Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 18:08, 06 gru 2020

Do góry
Na wszystkie rabaty potrzebujące wapiennej gleby można dawać skorupki. Ciemierniki, piwonie, winorośl, lawendy. Pod te neutralne trawiaste też można. Przez zimę trochę się zlasują, a wiosną się wymiesza z glebą. Do kompostownika nie daję, bo potem trudno taki kompost podsypać pod kwasoluby.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:51, 06 gru 2020

Do góry
Przerywając dyskusję na temat stojaka do choinki (nie rzeźba to przecież ani detal ogrodowy, a raczej domowy - wylaliśmy fundament pod ceglany mur.

Będzie eksponował kiczowate, ludowe narzędzia ogrodnicze, także kupione w Anglii, z dębowymi rękojeściami liczące ponad 100 lat. Zgromadziłam ich przez lata wojaży po Anglii, więc czas je pokazać. Także narzędzia polskie. Będzie ich dużo, bardzo dużo, jedno na drugim. Przed nimi będzie kolekcja roślin sucholubnych m.in. z Nowej Zelandii - będą w kamiennych korytach, które służyły kiedyś do pojenia bydła.

Tutaj jeszcze przed zalaniem betonem.

Ogród w dolinie 17:39, 06 gru 2020

Do góry
Zuzia, Ewa dziękuję za linki
Mam kolejne brzydkie zdjęcie Tu wychodzi też woda z górnej skarpy, która jest wzdłuż zdrenowana

Tak myślę, że jedyny problem z roślinami znoszącymi wysoki poziom wód gruntowych to sytuacja suszy latem, wtedy pewnie trzeba będzie je podlewać?
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 17:36, 06 gru 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
jesień

No ależ ładnie się to wszystko rozbujało
Sezon 2017 u Hanusi 17:32, 06 gru 2020

Do góry
No tak, ogrodniczka musi odpocząć w czasie zimy. I tak o tej porze nigdy w ogrodzie nie pracowałam. A w tym roku.... ech szkoda gadać. wszystko nie po mojej myśli, i wirusy, i obostrzenia, i maseczki. Ale mam nadzieję, że wiosną spotykamy się w pełnym składzie przy swoich rabatach.

moja piwoniowas posypana skorupkami.

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 17:23, 06 gru 2020

Do góry
jesień

Ogród z koniczynką 17:06, 06 gru 2020

Do góry
Wróciłam z działki...wszędzie szaro, buro i ponuro...do tego wiatr wieje z wielką siłą...Liście perukowca, te piękne czerwone, wiatr wywiał chyba do Szwecji, bo nie ma ich nawet w ogrodzie. Śnieg spadł w piątek, ale wczoraj już nie było po nim śladu. Ziemia miękka, więc przesadzałam 2 małe kloniki, nazwy nie znam, ale nazywam je "tomaszkami", ponieważ dostałam je od sąsiada Tomasza. Łatem mają skórzaste połyskliwe liście, a jesienią pięknie się przebarwiają...może ktoś pomoże je zidentyfikować?
Sezon 2017 u Hanusi 15:52, 06 gru 2020

Do góry
I takim sposobem zamknęłam furtkę do ogrodu. Nowe fotki będą w marcu.

ale z archiwum coś będę wyciągać, bo po co je mam?

Zieleń, drewno i antracyt 15:50, 06 gru 2020

Do góry
Dzisiejsza ilość słońca i stopni na plusie przypominała wiosnę
Zaliczyłam dwugodzinny spacer i nadal nie chciało mi się do domu wracać. Posadziłam mikołajkowy prezent - Tilia insularis Wyznaczyłam sobie kolejną pracę na przyszły sezon.
Reszta różanki dostała ramy Jeszcze tylko mężaty musi przenieść suszarkę na nowe miejsce.

Kilka ruchów palcem po ekranie i nawet patyczkowe drzewa nabrały masy

Na przyszły sezon przewiduję jeszcze ogarnięcie cienistej, obsadzenie do końca hamakowej i zrobienie kamiennej nawierzchni w okolicach kompostownika i szklarni. No i oczywiście kącik wypoczynkowy dla nieletnich Tylko tyle i aż tyle.
Sezon 2017 u Hanusi 15:48, 06 gru 2020

Do góry
Sezon 2017 u Hanusi 15:44, 06 gru 2020

Do góry
Sylwuś, dziękuję za piękny bukiet z brylantem! Takiego Mikołaja się nie spodziewałam. Miłego wieczoru.

Dziś przy dobrej pogodzie wylądowałam w ogrodzie. Liście do wora grabiłam, i dalie do przeprowadzki przygotowałam. Następny kurs może już być beze mnie. Wiedzą co i jak. A z innych prac, to odchwaściłam z niezapominajek moją rannikową rabatę. Może do marca inne chwasty nie wzejdą? Kiełki krokusów już szykują się do kwitnienia, na razie jeszcze w ziemi, ale przy pieleniu niektóre się odkryły, 3 cm mają już. Jeżeli będzie ciepła zima to wcześnie zakwitną.

Chryzantemy podmarznięte, tylko te arktyczne sa nie do zdarcia.

Tak to z grubsza wygląda.
Ogród w dolinie 14:28, 06 gru 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Asia te derenie warto rozważyć, bo zimą wyglądają przepięknie. Może jakimś pasem z tyłu, albo punktowo w kilku miejscach. Ewa z Pszczelarni ma sadzone derenie po 4 sztuki w kwadracie, w niewielkich odległościach od siebie, bo wtedy efekt jest w masie. Na stronie 2474 są zdjęcia.
U Hani Gruszki też są derenie między brzozami, ale narzeka, na trudne warunki tam panujące dla innych roślin, gdy brzozy podrosły.
Sama mam ochotę posadzić tak u siebie, tylko takich dereni nie mam. Podobają mi się zwłaszcza te świecące na pomarańczowo. Na razie przesadziłam tam złotlin japoński, więc zielony już jest.

Młody śpi to zaraz popatrzę Hanię śledzę i pamiętam, że pisała, że zabrała spomiędzy brzóz derenie, od niej mam taką inspirację (Zdjęcie z wątku to tu to tam łopatkę mam)
Mahonia i dereń Mahonia też ciekawa, kwitnie wiosną na żółto a na jesień ma owocki
derenie kelsey są niższe, czy one mają czerwone gałązki zimą?

Zlotolina nie znam, zaraz poczytam.
Mój ogrodowy pamiętnik 13:54, 06 gru 2020

Do góry
A dzisiaj +13 stopni. Taka pogoda mi pasuje .

Sezon 2017 u Hanusi 13:30, 06 gru 2020

Do góry
Ale Fajnie, że Mikołaj trafił
Ja zostawiam na Mikołaja taki upominek dla Ciebie szmaragdowym brylancikiem nadziewany

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:45, 06 gru 2020

Do góry
całkiem fajnie to wygląda, jak im się spodoba to jeszcze podowieszam, to tak na próbę, ale widziałam w necie jodłę tak gęsto ubrana smakołykami dla ptaków, pięknie wyglądała

w między czasie niebo zaczęło czarować...

a potem zapowiedziało wiatry......

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:39, 06 gru 2020

Do góry
zasypałam ją liśćmi z drzew

Panowie owinęli folią

jeszcze dołem trzeba folii dołożyć, ale już nie ma obaw, że zmarznie. Ostatnio w dziury pod nią nasypałam jeszcze trutki na gryzonie, i jeszcze zjadło, więc wczoraj nim ja zasypałam jeszcze powtórzyłam spora dawką, by po zimie było co odkrywać....
gdy Oni pracowali przy gunnerze, ja sadziłam rośliny i zrobiłam stołówkę dekorację dla ptaków
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:33, 06 gru 2020

Do góry
pół chodnika zajęło

potem Panowie zajęli się budową chałupki zimowej gunnerce

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:28, 06 gru 2020

Do góry
Raport z wczorajszego dnia:
Przyjechał materiał na wolierę

trzeba było ułożyć

3 godziny zajęło w cztery osoby

Emuś chyba przyszalał z ilością
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:24, 06 gru 2020

Do góry
Taki gość w tym tygodniu.... szkoda mi tych maluchów co dokarmiam, ale On też musi jeść, a czyści populację z najsłabszych i chorych osobników, natura swoje prawa ma....

siedział sobie na altanie na dużym ogrodzie

bliżej podejść nie dał
Nasz przydomowy ogródek 11:53, 06 gru 2020

Do góry
Idzie se Mikołaj , przemierza równiny,
gdzie są te kominy, a przy nich drabiny?
Niestety zapchane sadzą aż po wręby,
szkoda w nie spoglądać i smarować gębę.

Nie wejdzie Mikołaj na nasz stromy dach,
O kominach kiedyś przypomni se w snach.
Kupił se komputer i zasiadł spokojnie:
Netem wszystko wyśle, i obdarzy hojnie!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies