Gosiu miło Cię widziec. Moja magnolia jest już duza i jak zakwitnie jest na co popatrzec. Mam cztery które sa juz zadomowione w ogrodzie ale tą najbardziej lubie.
A Twoja magnolia to Leonard? (nie pamiętam). Rabata różana powstaje? To cudnie będzie Tulipany śliczne ... zakupy tez niczego sobie. Będziesz miała śliczny szpaler hortensji Leonardo taki ulistniony jak w środku lata
Agnieszko, właśnie sprawdzam rodzaje wiśni i czytam o magnoliach.
Dziękuję za radę.
Znalazłam informację o ich rodzajach:
Najczęściej spotykane odmiany wiśni ozdobnych to:
1. wiśnia piłkowana ‘Kiku Shidare’ (wysokość do 3 metrów, kwiaty białe z różową podstawą płatków, pełne lub półpełne),
2. wiśnia piłkowana ‘Pink Perfection’ (wysoka odmiana, o intensywnie różowych, a niekiedy nawet lekko czerwonych, podwójnych kwiatach),
3.wiśnia wczesna ‘Kojou-no-mai’ (osiąga około dwa metry wysokości, wczesną wiosną pojawiają się jasnoróżowe kwiaty),
4. wiśnia piłkowana ‘Amanogawa’ (drzewo średniej wysokości, około 5 metrów, duże kwiaty, jasne, lekko zaróżowione),
5. wiśnia karłowata (jest odmianą naszą rodzimą, niewysoką, maksymalnie dwa metry, często o pokroju krzewu, kwiaty w kolorze białym)
6. wiśnia 'Kiku Shidare Sakura'( odmiana wiśni piłkowanej o parasolowato zwisającej koronie z długimi pędami szeroko rozpostartymi czasem aż do ziemi. Kwiaty wyjątkowo piękne, pełne o różowym jasnym kolorze obficie i gęsto usadowionymi na pędach).
Kasia Niuńka tak robi tylko na widok swojego ukochanego pana
ta magnolia zawsze ma dużo ale ten rok wyjątkowo obsypana
Mirella jeszcze Susan do kompletu , piąta rozwinie się jutro (jeden pąk ) a szósta żółta dopiero za rok
widoczek od furtki - tuż przed burzą
pierwszy drapak to świerk wężowy Cranstonii, drugi drapak to podcięta ostro jodła kalfornijska i niepodcinany cyprysik nutkajski Jubilee
Te pofalowane tulipanki wyglądają tak. Śliczne są tylko płatki tak im się właśnie przewracają.
Magnolia zaczyna przekwitać, za to zaczyna kwitnąć to drzewko. Wstyd się przyznać, bo mam je od lat, ale nie bardzo wiem co to takiego. Na tym zdjęciu sprzed kilku lat lepiej go widać. Pomożecie zidentyfikować?
Myślę jak dziewczyny, że fajnie wyglądałyby kwitnące drzewka, takie jak magnolia czy kwitnące wiśnie. Jest mnóstwo odmian o różnych pokrojach i kwitnących na biało i rożowo.
Wszystko fajnie tylko deszczu zero Zwlekałem z nawożeniem trawników w nadziei na opady ale chyba muszę z wężem polatać bo trawa nędzna.
Buczek dzisiaj jeszcze ładniejszy, posadziłem też żurawki Lime Marmalade z podziału jesiennego. Muszę jak najszybciej dokończyć tą rabatę i skupić się na stawie. W końcu każde popołudnia latem tam spędzamy.
Dzięki
Ostatnie dni były takie przełomowe. W niedzielę liście pojawiały się z godziny na godzinę.
Do ideału jeszcze dłuuuuuuga droga, ale dziękuję
O, to dziwne. Ja mam tylko kilka podeschniętych końcówek. Może jakaś rdza? Pokaż u siebie na zdjęciu.
Nie tego nie wiedzialam , musi wyglądac wyjatkowo. Ja miałam 4 magnolie , teraz bedzie 7, a problem z miejscem jest mi bardzo dobrze znany, kazdego dnia prónije rozwiazac problemy z sadzeniem roslin gdy brak jest miejsca. Pozdrówka.
Rany Bogdziu niesamowita ta Twoja magnolia . A wracając do tematu - obydwa rododendrony sadziłam w zeszłym roku latem. A podsypałam je nawozem o nazwie Vila do rododendronów, hortensji i innych roślin wrzosowatych. Tak brzmi cała nazwa.
Z nawozów dolistnych mam Florovit. Acha, mam jeszcze nawóz naturalny Biohumus Extra (wiem, że to nie jest dolistny). A azalia jasne, że urośnie. Nie pali się, byleby rosła zdrowo .
Bożenko, kocham magnolie i zastanawiam się jak tu działkę rozciągnąć żeby coś więcej zmieścić. Pięknotki wybrałaś. A wiesz, że jest magnolia o niebiesko-żóltych kwiatach ? Szkoda, że tak szybko przekwitają.
Pozdrawiam
Jadę gdzieś kupić sobie begonie Cudne są, a magnolia prześliczna. Moja jest jeszcze mała, poza tym mam magnolię japońską, więc pewnie poczekam jeszcze kilka lat na kwiaty.
Za dwa lata trzeba od zimy zamawiac żeby dostac. Fajnie że nie zal Ci wyrzucic coś by posadzic cos nowego.Mojego m nie moge tego nauczyc.On kocha drzewa i im wyższe tym jego miłosc większa O wyrzuceniu słuchac nie chce.