Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Liliowo i kolorowo:) 13:33, 20 lut 2013

Do góry
Wpadłam z rewizytą przywitać sąsiadkę Lilie masz przepiękne, a powojniki cud miód, przyjdę po radę, jak będę swoje kupować, bo mam plan
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 10:31, 20 lut 2013

Do góry
Siedziałam, czytałam i oglądałam artykuły i zdjęcia i mam już wstępną listę roślin które mi się podobają.
Czy nie wybrałam za dużo roślin (rów ma 23m resztę obsadzę jak mi rośliny się porozmnażają)

Chciałabym posadzić
:iris: syberyjski, żółty ( już rośnie) , Iris versicolor i pseudacovus.
Tatarak paskowany Acorus calamus "Variegatus"
Oczeteret paskowany Scirpus Zebrinus
Trawy: Hakonechloa macra "Aureola" i "All Gold
Turzyce Carex elata"Aurea", Caerx flagellifera
Hosty między nimi czosnek olbrzymi
Rodgersje
Paprocie: pióropusz strusi
Bergeria
Tawułki "astible"
Języczka pomarańczowa Ligularia " Britt Mavie Crawford"
Pierwiosnek wianuszkowy

Cebulki:
narcyze szafirki, szachownica kostkowata,tulipany, krokusy

Okrywowe :
Przywrotnik ostroklapowy Alchemilla mollis ,
bodziszek
turzyce

Krzewy Tawułka wczesna
Dereń biały " Elegantissima" "Aurea"

Już rosną :iris zółty kaczeńce strzałka to są te które pamiętam być może coś jeszcze "pożytecznego "rośnie.
Podobają mi się jeszcze lilie wodne ale one chyba nie nadają się do wody płynącej.

Ogródek na betonie 10:17, 20 lut 2013

Do góry
Witaj Aniu u mnie.
Lilie oczywiście znajdą nowe miejsce, nie wyrzucę. Z tym obeliskiem, to tak właśnie myślałam, że trzeba by ciąć.
A z tym słońcem to tak pół na pół - to jest północna (lekko północno-zachodnia) ściana garażu. Cień przez większą część dnia sięga prawie do magnolii, na całości słońce jest późnym popołudniem. można by więc te jałowce zastąpić rh.
No a wierzba jest co roku króciutko cięta... Ale może by tak spróbować ją trzymać krótko i po prostu ciąć kilka razy?
Nigdy nie mów nigdy 08:58, 20 lut 2013

Do góry
grazyna napisał(a)

Kasiu, niewiele zjadły mi w ogrodzie bo je wszystkie (ponad 500) wykopałam, wysuszyłam, poskładałam w pudełeczka i do mojej budki gospodarczej i nie zwracałam na nie uwagi aż ... do czasu ponownego wsadzania do ziemi. I co ? Resztki mi zostały, taką ucztę miały przez lato, a opuchlaki szalały

Lilie może tak smaczne nie są

Popatrz, we trzy (ja, Ty, Celinka) mamy dzieciaki z lutego !

Pozdrawiam serdecznie

O matko i córko !!!! Ale szkoda !!!!

Do tej pory lilii mi nie żarły Ale za to dużo zmarzło i bilans się wyrównuje

U mnie same wodniki w rodzinie (Córka z końca stycznia, Mąż z początku lutego, Mama też była z początku lutego), tylko ja się wyrodziłam - panna

Buziolki
Ogródek na betonie 08:30, 20 lut 2013

Do góry
aniula napisał(a)

Witaj Aniu o poranku Bardzo chciałabym Ci pomóc, ale na razie niewiedzą "błyszczę" Zatem jakie roślinki tam posadzic to ja nie wiem na pewno to też zależy od Twoich upodobań. Myślę sobie tylko, że można by to jakoś zróżnicować kolorystycznie - bo w tym momencie się zlewa ciut - nie chodzi mi nawet o kwitnące rosliny tylko różne odcienie zieleni - to tak tylko moje zdanie... Masz tam dwa wrzosy- chyba ich nie widać, może dosadzić więcej? albo te przenieść w na inną rabatkę tam gdzie też rosną wrzosy? Ja bym ograniczyła gatunki roślin na takiej małej rabatce na rzecz ilości - czyli więcej jednego gatunku (o ile oczywiście nie są wielkie . Wierzbę ew. można by przyciąć (chyba). Te lilie wyglądają tam całkiem fajnie - wprowadzają odmianę swoim pokrojem. Jeśli ci tam nie pasują to je przesadź ale chyba ich nie wyrzucisz??? lilie są takie piękne. To tak z dużą dozą nieśmiałości... Pewnie coś namieszałam... Odwiedziła Cię Nieszka - ona ma świetne pomysły - to się pewnie będzie działo Pozdrawiam zimowo - u mnie sypie i sypie
Setny ogród 23:56, 19 lut 2013

Do góry
Biały, różowy, czerwony, pomarańczowy dam Ci stronkę gdzie kupowałam kilka oprócz ostatniej i przedostatniej wszystkie i jeszcze w innym białą i czerwoną http://lilypol.pl/lilie-martagon-c-31.html
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:54, 19 lut 2013

Do góry
Poczytałam i tyle ciekawostek.. ozar kwitnie..bomba... mój ma pojedyncze kwiatki.. , zakupiłaś kolejną lilie himalajska.... wooow.. będę kibicować.. i jedziesz do Krynicy...... to po drodze chyba Może na kwusię postój ?????
Ogródek na betonie 23:20, 19 lut 2013

Do góry
Wiem wiem, wiedziałam te lilie i nawet mi się podobają one tak z góry
Mnie tak na pierwszy rzut oka się wydaje że jałowce - old gold i holger to należałoby przesadzić gdzieś indziej.
I wierzbę raczej też...
Czas na zmiany.... 21:14, 19 lut 2013

Do góry
Wolałabym już dać bez...... albo kępy z traw , a wokół nich na wiosnę dosadzić cebulowe... krokusy , tulipany Po miedzy trawy dać lilie
Nigdy nie mów nigdy 18:58, 19 lut 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)

Dlatego jesienią w koszyczkach sadziłam, za lilie się na razie nie brały.

Kasiu, niewiele zjadły mi w ogrodzie bo je wszystkie (ponad 500) wykopałam, wysuszyłam, poskładałam w pudełeczka i do mojej budki gospodarczej i nie zwracałam na nie uwagi aż ... do czasu ponownego wsadzania do ziemi. I co ? Resztki mi zostały, taką ucztę miały przez lato, a opuchlaki szalały

Lilie może tak smaczne nie są

Popatrz, we trzy (ja, Ty, Celinka) mamy dzieciaki z lutego !

Pozdrawiam serdecznie
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:25, 19 lut 2013

Do góry
Wreszcie łapie oddech... ale jak się nie zmęczyć, jak już 500 stron wskoczyło
Dziękuję wszystkim zaglądającym, bo tylko dzięki temu te stronki lecą.. nawet ja gaduła sam do siebie tyle bym nie napisała.

Bogdziu - jak zawsze jesteś pierwsza Dziękuję z kotki, kotki będące obiektem westchnień niejednego orodowiczanina.. są śliczne i ja nie mam bazi i już chyba mieć nie będę..bo ogród za mały się zrobił..

Hogata- Agata - zajrzyj tam , jak masz po drodze, a jak masz po drodze od siebie do szkółki to i masz już do mnie niedaleko...zapraszam.... jaką kawusią poświetujemy te 500.

Celinko - mnie chyba też już nie dziwi ta ilość stronek.... aż boję się myśleć jak zacznie się sezon w ogrodzie... a tu tyle kwiatuchów do pokazania w różnych stadiach rozwoju... Natomiast nie wiem co to za śliczny ptaszek.. u mnie takich nie ma Trze budki zwiesić koniecznie... właśnie kiedy na to najlepsza pora.... trzeba Bogdzi lub Mariusza zapytać

Gosia - u nas jak u Ciebie z pogodą, chociaż jesteśmy na dwóch krańcach Polski.... wydawało mi się, że Zielona Góra to musi już być zielono

Ela-Eliza - dziękuję za takie piękne życzenia i piękne tulipany...... jestem za ..niech się spełnią

Basiu - to ta w Krzemienicy.... dam znać.. nie zostawię Cię poza jakimkolwiek spotkaniem u nas Lilia pokazana przez Grażynkę to Martagon ... obiekt westchnień sporej grupy osób z Forum..... kupiłam sobie różne, ale białych nie było... . Jak będą to też sobie kupię.. już miejsce im znajdę... Piękne drobne lilie o fajnych liściach.... botaniczne.... mam na razie szt. 1, ale dokupiłam trochę ..szaleństwo, ale który ogrodnik nie ma szaleństwa w oczach

Zbyszek - Ty wiesz co mi dać ..by banan zrobiła się na głowie na 360 stopni I sam nie wiem czym się bardziej zachwycać Tatrami czy goryczką ..ale chyba wszystkim jako całość.

Grażynko - odwzajemniam..... = 500 zapis rewelacyjny
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 18:22, 19 lut 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
taaa, pożyjemy, zobaczymy...
U mnie całą noc padało...ale mrozu nie ma, śnieg mokry jak diabli

U nas dosypało śniegu, ale nie jest źle, damy zimie jeszcze dwa tygodnie

asc napisał(a)

Fruwamy, fruwamy, lecę sprawdzić gdzie

Syla napisał(a)

Ja jeszcze nie wiem po co jadę na Gardenię ..... raczej jedynie popatrzę energii od Was pospijam nagadam się do syta a i jeszcze coś wymyślę ..... jestem dzisiaj nie do życia

Lilie będziesz sadziła przy ścianie ??? obok żywopłociku ???

Sylwia ja tez jadę w celach towarzysko -oglądających
Lilie będę sadziła przy tarasie kuchennym na tle żywopłotu grabowego, chyba z 10 już tam jest, nie wiem czy przeżyły

irena_milek napisał(a)
sukulenty faktycznie jak sztuczne wygladają
już się martwię ciut, no bo 21 blisko, jednak nadal wierzę, że nie zawiodę się i przy okazji ciebie
nasypało śniegu, ale już topnieje, darmowe podlewanie

Irenko damy radę nawet jak dosypie, byleby 5 marca była już wiosna

stychaz napisał(a)

Ja też Wiosna ma być jak najszybciej i basta !!!

Będzie, będzie i basta!
Nigdy nie mów nigdy 14:53, 19 lut 2013

Do góry
grazyna napisał(a)
O właśnie te nornice, mi zżarły 3/4 cebulek, które miałam
Wiem, że są pożyteczne (zjadają larwy opuchlaka) ale są i szkodnikami.
Dlatego w tym roku mówię stop cebulowym, niech zjadają larwy a nie moje tulipanki

Pozdrawiam Kasiu

Dlatego jesienią w koszyczkach sadziłam, za lilie się na razie nie brały. Zresztą zawsze coś zostaje, wszystkiego nie zeżrą
Nigdy nie mów nigdy 13:17, 19 lut 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Kasiu, chyba też wirusa na lilie złapałaś

dla mnie Kasia to jest w ogóle cebulowy szaleniec!!! od kiedy ją znam to wiecznie jakieś cebule kupowała
Rododendronowy ogród II. 13:00, 19 lut 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Jakąś paczkę dostałam, czyzby lilie? lecę zobaczyc.

Uwielbiam te emocje paczkowe
Rododendronowy ogród II. 12:59, 19 lut 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Z jakiego sklepu ?
Rododendronowy ogród II. 12:55, 19 lut 2013

Do góry
Nigdy nie mów nigdy 12:37, 19 lut 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Kasiu, chyba też wirusa na lilie złapałaś też mogę spać jak ty, razem z pachnącymi kwiatami

Irenko ja mam wirusa na wszystko co pachnące i kolorowe
Nigdy nie mów nigdy 12:18, 19 lut 2013

Do góry
Kasiu, chyba też wirusa na lilie złapałaś też mogę spać jak ty, razem z pachnącymi kwiatami
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:05, 19 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Sylwia ja takie maciupeńkie kupiłam, bo zbieram pieniądze na lilie na Gardeni

Ja jeszcze nie wiem po co jadę na Gardenię ..... raczej jedynie popatrzę energii od Was pospijam nagadam się do syta a i jeszcze coś wymyślę ..... jestem dzisiaj nie do życia

Lilie będziesz sadziła przy ścianie ??? obok żywopłociku ???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies