Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

SlonecznyOgrod 20:27, 20 mar 2021

April napisał(a)

No jest, na razie roboczo. Teraz już sama jestem w stanie ją sobie ciut przesuwać.
O widzisz, oczko masz takie samo i jest ok. Super informacja, ale już jestem pewna że mi się podoba. Chociaż przyznam że już widzę jeszcze inne miejsca, gdzie mogłaby być. Może druga???? He, he apetyt rośnie. Ale ja nie lubię przeładowania gadżetami. Generalnie w ogóle nie przepadam za dodatkami ogrodowymi u siebie. U innych ok, ale sama się mocno ograniczam.

Co Ty za miejsca jeszcze widzisz? Hę?
Możesz w te miejsca dać coś rdzawego jakąś ozdobę, tak zaraz nie przeładujesz teren duży, wszystko się rozrasta i trochę zasłoni.

Ciemiernik ładniutki, już u Inki dziś widziałam i też mi się podobał one teraz są w LM?
JoannA 20:32, 20 mar 2021

April napisał(a)

Nawet jestem pewna że będą. Koleżanka już to przetestowała w zeszłym sezonie. A ja mam na komary alergię więc muszę się bronić.
A w oczku masz pewnie rośliny, które oczyszczają wodę, może pompę też? No i piszesz że jest żaba. To gwarancja sukcesu

Mam rośliny oczysczające wodę, ale pompki nie. A Stefa po paru dniach się sprowadziła i mieszkała cały sezon
Mam nadzieję że w tym roku też będę ją gościła bo śliczna jest. Zielona
April 20:42, 20 mar 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

Co Ty za miejsca jeszcze widzisz? Hę?
Możesz w te miejsca dać coś rdzawego jakąś ozdobę, tak zaraz nie przeładujesz teren duży, wszystko się rozrasta i trochę zasłoni.

Ciemiernik ładniutki, już u Inki dziś widziałam i też mi się podobał one teraz są w LM?

Zobaczymy, na razie rośliny, ozdoby później.
Ciemiernik ten sam co u Inki, ale kupowałam prawie dwa tygodnie temu. Sprawdź, może jeszcze są.
April 20:44, 20 mar 2021

JoannA napisał(a)

Mam rośliny oczysczające wodę, ale pompki nie. A Stefa po paru dniach się sprowadziła i mieszkała cały sezon
Mam nadzieję że w tym roku też będę ją gościła bo śliczna jest. Zielona

No tak, rośliny i Stefa, wszystko jasne
Ja tam roślin raczej nie chcę.
A tak naprawdę to nie wiem co chcę, myślę że wszystko "wyjdzie w praniu"
Muszę uzbroić się w cierpliwość, choć jej to mi chyba najbardziej teraz brakuje
Dorii 21:04, 20 mar 2021

Jak żaby odpadają to wstaw jakąś mini fontannę byle woda nie stała. Są takie z możliwością ustawienia tylko takiego bomblowania.
Ale sądzę że żaby mogą nie pytać o pozwolenie na zasiedlenie.
Agatorek 22:12, 20 mar 2021

JoannA napisał(a)

Myślisz że w misie będą się lęgły komary?
Raczej nie Aprilku. W moim mini oczku nie zauważyłam wogóle komarów, ale może je zjadała mieszkająca tam żaba.

Mam trzy oczka i mało komarów. Dopiero w zeszłym roku było ich trochę więcej. Mam dużo żab, może to przez to .
Ale w lesie jest trochę jednak inny klimat.
Joann 22:15, 20 mar 2021

April napisał(a)

Tak, jak szalone. Bo najczęściej po przekwitnieniu obumiera kępa. Czasem przeżywają, zwłaszcza ostatnie ciepłe lata. Można pozwolić się jej siać gdzie chce lub zebrać nasiona których produkuje miliony, i wysiać tam gdzie chcesz. Tylko żebyś nie wypieliła.
Zmotywowałaś mnie, wysiałam dwie skrzyneczki naparstnic, jedną białą i drugą białą z fioletowo-bordową gardzielą
I jeszcze jedno, najcenniejszą cechą ogrodnika jest cierpliwość

A to można już? U mnie na opakowaniu jest napisane, żeby w maju. Czyli siejesz do doniczek trzy, cztery ziarenka i odstęp? A jak wzejdą to przenosisz do gruntu? Może to głupie pytanie, ale pierwszy raz będę wysiewać jakieś kwiaty Mam naparstnicę purpurową. A z tą cierpliwością to już czytałam gdzieś U ogrodnika faktycznie- bezcenna
Agatorek 22:18, 20 mar 2021

April napisał(a)
Moje ciemierniki czekają na posadzenie i kwitną w najlepsze. Miałam nadzieję że je wsadzę w ten weekend ale jeszcze z tydzień muszą poczekać.
Duży z LM, mały wczoraj nabyty w Obi. Ale spodobał mi się kwiatuszek, taki podwójny. Szkoda tylko że kwitnie w dół

Piękny jest . Oba są
Strasznie kusicie tymi ciemiernikami, aż się w końcu złamię i pojadę do LM. .
Agatorek 22:19, 20 mar 2021

Joann napisał(a)

A to można już? U mnie na opakowaniu jest napisane, żeby w maju. Czyli siejesz do doniczek trzy, cztery ziarenka i odstęp? A jak wzejdą to przenosisz do gruntu? Może to głupie pytanie, ale pierwszy raz będę wysiewać jakieś kwiaty Mam naparstnicę purpurową. A z tą cierpliwością to już czytałam gdzieś U ogrodnika faktycznie- bezcenna

Tez chętnie poczytam, jestem baaardzo zielona w tym temacie
April 05:05, 21 mar 2021

Dorii napisał(a)
Jak żaby odpadają to wstaw jakąś mini fontannę byle woda nie stała. Są takie z możliwością ustawienia tylko takiego bomblowania.
Ale sądzę że żaby mogą nie pytać o pozwolenie na zasiedlenie.

Sama jeszcze nie wiem co będzie. Przeanalizuję wszystkie pomysły. Przez pewien czas będę obserwować.
U mnie żab nie ma, za sucho jest. Może z czasem jak obsadzę roślinami to i żaby się pojawią.