiele rzeczy nas łączy

Stipę właśnie już spakowałam, idę orliki prawie wszystkie pakować (Ance_ obiecałam to te zostawię i pewnie znowu dziady się wysieją zanim ona nową bryką podjedzie)
Potem kompost będę przesiewać i szykować nomen-omen stanowisko pod kwasy

Przymiarka Marusiek
kasja83 10:48, 25 kwi 2016

anbu napisał(a)
Na forum panuje stipowe szaleństwo, gdzie nie wejdę to stipa Coby się nie okazało za jakiś czas, że wszyscy walczą z tą stipą

Nie wiem-czy wiesz, ze idziemy wątkowo łeb w łebMnie się zaś wydawało, że teraz tulipanowe szaleństwo
Stipka u mnie też będzie-ale to przyszły sezon