Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Rododendronowy ogród II. 20:19, 28 kwi 2015

Do góry
weronika77 napisał(a)
Przepiękna Twoja magnolia ta dojrzała, o nowościach wspominałam wcześniej. Pozdrawiamy.

Mam 4 magnolie ale tą lubie najbardziej. Te nowe mam nadzieje że też będą zachwycające.Jedziecie?? Pozdrówka.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 20:14, 28 kwi 2015

Do góry
Byłam w Łańcucie, w parku pooglądać jak się wiosna rozgościła.
Jednak magnolia która tam rośnie jest najpiękniejsza jaką widziałam.
Zdjęcia są słabe ,bo z telefonu ,ale pokaże ją

[img

I takie nowo posadzone obok storczykarni rosły ,możliwe że ta ciemna to Genia

Rododendronowy ogród II. 20:14, 28 kwi 2015

Do góry
Przepiękna Twoja magnolia ta dojrzała, o nowościach wspominałam wcześniej. Pozdrawiamy.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 19:44, 28 kwi 2015

Do góry
Magnolia cudna i duet z ubiorkiem też muszę o tym ubioru poczytać
U mnie też tulipki chyba są wyżerane....mniej ich zdecydowanie w tym roku....
Buziaki!
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 16:29, 28 kwi 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Rabatka z trawami: wydaje mi się, że trochę za blisko siebie rosną te trawki bliźniaczki najniżej na zdjęciu.. A z tyłu to tam nie ma jakiegoś miskanta..? Miskanty musza mieć duuuużo miejsca, duże odstępy. Ale ja tam nic nie poznaję, trawy jakieś Lepiej generalnie trochę za rzadko posadzić, niż za gęsto.

Rabatka rewolucyjna: jeśli jest tam barwinek i dąbrówka, to jeśli mają zarosnąć ziemię, to niczym nie możesz tam ściółkować - na korze się nie rozmnożą Nie chciałabyś tam więcej tawuł dosadzić, bliżej siatki..? Taka ładna rabata w odcieniach żółci by była, z dominującym akcentem tawuły, poprzetykana gdzieniegdzie dodatkami innymi.

no miskanty tam są, ale ja nie wiem ile czasu im zajmie rozrosnięcie się ?
na srodku są czosnki, wiec potem trawy mogą to zasłonic
te 2 zielone obok siebie to carex palmowy, nie wiem ile mu miejsca trzeba
za 2 lata mogę rozsadzic trochę.. za malo miejsca na 2 lata ?
dlugosc tej rabatki to ok 2m a szer ok 1,30m

a na tej rewolucyjnej to nie ma juz miejsca... z tylu są pnącza, akebia i powojniki, poza tym budleja jak urosnie to zasloni caly tyl
i jeszcze roze tam są...4 krzaki w sumie na calej dlugosci
i piwonie 3 zwykle i 1 drzewiasta
no i 3 drzewka: jabłonka royality, nigra i magnolia susan
do tego jakies lilie wyłażą...

aaa...zapomnialam dodac ze na tyłach wsadzilam szt ML
chce troszke sie osłonic od sąsiadów, wiec cos wyzszego chciałam

roze będą munstedad wood i burgundy iceberg i chippendale
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:27, 28 kwi 2015

Do góry
Karolcia- widzę że ty ciągle w podróży ;

Gabrysiu- ta pomyłka z klonami to o tyle mnie wkurza , że dość długo sobie rosły i były spore czas mijał. ale co tam- już teraz to tylko sie modlić by te egz. się u mnei przyjęły, bo an takie to bym z 8 lat musiała poczekać (ta odmiana raczej wolno rośnie).

Danusiu- mam 12 arów, więc masz prawie raz tyle kochana. Ja spędzam sporo czasu w ogrodzie, ciągle cos grzebię.

Ana, kasaja, Tusiawka, Panda, Majena, Siakowa, Wieloszka, Zielona KUBA, Alex, Tesiu, Kamasja, - merci

Magnolia- goście zauważyli, znają nasz ogród. ja stip nie czesalam , nie chce mi się i czasu już mi brak, ale rosną więc ok.

Na to klony dlatego się własnie zdecydowałam bo są wiekowe (fajne duże okazy) i wybaczyłam im że "mialy ciężkie życie.", no i mega blisko mnie

Agniecha- no okazy naprawdę ogromne, myslę że jak sie przyjmą to smiało mogę powiedzieć że to był strzał w dziesiątkę.

Jolas- daj mi emial na priv to podeslie fotki jak znajdę cosik. Te klipsy w ogrginale są mega droguie, ale wiesz-zapytaj u Madzia70 bo ona miała chyba tańszy taki sysytem coś mi sie kołacze po głowie.

Nawigatorka
- napisz mi na priv bo musze Połóweczke zapytać

Odnośnie szmaty to: pod żwir tam gdzie wcale nie mam roslin mam tę plasikową matę a tam gdzie mam rosliny to mam taką tkanię czarną (poza rabatą lawendową i donicą czyli w sumie tylko pod miskanty i tam gdzie kulki z beatlesami) i wyciętem tam są wilachne dziurska dla roślin.

Ogródek Iwony 15:22, 28 kwi 2015

Do góry
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/magnolia--betty-id696.html

A tutaj podsyłam Ci link o magnoliach nazwanych żeńskimi imionami,często są sadzone u nas w ogrodach Więcej tu jest opisane o "Betty" ale niżej masz je wymienione.
Dwa ogrody 15:19, 28 kwi 2015

Do góry
Basiu, deszczu starczy, wczoraj intensywnie sadziłam, przenosząc kolejne byliny ze starego do nowego, chyba tego nie skończę
Kukliku, moja malutka magnolia w nowym też jeszcze nie kwitnie, trzeba poczekać, a Ty mogłaś się cieszyć dłużej kwiatami swojej, zawsze jest dylemat z deszczem, albo za mało, albo za dużo
Małgosiu, już się umówiłam z Danusią, wstąpimy najpierw do Ciebie, adres mam
Pszczelarnio, pamiętam
Napia, dzięki, lipa w młodych, koronkowych listkach

zabrałam z lawend wszystkie krokusy, już rosną w nowym miejscu, po sasankach jest czas dla narcyzów i tulipanów, chociaż tych ostatnich niewiele u mnie, białych narcyzów jesienią dokupię więcej, są takie szlachetne

Ogródek Iwony 15:17, 28 kwi 2015

Do góry
Stellata (gwiaździsta) jest też fajna,kwitnie na biało lub jasny róż,zależy od odmiany.Jest to najwcześniej kwitnąca magnolia,nie starszne jej przymrozki majowe bo już wtedy jest po kwitnieniu u niej.Kwiaty wyglądają jak origami i bardzo rozjaśnia zieloną ścianę gdy rośnie na tle iglaków Może przekonasz się do białej
Dwa ogrody 14:59, 28 kwi 2015

Do góry
Karola, nie cuda, ale takie tam Brunnera kupiona
Zielona, kwiatuszki u judaszowca jeszcze słabo widać, może po południu coś ustrzelę
Jankosia - faktycznie pomyłka. Latem słońce przypala mu liście, albo jakiś grzyb go dopada, muszę zainterweniować w tym roku w porę. Rośnie u mnie trzeci rok, nie okrywany na zimę, ale to dwie ostatnie zimy, więc łagodne. Przyrasta wolno, wielkością nie martwię się na zapas. Przykro mi, że brzoza padła. U nas nie widziałam dużych. Muszę pojechać za Koło po klona na jesieni, ale zawsze mi nie po drodze, może tam będą mieli? Będę pamiętać.

Magnolia rośnie u mnie ok. 17 lat, posadziłam ofiarowany patyczek wielkości 15 cm, oczywiście siewka. Nigdy nie przemarzła, ale zakwitła chyba po dziesięciu latach, nie znam odmiany, delikatnie podcinana dołem, chociaż tego magnolie akurat nie lubią.
tutaj już straciła część płatków po burzy

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 14:44, 28 kwi 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A jak się nazywa ta magnolia?

Ewo, to magnolia 'Susan'. Bardzo obficie i długo kwitnie, a nawet powtarza kwitnienie jesienią. Pozdrawiam
Ogród tworzony z pasją 14:19, 28 kwi 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)

Odpoczywam
Magnolia bardzo proszę

Karolu, jak nazywa się wasza magnolia ? Jakie ma kwiaty po rozwinięciu ?
Ogród tworzony z pasją 14:12, 28 kwi 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
I również gratuluję zdanych egzaminów!!
Piękna ta magnolka, ma szerszy kwiat niż moja

Dziękuję.
Magnolia w tym roku ma dużo kwiatów, nareszcie.
U BusyBee w ogródku... 12:18, 28 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
A Twoja magnolia to Leonard? (nie pamiętam). Rabata różana powstaje? To cudnie będzie Tulipany śliczne ... zakupy tez niczego sobie. Będziesz miała śliczny szpaler hortensji Leonardo taki ulistniony jak w środku lata

Magnolia NN niestety
Trochę też kaprysi i mało kwiatów ma. Ale to pewnie wina gleby, bo gleba powinna być przepuszczalna, próchnicza i lekko kwaśna..... czyli gliny nie lubi- a u mnie glina
Leonardo wypasiony i bardzo się cieszę, że udało się go kupić. On przy tarasie ma gotową miejscówkę. myślę, że ją polubi
Rabata różana się szykuje, bo całą długość rzędu tuj chcę zagospodarować. To 10 metrów. Zmieszczę i róże i hortki. Muszą wylecieć jałowce, a wszystko co tam zadołowałam- pójdzie na razie w donice.
Znowu na wsi 12:18, 28 kwi 2015

Do góry
Jak się nazywa ta magnolia, to L. Messel?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:16, 28 kwi 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)
Witam zaglądających Krótka relacja, co nowego kwitnie

A jak się nazywa ta magnolia?
Ogródek Iwony 12:10, 28 kwi 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Iwonka Taka na którą najprzyjemniej będzie Ci patrzeć

Widziałaś "Satisfaction"? Fajna

Olu, dzięki. Tej nie znałam. Właśnie takie mi się podobają. Magnolie mają różny kształt kwiatów. Lubię takie kielichowe

Magnolia pośrednia 'Satisfaction' (Magnolia xsoulangeana 'Satisfaction' ) to niewysoki krzew lub małe drzewo, dorastające do 2-3 m wysokości i szerokości. Odmiana 'Satisfaction' rozpoczyna kwitnienie na przełomie kwietnia i maja, tuż przed pojawieniem się liści. Magnolia ta wytwarza kielichowate, ogromne, o cudownym, silnym zapachu kwiaty, z zewnątrz mają ciemnoróżowy kolor a wewnątrz są niemal białe.

edit: link nie działał
http://asperupgaard.dk/garden/plantegrupper/magnolia/magnolia_satisfaction/
Ogród z łezką II 11:48, 28 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Kasiu magnolia przesliczna. Kurcze wszystkie mi sie podobają . Narcyzki też ślicznosci i zdjecia z parku równiez , taki areal by mi odpowiadał.

Mnie się też wszystkie podobają, ale ta Twoja Laura przebije wszystkie.

Bogdziu, ja bym też taką powierzchnią jak ma Park Zamkowy w Pszczynie nie pogardziła, ale jeszcze cały zespół ogrodników proszę do tego
Rododendronowy ogród II. 11:43, 28 kwi 2015

Do góry
Bozenko,fajnie cię zobaczyć,a już z ta magnolia w tle zdjęcie rewelacja.Pozdrawiam w ten deszczowy dzień.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:37, 28 kwi 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Załapałam się na fotki. Magnolia śliczna

Dziękuję Agnieszko
Ciekawe jak Twoja werbena?
Moja coś kaprysi i tylko miejscami powschodziła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies