Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:23, 02 lip 2014

Do góry

Macham do Was , odpowiem tylko na kilka postow, gdyz padam
Dzisiaj do zmroku pracowalam w ogrodzie, skończyłam bowiem przedpłocie, wyplewiłam tam chwasty , wymieniłam cześć bukszpanow w obwódkach w podjezdzie, opryskalam rosliny porazone chorobami grzybowymi -amistarem. Moje brzozy maja - jedne - kędzierzawość, a inne zamieranie pedów... Wiśnie i graby brazowieją, zdobniczka nie odpuszcza, opuchlaki wyzeraja nowe liscie rh, grzyb pożera mi kiścienie... WOT i los ogrodniczki z cieżką gliniasta gleba... Ale damy rade.
Dzisiaj przyjechaly od Finki sliczniutkie berberysy green carpet na przedplocie i cudne szalwie nemorosa. Berberysy wkopane, szalwie jutro.
Trawnik udaję, że nie widze....gąsienice wyzeraja mi lisciaste... KUrcze musze poczekac do weekendu aby je opryskac kohinorem czy mospilanem?

Nikita napisał(a)
Marzenko, oglądnęłam twoje purpurowe królestwo...c u d o w n e!!!! U mnie odezwało się kolejne "chciejstwo" i będę szukała śnieżnobiałej róży. Muszę zapytać naszych różanych ekspertów, którą najlepiej wybrać.A może ty mi coś doradzisz?

Ja w tym roku pierwszy raz na trawnik sypnęłam Hydrocompex...nigdy nie był taki zieloniutki jak teraz! Super nawóz, że też ja wcześniej o nim nie wiedziałam...człowiek całe życie się uczy...
Buziaki przesyłam

Nigdzie nie mogę dostać hydrokomplex... Jutro prawdopodobnie podleję roztworem potasu..
Gabriela napisał(a)

Miałam napisać o ogrodzie Marzeny, ale w tym fragmencie coś jest. Mój mąż róż nie lubi, bo kłują i się go czepiają - tak twierdzi. Ale gdy rok temu zobaczył w Savill Garden kwitnące róże Munstead Wood, powiedział po obmacaniu i obwąchaniu, czyli badaniu organoleptycznym: kup ją koniecznie, bo jest piękna i nawet nie kłuje tak bardzo. Jak wiemy, to bardzo ciemna róża. Kupiłam, co było robić.

A teraz do rzeczy - obejrzałam zdjęcia z Twojego Marzeno ogrodu dopiero dzisiaj i powiem Ci że to jest chyba najbardziej zmieniony ogród na ogrodowisku w ostatnim czasie, dla mnie bardzo in plus, bo jak wiesz, ja szaleję za bylinami i różami. Już rok temu był pełen kolorów, ale teraz rabaty są tak bujne i kolorowe, jak moim zdaniem być powinny. Żółte lilie i różowe jeżówki co prawda nie konweniują, moim zdaniem nie tylko kolorem, ale w ogóle - są z innej bajki. Lilie dość trudno łączyć, podobnie jak liliowce, bo są na tyle okazałe że wystarczą same dla siebie. Gdybyś miała same lilie z jeżówkami, no to byłoby nie ok, ale takie drobniutkie wypaczenie ginie w masie innych pięknych kwiatów. Ja tam podziwiam całokształt.

Gabi dziekuje za komplementy. Sama widze jak bardzo sie ogród zmienił pod wpywem forum Lilie i trzytomy pójdą na inną rabate aczkowiek żolta rabata przejdzie chyba metamorfoze tak za rok. Na razie wszystkie zoltki przesadze w jedno miejsce. Jeżówki z rożami fajnie wyglądaja, tam są też posadzone miskanty gracillimus.... I jezówki miały falowac na tle trawek...ale miskanty się w tym zacienionym miejscu nie moga pozbierac...zobaczymy moze znów coś zmienie jesienia. NA razie na tej rabacie czekam na monardy purpurowe, juz startują

Robaczek napisał(a)
Madżen, nie wąchając róż tracisz co najmniej połowę frajdy
Poza tym aromaterapia w różanym ogrodzie to najlepszy sposób na migreny
Graffin jest niemal czarna w pąku, mój M ją uwielbia. Faceci jednak mają sentyment do tych kolorów...
A sama hrabina jest wyjątkowa - jak otworzy pełną rozetkę misternie utkanych płatków to niemal czuć od niej pole magnetyczne - tak przyciąga! Nie wszystkie kwiaty mają jednak tak idealny kształt, więc cierpliwości. Posadzona w lekkim półcieniu powinna dłużej trzymać kwiat. U mnie na patelni, bo chcę mieć ją blisko..nawet jeśli M TAK na nią patrzy
Żółtki do wyautowania, może fioletowa ostróżka w ich miejsce...?

Kasiu ja sie chyba z. twoim M zgadzam.... Te ciemne róże są takie szlachetne.
Już wacham ale nie dizisja bo latałam z opryskiem na grzyba. Grzyb zjada mi brzozy i graby w podjeżdzie....
Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania 23:56, 01 lip 2014

Do góry
ja jak zwykle w swoim stylu zamieszam ...Beskid wyspowy (też tu mieszkam ) jest o bardzo charakterystycznym krajobrazie , drzewa liściaste które go bardzo spajają z tym krajobrazem już masz -brzozy .
może bardziej niech przypomina roślinnością ogród śródziemnomorski , ale detale typu niebieskie furtki i żwirowe skalniaki zostaw na boku . mnie się to określenie to kojarzy z mozaiką i agawami ...czy źle myślę .
chyba nie o to ci chodzi -prawda .
masz pięknie ukształtowany teren a poza tym widzę dość sporo cienia . musisz wiedzieć że lawenda , perovskia kochają słońce -ostre słońce i wapienną glebę . te thuje w koło raczej na stówę zakwaszają ci tę glebę , więc o bujnych perowskiach raczej nie mowy . rośliny dobierz też do górskich warunków . to co np. maja dziewczyny w Wrocławiu u nas możemy pomarzyć np. o laurowiśni ,mahoniach ,niektórych ostrokrzewach ...bardzo prawdopodobne że będzie ci ciężko skompletować rośliny .które wytrzymają surowe zimy .

a jak chcesz poprowadzić linie rabat ? narysuj plan . będzie łatwiej i określ ,które rabaty są cieniste a które nasłonecznione . tam możesz podziałać w stronę tego stylu ...
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:17, 01 lip 2014

Do góry
takie malutkie dwie brzozy mam u siebie

Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 21:59, 01 lip 2014

Do góry
Hej, dziękuję za odwiedziny w moim ogródeczku i miłe słowo
Brzozy mamy 3, takie najzwyklejsze (chyba brodawkowate). Jedna przyjęła się pięknie, pozostałe 2 walczą - trochę im co jakiś czas żółknie część listków, ale też wypuszczają nowe, także jestem dobrej myśli.
Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 21:34, 01 lip 2014

Do góry
Bardzo ładnie . A co to za gatunek brzozy masz?
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:37, 01 lip 2014

Do góry
Syla napisał(a)

Brzozy mam posadzone co 1,5 - 1,7 po łuku dlatego odległości nie są równe ...

Dzięki Syla, ja swoje posadziłam co 2 m i bałam się, że za gęsto. Uspokoiłas mnie, dzięki.
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:23, 01 lip 2014

Do góry
Olasta napisał(a)
Twoja brzozowa jest cudna. Sama chciałabym taką mieć. A co ile masz wsadzone brzozy?

Brzozy mam posadzone co 1,5 - 1,7 po łuku dlatego odległości nie są równe ...
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:21, 30 cze 2014

Do góry

w temacie fałszywego Anioła nie mam wytłumaczenia

Nic się nie stało, naprawdę nic się nie...............
Ale Oleander? cudny nawet w południowych krajach takiego nie widziałam.
Bryła taka sama jak moja drewutnia, tylko ja nie mam brzozy, są Clematisy
Kopciuszki, otaczasz je taką troską, tak mają tylko dobrzy i wrażliwi ludzie
to tyle Dobrej nocki
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:34, 30 cze 2014

Do góry
pani kopciuszkowa na posterunku

specjalnie przymocowana deska z boczna listwą

i rzut okiem w kierunku prac ciesielsko stolarskich

bryła wygląda jeszcze nieszczególnie ale już niedługo gałęzie brzozy Youngii zostaną rozwiązane i spłyną na dach i ściany
Eksperyment ogrodowy Beaty 22:50, 28 cze 2014

Do góry

1. Tulipanowiec
2. Grujecznik
3. Brzoza pożyteczna Doorenbos rozgałęziona (3 pnie np)
4. Grab pospolity do formowania

5. A może lepiej świerk omorica?

Gdyby komuś coś wpadło do głowy sensownego to proszę o pomoc i sugestie

Beatko witaj
Przepraszam za szczerość ale ja w tym miejscu juz kolejnego drzewa nie widzę... Buk sie mocno rozrosnie i zagra pierwsze skrzypce,brzozy nadają lekkości a jedyne co bym posadziła to więcej kul bukszpanowych....może zrób zdjęcie z szerszej perspektywy bo ciężko złapać całość
Werbenę masz katalogową! Piekna...
Eksperyment ogrodowy Beaty 20:49, 28 cze 2014

Do góry
A teraz zwracam się z prośbą o poradę. W związku z tym, że nie mamy już sił do naszego pseudo trawnika z tyłu domu, postanowiłam sukcesywnie zmniejszać jego ilość Rabatę, którą robiłam jesienią poszerzam o kolejne centymetry a co !
Zdecydowaliśmy, że potrzebujemy kolejne drzewko. Nie ukrywam, że wybór drzewka jest z listy ogrodowiskowej Wahamy się pomiędzy kilkoma i proszę pomóżcie w wyborze...

1. Tulipanowiec
2. Grujecznik
3. Brzoza pożyteczna Doorenbos rozgałęziona (3 pnie np)
4. Grab pospolity do formowania

5. A może lepiej świerk omorica?

Wszystkie powyższe nam się podobają .
W tle -tam gdzie stoi ławka-rosną drzewka owocowe, orzech, natomiast przed ławką są brzozy oraz buk kolumnowy Dawyck Purple.
W pobliżu (po lewej stronie)rosną również 3 miłorzęby.
Zakole to będzie poszerzone do tego łysego miejsca w trawniku. Bukszpanowy żywopłocik będzie przesunięty tak aby rósł po zarysie rabaty.
Oczywiście trawnik będzie KIEDYŚ zrobiony jak należy , ale to zostawiam sobie na deserek
Które drzewko z powyższych (lub może jeszcze jakieś inne ) nie zginie w tym tle?
Miejsce na drzewko zaznaczone łopatą

Gdyby komuś coś wpadło do głowy sensownego to proszę o pomoc i sugestie
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:06, 27 cze 2014

Do góry
Agnieszka wiatr rozpędza się nad jeziorem i u mnie szaleje wiec to konieczność a altanka częściowo osłonięta oknami z odzysku chyba będzie pasowała zwłaszcza jak gałęzie z brzozy Youngii będą zwisały wokół niej

Agata ten opis też mi się spodobał
wredniaka pryskam przy okazji oprysków na owocowe i jak coś zauważam, dzisiaj dostał robalowym a parę dni temu na grzyba
a pryskam czym mam a dokładniej kupuję w większych opakowaniach wystarcza na 2-3lata i wychodzi dużo taniej

Kasia sprzęt bardzo kompaktowy do kieszeni wchodzi swobodnie bo z innym w góry to słabo fajne Sony DSC HX20V

w porannym słoneczku

Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania 23:53, 26 cze 2014

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów,
Wreszcie mam chwilę by usiąść i stworzyć własny wątek.
Jeszcze niedawno bo w kwietniu nasz ogród to było wielkie pobojowisko. Budowaliśmy jeszcze jeden budynek na naszej działce. Sprzęt ciężki wyjechał, brudne prace zakończone i czas zająć się upiększaniem tego co zostało. A zostało niewiele.

Jest tak:
Przedogródek. Zazwyczaj zimą zalega tu śniej więc pole do popisu jest trochę ograniczone.Ten krzeczek drzewopodobny obok iglaków to magnolia

Widok z drzwi głownych.

I w przeciwną stronę - wejście:

Przedogródek i górna czesc ogrodu. Z boku mamy brzozy i "żywopłot"

Po długim namyśle, godzinach snucia się po Waszych ogrodach i przeszukiwaniu internetu wydaje znalazłam pomysł na własny ogrod.
Przedstawiam w skrócie:

1. Chciałabym nadać mu styl środziemnomorski(uwielbiam Grecję, rodzima roślinność otacza nas z każdej strony - więc chciałam zeby nasz ogórd troche sie wyrózniał)
2. Stawiam na zimozielone i wieloletnie; bukszpany, cisy (nie wiem co jeszcze)
3. Jednoroczne posadzę w donicach, które mozna dowolnie przenosic i ustawiac
4. Mam piękne kamienne schody i kamienny mur oporowy w centralnej czesci podwórka nie wiem jak je podkreślić (niedługo wrzucę zdjęcie),
5. Chciałabym włączyc do repertuaru: lawendę, róże pnące i trawy.
6. czesc ogródka przeznaczę na posadzenie malin, borówek i jezyn dla dzieciaków.
7. Wokoł budynku na razie nic nie planuje, przy robieniu elewacji i tak zostało by zadeptane...
i to chyba tyle.

Dodam tylko, że mieszkam w górach wiec klimat dość surowy, zimy ostre i w dodatku u nas jest bardzo wietrznie... nie wiem czy "mini Grecja" przyjmie się u nas ale mam zamiar spróbować:

Liczę na porady i podpowiedzi.
Ściągam tu myślami wszystkie dobre duszki ogrodowe łącznie z panią Danusią na czele. Zapraszam do dyskusji

ps. w sierpniu mam urlop więc wtedy zabiorę się za realizację orgodu - czy sierpien to dobry czas na takie prace?
Ogród dla Agusi 20:46, 26 cze 2014

Do góry
Samolocik...nasionko brzozy wylądowało na płatku mojej ukochanej NN róży okrywowej.Ma wyjątkowo duże kwiaty i liście jak na to miano ale to pewnie dlatego,że osiąga dość niski wzrost.

Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:49, 25 cze 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Asiu,
ale się napracowałaś nad moim zapytaniem. Wszystko dokładnie przestudiowałaś . Bardzo Ci za to dziękuję, że mnie nie " zbyłaś". Zdjęcia i rysunki wyśmienite. Ławeczka w moich myślach - dokładnie w tym miejscu. Berberysy kocham w każdej ilości. Tylko układ brzóz u mnie trochę inny - z tyłu jest jedna, a dwie na froncie równolegle do ściany domu - tę geometrię chciałam właśnie zburzyć poprzez dodatkowe nasadzenia i "wypuszczenie" jednej odnogi trójkąta gdzieś w bok i do przodu. Linie rabat oczywiście zmiękczę - na dzień dzisiejszy jest tak ponieważ nie robię całych rabat od razu, tylko zaczynam od najwyższego rzędu nasadzeń, a trawa musi rosnąć dopóty dopóki nie będę sadziła coś przed tymi tujami (a to jeszcze nie w tym roku). Mamy dość mokrą działkę - trawa pije wodę, więc na dziś jest jak jest.

Tak jak narysowałaś, chciałabym zrobić tę ścieżkę wokół brzóz - byłoby cudownie schować się za drzewami na ławeczce, albo sobie pospacerować, jak u Ciebie
W realizacjach Danusi widziałam przy brzozie berberysy czerwone, trawy i jeszcze jakąś sosenkę chyba (muszę sprawdzić). Myślisz, że jeszcze jakiegoś iglaka tu można by było wcisnąć albo inne drzewko liściaste?

Viola, narysowałam propozycje, w pewnym sensie jakąś zasadę połapania tych brzóz i stworzenia ścieżyny wokoło, której można się przechadzać. Jeżeli iglaki to coś mniejszego np. sosny ale o formie kulistej ale nic wysokiego. Jak brzozy się rozrosną a w pobliżu będzie iglak wysoki i dość dużych gabarytów nastąpi tzw. biczowanie iglaka przez brzozę.
Możesz dać berberysy a przed nimi sosony kosodrzewiny minaturowe (np. Mops) albo bukszpany cięte w czaszę (np. gold) dla zmiany koloru a będzie wypełnienie na zimę
Zanim usuniesz trawę zawsze wytycz sobie kształt liną lub wężę gumowy. Wówczas widzisz i zawsze możesz skorygować
Pomóżcie wyczarować mi ogród 15:20, 25 cze 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Przemyślałam za namową Marcina kolorystykę nasadzeń i o ile nie mogę poddać się sugestiom co do wprowadzenia ciemniejszego koloru na płocie, to oczywiście mogę to zrobić na żółtym granicznym budynku. Sama chciałam przełamać jednolity kolor obecnych nasadzeń białymi dereniami, ale niestety one też okazały się być zbyt "monotematyczne". Postanowiłam wymienić derenie na coś bordowego: może pęcherznice (niezbyt lubię), a może na coś większego 2 śliwy albo brzozy Rubra (purpurea). Oczywiście jest to dopiero "rama" ogrodu - pierwszy rząd nasadzeń więc nie zależy mi od razu na jakiś skończonych kompozycjach.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

W końcu doszłam do ostatnich fotek
Robi się pięknie w Waszym ogrodzie. Masz dobrze bo korzystasz z zapożyczonej zieleni lasu
Ale jakim cudem ten sąsiad dostał pozwolenie na budowę na granicy ????
Chyba, ze wyremontował coś starego - zaszłość!
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:35, 25 cze 2014

Do góry
Zbyszku, a skąd wziąłeś takie gałązki brzozy na ten płotek? Już zaczęłam męża molestować , że też chcę taki. Zasłoniłabym w ten sposób tę szpetną szopę sąsiadów. Masz coś przeciwko temu żebym zgapiła?
Ogród Margaret-ki :) 14:34, 25 cze 2014

Do góry
Witam serdecznie
Przyszłam z rewizytą i zabawiłam trochę czytając cały wątek. Strasznie podoba mi się Twój staw i brzozy rosnące obok. Pięknie też sobie zagospodarowujesz teren wokół domu. Bardzo fajnie piszesz, będę tu często zaglądać. Pozdrawiam Renata
Pomóżcie wyczarować mi ogród 14:15, 25 cze 2014

Do góry
To ja mam prawie zrealizowany pomysł Marcina z Wrocławia połączenie brzóz + czerwonego koloru ale wiosną , latem i jesienią - barberysy - zimą będą tylko czerwone owoce

w odsłonie jesiennej

Jest to jeszcze małe bo tworzone zmłodych sadzonek a nie dużych egzemplarzy

Brzozy były trzy jedna padła
Rododendronowy ogród. 23:24, 24 cze 2014

Do góry
Ale pięknie. Uwielbiam brzozy i ich połączenie z kwiatami. Zapisuję sobie to zdjęcie do katalogu Inspiracje

Pozdrawiam
Jola

Bogdzia napisał(a)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies