Iwonka, dziękuję za wszystkie zdjęcia. Zdecydowałam się liriope pod dereniem i na hakone pod klonami. Na wiosnę w hakonkach będą jakieś cebulowe. To słonecznie miejsce, więc pewnie wszystko szybko ruszy wiosną, lubię tez taką świeżość młodych listków.
Jaka hakone jest przed hortensją? Aureola? Wygląda cudnie!
Iwonka, dziękuję, faktycznie, pięknie wyglądają po podcięciu, za swoje planuję się zabrać w tym tygodniu, wtedy będę oceniać rozmach ich przycinania
Przycinałaś już swoje?
Kosmos bardzo ładna. Aprikola chyba mam ale nie jestem pewna, muszę sprawdzić.
Petticoat mam. Więc possdz ja w dobrym miejscu u mnie rośnie w półcieniu do godz 13 ma słońce. Była posadzona w pełnym słońcu przesadziłam ja bo mi nie pasowała do całości była za niska i rozłożysta. O ile się nie mylę nie daleko niej jest posadzona Aprikola. Zaraz zobaczę w górach.
Aprikola to jest jej drugie kwitnienie połowa wrzesnia
Nie mogę znaleźć Petticoat ona jest niska zdrowa ciemne liście ma w zeszłym roku wiosna ja przesadzałem i pewnie miała jeszcze mało kwiatów i nie robiłam. Poszukam jeszcze w poprzednich latach.
Ja osobiście masz mała szklarenke z poliwęglanu ale rozsady produkuje w domu. W zeszłych latach na parapecie a w tym w rozsadniku i właśnie kupiłam specjalna lampkę doświetlającą.
W szklarni natomiast mam posiana sałatę i rzodkiewki - innych niecsadze bo potem przeszkadzałyby mi jak nadchodzi czas na pomidory.
Jeśli chodzi o potencjalne mrozy - szczególnie te, które mogą wystąpić jak już pomidory są posadzone to na nic stosuję dogrzewanie szklarni zniczami - kupuję takie zalewane woskiem bo wtedy i szkło i pokrywka grzeje, te z wkładami są bez sensu, bo tylko pokrywka się nagrzewa.