Elu u mnie pada już dwa dni i to tak mocno, ale wczoraj skoczyłem do szkółki zobaczyć czy mają jakieś jeżówki. Kupiłem dwie. Przez chwilę nie padało, kopię w ziemi a tu sucho, kurka wodna.e
I tyle mamy z tego deszczu. Jutro mają być przelotne to pewnie w piątek już będę sam podlewał.
Jedno proso już kwitnie i jedna trawa ale nie znam nazwy.
Jestem na dzialce juz 2 burze zaliczylam na szczescie bez blyskow.
Wszystko podlane.
Mialam przycinać tuje, ale burza mnie przegonila wiec inne prace mozna zrobic.
Skalniak czeka od dawna.
Munstead Wood bardzo piekna. U mnie jak na pierwszy rok tez ma duzo a zapach zniewalajacy, kwitnie akurat teraz w czaske bardzo duzych opadow wiec wytrzepana na calego.
Nie wiem gdzie rosnie u Malgosi chodzi mi o slonce czy polcien.
Jednak u mnie posadzilam ja na sloncu i przy tych upalach i sloncu zaczyly jej sie zgrzewac platki to samo dzialo sie z grafin diana.
Zobacze w przyszłym roku moze dlatego, ze mlodziutkie nie mogly sie oprzec mocnemu sloncu.
Trawnik bardzo ladny. Kup sobie probnik do kwasowosci gleby aby zobaczyc jakie jest ph ziemi i zbadac w kilku miejscach.
Ze skrzypem walka z wiatrakami. Tylko mozesz kosic jak bedziesz wyrywal to w miejsce wyrwanego wyrosnie 10. Ma korzenie czarne gleboko siegajace.
Nie wolno dopuscic do zakwitnienia skrzypu wiosna na trawie zolce ok 10 cm parasolki.
Wapnuje sie wiosna lub pozna jesienia najlepiej rozrzucic wapno granulowane na snieg. Rozrzucaja tez krede malarska tansza.
Moj trawnik jak widzimy, ze cos nie tak z nim tez wapno rozsiewamy od razu koloru nabiera tak nam doradzil ogrodnik. Widocznie ma jakies braki, ale skrzypu nie mam. Mam na skalniaku wapnuje ale marne efekty.
Traktuje go srodkiem kazdy maluje pedzelkiem i ginie.
U nas tez w rowach przy drogach rosnie palka wodna i krwawnica. Jest tych roslin pelno. Kupuje krwawnice, wstyd mi jest ja wyrywac a jest w zasiegu. To biale co kwitnie obok krwawnicy tez.
Widac to rosliny wszedobylskie w calej Europie i nie tylko.
Odnosnie pytona to kupa smiechu z nim jest.nikt go nie widzial tylko jego zrzutke. Miasteczko poszukiwawcze zrobili kupa luda go szukalo bo ze wzgledu na ciagle deszcze prace poszukiwawcze zawieszono.
Elu my nie kosimy bo bażanty gniazdują i jak raz w sierpniu kosiliśmy to jeszcze jajka w gnieździe były i sroki wybrały Od tamtej pory dopiero we wrześniu kosimyJak ostatni lęg wyprowadzą.
Jeśli chodzi o te gabiony jako ławki to kupowaliśmy jako elementyi sami je docinaliśmy, uzupełnialiśmy i dokładaliśmy deski. Wcześniej oczywiście deski impregnowane i lazurowane
buki za gabionkiem jeszcze nie wiem co z nimi zrobię, na razie docinam minimalnie i czekam aż zrównają się wysokością i zobaczę jak będą wyglądały, ale raczej uformuję je w prostokąt jako tło
kulki w ogniskowej to nie jałowce tylko tuja, dostałam je i były przesadzane już dwa razy. Nie mogłam znaleźć dla nich miejsca. W końcu myślę że już zostaną tu gdzie są i je zaczęłam mocniej ciachać, żeby się zagęściły.
Przy ognisku ma powstać jeszcze altano-wiatka z wędzarnią, także jeszcze bedzie się krajobraz zmieniał