Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 13:53, 29 kwi 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Byłam w Łańcucie, w parku pooglądać jak się wiosna rozgościła.
Jednak magnolia która tam rośnie jest najpiękniejsza jaką widziałam.
Zdjęcia są słabe ,bo z telefonu ,ale pokaże ją

[img

http://wai.zamek-lancut.pl/en/CastleToday/Park

Wiemy, że jest to na pewno magnolia soulangeana. Po prostu gatunek. Szkoda, że nie są ogólnie dostępne inwentaryzacje założeń krajobrazowych (a jak są - tak jak w przypadku Łańcuta, to niedokładne).

Zazdroszczę spaceru .
- Park zamkowy w Łańcucie. Inwentaryzacja zieleni i architektury ogrodowej oraz wybrane wytyczne kompozycyjno-konserwatorskie. Łańcut 1982-1984. Oprac. mgr inż. Antoni Mamulski, mgr inż. arch. Barbara Mamulska.
- Park zamkowy w Łańcucie. Inwentaryzacja zieleni założenia pałacowo-parkowego. Listopad 2000. Oprac. arch. kraj. Magdalena Lisowska we współpracy z arch. kraj. A. Marconi-Betka.
- Opracowania dotyczące prac w zabytkowym drzewostanie parku w Łańcucie wykonane w latach 2003-2011 oprac. mgr inż. Elżbieta Obrocka .
- Ogród i park Potockich w Łańcucie. Badania – Projekty – Realizacja. 1999 rok. Studia i Materiały nr 7 (13). Oprac. Ośrodek Ochrony zabytkowego Krajobrazu – Warszawa 1999.
- Baniukiewicz E. „Park w Łańcucie” wyd. Arkady 1972.
- Makowiecki S. „Drzewa i krzewy ozdobne przydatne do hodowli w klimacie Polski”, Lwów i Warszawa 1937. Księgarnia Polska Bernard Połoniecki.
- Stan zdrowotny wybranych gatunków drzew parkowych Zamku w Łańcucie. Oprac.: prof. nadzw. dr hab. Tadeusz Kowalski, Akademia Rolnicza im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków 1998
Ogródek Anity 13:33, 29 kwi 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Szafirki bombowe, z tulipanami mam podobny problem, ubiegłoroczne są mniejsze, niższe i jest ich zdecydowanie mniejsza ilośc, a z posród tych które dosadzałam jesienia mam niespodzianki kolorystyczne.........cóż tańsze zakupy w dyskontach oraz na straganach sa obciążone ryzykiem ale czytałam na forum że wielu dostawców boryka sie z takim problemem i pomyłkami, nawet znana ceblowa firma wysyłkowa na literke B.
Dzieki za fotki magnolii.
Georg henry kern to magnolia o najwolniejszym tempie wzrostu, więc nie spodziewałam sie że urośnie raczej interesowało mnie kwitnienie - ale skoro kwitnie to jest ok. Moja Susan w pierwszym sezonie miała 1 kwiat, za rok 9 kwiatów i dopiero w tym roku się rozkwieciła tak naprawde.
Pozdrawiam!

Magnolia przetrwała i dobrze! A że wolno rośnie, hmmm u mnie to dobrze, bo miejsca brak powoli.....chociaż np Karola to by jescze drugie tyle roslin u mnie upchnęła
Ogród prawie romantyczny 12:38, 29 kwi 2015

Do góry
Tulipków i innych cebulowych u Ciebie dostatek i magnolia przepięknie kwitnie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:43, 29 kwi 2015

Do góry
W ogóle to już się zastanawiałam czy dawać tam te tuje wzdłuż płotu, czy może w tym najwęższym miejscu przed ławeczką jakieś trzmielinki na pniu czy cisy i pod nimi trawki.Dalej byłaby magnolia czymś podsadzona, tylko czym??
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:21, 29 kwi 2015

Do góry
I cały ten bok.Tylko od drugiej strony gdzie może będzie magnolia

Moje ukochane miejsce na ziemi 09:23, 29 kwi 2015

Do góry
magnolia zaczyna tracić kwiaty przez wiatry

Ogród zmyślony 09:04, 29 kwi 2015

Do góry
Myszorku to płyty Maxima?- pięknie wyszło.

Pokaż podniesione brzegi lawendowej- to lany murek z btonu, czy z jakiś elementów?
Lubię Twój ogród bardzo.
Ogródek Iwony 08:31, 29 kwi 2015

Do góry
Widzę ze magnolia już prawie wybrana, jesli chcesz na nie poparezec to już wybieraj sie do szkólki bo przekwitną i nic nie zobaczysz. Ogródek po deszczu śliczny.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 07:50, 29 kwi 2015

Do góry
Super wycieczka, magnolia faktycznie cudna.

Piękne tulipany i znowu zakupy...
Ogródek Anity 00:11, 29 kwi 2015

Do góry
Szafirki bombowe, z tulipanami mam podobny problem, ubiegłoroczne są mniejsze, niższe i jest ich zdecydowanie mniejsza ilośc, a z posród tych które dosadzałam jesienia mam niespodzianki kolorystyczne.........cóż tańsze zakupy w dyskontach oraz na straganach sa obciążone ryzykiem ale czytałam na forum że wielu dostawców boryka sie z takim problemem i pomyłkami, nawet znana ceblowa firma wysyłkowa na literke B.
Dzieki za fotki magnolii.
Georg henry kern to magnolia o najwolniejszym tempie wzrostu, więc nie spodziewałam sie że urośnie raczej interesowało mnie kwitnienie - ale skoro kwitnie to jest ok. Moja Susan w pierwszym sezonie miała 1 kwiat, za rok 9 kwiatów i dopiero w tym roku się rozkwieciła tak naprawde.
Pozdrawiam!
Ogród - Azyl Amatora 22:10, 28 kwi 2015

Do góry
Robertop napisał(a)

Aniu, ta Magnolia to LAURA

No to faktycznie piękna bo zdjęcia w necie nie oddały jej tak piękna jak Twoja w realu, wysoka rośnie?
Ogród - Azyl Amatora 21:58, 28 kwi 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

Robert bezcenne sa te zdjęcia ze spotkań a napisz jak się nazywa ta magnolia, która robi tło dla Bogdzi?

Aniu, ta Magnolia to LAURA
Ogród - Azyl Amatora 21:43, 28 kwi 2015

Do góry
Robertop napisał(a)
Widok szczęśliwej Bogdzi bezcenny:

Robert bezcenne sa te zdjęcia ze spotkań a napisz jak się nazywa ta magnolia, która robi tło dla Bogdzi?
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 21:31, 28 kwi 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Byłam w Łańcucie, w parku pooglądać jak się wiosna rozgościła.
Jednak magnolia która tam rośnie jest najpiękniejsza jaką widziałam.
Zdjęcia są słabe ,bo z telefonu ,ale pokaże ją

Podobna do mojej nowo zdobytej Laury. Piękne zdjecia.
Leśne Wzgórze 21:30, 28 kwi 2015

Do góry
Moja Magnolia Yellow river/ Elisabeth

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:12, 28 kwi 2015

Do góry
magnolia Galaxy

nie mam tu szczęścia do goryczek bezlodygowych ale chyba jedna już będzie kwitla

rutewki Alba też szię szykuja a delavayi jeszcze male

Przywrotnik normalny od Gosiaka i miniaturka
Znowu na wsi 20:38, 28 kwi 2015

Do góry
Ewo z ogrodu z futrzakami i kamieniami dziękuję za odwiedziny. Masz piękne futrzaki, ja kocham wszystkie futrzaste stwory, chociaż sama nie posiadam. Jeden podobny do twoich niekiedy wpada do nas w odwiedziny.

Mnie dzisiejszy deszcz też ucieszył bo wczoraj zauważyłam więdnące rośliny i chciałam już zrobić użytek z węża do podlewania.

Pozdrawiam trzy odwiedzające mój wątek Anie. Cieszę się że moja magnolia dzięki Ani z Kwiatowego Ogródka już ma swoje imię. Dziękuję Aniu.
Rododendronowy ogród II. 20:26, 28 kwi 2015

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Bozenko,fajnie cię zobaczyć,a już z ta magnolia w tle zdjęcie rewelacja.Pozdrawiam w ten deszczowy dzień.

Malgos zagladam do Ciebie choc nie piszę .Wiem ze nadal czekasz na wnusia . Widziałam piękny ogród i slę pozdrówka oraz zyczę szczęsliwego rozwiazania.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:20, 28 kwi 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Magnolia się zmobilizowała i proszę jaka piękna niespodzianka
A wiele to drzewko przeszło, np. zjedzenie do samej ziemi przez mojego byłego psa. Ale ponieważ jest twarda, a ja jej dałam szansę to się odwdzięczyła chyba pierwszy raz tak cudny kwiat ma. Niestety nie wiem jaka to jest bo dostałam ją w formie 40 cm patyczka od sąsiadki z 8 lat temu
Jakby ktoś ją rozszyfrował to będę wdzięczna
Od tej samej sąsiadki ją dostałam co mi obiecała wczoraj bordowe ciemierniki

A kwiatów na drzewie jest tyle

Ale masz fajna sąsiadkę
Rododendronowy ogród II. 20:19, 28 kwi 2015

Do góry
weronika77 napisał(a)
Przepiękna Twoja magnolia ta dojrzała, o nowościach wspominałam wcześniej. Pozdrawiamy.

Mam 4 magnolie ale tą lubie najbardziej. Te nowe mam nadzieje że też będą zachwycające.Jedziecie?? Pozdrówka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies