Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 12:28, 11 cze 2018

Do góry
Witam Jola. Przyszlam od Adeli. Masz piekny ogrod bardzo zadbany. Schody prowadzace z tej przybudowki bajka.

Zaciekawila mnie ta przybudowka do domu bardzo bardzo ladna.
Od kilku lat sie przymierzamy do zabudowy tarasu EM szklany ja drewniany.
Moze jak mu pokaze twoja zabudowe bedzi wilk syty i owca cala. Jakbys mogla na pw napisac ile ma metrow i kto ci to robil pewnie nie sama.
Widze, ze jeszcze taras jest nad ta przybudowka.
Prosze podaj ile ma metrow i jaki koszt tej budowli.
Moja ostoja 12:24, 11 cze 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Elu. Dzieci to wezwanie wszystko kreci sie wokół nich.
Ogrodek piekny masz. Tez mysle nad lrzerwa po rozach, ale czy dam rade to narkotyk.

Oglądanie innych ogrodów pełnych kwiecia, to dla mnie jak narkotyk. Posadziłam w ubiegłym roku trochę bylin, ale dziś już chcę się z nich wycofać. Plewienia mam dość
Moja ostoja 12:14, 11 cze 2018

Do góry
Witam Elu. Dzieci to wezwanie wszystko kreci sie wokół nich.
Ogrodek piekny masz. Tez mysle nad lrzerwa po rozach, ale czy dam rade to narkotyk.
Ogród z łezką II 12:09, 11 cze 2018

Do góry
Kasiu milego wypoczynku. Szczesliwie laduj na miejsce wypoczynku i wracaj tez szczesliwie.
Ptasi gaj 11:57, 11 cze 2018

Do góry
Sanny sky pozna ale przepiekna

Nowo posadzone roze

W kamienie posadze rozchodniki. Bedzie troche inna koncepcja.

Pewnie w tym roku u mnie zadna juka nie zakwitnie.

Ptasi gaj 11:46, 11 cze 2018

Do góry

Ptasi gaj 11:43, 11 cze 2018

Do góry

Ptasi gaj 23:42, 10 cze 2018

Do góry
Horty ciut mnjejsze od traw. Tutaj trawa afrykanska Gana.

W miejsce prosa posadzilam miskanta "memory" ma srebrne prawie biale pioropusze ta mala trawa w srodku nad kamieniem

Powojnik mandzurski zaczyna mwitnac drobne male male kwiatki

Roza ktora kazdy kwiat ma inny kolor. Kwiat sie bardzo dlugo trzyma i zmienia kolor

Ptasi gaj 23:03, 10 cze 2018

Do góry
Taki mam urodzaj winogron. Ciemne slodziutkie. Posadzone 0,5 metra od kompostownika pobiera pokarm.

Perukowiec pierwszy raz ma takie kwiaty. Osiedlowe przepiekne.

Nasadze wiecej kwitnie bez przerwy.

Ptasi gaj 23:01, 10 cze 2018

Do góry
Zaczne od czosnkow zaczely kwitnac biale czosnki

Te wczesniejsze troche dzis zerwalam bo suche

Sezon 2017 u Hanusi 18:05, 10 cze 2018

Do góry
Haniu piekne wierszowane wypowiedzi. Powojnik piekny. U mnie piwonje juz przekwitly z upalu.
Juz masz takie pomidory o matko. Popatrz swiat oszalał.
Jechalam dzisisj przez sady czeresniowe gełezie sie uginaja od czeresni.
U nas czeresnie po 8 zl.
Jezeli nic tragicznego mam na mysli grad sie nie zdarzy to urodzaj owocow bedzie.
Tutaj w sadach maja nawodnienie ze studni glebinowych wiec tutaj nie będzie problemu najgorsze jest gradobicie.
Chociaz nie daleko mojej dzialki sad z gruszkami ok 5 ha jest zadaszony siatka od gradu. Ogrodnik mowi, ze warto bylo od zalozenia ani razu 5 lat grad nie padał przed zalozaniem kilka razy w czasie sezonu.

Haniu deszczyku zycze i pozdrawiam
Kwiaty we włosach 17:52, 10 cze 2018

Do góry
Gosia cudownie, ja mam okulary wiec widze dobrze. Egancja Francja.

Mam dksyc duzo starych butow i to wojskowych przymierzam sie do posadzenia rozchodnikow, ale kiedy sie wyrobie nie wiem.
Bardzo i to bardzo to wczesne lato ukrop z nieba wplynelo na moje prace. Co nestem na prostej to znowu sie cos urodzi.
Nawet nie pisze po watkach tylko oglądam takie mam tyly.
Ja to lubie opisywac co widzialam i powstrzymuje sie od wpisow.

Gonia pozdrow Anie. Pa.
Ptasi gaj 17:41, 10 cze 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Wszyscy mamy ten sam problem z roślinami, trawnikami, ale cóż Słońce Raka zagrzewa!

Haniu rozgrzewa az za nadto. Juz ugotowany do czerwonosci.

Mimo studni głebinowej i innych studzienek chlonnych na wode odstukac nie narzekam, ale ile mozna latac z wezami po dzialce nie wszedzie mam nawodnienie.
W zeszlym tygodniu w sobote przeszla burza solidna a w srode juz podlewalam.
I od burzy slonce grzeje.
Ptasi gaj 17:35, 10 cze 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ela, widzę działasz intensywnie w ogrodzie.
Bo jak ogród jest taki duży to samo utrzymanie w nim jako takiego ładu jest już dużym wyzwaniem. Samo podlewanie, doglądanie, koszenie, odchwaszczanie i tak w kółko to zajęcia na długie godziny -codzienne .
Ale żeby jeszcze coś tworzyć od nowa, nowe miejsca na rabaty, przeróbki, ściąganie darni czy kamieni to jest odchłań, sama wiem ile to pracy...

Fajny ogród leśny robisz, funkii nasadziłaś, rododendrony też by tam pasowały.

Wodę do podlewania masz z sieci czy głębinówkę?
y

No działam, ale pogoda od 2 dni nie pozwala gorac nie do zniesienia.
Stopy chlodze na poodze gresowej wiec lepiej.

Daria posadzilam tam 5 rododendronow. Pytalam Irenki MILKOWO co ile sadzi i powiedziala ok 2,5 m posadzilam ok 2 m odglosci.

Zrobilam zwirowa z rozami. Zwir rozrzucilsm, ale duze kamiory jeden obok drugiego chce miedzy kamiory posadzic kaktusiki i nie tylko, ale gorac nie do zniesienia.

Zrobie fote jokos mi ta fota umyka.
Ptasi gaj 17:26, 10 cze 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Elu róże i clematisy przepiękne, wszystko wypucowane, poukładane, lubię tu wpadać.Jak trawnik?

Gosia powinnas isc do okulisty nie widac wszystkiego. Przeciez wszyscy sie tak ustawiamy do robienia foty aby minusow nie bylo widac.

Tez mam chwasty, ale idac na przeglad staram sie wyrywac, ale zostawism na kupce i musze kupki pozbietac juz przeschniete.

Zrobilam rabate łąke kwietna i dzisiaj pieliłam ok 25 m2 wieksze chwasty cosmos to rozpoznaję niz reszta myslalam posieje i bedzie spokoj a tu guzik.
Za pozno posialam albo za szybko wszystko rosnie.

Dwa tygodnie temu zrobilam grafik co do zrobidniA mam, nie przewidzialam, ze takie suchoty beda wiec czesc robot wstrzymana.
Wśród modrzewi rośnie dąb.. 13:07, 10 cze 2018

Do góry
Witam i ja. Jadac przez Zalesie na moja dzialke zawsze podziwiam stare drzewa porosniete bluszczami, rozne bluszcze wspinaja sie szczegolnie po starych sosnach idealna wspinaczka.
Wiec tez posadzilam obok moich sosen bluszcze i zaczynaja juz wlazic na nie.
Szczegolnie kolorowo to wyglada jesienia jak sie przebarwiają.

Dzialka w lesie plusy i minusy, tak mi sie wydaje. Jak slonko swieci przyjemny cien, ale jak pada nim wszystko wyschnie pozniej to trwa.

Pod drzewami tylko rododendrony cieniolubne i kwasolubne. Paprocie, funkie, bardzo ladne hortensje mozna posadzic tez kwasolub.
W sloncu mozna posadzic roze, ale jesienia bo skwar tej wiosny bardzo duzy. Jest wjele roslin ladnych, ale trzeba dokladnie wszystko przemyslec nie dzialac na juz tylko z umiarem.

Powodzenia
Ptasi gaj 12:43, 10 cze 2018

Do góry
Kasiu to gebruder 2 lata temu na wiosne kupowana.

Ptasi gaj 12:38, 10 cze 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Twoja Laguna wygląda ładnie, moja to dopiero obraz nędzy i rozpaczy. Najgorsze jest to, że nie wiem jak jej pomóc. Wodę i nawóz dostaje, a mizerota straszna i całkiem upieczona.

U nas dzisiaj pieklo. W cieniu 32 na plusie na wsi w miescie o 3-4 stopni wyzej.
Juz trawnik nie domaga powinien byc nawieziony jak tu nawozic spali wszystko nawet po podlaniu. W zeszlym roku od polowy czerwca juz nie byl podlewany co chwile lało.

Moja Laguna to sie dzisiaj ugotuje.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 06:41, 10 cze 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu cos ja ci powiem. Ta ich kolekcja to jedna bzdura te ich roze to chore, robactwem obsypane krzaki.
.............

Elu...ja tylko zapytalam czy czytalas info o festiwalu rozanym

Ale jestem bardzo zdumiona tym co piszesz, bylam "na rozach " w Powsinie wielokrotnie...i w ubieglym roku i w poprzednich latach
Nie wiem gdzie ty bylas...

Nigdy nie odnioslam takiego wrazenia.

Wrecz przeciwnie, uwazam ze warto sie wybrac gdyz kolekcja roz jest ogormna, w wielu miejscach w odrodzie.

Bylam i wiosną przy cięciu - mozna zobaczyc jak poszczegolne odmiany zimuja, niektore widac bylo ze beda ciete do kopcow
A potem jak mimo to w wiekszosci pieknie kwitna

Mozna zobaczyc jak poszczegolne odmiany rosna i jakie formy przybieraja po latach

Jedyna moje zastrzezenie to to ze glowna kolekcja jest zbieraniną krzewów bez zadnej kompozycji
Podpory maja jakies tam....

Ale mimo to warto moim zdaniem poogladac sobie poszczegolne odmiany przed zakupem jak wyglada krzak albo pozachwycac sie kwiatami i zapachem tych ktore sie juz nie zmiesczą

U mnie wiele roż jeszcze nie rozkwitlo, moze w Powsinie podobnie bo to obok, poza tym planowany jest kiermasz...

Byly ze mna i Jolanka i Gosia i wydaje mi sie ze dziewczynom sie tez podobalo,
moze napiszą coś od siebie
Ptasi gaj 00:08, 10 cze 2018

Do góry

Piekna zdrowa roza, dlugo trzyma kwiat, deszcz jej nie straszny jednym slowem same superlatywy. W jesieni kupie jeszcze 2 szt bo warto.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies