Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:48, 17 sty 2021

Do góry
Ogródek Izy-mój Rodos 15:40, 17 sty 2021

Do góry
namawiałam ich na rabatę wzdłuż całego tarasu, tak, żeby w rabacie zatopione były płyty betonowe do przejścia na trawnik. Nie chcieli a szkoda bo fajnie by to wyglądało.
Może z czasem sami do tego dojdą.
Dlatego nie chce za dużo na raz wymyślać

Nie mogę znależć dokładnie tego o czym pisałam, więc wstawię podobne inspirki.
Chodzi mi o sam kształt rabaty

https://pl.pinterest.com/pin/35465915806006796/

Tam, gdzie strzałka, to wejście do komórki z narzędziami.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:39, 17 sty 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)
Cześć Asiu, wpadłam się przywitać noworoczne

Przepięknie jest u Ciebie w tej zimowej szacie Jestem na bieżąco ze zdjęciami, bo zawsze jak się pojawią na grupie FB to z zachwytem oglądam. Czy Ty też już nie możesz się doczekać wiosny??

Cześć Basia!

Miło mi w Nowym Roku

Oczywiście, że już czekam na wiosnę i ciepło. Ale cieszę się też, że po raz pierwszy od 5 lat moja córka ma prawdziwą śnieżną zimę. U nas od ubiegłego poniedziałku śnieżyło prawie codziennie. A dziś rano było -20.

Zachwycam się zimą, mimo że ja z tych ciepłolubnych
Ale w tym roku jest taaaaka piękna! Właśnie wróciliśmy z długiego spaceru i sanek.

Zostawiam kilka zdjęć mojej okolicy

Ogródek Izy-mój Rodos 15:37, 17 sty 2021

Do góry
Tu też Iza nie widziała braku wyższego piętra.
Z tyłu były posadzone trzcinniki i pomiędzy bylinami 3 cisy fastigiata.
Oprócz róży New down na pergoli, na rabacie są jeszcze dwie inne, chyba różowe. Może je dosadzić w nogi do New down byłyby w kupie.

I jeszcze taka inspirka:

https://pin.it/1wOVsAB

Dobrze, że żywoplot sąsiada chociaż daje zielone tło.
Jak sugerowałam tam wyższe rośliny, to usłyszałam, że zasłonią świeżo pomalowaną siatkę na płocie

Ogród Basi i Romka 15:27, 17 sty 2021

Do góry
Naszczęście beczki z deszczówką wytrzymały mróz, lód wysadziło górą, uf jaka ulga bałam się, że po beczkach zawsze je chowaliśmy a w tym roku zostały bo ostatnie zimy były łagodne

Ogródek Izy-mój Rodos 15:22, 17 sty 2021

Do góry
makadamia napisał(a)

No chyba ze tak. Właśnie wróciłam z Gór Izerskich. Jakie tam kolosy rosną....

Myslę, że to nie kwestia odległości od tarasu, tylko odpowiednich nasadzeń.
Brakuje wyższych roślin. Dlatego po lewej stronie też proponuję coś wyższego na tył. Doświadczenia z własnego ogródka

Jak zobaczyłam tą dziurę pomiędzy świerkami, odsłonięte kompostowniki i widok przez siatkę na ogródek sąsiada to też mi się tam widziały wyższe rośliny, żeby zrobić przesłonę.
Wyrysowałam sobie wtedy taki planik, żeby Izie pokazać o co chodzi, bo ona tego nie widziała, tzn tej dziury, braku wyższego piętra.
Tam kiedyś coś rosło i zasłaniało ale zostało wycięte. Niestety nie mam zdjęć przed.

To strona południowa. Słońce świeci w stronę tarasu.

To jest ta druga dziura

Wymarzony sielankowy ogród..... 15:17, 17 sty 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

..
Dziękuję Monika właśnie o takie info mi chodziło.
Bardzo fajny w kolejnych fazach przebarwień
Co tam jeszcze za bordo drzewko masz na rabacie?
Wiosną będę chciała go kupić.
Ty stacjonarnie czy przez internet kupiłaś?

Mireczko te bordowe drzewka to też klony, ale ROYAL REDY Princetona kupowałam stacjonarnie, w sumie wszystkie drzewa w moim ogrodzie kupiłam stacjonarnie, tylko strzępiastokory nie był dostępny, więc wyjścia nie miałam i przez internet kupowałam buziaczki
Zacisze Alicji 15:14, 17 sty 2021

Do góry
Wyszło słońce i pomimo mrozu jest pięknie!
Ogród Basi i Romka 15:12, 17 sty 2021

Do góry
Mały spacer nad jeziorem

Cały czas mrozi już jest - 14
Ogródek Izy-mój Rodos 15:03, 17 sty 2021

Do góry
makadamia napisał(a)

Słońce od 13 to dokładnie definicja półcienia
Ale skoro macie już dwa derenie, to niech robią za przesłonę. Tylko przycinać je trzeba będzie, bo one z natury ponad 2m szerokości mają.
Hortensje zaproponowałam, bo myślałam, że są do wykorzystania ale i jaśminowce mogą być (tylko trzy sztuki to będzie pewnie za dużo)

Niby tak, ale zauważyłam, że tam bardzo mocno operuje, hosty, żurawki przypalało.
Hortensje mamy limki , więc są do wykorzystania, nawet fajnie tak po skosie zaplanowałaś

Ma dostać jeszcze spore anabelki, bo sąsiadka się pozbywa.

Z prawej strony nawet widać derenia, myślałam, że taki jasny trochę rozświetli ten kąt ale może lepiej zielone tło dać a derenia zamiast świdośliwy przy bramie wjazdowej. Dereń jest jeden.

Ogród do odnowy 14:56, 17 sty 2021

Do góry
wunia napisał(a)
Gosiu u nas wczoraj było tak

A w nocy jeszcze dosypało

Na bogato masz tego śniegu
Wymarzony sielankowy ogród..... 14:54, 17 sty 2021

Do góry

..
Dziękuję Monika właśnie o takie info mi chodziło.
Bardzo fajny w kolejnych fazach przebarwień
Co tam jeszcze za bordo drzewko masz na rabacie?
Wiosną będę chciała go kupić.
Ty stacjonarnie czy przez internet kupiłaś?
Ogródek Izy-mój Rodos 14:49, 17 sty 2021

Do góry
Anda napisał(a)

Mnie do zrobienia ścieżki zainspirowały te zdjęcia i te trochę jakby leśne nasadzenia (iglaki i rośliny cieniolubne, klon między tujami) i naturalistyczny styl Izy. Pomyślałam o tajemnym przejściu, ścieżce ukrytej za wyspą roślinności. Na tejże wyspie bylinowej można byłoby dosadzić jakiś wyższy krzew wielopienny - może nawet świdośliwę lamarcką... Scieżkę zrobić taką trochę zaniedbaną jakby, naturalną, bez robienia kancików, może z jakąś małą ławeczką itp. Wyspa roślinna - jako kontrast do ciemniejszych iglaków i cienia z tyłu - skąpana w słońcu, roześmiana kolorami. Taka wizja mnie naszła przy rysowaniu

A klon i świdośliwa, to nie będzie za dużo?
Klon faktycznie za głęboko posadzony , najwyżej przesadzimy.
Swidoślwę jajowatą ma ją posadzoną tu, przy bramie, na razie jest malutka, może ją przesadzić a tam dać co innego?

Na zdjęciu to jakiś stary krzaczor przed wykopaniem.

Zacisze Alicji 14:18, 17 sty 2021

Do góry
Bardzo ładna róża, ma bardzo dużo płatków i w czasie kwitnienia stopniowo zmienia kolor.
Wymarzony sielankowy ogród..... 14:13, 17 sty 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)

Mam tego klona na klonowej, przy wędzarni, ja go uwielbiam, za ten kolorek, może w żółć wpadający na początku, ale później to soczysta zieleń, a jesienią to żółty kurczaczek, ale jaki słodki u mnie rośnie w pełnym słońcu...
nw maju tak wyglądał
..
od czerwca już ten kolorek stonowany...

Monia weź mu wiosną te baty skróć o połowę to Ci się pięknie korona zagęściWiem, że może być żal, ale na dobre się obróci, ja moje od malutkiego co wiosnę nim ruszą tnę i potem ładne gęściutkie są. Jak teraz tego nie zrobisz to potem będzie miał takie chaberdziowate gałęzie grube, a dopiero na końcach ładną koronę, albo i nie. U moich sąsiadów inny klon też szczepiony, nie przycinany paskudny się zrobił jako dorosły, lepiej jak korona gęsta od samego szczepienia wyprowadzona to i tej zieleni też więcej potem
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 13:51, 17 sty 2021

Do góry

Mirelka podoba mi się takie rozwiązanie wokół tarasu jak u Ciebie. Zerknij proszę u mnie, może wokół tarasu tak wlasnie wydzielic rabatę. Mam palisady więc nie byłoby to oderwane od reszty.
Ogródek Izy-mój Rodos 13:22, 17 sty 2021

Do góry
Izaluna napisał(a)

Przed tujami widać dużą rabatę z wysianymi daliami po bokach, irysami i liliowcami z tyłu i mixem i plątaniną wszystkiego w środku (rozchodniki osciste i inne małe, dąbrówka, tojeść rozesłana, macierzanki)

Mnie do zrobienia ścieżki zainspirowały te zdjęcia i te trochę jakby leśne nasadzenia (iglaki i rośliny cieniolubne, klon między tujami) i naturalistyczny styl Izy. Pomyślałam o tajemnym przejściu, ścieżce ukrytej za wyspą roślinności. Na tejże wyspie bylinowej można byłoby dosadzić jakiś wyższy krzew wielopienny - może nawet świdośliwę lamarcką... Scieżkę zrobić taką trochę zaniedbaną jakby, naturalną, bez robienia kancików, może z jakąś małą ławeczką itp. Wyspa roślinna - jako kontrast do ciemniejszych iglaków i cienia z tyłu - skąpana w słońcu, roześmiana kolorami. Taka wizja mnie naszła przy rysowaniu
Wymarzony sielankowy ogród..... 13:21, 17 sty 2021

Do góry
wrzesień, trzyma ładnie kolorek...

październik, zaczyna się przebarwiać...

no a później przyszedł przymrozek i zrzucił liściory.
Ja jestem z niego mega zadowolona, w pierwszym roku jak posadziłam, to go przypaliło, ale teraz z roku na rok nie widzę tego problemu.

Wymarzony sielankowy ogród..... 13:14, 17 sty 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Moni ty masz Klona Princeton Gold?

Mam tego klona na klonowej, przy wędzarni, ja go uwielbiam, za ten kolorek, może w żółć wpadający na początku, ale później to soczysta zieleń, a jesienią to żółty kurczaczek, ale jaki słodki u mnie rośnie w pełnym słońcu...
nw maju tak wyglądał
..
od czerwca już ten kolorek stonowany...
Ogród do odnowy 13:05, 17 sty 2021

Do góry
Gosiu u nas wczoraj było tak

A w nocy jeszcze dosypało
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies