Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:03, 09 lis 2020

Do góry
tu już kolorów ubywa

a tamaryszek w tym roku feerie robi na jesieni większa niż przy wiosennym kwitnieniu

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:00, 09 lis 2020

Do góry
tydzień temu było jeszcze masę koloru i bardzo przyjemnie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:57, 09 lis 2020

Do góry
żylistek truskawkowe pole

perukowiec podolski

słonko mi zepsuło fotkę, a rozplenice hameln aż świeciły

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:52, 09 lis 2020

Do góry
kiku nadal nieśmiało, chyba brak jej minusowych temperatur...

klon seiryu

bardzo długo w tym roku płonie

tu jeszcze w przyszłym roku planujemy zmiany
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:49, 09 lis 2020

Do góry
hortensje ogrodowe w tym roku nie kwitły, ale jesienią wynagrodziły brak kwiatów z nawiązką

kousa najpóźniej z moich dereni złapał kolory

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:44, 09 lis 2020

Do góry

te jeszcze do wykopania
Wzgórze chaosu 18:41, 09 lis 2020

Do góry
Detale, kontrasty.
Wzgórze chaosu 18:41, 09 lis 2020

Do góry
Od limonki po ciepłe złoto.
Wzgórze chaosu 18:40, 09 lis 2020

Do góry
Miłorzębowe szaty
Wzgórze chaosu 18:40, 09 lis 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja mam doświadczenie z miłorzębem marne, ale jakieś już mam, ale przez te pare lat obserwowałam u innych i czytałam co się dzieje. Co do zdrowotności zgodzę się w 100 procentach.
Ten zapach podobno wymioty przypomina, dlatego ostrzegam
Ostrzeżenie zapamiętane Na szczęście mój jedyny egzemplarz jest neutralny w zapachu. Uwielbiam zbierać jego liście na dekoracje, są bardzo trwałe.

Urszulla napisał(a)
Pytałam w szkółce co z tymi śmierdzącymi osobnikami. Więc mi odpowiedziała kobieta że to chodzi o dzikie drzewa a nie szkółkowe. Zwykłego miłorzęba też mam, najfajniejsze jest to że można go dowolnie przycinać.
Kupuję w szkółkach, więc smorodek przy kolejnym mam nadzieję mi nie grozi Mój miłorząb szczepiony na pniu ma chyba 10 lat, fajnie reaguje na cięcie, nie rośnie po nim jak szalony.

Przegląd z ostatniej dekady.

Pszczelarnia napisał(a)
Jakieś osobniki śmierdzą masłem starym (żeńskie chyba, bo to owoce tak mają), trzeba sadzić męskie tylko. W szkółkach mają raczej te nieśmierdzące ale np. z plantacji, jak się kupuje, to już różnie bywa. Ja kupiłam nieszczepione z siewu i będę miała loterię (po latach).

Lubię ich pokrój i przypominają mi o moich wyciętych modrzewiach - bardzo podobne w odbiorze.

Albo igły albo liście.
Widziałam twoje przebarwione, śliczne są. I faktycznie coś jest na rzeczy z tym modrzewiowym podobieństwem. Podobny pokrój i przebarwienia.
Igły albo liście... Coraz bardziej liście. Dynamika a zarazem spokój. Relaks przy grabieniu. Odradzanie. Jak tu nie kochać.
Męskie nie śmierdzą, warte zapamiętania
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:39, 09 lis 2020

Do góry

Wzgórze chaosu 18:39, 09 lis 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Rozpływam się z zachwytu.

Ten klon jak wodospad.
Wodospad lawy rozgrzanej na maksa. Czerwony płynie w kierunku trawnika i oczka. Coraz bardziej rozpycha się też na boki. Kosodrzewiny ubywa. I dobrze, mniej ustrzykiwania wiosną
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:37, 09 lis 2020

Do góry
Niespodzianka.

Kimono niestety kończy już kwitnienie.

Śliwy dopiero teraz zaczynają zrzucać listki.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:36, 09 lis 2020

Do góry
to jest ten moment dla którego posadziliśmy dęby amerykańskie

kocham te białe pnie

aż świecą magnolie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:33, 09 lis 2020

Do góry

wiśnia bandolero na razie bez przebarwień...

w przyszłym roku dosadzam traw w łąkę jeszcze

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:30, 09 lis 2020

Do góry
Udało mi się dzisiaj powiązać cześć traw i posprzątałam dekoracje w podwórku....nie lubię tego chowania dekoracji, ale jak się chce by ceramika przetrwała zimę to nie ma wyjścia Miscanty Ml chyba ostatni raz zostały zaplecione, nie mam już do nich siły za rok będę wiązać. Do tego całe ręce mimo rękawiczek poharatane i twarz też , bo niestety jestem od nich sporo niższa, do tego zaczęły puszczać kwiatostany więc łodygi zrobiły się twarde i mniej podatne, nie lubię ich jak kwitną więc zaplotłam Dostęp do nich też już w tym roku utrudniony bo koło oczka doszedł wał ziemny i kamienie przez co nie mam już dojścia dookoła Za to rozplenice zaplatało się przyjemnie tylko też już miejsca na nogi brakować zaczyna Dosadziłam w tym roku siedemnaście siewek rozplenicowych i jak pomyślę ile sobie tym roboty na przyszłość dołożyłam to ech, ale jesienią są cudne i poza wiosennym cięciem i jesiennym zaplataniem nie ma z nimi roboty ..... chyba żeby policzyć plewienie siewek co roku
Ogród się już zaczyna robić zimowy...
Zaplatając ML koło żurawia znalazłam w nim na wysokości mojej brody w samym środku gniazdko jakiegoś ptaszka coś z wikłaczy pewnie uwiłoi takie momenty sprawiają, że się uśmiecham od ucha do ucha
Szpaki nadal nie odleciały.....a w opadłych liściach pod magnolią znalazłam świeżutkie, ruszające się białe larwy jakiegoś owada....coś się im pomyliło czy jak?
Kurtka mi od tego wiązania i zaplatania całkiem przemokła bo mgła nie odpuszczała cały dzień i wilgotność była spora, wszystko w kropelkach. Fotek też nacykałam, ale żeby było chronologicznie to pokażę za jakiś czas
A na razie zeszły tydzień czyli już listopad w Szmaragdowej....
Zeszła sobota buda zaczęła dostawać listwy wykończeniowe i było może ostatnie już koszenie w tym roku

kolory złapały magnolie

i hortensja pnąca

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:29, 09 lis 2020

Do góry
I takie tamy na koniec.

rondo

Od tyłu. Magnolia wciąż ma listki.

Łysy klon ussuryjski.

Klon ściętolistny.

Ranczo Edy 18:28, 09 lis 2020

Do góry
łąka kwiatowa ....zebrane nasionka przez mojego tatę różne ...i nie wszystkie wyszły wiadomo jaka pogoda była sucho zimno ...przetrwały takie czyli :
lwie paszcze ,portulaka,aksamitki,wilczomlecz sam przyszedł,szarłat.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 18:27, 09 lis 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Coś takiego

Basia, nie, jeszcze nie ale napisała że przyjedzie

Mam takie ale małe,zwyczajne - już widzę że nie przetrwa częstszego używania a to pewnie łatwiej wbić w ziemię. Eleganckie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:18, 09 lis 2020

Do góry
Derenie zrzuciły już liście i zdobią teraz gałązkami.
Po lewej bezodmianowy dereń biały, po prawej Flaviramea.

Kiedy uporam się z porządkowaniem rabat, to zrobię sprzątanie w budkach lęgowych.

Nieformowany żywopłot zapewnia ptakom pokarm i mnóstwo naturalnych kryjówek.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies