Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Liliowo i kolorowo:) 18:37, 11 mar 2013

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Danusiu gdzies na wątku mi przeleciało nie wiem czy u Ciebie o liliach trąbkowych że co one nie kwitną w pierwszym roku po posadzeniu ?Sądziłam że wszystkie lilie kwitną odrazu po posadzeniu ale ktoś pisał że nie więc pytam bo już sama nie wiem kwitną czy nie ?Pozdrawiam

No niestety z reguły nie zakwitaja ale moga zakwitnąc zakupilas tez inne wiec zakwitną posadz moze do donic juz te trabkowe wiec moze zakwitna bo ja co sadze jesienia to zakwitaja z reguly.
Nigdy nie mów nigdy 18:07, 11 mar 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Poskrzypkę liliową też miałam, trzeba zbierać, albo pryskać, ja nie dopilnowałam i zżarły mi trzy lilie

W tym roku będę oglądać jak tylko lilie wylezą, poprzedniego nie było ich w ogóle. Trochę mi liście nadżarły, teraz nawet trochę liścia nie chcę im dać
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:52, 11 mar 2013

Do góry
jakie lilie dostałaś? były w trocinach i w jakim stanie cebulki? - pytam bo ten temat wciąz u mnie aktualny
Ogrodowy spektakl trwa ... 15:15, 11 mar 2013

Do góry
parę osób już się zastanawia co dać pod sosny - ja mam tylko dwie i bardzo je lubię ale za to mam to miejsce kiepsko zagospodarowane - poniewaz urosły zostały podciete od dołu wiec mam co robić - podcięte tez od góry bo mają robić za pinie

to jest to miejsce

w tle kompostnik który musze też jakoś osłonić choć w lecie tak wszystko zarasta że mi nie przeszkadza jeszcze więc pod sosnami rośnie sporo paproci które same się tam wprowadziły a ja im nie przeszkadzam a jedynie koryguję kierunek wędrówek,
zastanawiałam się co tam dac i było wersje i z azaliami i hortensjami - ale z sosen się sypie i takie osypane igłami nie wygladalyby dobrze a i igły tez trzeba wygrabić więc zdecydowałam że tylko byliny i dosadziłam jesienią tawułki i wsadzę lilie martagony i własnie hosty - muszę odpisać nazwy to podam - podlewanie spore czeka mnie !
Nigdy nie mów nigdy 14:43, 11 mar 2013

Do góry
Poskrzypkę liliową też miałam, trzeba zbierać, albo pryskać, ja nie dopilnowałam i zżarły mi trzy lilie

Nigdy nie mów nigdy 14:19, 11 mar 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Jestem na bieżąco lilie tez polecam, a mieczyki mimo wykładania lubię

Ja lubię wszystko co zielone i kwitnie
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:44, 11 mar 2013

Do góry
mira napisał(a)
Aniu wymysliłam dziś, że w czasie kwitnienia lilii musze Cię odwiedzić - to wyjątkowy czas u Ciebie, hmm znaczy stale taki jest bo jak zakwitną te krokusy .. no ale trzeba wybierać więc skalniak zjawiskowy widziałam to teraz czas na lilie - masz Landini i podoba Ci się - bo z kawiatkami jest tak że niektóre na zdjąciach dobrze wychodzą a w realu trochę jest inaczej
pozdrawiam

Nie mam. Albo jeszcze nie mam... i nie pamiętam co teraz kupiłam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:51, 11 mar 2013

Do góry
Aniu wymysliłam dziś, że w czasie kwitnienia lilii musze Cię odwiedzić - to wyjątkowy czas u Ciebie, hmm znaczy stale taki jest bo jak zakwitną te krokusy .. no ale trzeba wybierać więc skalniak zjawiskowy widziałam to teraz czas na lilie - masz Landini i podoba Ci się - bo z kawiatkami jest tak że niektóre na zdjąciach dobrze wychodzą a w realu trochę jest inaczej
pozdrawiam
Nigdy nie mów nigdy 11:34, 11 mar 2013

Do góry
Jestem na bieżąco lilie tez polecam, a mieczyki mimo wykładania lubię
Nigdy nie mów nigdy 09:39, 11 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Groszki .. nie ma sprawy... fajne te lilie bo kwitną jako pierwsze Te foty to z połowy czerwca
Żółtych też się namnożyło i teraz je przesadziłam i zrobiłam cały szpaler...

Faktycznie szybciorem kwitną...nie mam takich, polecam się
Nigdy nie mów nigdy 09:38, 11 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Kasia, mieczyków mam mało, bo trzeba wykopywać, a ja mam tak nasadzone gęsto, że z tym kłopot mam Poza tym wolę lilie, bo się nie kładą i dłużej kwitną...... No i mam problem z przechowywaniem, bo garaż nieocieplony i więcej miejsc na przechowywanie nie mam... Teraz jakbym budowała dom to piwniczka byłaby koniecznie... ale skąd mogłam wiedzieć, że zostanę ogrodnikiem.... ja miałam mieć iglaki i trawnik tylko

No wiem, że kłopot, ale też ładne są...wprawdzie nie pachną i nieraz wciornastki je żrą, ale warto Na lilie też w tym roku mi takie czerwone paskudztwo wlazło, ściągałam ręcami...
U nas piwniczka tylko przez dobroczynność wykonawcy powstała, projekt bez podpiwniczenia...Tylko, że tam nie ma okna. Trzymam dalie, mieczyki i wszystko co światła ma nie mieć. Ale takie kiełkujące to już w garażu muszę, ale tam panoramicznych okien nie ma...
Nie przejmuj się Aniu, jak wyprowadzałam się z domu rodzinnego, to powiedziałam Mamie, że nigdy więcej w ziemi grzebać nie będę, a o plewieniu róż ...

Dlatego "nigdy nie mów nigdy"
Nigdy nie mów nigdy 09:11, 11 mar 2013

Do góry
Groszki .. nie ma sprawy... fajne te lilie bo kwitną jako pierwsze Te foty to z połowy czerwca
Żółtych też się namnożyło i teraz je przesadziłam i zrobiłam cały szpaler...
Nigdy nie mów nigdy 09:09, 11 mar 2013

Do góry
Kasia, mieczyków mam mało, bo trzeba wykopywać, a ja mam tak nasadzone gęsto, że z tym kłopot mam Poza tym wolę lilie, bo się nie kładą i dłużej kwitną...... No i mam problem z przechowywaniem, bo garaż nieocieplony i więcej miejsc na przechowywanie nie mam... Teraz jakbym budowała dom to piwniczka byłaby koniecznie... ale skąd mogłam wiedzieć, że zostanę ogrodnikiem.... ja miałam mieć iglaki i trawnik tylko
Kwitnące byliny do cienia 08:57, 11 mar 2013

Do góry
z kwitnących - lilie złotogłów, pierwiosnki japońskie, Pierwiosnek vialaa, Tawułki arendsa, żuraweczki i żurawki o czerwonych kwiatach, tiarelle, konwalie, z cebulowych narcyze, cebulice, szafirki, Dicentra, niezapominajki, barwinek większy i mniejszy, zawilce japońskie i leśne, Pluskwica,

paprocie rozmaite, funkie, konwalniki, niektóre turzyce, rodgersja, runianka japońska

itd...

Nigdy nie mów nigdy 08:48, 11 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
A teraz tylko z czerwonych znalazłam takie foty.. a mam je gdzie sie da...

Tu zaczynają i są dopiero w pąkach.. ta całą kępa to te lilie.. wystawione na słońce zakwitły najszybciej..

I przedszkole.... czyli mikruski posadzone jak groch... do przechowalni.. najmniejsze wyrzuciałm.. niektóre zakwitły

Dorodne...bardzo, ale baciory

Nie wyrzucaj!!!! Groszki do koperty i do Pszczyny

U nas mieczyki się tak kocą, część wysiewamy, sąsiadów obdarowuję, rozdaję gdzie się da Ale z mieczykami dużo więcej roboty, wykopywać trzeba...potem przechować...
Gdybyś zapotrzebowanie osobiste miała, to wiesz gdzie uderzyć
Liliowo i kolorowo:) 08:36, 11 mar 2013

Do góry
Danusiu gdzies na wątku mi przeleciało nie wiem czy u Ciebie o liliach trąbkowych że co one nie kwitną w pierwszym roku po posadzeniu ?Sądziłam że wszystkie lilie kwitną odrazu po posadzeniu ale ktoś pisał że nie więc pytam bo już sama nie wiem kwitną czy nie ?Pozdrawiam
Nigdy nie mów nigdy 08:26, 11 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)

Jak masz pytanie to włąsnie zadawaj je u mnie, bo u Ciebie mogę przegapić A ja odpowiem u Ciebie..dzięki temu nie trzeba szukać I się nie przegapi.. ja już nie kontroluję Forum.. przerosło mnie

A teraz co do lilii..
Jak zaczną rosnąć..... to muszą mieć światło. Jak nie rosną niech siedzą w ciemnym.. spr. tylko czy nie gniją, nie pleśnieją i takie tam..

Lilii nie wykopuję, nie rozsadzam chyba, że muszę, bo coś innego zaplanowałam innego w to miejsce, czasem komuś coś dam z cebulek, pasują mi gdzie indziej. Ale w tym roku będę musiała, bo są za gęsto i siedzą płytko, boję się, by nie pomarzły kolejnej zimy.. Dziś znów zasypywałam kolejne cebule korą..

Pierwsze cebule posadziłam jesienią w 2008 roku. Liliami zaraziła mnie mama..dał mi kilka cebulek I co roku dokupuję. Jak na razie sypnęły mi się 2 pełne lilie.. reszta rośnie. Jedne się mnożą szybko inne wolniej.
Od tego zaczęłam.. 1 zółta i 5 czerwonych..

To tak w ferworze walki zadaję...nawet się nie zastanawiałam, że potem szukasz...sorry

Tak, już wiem, że z woreczków mam powyciągać, u mnie na pewno skończy się na sadzeniu w doniczkach, porozstawiam po wszystkich parapetach, tam...innego wyjścia nie ma. A chyba raz na tydzień podlanie im starczy. Zresztą jak nas tam nie ma, to temperatura w domu utrzymuje się koło 15-17 stopni.

Pięknie u Ciebie rosną, pasuje im

Jak z obrazka...
Nigdy nie mów nigdy 21:49, 10 mar 2013

Do góry
A teraz tylko z czerwonych znalazłam takie foty.. a mam je gdzie sie da...

Tu zaczynają i są dopiero w pąkach.. ta całą kępa to te lilie.. wystawione na słońce zakwitły najszybciej..

I przedszkole.... czyli mikruski posadzone jak groch... do przechowalni.. najmniejsze wyrzuciałm.. niektóre zakwitły

Nigdy nie mów nigdy 21:45, 10 mar 2013

Do góry

A teraz do Ani. Ostatni raz dzisiaj, przyrzekam Kiedy zaczęłaś przygodę z liliami? Nie podejrzewam, że je wykopujesz i rozsadzasz Szybko się kocą? Po roku z jednej ile małych będzie?

Jak masz pytanie to włąsnie zadawaj je u mnie, bo u Ciebie mogę przegapić A ja odpowiem u Ciebie..dzięki temu nie trzeba szukać I się nie przegapi.. ja już nie kontroluję Forum.. przerosło mnie

A teraz co do lilii..
Jak zaczną rosnąć..... to muszą mieć światło. Jak nie rosną niech siedzą w ciemnym.. spr. tylko czy nie gniją, nie pleśnieją i takie tam..

Lilii nie wykopuję, nie rozsadzam chyba, że muszę, bo coś innego zaplanowałam innego w to miejsce, czasem komuś coś dam z cebulek, pasują mi gdzie indziej. Ale w tym roku będę musiała, bo są za gęsto i siedzą płytko, boję się, by nie pomarzły kolejnej zimy.. Dziś znów zasypywałam kolejne cebule korą..

Pierwsze cebule posadziłam jesienią w 2008 roku. Liliami zaraziła mnie mama..dał mi kilka cebulek I co roku dokupuję. Jak na razie sypnęły mi się 2 pełne lilie.. reszta rośnie. Jedne się mnożą szybko inne wolniej.
Od tego zaczęłam.. 1 zółta i 5 czerwonych..

Nigdy nie mów nigdy 20:43, 10 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)

Ja swoje lilie wsadzam do doniczek.. i to po kilka nawet do jednej (nie mam gdzie trzymać) i ziemi daje tyle by cebulka nie wysychała..... miesiąc przeżyją w ciasnocie, a potem sadzę już na taka głębokość jak trzeba.....

Dobrze
Na razie mam miejsce, w garażu poustawiam (piwniczkę mam, ale wydaje mi się, że w garażu chłodniej), gorzej ze światłem.
Nawet miesiąc mogą...Super, pocieszyłaś mnie Aniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies